Laarder Courant de BEL

14 november 2018

Laarder Courant de BEL 14 november 2018


Mogelijk deze week ministernieuws

Laren/Blaricum Wethouder Anne-Marie Kennis verwacht nog deze week informatie met betrekking tot de Arhi-procedure, zo vertelde ze gistermorgen. Ook kan er nieuws komen van minister Kajsa Ollongren over het nieuwe beleidskader.

Over de grenswijziging is ondertussen contact geweest met de provincie Utrecht. Daarentegen niet met de provincie Noord-Holland.
Vorige week trokken de fracties van D66 en VVD Blaricum, D66 en CDA Laren én het Larense VVD-raadslid Désirée Niekus middels een brief bij de minister aan de bel. Hierin uitten zij hun onvrede over de wijze van handelen door hun colleges. "Er is geen unaniem besluit genomen over een motie waarin de colleges verzocht werd om bij de minister een provinciale grenswijziging aan te vragen", schrijven zij. "Ons minderheidsstandpunt is totaal niet aan u overgebracht. Wij zijn voor raadpleging van de inwoners alvorens een dergelijk verzoek om grenswijziging aan te vragen."

Vóór herindeling

Bovendien zijn de genoemde fracties vóór een gemeentelijke herindeling, laten ze Ollongren weten. "Wij betreuren deze gang van zaken in hoge mate en beschouwen een dergelijk pleidooi van de meerderheid van de fracties in Blaricum en Laren dan ook niet anders dan een niet-onderbouwde ultieme poging fusie van Huizen, Blaricum en Laren te verhinderen."

Politierechter stelt strafzaak uit tot februari

Blaricum De politierechter in Almere heeft de strafzaak tegen de 21-jarige vrouw uit Eemnes aangehouden tot 8 februari 2019. De jonge vrouw wordt verdacht van poging tot zware mishandeling, wederspannigheid en het dragen van een wapen.

De politierechter vindt dat er nog te veel losse eindjes aan de verdenking zitten. Alvorens een goed oordeel te kunnen vormen over deze strafzaak wil zij dat er eerst nog een aantal getuigen gehoord worden die iets kunnen zeggen over wat er zich rond 2.15 uur in de nacht op zondag 19 augustus jongstleden aan de Kerklaan in Blaricum heeft afgespeeld.
Volgens het Openbaar Ministerie zou de vrouw in die nacht na een bezoek aan de kermis in Blaricum op straat ruzie hebben gekregen met een groep mensen. Tijdens de ruzie zou zij met haar scooterslot hebben geslagen, waarbij iemand gewond zou zijn geraakt. Toen de toegesnelde politie haar wilde aanhouden, zou de vrouw zich verzet hebben.

3

College komt met nieuw hondenbeleid

Blaricum Hondenbezitters in Blaricum hoeven ook met het ingaan van het nieuwe hondenbeleid geen belasting voor hun viervoeter(s) te betalen.

Wel komen er regels, maar die worden in samenspraak met alle inwoners vastgesteld. Nog dit jaar start daarom een online-enquête. Voor digibeten is er ook een papieren versie beschikbaar. Wethouder Anne-Marie Kennis verwacht dat het opstellen van het beleid een heftige klus wordt. De regels worden aangescherpt naar aanleiding van een DAB-motie. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch vindt overigens dat de overlast van hondenpoep is afgenomen: "We hebben veel aan het bewustzijn gewerkt."

Klokken luiden om einde WOI te herdenken

Foto: Bart Nouwens

Eemnes In Europa luidden zondag om 19.05 uur kerkklokken om het einde van de Eerste Wereldoorlog of Grote Oorlog op die dag in 1918 te gedenken. Zo ook in het Dikke Torentje waar het Klokkenluidersgilde van de Historische Kring Eemnes aan het touw hing. Daarbij was wethouder Jan van Katwijk aanwezig. Op de foto staat hij in gedachten verzonken.

Sportverkiezing

Lex Muller en Elsemieke Havenga.

De Sportraad van Laren introduceert een nieuw initiatief. Op vrijdag 18 januari vindt de verkiezing van 'Sportman en -vrouw van het Jaar' plaats.

11

Licht- en geluidstechnicus bij het Brinkhuis in Laren
In het Brinkhuis worden sinds september 2012 diverse theater- en filmavonden georganiseerd. U verzorgt de techniek tijdens deze avonden, zodat de voorstellingen en presentaties geheel tot hun recht komen in de sfeervolle kapel. U maakt deel uit van de techniekwerkgroep. Werktijden: voornamelijk een avonddeel, in overleg. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren, telefoon 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl.

Medewerker schoonmaakdienst in Het Spookbos in Eemnes
Het is uw taak om de kantine, het kantoor, het sanitair en de appartementen schoon te houden. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos in Eemnes, telefoon 035-5380061/06-54962667 of administratie@spookbos.nl.

Mantelzorgondersteuning in de avonduren in Laren
Voor een meneer met geheugenproblemen, wonend in Laren, zoeken we een vrijwilliger die zo nu en dan 's avonds bij hem wil zijn en dan televisie met hem wil kijken. Zijn vrouw kan er dan even tussenuit om bijvoorbeeld met haar dochter naar de film of het Alzheimer Café (1x per 3 à 4 weken) te gaan. Werktijden: in ieder geval 's avonds. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Dierenverzorger m/v in het Spookbos in Eemnes
U verzorgt de dieren (voederen en verblijven schoonmaken). Werktijden: 09.00 tot 17.00 uur, dagen in overleg. Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos in Eemnes, telefoon 035-5380061/06-54962667 of administratie@spookbos.nl.

ICT-medewerker en contentwebmaster in Blaricum
U zorgt voor actuele informatie op de websites van de Stichting Repair Cafés de BEL in samenwerking met de webmaster en de PR-verantwoordelijke. U registreert de formulieren van alle sessies in de centrale landelijke Reparatie Monitor en werkt deze bij in een Excel-bestand. U vult de eigen registratie in in een Excel-systeem. U werkt voornamelijk vanuit huis en bezoekt de sessies van Repair Cafés. Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Rob Maissan, Stichting Repair Cafés de BEL, telefoon 06-39600248 of rob.maissan@gmail.com.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Nieuwe busdienstregeling Connexxion komt eraan

Laren De bussen van Connexxion in de regio Gooi en Vechtstreek rijden met ingang van zondag 9 december volgens de nieuwe dienstregeling. De lijnen waarvan alleen de vertrektijden zijn gewijzigd, staan niet vermeld in het overzicht.

De nieuwe buslijn 209 heeft als route: Amsterdam Bijlmer ArenA - Muiden P+R-terrein - Muiderberg - Naarden-Vesting - Blaricum Ziekenhuis Tergooi - Laren (vice versa). De nieuwe lijn 209 rijdt op alle werkdagen.
De nieuwe buslijn 609 rijdt op werkdagen in de ochtendspits. De route is: Amsterdam Bijlmer ArenA - Muiden P+R-terrein - Muiderberg - Naarden Gooimeer-Noord - Blaricum Ziekenhuis Tergooi en Laren Brink.
De route van lijn 101, in Huizen, wijzigt. Deze lijn rijdt niet meer op het traject Huizen busstation - Huizermaat - Blaricum carpoolplaats - Hilversum. Lijn 100 neemt het hier over. Lijn 100 rijdt dus voortaan tussen Blaricum carpoolplaats en Hilversum in plaats van lijn 101. Lijn 101 krijgt ook een gewijzigde route op het resterende traject in Huizen: tussen de halte Karel Doormanlaan en het busstation rijdt lijn 101 voortaan via de Bestevaer volgens de huidige route van lijn 107. Lijn 101 neemt hier de bediening over van lijn 107. In Huizen worden de haltes Havenstraat en Baanbergenweg voortaan alleen bediend door R-net lijn 320.
De route van lijn 107 wordt ingekort. Het traject tussen Huizen busstation en Blaricum Ziekenhuis Tergooi vervalt. Je kunt hier gebruikmaken van R-net lijn 320. Door de wijziging vervallen in Huizen de haltes Aalberselaan en De Trappenberg. De halte Huizen Energieweg wordt voortaan bediend door lijn 101.
Alle informatie op: www.connexxion.nl.

Weerbericht

Droog met zonnige perioden, geleidelijk kouder

Het zachte novemberweer loopt deze week ten einde. Boven het continent ontwikkelt zich een hogedrukgebied dat zich in het weekeinde naar Scandinavië verplaatst. Het groeit uit tot een zeer krachtige hogedrukblokkade. Het blijft dan ook voorlopig droog. Aan de zuidflank komt een oostelijke stroming op gang waarmee koude continentale lucht onze richting uitstroomt.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht met een middagtemperatuur van 12 à 13 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Ook vrijdag blijft het droog. Er kan in de nacht mist of lage bewolking ontstaan, die overdag langzaam oplost. Nadien kan de zon weer schijnen. Er waait een meest zwakke zuidoostenwind. Het wordt zo'n 10 à 11 graden.

Het weekeinde

De temperatuurdaling zet tijdens en na het weekeinde verder door. In de nacht naar zondag vriest het licht. In de nacht en ochtend is er kans op mist. Zaterdag kan het vrij zonnig zijn. Ook zondag schijnt de zon, maar met kans op enkele wolkenvelden. Zaterdag wordt het zo'n 9 graden. Zondag hooguit 7 à 8 graden. Er waait een iets in kracht toenemende oostenwind.

Weetje

Er zijn dit jaar tot nu toe 16 dagrecords gesneuveld. Dat waren 13 warmtedagrecords, maar ook 3 koudedagrecords in februari en maart en in september. Het jaar 2018 strooit niet alleen met temperatuurrecords, maar is ook zeer zonnig. Het recordzonnige jaar 2003 lijkt te worden overtroffen. In De Bilt staat de teller nu op 1962 zonuren tegen in totaal 2021 uren zon in 2003.

Zuid-Afrikaanse Steffie Le Roux zingt in NH-kerk

Eemnes De Zuid-Afrikaanse zangeres Steffie Le Roux geeft vrijdag 16 november een optreden in de NH-kerk aan de Kerkstraat 16. Het concert begint om 20.00 uur, deuren open om 19.30 uur. De toegang is vrij; wel na afloop collecte.

Steffie Le Roux zingt onder meer duetten van de sopraan Ann Robbert.
Erica Vogel zal op dwarsfluit haar grote muzikale talent laten horen, gevolgd door een waar muzikaal treffen van Dub de Vries and Friends, waarbij Lucas de Bruin op de piano de begeleiding verzorgt en Dub de Vries op orgel de warme ondertonen.

Ontmoeting na afloop

Na afloop van het concert is er gelegenheid voor ontmoeting in het koor van de kerk, met elkaar en de artiesten, onder het genot van een gratis kopje koffie.

Foto: Ab Walet

Een apart beeld zo in de tweede week van november. Op de Aardjesberg staat het gewas nog volop te bloeien op de akker. Frisgroen met kleurtjes. Daarachter krentenboompjes die het blad al hebben laten vallen. Op de voorgrond de heide, waarvan de meeste struiken de droge zomer niet hebben overleefd. En dan die mooie berk! Nog volop in het blad. Verkleurd, als van goud. Herfst met een beetje lente. En het rund sjokt gewoon voort.

Hermans: 'Publiek gaat niet pissend van lach de deur uit'

Intieme hommage aan Toon Hermans in het Brinkhuis

Maurice Hermans (69), zoon van Nederlands grootste kleinkunstenaar Toon Hermans, brengt in december een intieme hommage aan zijn vader.

Astrid Cattel en Maurice Hermans in het kleurrijke Brinkhuis-theater. Foto: Bob Awick

Laren De voorstelling 'Altijd zal ik van je houden' wordt een avond met blije herinneringen en veel bekende en onbekende 'Toon'-liedjes; écht een feest der herkenning. Te zien op 13, 15 en 16 december in het Brinkhuis aan de Brink 29.

De 69-jarige Hilversummer koos net als vijf jaar terug voor de intimiteit van het Brinkhuis-theater. Toen maakte hij - samen met Laarder Kick van der Veer - het eerste theaterprogramma rondom zijn beroemde vader. "Maar het wordt nu heel anders dan destijds. We gaan nu echt voor de evergreens", zegt Hermans. Hij is er hartstikke trots op dat het erfgoed van zijn vader nog altijd voortleeft. "Mijn vader verdient dat. En nog altijd - achttien jaar na zijn dood - leeft hij als ooit tevoren."

Medleys

Hermans: 'Achttien jaar na zijn dood leeft hij als ooit tevoren'

De show bestaat uit twee delen van vijftig minuten. Er wordt veel gezongen, veelal in medley-vorm. "De nadruk ligt op de liedjes. Nee, het publiek gaat niet pissend van de lach de deur uit." Hermans, die zelf ook een klein Limburgs liedje zingt en de show aan elkaar praat, kiest bewust voor interactie met het publiek. Daarvoor leent het Brinkhuis zich meer dan Singer Laren, omdat je in Singer een grotere afstand moet overbruggen. Hermans: "We gaan herinneringen ophalen en daar wil ik het publiek graag bij betrekken. Op een bescheiden, niet-beschamende en fatsoenlijke manier."

Daarbij wordt hij geholpen door onder anderen Astrid Cattel uit Laren. Zij heeft voor haar rol auditie moeten doen. Zij is trots dat ze aan het programma mag meewerken. Met respect voor de nalatenschap van Toon Hermans zingt zij onder andere 'De appels op de tafelsprei'. "Ik zal dat nummer op een zeer respectvolle manieren benaderen. Ik vind het fijn om woorden te delen; het voelt als een jas", zegt Cattel. Ook zanger Marco de Kramer en zangeres Wendy Hoogendijk zijn, net als pianist Harrie Herfst, aan het gezelschap toegevoegd.
Kaarten kosten 25 euro per stuk, inclusief drankje in de pauze, en zijn te bestellen via www.hartvanlaren.nl.

Politierechter: 'Nog te veel losse eindjes'

Vervolg voorpagina

De verdediging hield de politierechter vrijdag een andere versie van het verhaal voor. Dat deed zij buiten de aanwezigheid van de Eemnesserse, omdat de vrouw vanwege een operatie aan haar schouder niet aanwezig kon zijn. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt van begin af aan de beschuldigingen ontkend. Zij zou slaags zijn geraakt met een groepje mensen nadat zij samen met een vriend per ongeluk met de fiets tegen hen aan was gereden. Over en weer vielen klappen. De vrouw zou zich zo bedreigd hebben gevoeld dat zij uit noodweer met haar scooterslot is gaan slaan.

Getuigen

Om dit laatste te kunnen aantonen, verzocht de advocaat om het horen van een aantal getuigen, waaronder de agenten die de vrouw aanhielden. Ook verzocht de advocaat om het horen van de hondenbegeleiders die opgeroepen waren om de grote groep jongeren die zich verzameld hadden in toom te houden. Deze hondenbegeleiders zouden iets kunnen zeggen over de sfeer en de benarde situatie waarin de vrouw zich heeft bevonden.

Aangifte

De vrouw heeft zelf ook aangifte gedaan tegen het slachtoffer en tegen de twee agenten die haar ter plekke hebben gearresteerd. Volgens de Eemnesserse zouden de agenten haar met zo veel geweld aangehouden hebben dat haar arm daarbij uit de kom is gegaan. De officier van justitie bevestigde dat er een onderzoek naar de twee agenten loopt. Wanneer zij moeten voorkomen is nog niet duidelijk.

Kavelruil voor weidevogels in poldergebied De Kampen

Tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis van Blaricum. Foto: Gemeente Blaricum/Studio Kastermans

Blaricum De kavelruil in Blaricum is rond. De provincie Noord-Holland, gemeente Blaricum, Agrarische Stichting Blaricum, Staatsbosbeheer en vijf particulieren hebben de overeenkomst ondertekend waarmee ze grondeigendom ruilen, verkopen en kopen.

Hiermee ontstaat een aaneengesloten natuurgebied van negentig hectare, waarmee ook het open landschap in de polder wordt hersteld en behouden. Voor het creëren van een optimaal leefgebied past de provincie de inrichting van het gebied aan. Zo worden de oevers vlakker gemaakt en greppels hersteld. Het werk hiervoor wordt gestart na het broedseizoen in 2019. In het natuurgebied blijft agrarisch gebruik mogelijk, voor zover dit past bij het leefgebied voor weidevogels, zoals grutto's en kieviten Gedeputeerde Adnan Tekin: "Toen ik in december 2016 begon als gedeputeerde was dit het allereerste gebiedsakkoord dat ik ondertekende. En nu we twee jaar verder zijn, ben ik dan ook heel trots dat het ons gelukt is om dit te realiseren. De natuur en met name de weidevogel zal hiervan profiteren en daar doen we het voor."

Belinda Huiden-Lammers

Belinda Huiden-Lammers (51) woont sinds 1988 in Eemnes.
Ze is getrouwd, moeder en
fulltimevrijwilliger.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Fulltimevrijwilliger voor onder andere de M&M-parochie locatie Eemnes en sinds kort voor Stichting 'Met je hart', en ik zing in diverse koren.

Wat maakt het vrijwilligerswerk boeiend?
"Je ontmoet steeds opnieuw mensen waar je wat van kan leren. Het is fijn om wat voor een ander te kunnen doen."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Wandelen in de polder."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Met mijn ouders die er helaas niet meer zijn."

Waar maak je je zorgen om?
"Eenzaamheid onder de mensen."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Mijn achtertuin én de polder."

Eemnes mist nog?
"Woningen voor starters."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Mijn beste beentje voorzetten om voldoende betaalbare energie-neutrale woningen voor starters te laten bouwen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het Huis van Eemnes. Ik zie veel mogelijkheden voor jong en oud."

Naar welk land zou je nog willen?
"Canada."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Matthäus Passion van J.S. Bach instuderen en uitvoeren."

Wat zou je nooit meer doen?
"Klettersteigen."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Luister naar je hart, want dat klopt. Ik heb uit de lessen van het leven geleerd om meer op mijn intuïtie te vertrouwen."

D66 krijgt toezegging voor klimaatbeleid

Eemnes Niels Rood (D66) heeft tijdens de begrotingsbehandeling van het college van B en W een toezegging van 50.000 euro voor klimaatbeleid binnengehaald.

Nu er geen tweede zonneveld komt, is het er niet eenvoudiger op geworden om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Een bezuiniging wekte dan ook bevreemding, ook bij de fractie van Dorpsbelang, aldus Rood. "Het is nooit eenvoudig de begroting rond te krijgen, maar dit was niet de goede post om op te beknibbelen. Ik ben blij dat we dat ongedaan hebben kunnen maken. Klimaatbeleid maak je niet voor jezelf, maar voor toekomstige generaties. We moeten stoppen met fossiele brandstoffen, alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het loont wel: als iedereen de doelen van het klimaatakkoord van Parijs haalt, scheelt dat enorm veel kosten voor aanpassing aan extreem weer."

AED-netwerk voor Blaricum

Blaricum De VVD-motie 'Als iedere seconde telt in Blaricum' is in de raadsvergadering gesteund door alle fracties. "Nu op weg naar een lokaal dekkend netwerk AED-buitenkasten die 24/7 beschikbaar zijn", meldt de VVD.

Momenteel beschikt alleen de Blaricummermeent over een dekkend netwerk van AED-apparatuur met 24/7 beschikbaarheid. Daar zetten de bewoners een crowdfundingactie op om twee AED-buitenkasten aan te schaffen. Dat moet ook in de rest van Blaricum mogelijk zijn, meende de VVD en riep daarom de raad op geld beschikbaar te stellen voor het onderhoud van de AED-kasten en training van vrijwilligers.

Trouwe KNRM-donateurs in zonnetje gezet

De burgermoeder met een van de trouwe donateurs. Foto: Bob Awick

Blaricum Burgemeester Joan de Zwart-Bloch was zaterdag aanwezig bij de KNRM-donateursdag.

Bij station Huizen-Blaricum zijn veertien (4x 60 jaar en 10x 50 jaar) trouwe donateurs met 'aanhang' ontvangen en in het zonnetje gezet. Voor deze 'redders aan de wal', die in 1958 of 1968 donateur van de KNRM werden en dat altijd zijn gebleven, was er een speldje. Door hun vrijwillige bijdragen aan dit zeewaardige doel wordt het reddingswerk financieel mogelijk gemaakt.

Recordopbrengst voor hulporganisatie Dorcas

Eemnes De vijfde voedselinzamelingsactie voor hulporganisatie Dorcas heeft dit jaar - omgerekend in geld - 2.500 euro aan geld en voedsel opgeleverd. "Een record", meldt organisator Jan Stern van de Evangelische Gemeente Eemnes. "Dankzij deze gulle gaven kunnen de meest arme mensen uit het voormalige Oostblok met een gevulde maag de koude winter in."

MCC en St. Jan bij intocht Sinterklaas

Laren De intocht van Sinterklaas is op zaterdag 24 november. Burgemeester Rinske Kruisinga ontvangt de goedheiligman.

Tussen 13.45 en 14.00 uur arriveert het gezelschap onder muzikale begeleiding van Drum- en Showband MCC bij De Prinsemarij. Daar speelt muziekvereniging Sint Jan vrolijke sinterklaasliedjes.

Carry van Bruggen schreef onder meer 'Plattelandjes'. Foto: Leo Janssen

Ik word enerzijds altijd treurig wanneer ik op een beurs met tweedehandsboeken in beduimelde bananendozen literaire titels zie liggen die voor een prikkie te koop zijn. Anderzijds ben ik net zo uit op koopjes als ieder ander. Voor een grijpstuiver viste ik er 'Plattelandjes' tussenuit, een bundel columns over Laren.

Carry van Bruggen (1881-1932) begon er in 1921 mee in het 'Zaterdag Bijvoegsel' van het Algemeen Handelsblad. Ze was toen al een gevierd auteur en woonde - vier jaar ervoor gescheiden van de journalist Kees van Bruggen - inmiddels zeven jaar met zoon en dochter en zus Mies in het voorhuis van een boerderij aan de Engweg. Noch voor zichzelf, noch voor haar kinderen eiste Carry, die uit een gezin van zestien kinderen kwam, geld van haar ex. Omdat Mies meehielp in de huishouding kon ze de kost verdienen als invalster op De Gooische School en gaf ze lezingen - soms honderd per jaar - voor het societypubliek dat vanwege de Eerste Wereldoorlog binnenlands zijn verstrooiing zocht. Op 20 juli 1920 trouwde ze met haar overbuurman, de 21 jaar oudere kunsthistoricus Adriaan Pit en trok bij hem in op nummer 13, 'De Veldmuis'. Haar tweede huwelijk bracht haar sociaal, intellectueel én financieel in goeden doen.

Haar 'Plattelandjes', over wat ze zoal meemaakte in het landelijke boeren- en villadorp, stralen in die begintijd een sfeer uit van harmonie, rust en tevredenheid.. 'het vijvertje aan de Brink, waarover weer de gouden snoeren van de treurwilgen in sierlijke bochten hangen, waar de grote straatweg uit Amsterdam uitmondt in het stille dorp'. Aan merkwaardige typen, renteniers en intellectuelen in haar columns geen gebrek. 'In Laren, Huizen en Blaricum, daar heb je van allerlei raricum', dichtte ze.

Alledaags en futiel

De gebeurtenissen die de revue passeren mogen op het eerste gezicht wat alledaags en futiel lijken, haar overpeinzingen zijn dat allerminst. Een groepje 'roodgebande renfietsen' zet ze neer als (…) 'kromgetrokken zot-verbogen wezens met piassenbroekjes en nummers op hun rug (…)', die afschuwelijke zomerplaag met hun vooruitgestoken gezichten in krampige staar verstard, hun ogen puilend als van rupsen' (…) en dan beschouwend: (…) wel weet ik, dat ze voor mij vertegenwoordigen het brutale, vulgaire, poenige, aanmatigende, redeloze en dat ik in hen zie het symbool van de geest die de schouwburg kwijnen en de bioscoop bloeien doet, volksconcerten tot een mislukking, volksliteratuur tot een ironie maakt en dat ik liever 's zondags thuis blijf dan ze in het dorp te ontmoeten.(…)'.

Carry van Bruggen, schrijfster van romans als 'De verlatene', 'Heleen', 'Een coquette vrouw', Eva' en haar grote filosofische studie 'Prometheus' kon pas tot het schrijven van haar columns komen als ze zich persoonlijk betrokken voelde. De 'Plattelandjes' zijn daarom een uitstekende introductie op haar meer dan boeiende literaire gedachtewereld en oeuvre. Over de strijd tussen trouw blijven aan jezelf of trouw blijven aan de ander, over existentiële vragen en over denkende vrouwen aan het begin van de vorige eeuw. De bundel over de rustieke hoffelijke sfeer van Laren is te vinden in de bibliotheek. Rennen!

St. Jan speelt in Kerklaan-kerk

Laren Het concert van de 95-jarige Larense muziekvereniging St. Jan heeft de titel gekregen: 'Autumn Leaves van Oost naar West'. Het harmonieorkest onder leiding van dirigent Mark Beursgens brengt een gevarieerd programma van klassieke harmoniewerken en lichte muziekstukken.

Het 'oost en west' is terug te horen in stukken als 'Leningrad' van Billy Joel en 'Aladdin'. De westerse muziek komt onder andere van Jackson 5 en Blues Brothers. Gastmuzikant is Antoinet Gobée (piano); zij brengt enkele klassieke werken op de vleugel ten gehore.

St. Jan heeft zich voor dit optreden laten inspireren door een oorspronkelijk Frans lied uit 1945: 'Les Feuilles mortes', later vertaald als 'Autumn Leaves'. St. Jan speelt het arrangement van 'Kleine Schaars'.

Kaarten

De uitvoering vindt zondag 25 november om 14.30 uur plaats in de Ontmoetingskerk aan de Kerklaan 41. Kaarten à 10 euro (kinderen tot en met 12 jaar 5 euro) zijn te reserveren via telefoonnummer 06-16240402 of door een mail te sturen naar info@stjanlaren.nl.

Timmerman: 'Stabiliteit en rust voor Laren'

Laren Liberaal Laren (LL) wil rust en stabiliteit voor Laren. "Dan heb ik het over de bedreigingen vanuit ons eigen dorpsbestuur", zegt fractievoorzitter Jacqueline Timmerman.

Volgens haar is er te veel onrust. "Veroorzaakt door steeds weer nieuwe plannen op het gebied van ruimtelijke ordening als bedreiging van het woongenot van mensen die al in Laren wonen, ten gunste van derden. Met als dieptepunten het Raboplan en de ontsluiting van Rosa Spier."

Voorbarig

De Liberaal Laren-fractievoorzitter wil graag een halt aan het produceren van voorbarige onderzoeken die nergens toe leiden. "We kunnen ons geld beter gebruiken." Timmerman doelt op de rapporten voor de foodcourt, het hotel, de ligweide en niet te vergeten de Rabobank. "We komen al snel op een kleine miljoen uit." Alleen de onderzoeken naar de bebouwing van de ligweide bij het zwembad hebben - volgens haar - al twee ton gekost. "Terwijl er nog niets is beslist en als er niet wordt gebouwd ben je dat geld kwijt en als de eventuele bouwer al die onderzoeken moet betalen, kun je alleen nog maar duur bouwen."

690 reacties op kermisenquête

Blaricum "Een mooi resultaat", noemt een woordvoerder van de gemeente Blaricum de 690 reacties op de online gehouden enquête over de kermis.

Tot en met 11 november konden Blaricummers elf vragen invullen op de website van de gemeente. "Nu worden alle gegevens verwerkt. We kunnen nog niet zeggen hoeveel tijd we daarvoor nodig hebben."
Het overleg met de horeca vindt plaats in de laatste week van november.

Cadeau- en kerstmarkt

Eemnes Op De Blommenhoeve aan de Meentweg vindt zaterdag 24 november een cadeau- en kerstmarkt plaats.

Het projectvrouwenkoor Vocal Easy onder leiding van koordirigent Deidre van der Wolk treedt tussen 12.00 en 13.00 uur op. De markt is open van 10.00 tot 15.00 uur.

Pareltjes uit kunstcollectie in gemeentehuis

Foto: Bob Awick

Blaricum In het gemeentehuis van Blaricum is de tentoonstelling 'Heden en Verleden' te zien. Voor de expositie zijn dertig werken geselecteerd uit de gemeentelijke collectie, waarvan sommige al een tijd niet meer publiekelijk te zien zijn geweest. Wie benieuwd is naar deze pareltjes is deze maand op dinsdag- en donderdagochtend welkom in het gemeentehuis aan de Kerklaan. Buiten deze uren kan een afspraak met Gerbe van der Woude worden gemaakt: telefoon 06-51364466.

Blaricumse Lantaarntjes maken het Gooise dorp nog sprookjesachtiger

Consumentenversie laat voorlopig nog even op zich wachten

Foto: PR

Blaricum De 35 ornamenten naar ontwerp van architect Djelko van Es hangen verspreid in de bomen door het Oude Dorp. De Blaricumse Lantaarn is een uitwerking van het gemeentewapen van de gemeente Blaricum. Dit schild met drie korenbloemen is uitgevoerd in 2D en de lantaarns zijn een uitwerking van dit schild in 3D.

Van Es maakte belangeloos het ontwerp van Het Blaricums Lantaarntje. De feestverlichting heeft hiermee een karakter dat bij Blaricum past: simpel, chic en tijdloos. Vorig jaar hebben vijf prototypen van de lantaarns in de bomen gehangen. Afgelopen voorjaar is er vervolgens nog iets aan de lantaarns gesleuteld en deze week zijn alle lantaarns opgehangen.

China

Ontwerp armatuur Blaricum. Foto: Ontwerp: Djelko van Es

Een consumentenversie is er nog niet. Daarvoor zijn Van Es en onderneemster Marieke Ton naar de fabriek geweest, maar het is niet gelukt een betaalbaar ontwerp te maken. Hiermee is het niet van de baan, laat Ton weten, maar: "We hebben nu de weg naar China te maken, het staat op de rol."

Garantie

De Blaricumse Ondernemers Vereniging (BOV) is er trots op dat - na jaren van magere feestverlichting in het centrum van Blaricum - de komende tien jaar goede feestverlichting gegarandeerd is. Ton: "Vorig jaar zijn in een paar maanden tijd geweldige sponsors gevonden. Zo mooi om te zien dat met een goed plan mensen bereid zijn mee te werken. De grootste sponsor is de Stichting Promotie Blaricum. Die heeft de helft van het benodigde bedrag van 70.000 euro gedoneerd. Ook de donatie van de gemeente is onmisbaar. Zij staat garant voor de jaarlijkse onderhoudskosten, zodat deze feestverlichting gegarandeerd tien jaar kan branden."

Het winkelcentrum in de Bijvanck wordt ook voorzien van feestverlichting; de bomen worden verlicht en langs de gevels komen prachtige guirlandes met lampjes en gevelornamenten. "Samen met de 45 leilinden en vijftien grote bomen die in het Oude Dorp verlicht worden, zal Blaricum sfeervol verlicht zijn de aankomende jaren."

Laren Klassiek legt lat opnieuw hoog voor 14e editie Matthäus Passion in '19

Bachs muzikale meesterwerk snijdt door de ziel

De Stichting Laren Klassiek legt opnieuw de lat hoog voor de komende uitvoering van de Matthäus Passion op Palmzondag 14 april 2019 in de Sint Jansbasiliek.

Tijdens een eerdere uitvoering van de Matthäus Passion. Foto: PR

Laren Na het grote succes vorig jaar van het King's College Choir is ook dit jaar gekozen voor een koor met een internationale reputatie. Het is een van de beste koren uit Duitsland: leden van de Robert-Franz-Singakademie uit Halle onder leiding van dirigent Nikolaus Müller.

Inmiddels bekroonde solisten worden begeleid door een orkest van jonge talentvolle barokmusici, die op hun beurt weer versterkt worden met instrumentalisten uit de grote orkesten.

Geroemd

Geroemde baritons, topsolisten en koor met internationale reputatie

Neem bijvoorbeeld de geroemde baritons Maarten Koningsberger, die de Christuspartij vertolkt, en de winnaar van het prestigieuze Prinses Christina Concours Raoul Steffani. Of het Tarisio Consort, aangevuld met onder anderen leden van het Matangi kwartet, de tot over de grenzen te horen viola da gamba-speler Freek Borstlap én de organist uit de Grote Kerk van Naarden Wybe Kooijmans. Het kinderkoor komt zoals alle andere jaren uit de koorschool Midden-Gelderland. De overige solisten zijn Bernard Loonen -regelmatig te gast bij William Christie's ensemble Les Arts Florissants - als Evangelist, de sopraan Selma Harkink (prijswinnaar van het Christina Deutekom Concours) en de Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj.

Hart en ziel

De Matthäus Passion waar Johann Sebastian Bach zijn hart en ziel op een uitzonderlijke manier in heeft gelegd, vertelt indrukwekkend muzikaal het verhaal van het verraad, het lijden en het sterven van Jezus Christus volgens het evangelie van Mattheus door middel van protestkoren, verstilde aria's en troostende koralen.

Overrompelend

Bij wie de uitvoering live meemaakt, snijdt Bachs muzikale meesterwerk door de ziel en maakt het een overrompelende indruk: van de allermooiste aria uit de klassieke wereldmuziek 'Erbarme dich' tot de letterlijk en figuurlijk overdonderende koormuziek in 'Sind Blitze und Donner'. De uitvoering duurt twee uur en drie kwartier, exclusief de pauze van veertig minuten in een van de omliggende restaurants en cafés.

Kaartverkoop

Inmiddels is de verkoop van tickets voor de Matthäus Passion in volle gang. De toegangskaarten kosten 59,50 euro (eerste rang) en 49,50 euro (tweede rang), inclusief programmaboekje en pauzedrankje.

De kaarten zijn te bestellen via de Nationale Theater Kassa: 0900-9203. Meer informatie op www.larenklassiek.nl.

Laren start met sportverkiezing

Lex Muller en Elsemieke Havenga van de Sportraad. Foto: Leo Janssen

Laren De Sportraad van Laren introduceert een nieuw initiatief. Op vrijdag 18 januari 2019 vindt de allereerste verkiezing 'Sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent en sportveteraan van het Jaar' plaats. Het evenement wordt gepresenteerd door Erik de Zwart en vindt vanaf 20.00 uur plaats in het Brinkhuis.

De sportverenigingen en ook de inwoners van Laren kunnen kandidaten aandragen voor de uiteindelijke drie nominaties per categorie. In de jury zitten bekende namen als Tom Coronel, Frank van den Wall Bake, Mario van der Ende en Simon Cziommer. De inschrijving duurt tot 10 december aanstaande. Aanmeldingen kunnen gestuurd worden naar info@sportraadlaren.nl.

Sinds haar oprichting in 2017 heeft het bestuur onder leiding van Elsemieke Havenga, oud-hockeyster en winnares van olympisch goud, samen met haar medebestuursleden profvoetballer Simon Cziommer, Nicole Lesterhuis (Nike) en sportjournalist Lex Muller al aardig wat werk verzet; het sportbeleid staat inmiddels op de agenda van de gemeente Laren. Op een intelligente manier zorgde de Sportraad ervoor dat de politieke partijen in Laren naar aanleiding van haar optreden in het Politiek Café Het Gooi in aanwezigheid van de Sportraad - in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart jongstleden - een paragraaf over sport hebben opgenomen in hun verkiezingsprogramma's, met als resultaat dat de gemeente sportbeoefening in Laren nu beter gaat faciliteren op het gebied van onderhoud en verbetering van accommodaties. Nu sportbeoefening in de breedte op de agenda staat, komen er ook meer initiatieven. Het onlangs gestarte 'walking football' overdag voor senioren is daar ook een goed voorbeeld van.

Franse geschiedenis in 25 chansons

Frédéric Dorfmann. Foto: PR

Laren In het programma 'Le Troubadour des Carrefours' neemt Frédéric Dorfmann het publiek donderdag 29 november - tussen 20.00 en 22.00 uur - zingend en vertellend mee langs de Franse geschiedenis.

Het onderhoudende, educatieve en verrassende programma waarbij humor, dramatiek en emoties een belangrijke rol spelen en dat tevens doorspekt is met smeuïge anekdotes, is te zien in het Brinkhuis. De geboren Fransman, die sinds twintig jaar in Nederland woont en werkt, begeleidt zichzelf op de gitaar, op eigen en vooral bescheiden wijze.

Warme stem

Dorfmann volgde enkele jaren zangles bij de bekende zangpedagoge Maria Rondèl en won in 1998, onder begeleiding van pianist Martijn Bos, de publieksprijs bij het Concours de la Chanson in De Kleine Komedie in Amsterdam. In zijn soloprogramma 'Le Troubadour des Carrefours' wordt elk chanson door hem persoonlijk op een treffende manier ingeleid.
Door zijn prettige, warme stem met een timbre dat tussen dat van Brel, Brassens en Ferrat in ligt, ontstaat een concert met een vleugje ironie en een aardige dosis romantiek.

Keur aan componisten

Beroemde zangers komen aan bod, zoals onder anderen Trenet, Duteil, Lama, Ferrat, Perret, Massias, Barbara, Moustaki, Lynda Lemay, maar hij laat ook anonieme en minder bekende componisten horen. Er wordt in het Nederlands verteld en in het Frans gezongen. Bezoekers hoeven de Franse taal niet te beheersen om van het programma te kunnen genieten.

Kaarten kosten 13 euro en zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekhlb.nl. De avond wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Het Gooi en bibliotheek Laren.

LAVULA speelt in Singer Laren

LAVULA. Foto: Jaap Reedijk

Laren Componiste, pianiste en performer LAVALU, bekend van de muziek voor de succesvolle theatervoorstelling 'Het Pauperparadijs', is deze maand en in december op tournee in Nederland, Duitsland, Hongarije en Oostenrijk om haar plaat 'Solitary High' te promoten. Ze speelt op 27 november in Singer Laren.

"Met deze cd keer ik terug naar mijn klassieke roots. Alleen de vleugel en ik, geen band meer achter me. Maar dan wel op mijn manier: de zang onvervalst pop, de piano klassiek", zegt LAVULA. "Toen ik net drie was, stond ik met mijn handen omhoog voor het klavier van de piano. Op het moment dat ik erbij kon, een klein jaar later, mocht ik op pianoles."
Twintig jaar lang bestudeerde ze werken van klassieke componisten als Bach, Schubert en Debussy. Tijdens haar tienerjaren ontdekte ze eigenzinnige popartiesten als Fiona Apple en Björk. Hun muziek inspireerde haar om zelf nummers te gaan schrijven.
In 2008 betekende de EP 'Now' voor LAVALU en haar band de grote doorbraak. Successen volgden elkaar in hoog tempo op. Die periode begon zij ook met het componeren van muziek voor theaterstukken, waaronder 'Rumplestiltskin' van Stella Den Haag, dat in 2012 draaide op Broadway. Ook schreef zij al voor het Residentie Orkest (in samenwerking met NTJong) en Het Gelders Orkest.

Laatste Rondje Cultuur van 2018

Het Goois Openluchttheater in Eemnes. Foto: PR

Eemnes Het laatste Rondje Cultuur van 2018 vindt plaats op donderdag 15 november. De deuren van De Hilt openen om 19.30 uur en de avond start om 20.00 uur stipt. De toegang is gratis.

Een van de gasten is Henk Boogaard. Hij geeft een inkijkje in zijn cabaretprogramma 'Ínterne beslommeringen'. Bij Boogaard komt alles wat hem gemeld wordt en alles wat hij leest, letterlijk bij hem binnen. Hij heeft veel moeite met de gebruikelijke clichés in de dagelijkse communicatie. Vragen als 'hoe gaat het, hoe is het, alles goed en zo... leef jij nog?' noemt Boogaard daarom ook Clichématige Contact Constructies (CCC's). Daarentegen deelt hij mededelingen als 'fijne dag', 'succes', 'hou je haaks' en 'rij voorzichtig' weer in bij de MGGG's (Mee Geef Gewenst Gedoe). Kortom, de omgang met anderen mondt bij hem uit in een interne worsteling.
Het Goois Openluchttheater staat deze avond ook in de schijnwerpers. Verscholen in het groen van De Heidehoek, achter hotel De Witte Bergen, ligt dit prachtige amfitheater waar jaarlijks een Goois Openluchttheater Festival wordt gehouden. Maar wat is de historie van dit openluchttheater, wat zijn de doelstellingen en hoe ziet het programma van 2019 eruit?
Boerenzoon Ben Makker uit Eemnes vertelt over het fokken van wyandottekrielen, shamo vechthoenders en sinds een paar jaar ook van thriantakonijnen. Ook heeft hij een paar jaar geleden de 'Eemlandse kriel' gecreëerd. "Altijd op zoek naar de juiste haan bij de juiste hen, en hopen dat daar iets moois uit voortkomt", zegt hij. Tijdens Rondje Cultuur komt ook de verzorging en het tentoonstellen van kippen aan bod en vertelt Makker ook graag wat over de Gooise Pluimvee- en Kleindierfokkers Vereniging waar hij al enige jaren secretaris is.

Kunstweekend

Laren/Blaricum Diverse kunstenaars uit Laren en Blaricum zetten in het weekend van 17 en 18 november tussen 11.00 en 17.00 uur de deur van hun atelier open.

Deelnemers in Blaricum zijn: Els de Graaf (Capittenweg 40), Marja Ormeling (Brinklaan 4) en Studio PaulO en Valentijn aan de Eemnesserweg 4. In Laren doen mee: Marjolein Schiffers (Klein Laren 4) en Malle Babbe (Schapendrift 3).
Kijk op www.landelijkatelierweekend.nl voor meer informatie.

Concert in Dorpskerk

Blaricum In de Dorpskerk aan de Torenlaan vindt zondag 18 november om 16.00 uur een concert plaats. De toegang bedraagt 15 euro (inclusief consumptie in de pauze).

Twee jonge talenten treden op: Manja Kruidhof-Okkerse op viool en Arjan Veen op orgel en piano. Op het programma staan werken van onder anderen Händel, Röntgen, Rachmaninov en Rheinberger.

Filmmiddag

Blaricum De Historische Kring Blaricum houdt dinsdag 20 november om 14.30 uur haar jaarlijkse filmmiddag.

Vertoond worden historische beelden van Blaricum van onder meer de kermis, De Wingerd en het Concours Hippique.

Leden hebben gratis toegang. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs 3 euro. Vooraf opgeven - in verband met de beschikbare ruimte - via telefoonnummer 06-53168006 of http://historischekringblaricum.nl/.

'Complimenten voor iedereen aan en rondom het bed!'

Donderdag 14 juni 2018. Voor het naar bed gaan, poetst Joop van der Schaaf zijn tanden. Plotseling heeft hij geen gevoel meer aan de linkerkant van zijn gezicht. 112 wordt direct gebeld. Ondertussen vallen steeds meer functies uit. Het optillen van zijn linkerarm stagneert ook. De ziekenbroeders vertrouwen het niet en piepen de brandweer op. Joop wordt met een hoogwerker uit het slaapkamerraam getild en met spoed naar Tergooi gebracht.

Weer de eerste keer in de auto.

Eemnes "Daar was het de eerste dagen heel kritiek", zegt Joop van der Schaaf (58) nu bijna vijf maanden na zijn hersenbloeding. "De artsen kregen mijn bloeddruk niet omlaag en ik had alleen maar barstende koppijn." Daar weet hij weinig meer van. "Ik ben drie weken 'kwijt'; mijn lichaam was in een soort van winterslaap gegaan."

Eenmaal gestabiliseerd kwam hij weer terecht in Tergooi. Toen hij daar was aangesterkt, verhuisde hij naar revalidatiecentrum Naarderheem in Naarden en vervolgens naar Merem (voormalige Trappenberg) in Hilversum.
Sinds enkele weken is hij thuis. Daar redt hij zich inmiddels met behulp van zijn echtgenote Marjan en zijn kinderen Tineke en Simon best goed. Hij slaapt in de woonkamer en met behulp van een stok kan hij weer lopen. "Maar het kost moeite en ik moet bij elke stap nadenken." Wel reist hij voor verschillende therapievormen driemaal per week op en neer naar Merem. Daarnaast heeft hij gesprekken met maatschappelijk werk en de revalidatiearts. "En ik tafeltennis weer", glimlacht hij van oor tot oor. Tijdens een toernooi in zijn geliefde Friesland wist hij onlangs zelfs de aanmoedigingsprijs te veroveren.
Revalidatie is vooral hard werken en veel zelf doen, zo heeft de Eemnesser ervaren. Beter worden en terugkeren in de maatschappij is zijn goal. "Het is belangrijk dat je voor jezelf realistische doelen stelt waar je dan met z'n allen naartoe werkt." Van der Schaaf was voor zijn hersenbloeding actief lid van skûtsje Eemlander. Een van zijn doelen was om aanwezig te zijn bij de opening van het IFKS skûtsjesilen (25 augustus, red.). "Toen de artsen daaraan wilden meewerken, schoot mijn motivatie met sprongen omhoog. En wat was het fijn toen ik mijn team zag komen aanvaren, ze wisten van niets!"

Na Joops hersenbloeding is het gezin Van der Schaaf hard geconfronteerd met de zorg in Nederland. "Daar lig je dan plotseling in het ziekenhuis, helemaal overgeleverd aan de medische zorg", vertelt Van der Schaaf. "Je leest weleens wat in de krant over de omstandigheden in de zorg, kosten rijzen de pan uit, ziekenhuizen gaan failliet, slechte salariëring voor het verplegend personeel, bureaucratie en overmatige regelgeving. Er deugt helemaal niets van de zorg hoor je dan, maar wat ben ik dankbaar dat er nog zo veel (jonge) mensen kiezen voor een baan in de zorg. Groot compliment voor iedereen aan en rondom het bed! We mogen in Nederland blij zijn met al die fantastische mensen die dag en nacht voor de patiënten klaar staan." Hij is er danig van onder de indruk geraakt.

Bezoek aan slotwedstrijd IFKS skûtsjesilen.
Aanmoedigingsprijs tafeltennistoernooi gehandicapten sportvereniging DOV te Leeuwarden.
Bij de IFKS-start in Stavoren.
Joop en Marjan.

'De grote bloeduitstorting in mijn hoofd wordt langzaam door mijn lichaam opgeruimd'

De humoristische Joop is (bijna) altijd positief gebleven. "Ik voel mij niet zielig, ook al zit ik nu in een rolstoel. Vlak na mijn hersenbloeding was ik links geheel verlamd. Mijn been en arm functioneerden niet meer en waren ook ongevoelig voor koud en warm. Daarnaast had ik moeite met praten, was het zicht links niet aanwezig en moest ik middels een tilzak in en uit bed gehesen worden, ook voor het toiletbezoek. Dat is inmiddels allemaal redelijk tot goed hersteld. Elke kleine verbetering en/of terugkeerfunctie voelt als een grote overwinning, die dan ook telkens weer uitbundig wordt gevierd. Dat is het mooie van therapie. Je ziet iedere patiënt vooruitgaan. We lachen veel samen en soms huilen we even samen. Met elkaar slaan we ons door deze moeilijke tijd heen", gaat Van der Schaaf verder.
Belangrijke steun krijgt hij daarbij ook van zijn gezin, want ook daar is de klap hard aangekomen ("gelukkig krijgen ze daarbij hulp van maatschappelijk werk"). De Eemnesser heeft echt bewondering voor zijn vrouw en kinderen en hoe zij met de nieuwe situatie omgaan: "Ons leven staat op z'n kop, maar wij slaan ons er tot nu toe heel goed doorheen." Marjan was streng voor haar Joop: "Ik kan hem alles wel uit handen nemen, maar daar komt hij niet verder mee." Ondertussen laat de Eemnesser zich zo veel en vaak mogelijk in het dorp zien. "Ook op feestjes. Ik heb tenslotte al veel bereikt en dat wil ik uitstralen."
Hoe de toekomst eruit gaat zien, is onbekend. "De grote bloeduitstorting in mijn hoofd wordt langzaam door mijn lichaam opgeruimd en er zijn geen zwakke plekken in de aderen te zien. Niemand kan mij een indicatie geven of ik weer (volledig) herstel. Voorlopig is er nog voldoende vooruitgang te zien en wordt doorgegaan met mijn behandeling. Ik hoop volgend jaar weer zelf te kunnen zeilen. Dat is mijn nieuwe doel. Wat het gaat betekenen voor mijn werk als accountmanager is heel onduidelijk. Maar ik werk nu eerst aan mijn gezondheid."
Het revalideren gaat voor Van der Schaaf dus voorlopig nog door. Het wachten is nu op een op maat gemaakte rolstoel ("kan wel drie maanden duren") en hopelijk snel een scootmobiel. Een Wmo-medewerker is bij het gezin thuis geweest, maar een scootmobiel was volgens deze medewerker - voor nu - nog een brug te ver. Zo ontzettend jammer, omdat de actieradius van de Eemnesser hiermee behoorlijk vergroot wordt. Dan kan hij er zelfstandig op uit trekken. Dat er het een en ander schort aan de bureaucratie in gezondheidszorg, ontkennen Joop en Marjan niet. "We kunnen er boeken over schrijven en uren over praten, maar dat is niet onze aard." Het zijn met name karakter, doorzettingsvermogen én humor die het gezin Van der Schaaf op de been houden.
Een oorzaak voor de hersenbloeding is niet direct aan te wijzen, maar mogelijk heeft het te maken met lange tijd een veel te hoge bloeddruk. "Een familiekwaaltje", weet Joop. Hij stak zijn kop in het zand, maar: "Het is een hele harde leerschool."

Zonneweide in gebruik

Burgemeester Van Benthem en wethouder Lankreijer bij de zonneweide. Foto: Bob Awick

Eemnes Met het inpluggen van een grote, groene stekker is de Zonneweide Eemnes gistermiddag officieel geopend.

De zonneweide waar in oktober mee werd gestart, telt een kleine 19.000 zonnepanelen en levert de gemeente Eemnes elk jaar ruim 5.000.000 kWh aan duurzame, groene stroom op. Het betekent voor de gemeente Eemnes dat het dichter bij haar doel is: Eemnes klimaatneutraal in 2030.
De eer was aan burgemeester Roland van Benthem, wethouder Sven Lankreijer, directeur van Greenchoice Evert den Boer en operationeel manager van KiesZon Bram Peperzak om de zonneweide symbolisch te openen. De burgemeester gaf aan erg trots te zijn op de, door de gemeente Eemnes geïnitieerde, zonneweide. De hoeveelheid groene stroom die de zonneweide jaarlijks opwekt komt overeen met het verbruik van zo'n 1.500 huishoudens. Klanten van Greenchoice gaan de stroom afnemen.

Sint komt ook naar Blaricum en Eemnes

Vorig jaar tijdens de intocht in Blaricum. Foto: Ton Hartong

Eemnes/Blaricum Sinterklaas bezoekt op 24 november ook Eemnes en Blaricum.

In Eemnes wordt hij om 13.00 uur onthaald bij Het Oude Raadhuis. Het gezelschap arriveert met de boot. Muziek en dans is er van de Pietenband en Dansu. Aansluitend gaat Sinterklaas in zijn open limousine naar De Minnehof. Kinderen wordt gevraagd verkleed te komen. Tussen 15.00 en 16.30 uur is er in De Hilt voor de kleintjes tot en met 6 jaar een feestje. Daar treedt ook de Danscompagnie op.
In Blaricum komt de sint naar zowel de Bijvanck (De Malbak, aanvang 11.30 uur, start stoet 11.15 uur bij de speeltuin aan de Hoofdweg) en het Oude Dorp (muziektent, vanaf 14.30 uur, start stoet 14.15 uur bij Kruiskuil). Het voorprogramma wordt verzorgd door Dansgroep Laresz.

Column

Laarderweg

Laarderweg verloren straat waar nu de drukte hoogtij viert. Foto: Lonneke Boots

Laarderweg ik weet nog goed
dat jij gewoon een woonstraat was
waar het verkeer in alle rust
op weg, wáár ook naar toe,
gemoedelijk zich voortbewoog
Geen nodeloos gejakker
Waar men zowaar een halfuur
de roddel van de dag doornam
bij slager, Spar of bakker

Laarderweg verloren straat
waar nu de drukte hoogtij viert
de woonstraat haar bestaan verloor
waar nagenoeg de ganse dag
vanwege al het snelverkeer
chagrijnig wordt gekeken
Zelfs de smiley langs de weg
is met haar lichtgeraakte blik
totaal van slag gebleken

Laarderweg was jij maar weer
gewoon die woonstraat van weleer
waar het verkeer in alle rust
zich lijdzaam in verplaatst
Waar auto, fiets of scootmobiel
en mensen die er huizen
zich met een lach op het gezicht
omdat het weer een woonstraat is
het chagrijn verguizen

Schoolontbijt voor jeugd én collegeleden

Wethouder Karin van Hunnik samen met de leerlingen aan de ontbijttafel. Foto: Gemeente Laren

Laren Leerlingen van OBS De Ploeg uit Laren (foto), OBS De Zuidwend uit Eemnes en OBS De Bijvanck uit Blaricum hebben vorige week samen met de burgemeester en wethouders ontbeten. De activiteit vond plaats in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarvan het goede doel de Stichting Kinderpostzegels was.

Foto: Gemeente Laren
18 / 24

Een uitsnede van een schilderij van Ophelia van de Kieft, te zien in het Brinkhuis in Laren tot 15 december.

Vrijdag 16 november

Taalcafé Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

De plek waar mensen die Nederlands willen leren de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Gedichten schrijven bij je eigen tekening

14.00 uur | Literaire werkplaats Eemnes

Dichter Gerard Beentjes leert je om gedichten te schrijven bij je eigen tekening. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden van 11-16 jaar! De meest effectieve vorm van zelfverdediging. Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna competitie gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via info@schaakvereniginghuizen.nl.

VrijdagAvondmuziek: Tokay Trio

20.00 uur | Nieuwe Kerk Huizen

Het Tokay Trio uit Hilversum treedt op. Op het programma staan werken van o.a. Schubert en Beethoven. Aanvang: 20.00 uur, toegang vrij.

Spelavond

20.30 uur | Dance-Point Huizen

Pubquiz. In diverse rondes worden vragen gesteld die als groep zo goed mogelijk beantwoord moeten worden. De entree is vanaf 20.30 uur en vrij voor iedereen. Meer info op www.dance-point.nl.

Zaterdag 17 november

Open dag fit20

10.00 uur | Plein 2000 Huizen

Fit, sterk en gezond in 20 min. per week, het kan écht. Je krijgt tijdens de open dag uitleg van de methode en mag deze ook zelf uitproberen.

Repair Café

10.00 uur | De Schoter Eemnes

Gooi 't niet weg! Repair Café Eemnes voor apparatuur, kleding en controle en reparatie van uw fietsverlichting.

Expositie sieraden en schilderijen

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Tot en met 15 december worden de sieraden en schilderijen van Ophelia van de Kieft tentoongesteld in de (h)Artgalerij. Entree is gratis.

Glaskralen smelten

11.00 uur | Atelier van Amanda Spoel Laren

Glaskralen smelten door de onderkant van een glasstaaf te smelten in het atelier van Amanda Spoel. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Zondag 18 november

Zwerftocht Laarderwasmeer

10.00 uur | 't Bluk Laren

Aangezien er geen paden zijn, is iedere tocht weer bijzonder.

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12:00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Lezing over Zweden

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Renate en Wim Stoutenbeek wonen meer dan 35 jaar in Zweden. Vol=vol. Toegang gratis (vrijwillige bijdrage is welkom). Na afloop high tea.

Wijnproeverij

15.00 uur | De Krachtcentrale Huizen

Ontmoet wijnmaakster Monique Breuer en haar droomwijn Serendipity. Gratis. Mail naar anita@kaapswijnhuis.nl.

Zondagmiddagconcert

16.00 uur | Dorpskerk Blaricum

Toegang € 15,- (incl. drankje in de pauze). Jonge talenten, Manja Kruidhof - viool en Arjan Veen - piano & orgel, spelen werken van o.a. Handel, Rheinberger en Rachmaninoff.

Maandag 19 november

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Gratis breakdanceles

15.00 uur | Studio Dansu Huizen

De maand november is het breakdancemaand bij Studio Dansu, alle breakdancelessen zijn gratis te volgen. Diverse leeftijden (6-15).

Dinsdag 20 november

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken op dinsdag, woensdag of donderdag. Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Verwenmoment

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Wat denk je van een voetmassage, je nagels laten verzorgen, je haar knippen of de manicure haar gang laten gaan.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk op dinsdag of donderdag. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl.

Warme/koude lunch

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Het is een inlooplunch dus je hoeft niet te reserveren. Je bijdrage is € 1,50, of als je meer wilt geven is dat altijd welkom.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Crea Club voor kinderen (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten € 10,- per maand.

Gratis buikdansles

20.00 uur | Centrum voor Bloei & Ontwikkeling Huizen

Gratis buikdans(proef)les. Info: Gabi Lodewijk, 06-2009 7717 Www.bellywork.nl.

Lezing: Ars Moriendi, de Kunst van het Sterven

20.00 uur | Oosterlichtkerk Huizen

Vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met de eindigheid van het leven en de daaraan verbonden levensvragen. Spreker: Caroline Lordens.

Woensdag 21 november

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Google Photos

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Leer in 4 lessen Google Photos gebruiken voor foto-opslag en bewerking met smartphone, tablet en pc. Workshopdata: woensdagochtend 21, 28 november, 5, 12 december. Prijs: € 50,-.

Themaochtend over Visio

10:30 uur | Bibliotheek Huizen

Tijdens deze ochtend vertellen cliënten hoe het is om met een visuele beperking te leven. U kunt tijdens deze ochtend ook zelf ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn.

Soosmiddag in de Thomaskerk

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

U kunt er klaverjassen, sjoelen of rummikuppen of gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen v.a. 4 jaar komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Constructies in de ruimte

19.30 uur | Gooise Academie Laren

In vijf lessen houden we ons bezig met de wetten van de isometrie, de constructie van kubussen en cilinders en de wetten van de lijnperspectief. Docent: Willem Zijlstra.

Cursus macro-, landschaps- en straatfotografie

19.30 uur | De Hilt Eemnes

Speciaal voor de fotograaf die weet hoe de camera werkt. We kiezen drie thema's: macrofotografie, landschapsfotografie en straatfotografie. Info: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Donderdag 22 november

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Na de boodschappen doen of gewoon even een wandeling maken en dan binnenlopen voor een kopje koffie.

Kunstlezing Zadkine aan Zee

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Kunsthistorica Mirelle Nunes geeft een kunstlezing over beeldhouwer Ossip Zadkine in Museum Beelden aan Zee. Tijd: 10.00-12.00 uur. Prijs: € 12,50. Info: www.kunstuitzeist.nl.

Inloopochtend Seniorweb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Digitale inloop en electronicswerkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoon, tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen.

Taalcafe

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen.

Workshop zeepjesketting en/of mozaïek maken

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Gratis workshop voor het maken van zeepjeskettng en een mozaïek. Opgeven bij evelinederoij@knpmail.com.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

€ 6,- p.p. Daarvoor speelt u 6 x 3 rondes. Ook krijgt u een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

Opvoeden, hoe doe je dat nou?

20.00 uur | Brink Laren

Het opvoeden van je kind, er is geen opleiding voor en toch word je geacht het te kunnen. Onze leuke en leerzame workshop helpt je hierbij! Zie www.kikmethode.nl voor meer info.

Pieter Jouke, try-outshow 'Gloeiende Plaat'

20.15 uur | Brinkhuis Laren

In zijn nieuwste show neemt hij verantwoordelijkheid en probeert hij samen met het publiek zijn knotsgekke wereld beter te begrijpen. Entree: € 18,-.

Door de lens van de lezer

Nieuwsgierige dames op de Naardereng. Foto: Henk van Os

BEL Dat de herfst zijn intrede heeft gedaan, hebben we gemerkt aan de ingezonden lezersfoto's.

Het licht en de kleuren zijn toch anders dan in andere jaargetijden. Van soms nog heel groen tot echte herfstkleuren.

Foto's voor op deze pagina zijn altijd welkom. Deze kunnen gemaild worden naar redactie@laardercourant.nl. Graag daarbij vermelden dat wij deze foto mogen publiceren. Let er wel op dat de foto voldoende groot is, minimaal 300 dpi of 1MB.

Herfstfoto. Foto: Coen Cramer
Lage zon over herfsttafereel. Foto: Dolf van Kuler
Dampende hoop maaisel van bloemenbermen nabij de aanloophaven. Foto: Frans Lubbers
Zilverreiger zoekt z'n laatste avondmaal in het kleurenpalet van het Gooimeer. Foto: Johan Elders