Laarder Courant de BEL

20 september 2017

Laarder Courant de BEL 20 september 2017


Provincie wil uitgewerkt voorstel

Blaricum/Laren Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland heeft de gemeenten Laren, Blaricum en Huizen laten weten dat zij moeten komen met een uitgewerkt voorstel voor samenwerking in de eerste week van oktober. Dan kan de provincie dit meenemen in het besluit over de herindeling en een eventuele fusie tussen de gemeenten.

"De raden van Laren, Blaricum en Huizen hebben naar aanleiding van de gevoerde open overleggen een gezamenlijke zienswijze vastgesteld op respectievelijk 28 juni en 4 en 13 juli 2017. Hierin delen zij mee te werken aan een voorstel aan de provincie", staat in de brief van GS.

Mandateren

"De inzet is om als gemeenten zelfstandig te blijven en gezamenlijk een stap te zetten om bij te dragen aan versterking van de regionale bestuurskracht. Kern van het initiatief is het mandateren van wethouders om namens Blaricum, Huizen en Laren te acteren op regionale dossiers. Hiervoor willen de gemeenten een lichte gemeenschappelijke regeling in het leven roepen. De gemeente Eemnes zou desgewenst ook kunnen deelnemen. De raden spreken ook uit de ambtelijke samenwerking te willen verbreden en versterken om de kwetsbaarheid ook in termen van dienstverlening en bedrijfsvoering te verminderen."

11

Handtekeningen behoud Tergooi Blaricum naar Tweede Kamer

Blaricum De Tweede Kamer krijgt op 26 september 10.000 handtekeningen overhandigd van de actiegroep Tergooi Blaricum moet open blijven.

Peter-Jan Schatens kreeg vorige week het goede nieuws dat hij dan de opgehaalde handtekeningen mag overhandigen aan de Tweede Kamer Commissie Zorg. Tergooi gaat het ziekenhuis in Blaricum op termijn verkopen. In Hilversum wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd dat vanaf 2021 de acute zorg overneemt. In Weesp komt een regiozorgcentrum. Bestuursleden Ruurd Jan Roorda en Hans den Hollander meldden dat voor het eerst in februari dit jaar in de eigen Tergooi-krant. Daarna kwamen er diverse acties tot stand.

Krantenverkoper David gaat - na 15 jaar - écht werk zoeken

Foto: Bob Awick

Eemnes Hij verkocht 15 jaar de daklozenkrant bij AH in Laren en Lidl in Eemnes, maar zondag nam hij afscheid van zijn publiek. David Khantadze (41) mag definitief in Nederland blijven en is maandag gestart met zijn inburgeringscursus. "Ik verkoop dan wel de krant niet meer, maar ik kom zeker terug naar Eemnes", zegt hij.

3

Crailo kost gemeenten 33,2 miljoen euro

Laren De gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren nemen het voormalige defensieterrein Crailo over van de provincie Noord-Holland voor het astronomische bedrag van 33,2 miljoen euro.

De overdracht van de gronden is uiterlijk op 31 december dit jaar. Op 31 december 2029 moet het gehele bedrag zijn betaald. Daarbij geldt dezelfde verdeelsleutel als in de aanloopfase: voor Hilversum is dat 55%, Gooise Meren 35% en Laren 10%.

Woningoverval

Foto: Bastiaan Miché

Een echtpaar uit Blaricum is dinsdag in alle vroegte in hun woning aan de Koningin Wilhelminalaan overvallen. De heer des huizes vertelt zijn verhaal.

3

Loop dinsdag 27 september binnen en maak kennis met de Versa Vrijwilligerscentrale tijdens de open dag van 10.00-12.00 uur in het Raadhuis aan de Eemnesserweg 19 in Laren.

Hulp bij het inzamelen van goederen voor Sint-Maarten en de andere eilanden
U kunt zelf goederen inzamelen vanuit huis of helpen met aannemen en verzamelen van goederen bij de St.-Jansbasiliek in Laren op woensdag van 16.00-20.00 uur. Daarnaast kunt u ondersteunende taken verrichten zoals spullen ophalen met een auto en allerhande klusjes. Contactpersoon: Alexander Bergman werkt samen met Make St Maarten Great Again, telefoon 06-46354422 of mail naar alexanderj.bergman@gmail.com.

Vrijwilliger Oktoberfest Laren
Heb jij zin om samen met ons een groot succes te maken van de 7de editie van dit evenement op zaterdag 14 oktober in Laren? Meld je dan nu aan. De werkzaamheden waar wij mensen voor kunnen gebruiken zijn: hulp bij het opbouwen van de tent (vrijdag), het inrichten van de tent (zaterdag), kaartcontrole bij de entree (zaterdagavond), opbreken van de tent en inrichting (zondagmiddag) en verdere hand-en-spandiensten gedurende het evenement. Contactpersoon: Frank PA Smit, telefoon 06-55806855 of mail naar frank@oktoberfest-laren.nl.

Zwemmen met een bewoner
Wij zoeken een vrijwilliger die het leuk vindt om samen met een bewoner één keer in de week of eens in de twee weken te zwemmen. De bewoner is rolstoelgebonden en heeft veel hulp nodig. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Gooizicht in Laren, telefoon 035-6256558 of mail naar k.vanrumpt@amaris.nl.

Themabijeenkomsten voor vrijwilligers
Speciaal voor vrijwilligers in Zorg en Welzijn biedt Versa Vrijwilligerscentrale workshops aan in de week tegen de eenzaamheid. Op 28 september 'Herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid' en 3 en 12 oktober een bijeenkomst 'Eenzaamheid naderbeschouwd'. Voor meer informatie en aanmelden bezoek www.vagev.nl.

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Eerste lezing nieuwe winterprogramma in Johanneskerk

Laren/Eemnes Het nieuwe winterprogramma van de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE) heeft als thema 'Geloven in vrijheid' en gaat woensdag 27 september (19.30 tot 21.30 uur) in de Johanneskerk aan de Naarderstraat van start.

Ds. Job de Bruijn laat aan de hand van de boeken van rabbijn Kushner een ander licht op het boeiende leven van Mozes - bevrijder, teleurgestelde en volhouder - schijnen. De toegang is vrij.

Rabbijn Harold Kushner is indertijd bekend geworden door zijn boek 'Als het kwaad goede mensen treft'. Hij bereikte velen met dit indringende boek waarin hij schrijft hoe hij omging met het verlies van zijn zieke zoon.
Een ander boek van Kushner gaat over Mozes. Mozes is een invloedrijke man geweest. Hij ging vooraan in het bevrijden van zijn volk uit de slavernij. De eerste Godsnaam in de Bijbel werd hem geopenbaard. Hij is bekend geworden door de Tien Geboden, die hem gegeven werden. Mozes heeft veel bereikt in zijn leven.
Kushner zegt: "Dat is niet het enige dat over Mozes te zeggen valt. Hij is ook de man die telkens weer te maken kreeg met tegenslagen. Hij moest zijn weg zien te vinden door alle teleurstellingen van zijn leven heen."
Vanuit deze ervaringen belicht Kushner in het boek 'Als het leven teleurstelt Mozes'. Hoe vind je je weg als het leven anders is dan jij wilt en hoopt of voor ogen hebt? Een boek over Mozes en zijn tijd, maar veel meer dan dat is het een boek over ons en onze tijd.

Dit moment van 'Geloven in vrijheid' is georganiseerd door de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE).

Weerbericht

Overwegend droog, zonnige perioden, kans op mist

De maand september is tot dusver uitermate wisselvallig en nat verlopen. Aan het buiencircus komt deze week echter drastisch een einde, tegelijk met de start van de astronomische herfst. Dit dankzij de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied met een uitloper over onze omgeving. De stroming wordt (zuid)oostelijk met aanvoer van droge continentale lucht.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het vrijwel overal droog. Er zijn enkele wolkenvelden en in de nacht kan op meerdere plaatsten mist ontstaan, wat in de ochtend oplost. Er is vervolgens ook ruimte voor zonneschijn. Het is rustig herfstweer met een meest zwakke tot matige zuidelijke wind. De nachtelijke minima liggen rond 10 graden. In de middag wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Voor zaterdag en zondag wordt droog weer verwacht. In de nacht en vroege ochtend kan mist ontstaan. In de loop van de ochtend en middag zijn er zonnige perioden. Er staat een zwakke tot matige naar zuidoost draaiende wind. In de nacht daalt het kwik tot rond 8 à 9 graden. In de middag is het aangenaam bij een oplopende temperatuur tot circa 20 graden.

Weetje

Op 22 september om 22:02 uur gaat de astronomische herfst van start. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Tot dusver is in september ruim 130 mm neerslag gevallen, tegen 70 mm normaal. Vorig jaar was september juist kurkdroog met slechts 16 mm over de gehele maand. Het lijkt er op dat met de herfst op de kalender nu een droge periode van start gaat.

Foto: Ab Walet

Zie hoe mooi het lichaam van deze sprinkhaan is uitgerust met allerlei specifieke gadgets die het mogelijk maken om te overleven. Haakjes aan de poten en veel meer. Zo voorzie ik dat ook de mens verder zal evolueren, met hulp van techniek. De linkerhand zal naar verwachting worden voorzien van beeldscherm en toetsenbord. aan de rechterhand een paar spitse vingers. De lelijke oorschelpen verdwijnen, hier komen strakke oordoppen met ingebouwde luidsprekertjes.

Wens & Talentborden in Laren en Blaricum

Blaricum/Laren Op meerdere locaties in Blaricum en in Laren worden in de Week tegen de Eenzaamheid Wens & Talentborden onthuld.

Wijkbewoners kunnen op een laagdrempelige manier nieuwe mensen leren kennen door het plaatsen van een oproep op het bord. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een oproep: 'Gezelschap gezocht om samen musea te bezoeken'. Bezoekers kunnen ook een talent delen en aanbieden bijvoorbeeld 'Ik wil iemand willen leren breien' of 'Engels leren'. De borden worden op dinsdag 26 september om 15.00 uur onthuld in De Blaercom, op woensdag 27 september om 11.00 uur in De Malbak en op donderdag 3 oktober tijdens het aanschuifdiner in Johanneshove (opgeven: 035-5395245). Deze activiteiten vallen allemaal onder het Kom Erbij Festival. Meer info: www.laren.nl.

Blaricums echtpaar met geweld overvallen in woning

'Met een pistool in hun hand kregen we knallen voor ons kop'

Willem (70) en Joyce van Someren Gréve zijn dinsdagmorgen rond half zeven in hun woning aan de Koningin Wilhelminalaan overvallen.

De omgeving van de woning is door de recherche afgezet. Foto: Bastiaan Miché

Blaricum Het echtpaar werd in hun slaapkamer door de overvallers verrast. "We waren al wakker, want we hoorden wat. Plotseling stonden ze in de kamer. Ze schenen met een felle lamp in ons gezicht en met een pistool in hun hand kregen we knallen voor ons kop."

De overvallers ("ten minste drie, maar het kunnen er ook meer zijn") dwongen het echtpaar in hun slaapkamer op de grond te gaan liggen. "We werden geboeid om enkels en knieën en met onze handen vastgebonden op de rug. Gestrekt liggen en we moesten onze kop naar de grond houden", zegt Willem. Ook werden ze bedreigd. "Ze waren ontzettend grof gebekt." Als de twee niet zouden luisteren, werd Willems vrouw verkracht en hun keel doorgesneden.

Goud, geld, juwelen

De bewoner van Koningin Wilhelminalaan 1 kwam in zijn badjas naar buiten. Foto: Bastiaan Miché
Buurman René Froger kwam ook poolshoogte nemen. Foto: Bastiaan Miché

'Ze kwamen steeds terug en dan sloegen ze weer'

Ondertussen haalden de overvallers de woning overhoop op zoek naar geld, gouden en juwelen. Ze konden niets vinden, want geld en goud zijn nooit in huis en juwelen maar weinig. "De overvallers waren ontzettend gestrest. Kwamen steeds terug en dan sloegen ze weer."

In huis is het één grote puinhoop. "Alle kasten en laden zijn leeggegooid en de spullen zijn besmeurd met de inhoud van de koelkast, waaronder wijn en vloeibare boter. Mooie prenten zijn in bad gegooid en vervolgens is de kraan aangezet. Echt vernietigingszucht." De zus en een vriendin van Joyce komen helpen met puinruimen.

De daders kwamen binnen door een trap tegen het hek aan de zijkant van het perceel te zetten. Van de woning werd een raam geforceerd. "Maar we zijn vermoedelijk wakker geworden van het verschuiven van een zwaar stalen rooster bij de kelder."

De heer des huizes belde zelf kort na half acht met de alarmcentrale. Naast politie en recherche kwam ook een ambulance te plaatse om de bewoners na te kijken. Het gaat redelijk met het echtpaar. Het besef komt later, zei Van Someren Gréve gistermiddag. Hij is uiterst tevreden over het werk van de recherche. "Er is heel zorgvuldig gewerkt."

De daders worden nog gezocht. Getuigen hebben kort na de melding een auto - mogelijk een zwarte BMW - zien wegrijden richting de A1. De recherche heeft camerabeelden bekeken en heeft een buurtonderzoek ingesteld. Lopende het onderzoek kunnen hier geen verdere mededelingen over worden gedaan.

Vervolg voorpagina

Verkoper daklozenkrant is goedlachs

David is een bijzondere man, zeggen de mensen die hem de afgelopen vijftien jaren hebben leren kennen. "Hij geeft de omgeving kleur" en "als je met hem praat, overvalt je een gevoel van bewondering en blijdschap".

Het leven van deze Georgiër is ook in Nederland niet altijd even makkelijk geweest. Hij heeft bijvoorbeeld een moeilijke en lange strijd moeten voeren om zijn zoons, die hij kreeg met zijn Russische echtgenote, in Nederland te houden. Afgelopen april dreigden de kinderen het land uit te worden gezet, maar de acties om hen hier te houden (ze zijn hier immers geboren en getogen) wierpen hun vruchten af; ze mochten blijven!

Nu mag de goedlachse David ook blijven en werken in Nederland. Hij spreekt acht talen en heeft een juridische achtergrond, al geeft hij toe dat deze eigenlijk niet in Nederland toepasbaar is omdat de wet gewoon anders in elkaar steekt. Hij heeft in Rusland een jaar lang als advocaat gewerkt. "Naast goede sociale vaardigheden en contactuele eigenschappen ben ik zeer stressbestendig, kan ik goed organiseren en beschik ik over een groot doorzettingsvermogen. Daarnaast heb ik een fotografisch geheugen en een zeer goed langetermijngeheugen." Een baan als tolk ziet hij wel zitten. "In de periode 2004-2005 is mijn hulp ingeroepen als tolk ten behoeve van de Poolse arbeidsmigranten. Maar eerst ga ik inburgeren." Ook aan een vaste woning wordt gewerkt.

Dag van het Werkpaard

Blaricum De Dag van het Werkpaard vindt zondag 24 september plaats op de akkers op de Noolseweg in Blaricum. Na aankomst van de teams rond 12.00 uur gaat de wedstrijd van start en is er voor de bezoekers de gehele middag voldoende te beleven.

Van Benthem: 'Het is goed om minder ambitie te hebben'

De 49-jarige Roland van Benthem, burgemeester van Eemnes, heeft getekend voor zijn derde termijn. Was dit niet het moment om een stap te maken of betekent dit een gebrek aan ambitie? Ook komt hij met een leuke verrassing en vindt hij dat zijn Eemnes er goed vanaf komt wat betreft de criminaliteit. De afgestudeerd registeraccountant vindt zichzelf een workaholic en een 'vervelende' perfectionist, die op alle slakken zout legt en te veel praat.

Roland van Benthem blijft ook de komende jaren in Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes "Ben je eigenlijk getrouwd?", val ik met de deur in huis. En ik heb direct een primeur in handen, zegt Roland van Benthem. Een paar dagen eerder - nu anderhalve week geleden - is de burgervader namelijk in kleine kring 'getrouwd' met zijn partner Ivo Lima (30). Aan zijn vinger glinstert een gouden ring.

"Een GPS", zegt Van Benthem. Dat staat voor geregistreerd partnerschap en heeft vrijwel dezelfde juridische status als het huwelijk. "Maar ik begreep vrijdag dat er ook nog een keer een huwelijk komt." Dan ook maar meteen de volgende vraag. "Is er een kinderwens?" Die is er overduidelijk niet, laat de burgemeester weten. "Ook nooit gehad. Daarbij heb ik als burgervader negenduizend kinderen in het dorp", lacht hij.

Ivo Lima zien we niet vaak aan de zijde van Van Benthem, omdat de meeste mensen toch meer oog hebben voor de burgemeester dan voor zijn partner. Bovendien heeft Lima zijn eigen leven. De afgestudeerd modeontwerper studeert sinds kort vier dagen per week in Amsterdam voor meester-coupeur. "Hij wordt de nieuwe Nederlandse Jan Taminiau", lacht Van Benthem. Samen delen ze een duikpassie. In Thailand behaalden ze hun duikdiploma. "Duiken is fascinerend en écht kicken."

Meedoen aan de 'ratrace' is aan burgemeester Roland van Benthem (49) niet besteed

Ratrace

Van Benthem (VVD) is al twaalf jaar burgemeester van de stad Eemnes. Waarom nog een termijn erbij? "Het is goed om minder ambitie in het leven te hebben en vooral te genieten van de goede dingen die je hebt. Wees blij met de mensen om je heen", antwoordt hij oprecht. Meedoen aan de 'ratrace' is aan hem niet besteed. In aanloop naar zijn herbenoeming heeft de van origine registeraccountant wel wat aanbiedingen gehad om elders als directeur aan de slag te gaan, maar dat kan over vijf jaar ook nog. Zijn huidige baan is trouwens met twaalf jaar wel de job waar hij het langst zit. Het is afwisselend en tevens ligt er in zijn werk nog altijd uitdaging. "Ik mag hier veel meer doen als burgemeester omdat ik de enige fulltimebestuurder ben. Dat betekent dat mijn portefeuille uitgebreider en mijn werk inhoudelijk is. Hoe groter de gemeente hoe meer je wordt teruggeworpen op openbare veiligheid en lintjes knippen. Mijn werk is nog altijd leuk en voelt niet als een sleur. Zodra je het gevoel hebt 'wat doe ik hier?', dan moet je weg zijn."

Terugkijkend zegt Van Benthem dat er geen dramatische dingen zijn misgegaan

Belangrijk onderdeel van zijn werk vindt de burgervader ook zijn bezoeken aan de 50-jarige jubilea van bruidsparen. "Het is leuk, maar je leert ook je inwoners kennen. Je hoort hun verhalen en vaak zijn er (klein)kinderen bij. Zo nu en dan krijg je ook een spiegel voorgehouden, want mensen lopen ook tegen bureaucratie aan als het gaat om de Wmo, de gemeente en vergunningen. Ik vind dat heel waardevol en ben oprecht heel geïnteresseerd in mensen." Benaderbaar vindt hij zichzelf ook. Mensen brengen briefjes aan de deur en spreken hem aan op straat ("moest wel wennen dat ik een bezienswaardigheid in het dorp ben"). Een verbinder is hij ook. Hij houdt 'burgemeestersgesprekken' met pubers die over de schreef zijn gegaan, hun ouders en het Jeugd en Gezinsteam. "Dat maakt soms indruk en soms zijn de ouders het probleem", zegt de burgervader. Hij vindt dergelijke gesprekken echt een meerwaarde van zijn werk.

Roland van Benthem is geboren in Emmeloord. In het ziekenhuis. Getogen in Blokzijl. Een vestingstad met destijds nog geen 1.000 inwoners. De jonge Van Benthem was de studiebol van het dorp en ging als enige uit de gemeenschap naar het vwo. "Achttien kilometer en evenzoveel kilometer terug. Op de fiets. Als ik dan kijk naar de Biezem-discussie dan blijkt in welke rijke en verwende omgeving wij nu leven. We hebben hier alles op twee keer een steenworp afstand", aldus Van Benthem. Voordat hij in Eemnes terechtkwam, woonde hij in Zeist. Hij woont sinds twee jaar in een comfortabele woning in de Zuidpolder ("zo leuk en levendig en door zonnepanelen een elektrarekening die nul is"). Daarvoor heeft hij jarenlang in de ambtswoning aan de Wakkerendijk gewoond: "Een kast van een huis, maar je zag de hele dag niemand."

Politiek mandaat

Terugkijkend zegt Van Benthem dat er geen dramatische dingen zijn misgegaan. "Het gaat best aardig. Dat blijkt ook uit de evaluatie met de gemeenteraad. Ik ben soms wat lang van stof, praat makkelijk, maar het kan ook in vijf minuten worden gezegd." Dat hij niet heeft ingegrepen bij een aantal nogal onaangename mutaties, zowel in het college als de raad (wethouder Herman Zoetman kreeg de wacht aangezegd door de wethouders Niels Rood en Jan den Dunnen, raadsleden Sprey en Van den Berg stapten uit de VVD en begonnen een eigen fractie, raadslid Seldenrijk (CDA) vertrok - vanwege verstrengelde belangen - eveneens uit de raad, raadslid Van der Vaart (D66) werd door zijn partijleden geroyeerd en plots verscheen PvdA-wethouder Sven Lankreijer - vanwege een politiek minderheidscollege door het vertrek van Sprey en Van de Berg - ten tonele, red.) was niet aan hem. Van Benthem: "De burgemeester heeft in principe geen rol, want zodra ik me te zeer met een partij bemoei word ik óf onderdeel van het probleem óf ik word partij en je moet proberen een onafhankelijke positie te behouden. Als mensen uit de partij stappen, moet ik daarna ook weer met hen in de gemeenteraad door één deur kunnen gaan en ze moeten niet het gevoel krijgen 'hij is op de hand van'. Dit is ook waar mensen meer van een burgemeester verwachten dan je kunt waarmaken. Ik heb geen politiek mandaat en dat betekent dat ik hier niet met een programma zit of dingen kan doordrukken. Nee, ik moet proberen zo onafhankelijk mogelijk te blijven en zo goed mogelijk boven de te partijen te staan. Ook als er een coalitie is, heb ik periodiek overleg met de niet-coalitiepartijen. Dan praat ik de niet-coalitiepartijen bij, zodat ze qua informatie niet helemaal op achterstand staan. Raadslid Seldenrijk heeft een heel zuivere afweging gemaakt. Formeel had hij kunnen blijven zitten, maar je hebt tegenwoordig heel snel de schijn tegen. Het was een roerige periode."

Qua veiligheidscijfers scoort Eemnes ontzettend goed, zegt Van Benthem. "Woninginbraken Eemnes versus Laren en Blaricum is per duizend inwoners veel lager. We hebben een bevolking die heel erg actief is in WhatsAppgroepen en in buurtpreventie en die ook daadwerkelijk de politie heel vaak belt als er vreemde auto's of mensen gezien worden en dat schrikt toch af. Het enige grotere probleem is 'snelwegbanditisme'. En daar kun je eigenlijk weinig tegen doen. Dat is op bestelling en als je een Duitse auto hebt dan heb je een verhoogde kans dat je geraakt wordt." Dieven verkennen de boel, plannen hun route en slaan vervolgens in een weekend hun slag. "Dan worden in één keer uit vijftien auto's - liefst op vrijdag- of zaterdagnacht - voornamelijk de airbags gestolen. Met name Volkswagen, Mercedes, Audi en de Fiat 500 zijn heel populair, Japanners helemaal niet. De markt bevindt zich in Oost-Europa. Er is lastig iets tegen te doen. In Laren hebben ze het geprobeerd door camera's te plaatsen, maar dat heeft niet geleid tot heterdaad aanhoudingen." Pure pech noemt Van Benthem de woningoverval op de Meentweg. "Dat hakt er bij mensen wel enorm in. Dan bel ik en bied ik steun aan als ze dat nodig hebben. Mensen waarderen het als ze een telefoontje krijgen."

Fusie

En in de (nabije) toekomst? Dat Laren, Blaricum en Huizen in de Arhi-procedure zitten, is natuurlijk ook voor Eemnes spannend. Wat beslist Noord-Holland op 7 november? "Mijn raad wil niet met Huizen fuseren en is bang om in het fusieproces meegezogen te worden. Het is spannend en onzeker. Het raakt Eemnes hoe dan ook, ook als Laren en Blaricum veel intensiever gaan samenwerken met Huizen. De raad wil nog een tijdje zelfstandig te blijven. Het is ook heel spannend voor het personeel. Daar moeten we zo goed mogelijk mee omgaan. Durf niet te voorspellen wat het gaat worden", besluit Van Benthem, die ook na zijn burgemeesterschap graag in Eemnes wil blijven wonen.

'Loco' opent expo 'Gevonden Voorwerpen'

Hoogtepunten van de Gooise archeologie in Museum Hofland

Wethouder Tijmen Smit zoekt met de metaaldetector de sleutel. Foto: Teun Koetsier

Laren Locoburgemeester Tijmen Smit heeft vrijdag de tentoonstelling 'Gevonden Voorwerpen' in Geologisch Museum Hofland geopend. Hij moest vooraf wel met een metaaldetector de sleutel van het museum vinden.

Mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds

'Al meer dan 100.000 jaar wonen er mensen in het Gooi. De voorwerpen die ze gebruikten vinden we terug in de bodem, soms als (prehistorisch) zwerfafval, soms doelbewust begraven of geofferd. Duizenden voorwerpen zijn gevonden in de Gooise bodem, van vuursteenspits tot zwaard en van urn tot kogel. Ook in het landschap zijn de menselijke sporen zichtbaar gebleven. De grafheuvels zijn al zo'n 5.000 jaar bakens op de Gooise heide', meldt het Geologisch Museum Hofland op zijn website.

Sinds 1840 wordt er archeologisch onderzoek in deze streek gedaan. Mede hierdoor werd steeds meer bekend hoe onze voorouders leefden. Deze tentoonstelling vertelt hun verhaal. "Een boeiende tentoonstelling", laat een bezoekster weten. "En aan te raden als je belangstelling hebt voor de ontstaansgeschiedenis van Laren e.o."
De bezoekers maken een reis in de tijd van zo'n 120.000 jaar. Aan de hand van overzichtelijke informatiepanelen en enkele honderden voorwerpen (waarvan een deel voor het eerst te zien is) worden zij meegenomen door de menselijke geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek; van de oude steentijd, toen hier Neanderthalers leefden, tot de Tweede Wereldoorlog. Kaarten en audiovisuele middelen ondersteunen het verhaal.
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Geologisch Museum Hofland en archeologievereniging AWN Naerdincklant en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De voorwerpen in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de collecties van het Huis van Hilde, het RMO en de Stichting Loosdrechts Porselein. Daarnaast stellen een aantal particulieren hun collecties beschikbaar. De expositie is tot december 2018 te zien.
In samenwerking met AWN Naerdincklant wordt een gevarieerd aantal lezingen gehouden en worden er in het GMH ook meerdere kinderactiviteiten georganiseerd met dit thema.
Daarnaast zijn er wandelingen over de Gooise heidevelden en verzorgt het Fietsgilde de fietstocht 'Sporen uit het verleden' en is speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe fietstocht ontwikkeld: 'Archeologie tussen Vecht en venen'.

Yvonne Berghorst

Yvonne Berghorst (66) woont sinds mei 2014 in Laren en zit onder meer in de Steunfractie D66 Laren.

Yvonne Berghorst. Foto: Eigen beeld

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Dat wat iemand na zijn professionele loopbaan dikwijls doet, namelijk het aangename met het nuttige verenigen. In mijn geval vrijwilligerswerk als veldwerker (hei en bos)."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Het liefst wandelschoenen aan en een flinke wandeling maken."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Angela Merkel."
Waar maak je je zorgen om?
"De klimaatverandering, het populisme en het gebrek aan steun voor de Europese integratie."

Wat maakt Laren uniek?
"De tastbaarheid van de agrarische historie in het dorpskarakter, gecombineerd met de creativiteit van een kunstenaarsgemeenschap."
Laren mist nog …?
"Flinke instroom van jonge mensen én een bio-markt à la de Noordermarkt in Amsterdam, op de Brink!"

Welke tip geef je waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga?
"Wijsheid en soevereiniteit."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Bestuurlijke herindeling, duurzaamheid en het achterstallige onderhoud van de Wester- en Zuiderheide aan de Larense kant."

Fusie of zelfstandig en waarom?
"Zelfstandigheid is geen langetermijnperspectief, dus fusie."

Naar welk land zou je nog willen/Welke reis wil je nog maken en waarom?
"Ik heb die reis nét gemaakt, namelijk naar Patagonië (Argentinië/Chili) en Antarctica." Wat zou je nooit (meer) doen en waarom? "Leren golfen of bridgen omdat bijna al je vrienden het doen."
Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg (Boeddha)."

'We kijken tevreden terug'

Foto: Bob Awick

Blaricum Het Golf & Country-evenement van de Stichting Promotie Blaricum is een geslaagde dag geweest met prachtig weer. De deelnemers hebben genoten van hapjes en drankjes en de 16 holes, gelegen op de mooiste plekjes in Blaricum. "Heel veel positieve reacties en een gezellige en drukbezochte borrel na afloop in café Moeke. We kijken tevreden terug", laat Marieke Ton weten.

Interactieve ouderavond over opvoeden

Eemnes Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont, onder meer bekend van het tv-programma 'Het geheime leven van 4-jarigen', gaat maandag 2 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c interactief met opvoeders in gesprek. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Alle opvoedvragen kunnen worden voorgelegd. Deze kunnen variëren van zindelijkheid tot zakgeld, van kinderruzies tot kamer opruimen, van scheiden tot schoolpleinroddels en van bedtijd tot broodbeleg. De avond is interessant voor elke ouder met kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar en is een initiatief van het Jeugd- en Gezinsteam Eemnes, deskundigen die gespecialiseerd zijn op het gebied van onder meer opvoedvragen bij kinderen en jongeren.

Woningbouwvereniging van Erfgooiers viert honderdjarig bestaan

Koninklijke onderscheiding voor voorzitter Marijke Willemsen-Vos

Marijke Willemsen, voorzitter van Woningbouwvereniging van Erfgooiers, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Marijke Willemsen en locoburgemeester Ton Stam na het opspelden van het lintje. Foto: Bob Awick

Laren Met toenemende verbazing merkt Marijke Willemsen dat de speech van locoburgemeester Ton Stam steeds meer over haar gaat dan over de honderdjarige Woningbouwvereniging van Erfgooiers. Op een gegeven moment roept hij haar naar voren en speldt het lintje onder groot applaus op. "Dit had ik echt niet verwacht", zegt de voorzitter later nog steeds perplex. "Het is een kroon op mijn werk en een extra motivatie om nog vier jaar door te gaan!"

"Fasten your seatbelts!" Met de geluiden van een rammelende tijdmachine neemt oud-dorpsdichter van Laren, Gerard Beentjes, de aanwezigen op de feestelijke bijeenkomst in Ons Genoegen mee terug in de tijd.
De eerste boerderijtjes uit 1926 aan de Erfgooiersdwarsweg met moestuin, kip en geit, de heer Van Laar die als eerste administrateur met kasboek en kroontjespen de huren incasseert, de herbouw van café Heidezicht en het Postiljonproject uit 2008 passeren in sneltreinvaart de revue. Beentjes sluit af met de verwachting dat in 2917 de vereniging haar duizendjarig bestaan zal vieren.
Volgens locoburgemeester Stam is het voor veel kleine woningbouwverenigingen tegenwoordig echter moeilijk om zelfstandig te blijven. "De nieuwe Woningwet vraagt veel van de verenigingen. Ook daarom is het een megaprestatie dat Woningbouwvereniging van Erfgooiers nog fier overeind staat. Dat dit kan, is te danken aan mensen als Marijke Willemsen. Als 'woningbouweigenaresse' heeft zij zich 35 jaar belangeloos ingezet voor de vereniging."

Willemsen is als bestuurslid betrokken bij het plan De Omloop met 160 sociale huurwoningen aan de Eemnesserweg en Jagersweg. Daarna strijdt ze voor de realisering van ouderencomplex Biezemdaal aan het Pastoor Hendrikspark en de jongerenhuisvesting in gebouw D'Erfgooier. "Mijn laatste bouwproject als voorzitter zijn de woningen aan de Postiljon", blikt ze terug. Een nieuw bouwproject verwacht ze niet op korte termijn. "De grond in Laren is te duur voor sociale woningbouw en het lijkt ook niet de eerste prioriteit van dit college", klinkt het klip-en-klaar. "De komende tijd gaan we door met het verder professionaliseren van de vereniging." Behalve naar de lagere inkomens zal de aandacht daarbij ook gaan naar woonruimte voor de middeninkomens in Laren, benadrukt Willemsen. "Onze oudste woningen, de boerderijtjes uit 1926, knappen wij nu op voor deze groep. Wij hebben deze jonge gezinnen echt heel hard nodig. Zij zijn de vrijwilligers, zorgverleners en onderwijzers die Laren leefbaar houden."

De eerste boerderijtjes in 1926. Foto: Wbv van Erfgooiers

Het is een megaprestatie dat de vereniging nog fier overeind staat

Laren heeft gezinnen met een middeninkomen hard nodig

Laren onderuit in 'topper' tegen Amsterdam

Laren stelt ambities bij en ziet zichzelf niet als favoriet

Laren verloor met 1-2 van Amsterdam. Foto: Bastiaan Miché

Laren De hockeyvrouwen van Laren hebben hun eerste thuisduel van het seizoen niet in winst weten om te zetten. Amsterdam bleek met 1-2 te sterk. Komend weekend wacht Laren opnieuw een kraker: in Bilthoven tegen SCHC.

Jarenlang gold het duel tussen Laren en Amsterdam als absolute kraker binnen het hoogste niveau van het vrouwenhockey. Nadat Laren vorig jaar de play-offs op een haar miste en vervolgens Naomi van As zag stoppen, heeft Laren de ambities voor dit seizoen moeten bijstellen en ziet het zichzelf zeker niet als favoriet. Toch gold de wedstrijd vooraf tussen de op dat moment nummers één en drie op de ranglijst als interessante ontmoeting.

Vroege openingsgoal

Duel tussen Laren en Amsterdam gold
als absolute kraker

En wie zondag vooraf dacht dat Laren en Amsterdam rustig van start zouden gaan, had het mis. Al na drie minuten opende Maxime Kerstholt de score voor de thuisploeg. De hoofdstedelingen kwamen echter meteen terug. International Kitty van Male maakte de gelijkmaker en nog voor rust scoorde Charlotte Vega voor Amsterdam de winnende treffer. In de tweede helft werd er niet meer gescoord.

Doelsaldo

Door het verlies bezet Laren de zesde plaats in de Hoofdklasse met een overwinning (3-2 winst bij Nijmegen) en nu dus ook een nederlaag. SCHC, komende zondag de tegenstander, staat met eveneens drie punten op de vijfde positie.
Die tweede Gooise ploeg in de Hoofdklasse, Huizen, staat met nul punten voorlaatste. Alleen Groningen heeft nog een slechter doelsaldo. De promovendus verloor zondag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. In de wedstrijd viel slechts één doelpunt.
Al in de vierde minuut schoot de Ierse international Anna O'Flanagan raak voor de Mussen en dat was voldoende voor de overwinning. De ploeg van Teun de Nooijer klimt direct naar plek zeven van de ranglijst, een regio waar de Noord-Hollanders sinds de promotie naar de Hoofdklasse nog niet eerder verkeerden. Huizen was dicht bij de allereerste punten in de Hoofdklasse, maar moet geduld houden.

Vervolg voorpagina

Arhi-procedure

GS: "De raden van Blaricum en Laren hebben een motie aanvaard, waarin B en W worden verzocht te streven naar één ambtelijke organisatie voor Huizen en de BEL. De drie gemeenten vragen in hun zienswijze hoe wij aankijken tegen deze initiatieven. Wij hebben in bestuurlijk overleg op 21 juli aan de burgemeesters van Blaricum, Eemnes, Huizen en Laren meegedeeld dat een uitgewerkt voorstel (en als het mogelijk is ook de raadsbesluiten) uiterlijk in de eerste week van oktober beschikbaar moet zijn om betrokken te worden bij onze besluitvorming op 7 november."

"Het plan dient aan de volgende voorwaarden te voldoen om als serieus te worden beoordeeld: Het plan moet geloofwaardig en overtuigend zijn. Het beoogde model met de lichte gemeenschappelijke regeling zou operationeel moeten zijn in 2018. De gemeenten willen met dit voorstel bijdragen aan het versterken van de regionale bestuurskracht. De regeling zou daarom gepaard moeten gaan met een evaluatie na twee jaar (begin 2021). De evaluatievraag zou dan (globaal) kunnen zijn: Werkt het model zoals in de gemeenschappelijke regeling vastgelegd en levert dit een bijdrage aan het versterken van de regionale bestuurskracht? Verder verwachten wij dat, indien uit de evaluatie blijkt dat het beoogde resultaat uitblijft en het niet komt tot een versterkte regionale bestuurskracht, de gemeenten alsnog besluiten tot een bestuurlijke fusie."

Uitgeput paard Right uit sloot gered

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Grote paniek vrijdagmorgen bij hobbyboer Jan de Bruijn (blauwe jas). Hij miste zijn hengst Right (19) in het weiland achter zijn woning aan de Wakkerendijk. De Eemnesser trof het paard in een sloot aan. De Brandweer Eemnes had twee uur nodig om het edele dier op het droge te trekken. Een veearts kwam ter plaatse. Right maakt het naar omstandigheden goed.

Bijeenkomsten vrijwilligers in zorg en welzijn

Laren Versa vrijwilligerscentrale biedt vrijwilligers in zorg en welzijn een aantal gratis workshops aan.

In het kader van de Week tegen de Eenzaamheid kunnen zij op donderdag 28 september van 10.00 tot 12.00 uur deelnemen aan de workshop 'Het Herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid'. Dit vindt plaats in Het Brinkhuis in Laren.

De bijeenkomst 'Eenzaamheid nader beschouwd' vindt plaats op dinsdag 3 oktober (14.00 tot 16.30 uur) in De Blaercom en op donderdag 12 oktober (10.00 tot 12.30 uur) in wijkcentrum De Malbak. Het doel van deze bijeenkomst is om inzicht te krijgen in het thema 'Eenzaamheid'. Aanmelden via www.vagev.nl of bij Susan Bakker 035-7504149.

Boermans: 'We hebben de ambitie om eenzaamheid bespreekbaar te maken'

Gelikt programma op Kom Erbij Festival Laren

Als vervolg op de werkconferentie Eenzaamheid en Verbinden vindt vanaf maandag 25 september het Kom Erbij Festival plaats.

Jos Boermans: 'Ik ben geen moraalridder, maar zie zo veel kansen zonder al te veel inspanning te hoeven leveren.' Foto: Jacqueline Roest

Laren Twee weken lang tal van leuke activiteiten heeft tot doel het thema 'Eenzaamheid' in Laren (en omgeving) voor een langere tijd op de agenda te zetten.

Om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken, aan te pakken en inwoners met elkaar te verbinden. Het festival is een initiatief van de gemeente Laren, Coalitie Erbij, Het Brinkhuis, Versa Welzijn, Bibliotheek Laren-Blaricum en Vivium Zorggroep en een groep vrijwilligers. Jos Boermans - actief in de Sociaal Domein Raad Laren en de Coalitie Erbij - is trots op het Kom Erbij-programma ("ziet er gelikt uit"), maar vindt het hartstikke jammer dat dit festival nodig is.
Boermans: "Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. Maar de vergrijzing in Laren zorgt wel voor een extra probleem." Hij meent dat je ervoor moet waken dat er een 'vergrijsde enclave' ontstaat. "Maar eigenlijk moeten mensen zichzelf niet op deze manier buiten het leven plaatsen. Een dilemma dus!"

Iedereen kent wel een situatie waarbij hij of zij zich eenzaam voelt, maar er zijn mensen die dit gevoel 365 dagen per jaar hebben. "De ervaring is al niet fijn, maar vaak zit er ook nog een schrijnend verhaal achter. Dat maakt het nog ingewikkelder." Daarom wordt er in Laren iets aan gedaan. Talloze activiteiten worden georganiseerd ("veel met eten, want dat verbindt") en de meeste zijn gratis te bezoeken. Slechts een enkele keer wordt een bijdrage van één of twee euro gevraagd ("maar dan zit er koffie/thee bij in").

Dat alleen ouderen zich eenzaam voelen berust op een misverstand. Ook jongeren tussen de 12 en 18 jaar voelen zich weleens alleen. "Ze hebben vijfhonderd vrienden op Facebook, maar wanneer zien ze die? Met het turen op een schermpje worden zij belemmerd in het leggen van contacten", is de overtuiging van de in Laren woonachtige Boermans. Hier is een taak voor de Larense jongerenwerker Sean Bogaers weggelegd. Hij gaat dan ook langs scholen en spreekt jongeren aan in de openbare ruimte en op plekken waar jongeren samenkomen.
De organisatie van Kom Erbij probeert allerhande groepen te bereiken. Daarom krijgen ook de beheerders van de buurtpreventieverenigingen een workshop aangeboden. "Wat krijgen zij op hun netvlies als ze door hun wijk wandelen. Zijn er mensen die sociaal buiten de boot vallen? Hun signalerende functie kan ook bijdragen aan het terugdringen van eenzaamheid."

Mantelzorgers zijn ook zo'n doelgroep waar eenzaamheid kan voorkomen. "Bij zeker 45% is hun netwerk door de zorg voor anderen weggevallen. Zij vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf te maken. Want, hoe wijs is dat nou? Een ander perspectief is: er is ook leven voor jezelf. Word assertief en weet dat er instanties zijn die jou kunnen ontlasten. Er zijn legitieme redenen om voor kind of partner te kiezen, maar de prijs die je daarvoor betaalt is enorm. Daarom hopen wij vurig dat zij op 26 september (19.30 uur) naar de bibliotheek in Laren komen. We willen ze een hart onder de riem steken en het gesprek aangaan."
Maar het begint allemaal bij de persoon zelf, benadrukt ook Jos. "Wil je verandering in je leven brengen? Met dit festival hebben we niet de pretentie om eenzaamheid op te lossen, maar wel de ambitie om het bespreekbaar te maken en inwoners met elkaar in verbinding te brengen. Het liefst krijgen we de sociale burenzorg weer terug, zodat mensen weer oog voor elkaar hebben. Hoeveel moeite is het om aan iemand te vragen: hoe kan ik je helpen?. Iedereen heeft een sociale verantwoordelijkheid. Ik ben geen moraalridder, maar zie zo veel kansen zonder al te veel inspanning te hoeven leveren."

'Begint bij persoon zelf. Wil je verandering in je leven brengen?'

De opening van het Kom Erbij Festival is op maandag 25 september om 19.00 uur in Het Brinkhuis. Iedereen is welkom, ook mensen uit Eemnes en Blaricum. Alle activiteiten staan vermeld op de website van de gemeente Laren.
Meer informatie over eenzaamheid is te vinden op www.samentegeneenzaamheid.nl.

Bob Kat uit Eemnes wint fotowedstrijd

V.l.n.r.: Willem Beers, Annette de Haan en Bob Kat. Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes Bob Kat uit Eemnes is de winnaar van de fotowedstrijd die de gemeente Eemnes uitschreef ten behoeve van de gemeentegids. Dat is maandagmiddag bekendgemaakt.

Op zijn foto ‘Wat is Eemnes zonder koeien?’ prijken koeien in de Eemnesser polder met daarachter de toren van de Sint Nicolaaskerk. Deze foto komt prominent op de kaft van de gids te staan.

De tweede prijs is uitgereikt aan Annette de Haan en de derde aan Willem Beers. Hun foto’s zijn ook verzekerd van een plek in de gemeentegids. Naast deze beloning ontvingen alle winnaars nog een cadeaubon en een mooi boeket uit handen van wethouder Niels Rood.

In totaal zijn door 24 Eemnessers 38 foto's ingestuurd. De jury bestond uit wethouder Niels Rood, twee communicatiemedewerkers en een amateurfotograaf van de BEL Combinatie. Zij oordeelden of de foto in Eemnes is gemaakt en keken naar compositie, bewerking en naar bruikbaarheid voor plaatsing in de gemeentegids.

Rotonde voor (fiets)verkeer

Eemnes Het kruispunt Noordsingel/Minnehof verandert als het aan wethouder Sven Lankreijer ligt in een rotonde voor (fiets)verkeer. Dat staat onder meer in het gemeentelijk verkeersplan.

Hiervoor moeten dan wel een stuk plein én een deel van de sloot voor wijken. Ook het kunstwerk moet worden verplaatst. De gekke bocht voor de snackbar is dan wel weg. Er zijn nog veel meer plannen. Er moeten echter keuzes gemaakt worden, omdat "het ideaalplaatje financieel niet haalbaar is". Op het prioriteitenlijstje staat wel de aanpak en herinrichting van de Wakkerendijk (tot Wilgenpad). "Daar komt een breed snelfietspad (4 meter) op de huidige plek en een stoep aan de boerderijkant", aldus Lankreijer. Ook de T-kruising Laarderweg (daar krijgen fietsers voorrang) en de fietsers- en voetgangersoversteekvoorziening worden aangepakt. Dan bestaat ook de wens nog om de brug aan de Meentweg te verbreden, opdat landbouwverkeer via die route het dorp verlaat. Verder bestaat de ambitie om de Zuidersingel door te trekken naar de Eikenlaan. Het uitvoeren van de plannen kost tussen de drie en vijf ton euro's.

Eemnes in 2030 aardgasloos

Eemnes Het college van Eemnes heeft de wens om Eemnes in 2030 klimaatneutraal te hebben. Dit heeft enorme gevolgen voor de inwoners, omdat aardgas verdwijnt en zij voor hun woningen isolerende maatregelen moeten nemen en alternatieve energiebronnen aan moeten boren.

Er ligt een globaal plan op tafel bij de gemeente, maar wethouder Niels Rood laat weten dat er nog genoeg mitsen en maren zijn. Hij vindt het belangrijk dat nu wel de ambitie voor klimaatneutraal moet worden vastgelegd. De inwoners mogen er financieel niet op achteruit gaan. Volgens Rood moet er dus ook geld vanuit Den Haag bij. De stap om nieuwbouwwijken vanaf 2018/2019 aardgasloos te maken, is niet zo groot (er is hierover echter nog geen akkoord met de projectontwikkelaars, red.) maar voor de bestaande bouw is het ingrijpender. Daarvoor is de Noordbuurt het meest geschikt, omdat de leidingen daar met dertig jaar het oudst zijn. De eerste stappen tot omvormen worden in 2020 gezet. Al zegt de wethouder geen stap te zetten zonder dialoog met de inwoners. Het omzetten begint vrijwillig, maar inwoners ontkomen niet aan dwang.

Wethouder Stam opent nieuw bedrijf aan Klaaskampen

Wethouder Ton Stam en Kisito Zonneveld, directeur Velox Engineering (r). Foto: Studio Kastermans

Laren Wethouder Ton Stam heeft het nieuwe bedrijfspand Velox Engineering aan Klaaskampen 6a officieel geopend. De komst van dit nieuwe bedrijf naar Laren geeft de economische ontwikkeling van Laren een impuls, zei Stam kort voor de openingshandeling. "Daarnaast is Laren natuurlijk een aantrekkelijke vestigingsplaats. Dat weten wij al lang. Wij zijn blij dat u dit ook zo ziet. Een gelukwens is zeker op zijn plaats. Van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat dit nieuwe pand een positieve bijdrage zal leveren aan de verdere groei van Velox. Ik wens jullie hier veel werkplezier en een mooie toekomst."

Huizen en hotels boven op The Red Sun

Gooische editie Monopoly verschijnt binnenkort op de markt

Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl hebben nu eindelijk 'hun' Gooische Monopoly. Foto: Bob Awick

Laren "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en achteraf was het toch wel een extreem zware klus", vertelt Bert-Jan Koekkoek. Samen met plaatsgenoot Wijnand den Uyl bedacht de Bussumer vorig jaar het Monopoly 't Gooi. Vanaf november is het te verkrijgen.

"Het begint met een leuk idee, maar dan komt de vraag wat je er allemaal op zet", vertelt Koekkoek. "Natuurlijk wil je de bekende plekken, maar je bent dan ook weer afhankelijk van bijdragen. Uiteindelijk was eigenlijk iedereen heel positief. We hebben ook heel vaak nee moeten verkopen als ondernemers vermeld wilden worden op een algemeenfondskaart. We wilden wel mensen uit verschillende branches hebben om het spel wat aantrekkelijker te maken."
Maar welke hotspots uit de regio verschijnen er allemaal op het bord? Koekkoek wil nog niet alles prijsgeven, maar zegt al wel dat de gevangenis gewoon de gevangenis blijft en niet het politiebureau op de Groest. Dat komt door de algemene regelgeving van de makers. Wel maken de stations plaats voor de vier theaters: het Muiderslot, Gooiland, Spant! en Singer Laren.
Verder neemt Blaricum met De Hoop en The Red Sun de plek over van Amsterdam en Laren met Papageno Huis, winkel Cha! en poffertjeskraam die van Rotterdam. In de spelpraktijk houdt dat dus in dat de spelliefhebber straks huizen en hotels kan bouwen boven op bijvoorbeeld de poffertjeskraam. Wat zal Marcel Hilhorst daarvan vinden... Koekkoek kan in ieder geval lachen om die gedachte. Verder werkt het spel nagenoeg hetzelfde als de normale versie, al hebben de algemeen fonds- en kanskaarten een regionale insteek.
Dat het allemaal zo lang heeft geduurd, komt ook door de enorme wachtrij voor het spel. Er zijn nog andere landen/regio's waar een eigen Monopoly voor in de maak is. Maar nu is het er en straks te koop (49,95 euro) bij Intertoys in Bussum.

Patiënten IC Tergooi communiceren beter met iPads

IC-afdeling Tergooi werkt nu met iPads. Foto: Tergooi

Blaricum Veel ernstig zieke patiënten op de afdeling Intensive Care in Tergooi kunnen vanaf nu beter communiceren met het medisch team en hun familie. Rotary Club Bussum doneerde hiervoor twee iPads met daarop de applicatie VoICe. Radboudumc in Nijmegen ontwikkelde deze communicatie-app speciaal voor IC-patiënten.

Vier op de tien patiënten op de Intensive Care heeft een beademingsbuisje of een masker op de mond en neus. In Tergooi gaat het gemiddeld om circa driehonderd patiënten per jaar.

Vroeger werden IC-patiënten vaak slapend gehouden, nu zijn zij zo veel mogelijk wakker. Daardoor hebben zij ook behoefte aan contact met arts, verpleegkundigen en familie. Dit lukt echter niet door het buisje of het zuurstofmasker. Dat is frustrerend voor patiënten en maakt het soms moeilijk belangrijke informatie te delen. De gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen op de Intensive Care lossen dit zo goed mogelijk op door te liplezen, de patiënt iets op te laten schrijven of door een letterbord of toetsenbord te gebruiken. Dit gaat langzaam en is vermoeiend voor de patiënt.

VoICe

Het gebruik vraagt weinig spierkracht
en motoriek

De afdeling Intensive Care van het Radboudumc ontwikkelde daarom een speciale iPad-communicatie-app (VoICe). Diverse ziekenhuizen, zoals het AMC in Amsterdam, werken nu met deze app. Ook mensen die nooit met een computer werken, kunnen deze app eenvoudig gebruiken. Het gebruik vraagt weinig spierkracht en motoriek. De app heeft een klok en datumaanduiding en is te bedienen met icoontjes die voor zich spreken.

Als de patiënt bijvoorbeeld het plaatje met 'mijn lichaam' aantikt, kan hij doorklikken naar 'pijn', en daarna naar het lichaamsdeel waar de pijn zit. Daarna kan hij de ernst van zijn pijn aangeven en 'vertellen' of deze bijvoorbeeld brandt, snijdt, jeukt of steekt. De VoICe-app heeft zelfs de mogelijkheid om een videoboodschap op te nemen voor de patiënt. Natuurlijk is ook aan de hygiëne gedacht. Elke iPad zit in een hoes die eenvoudig te desinfecteren is. "Door deze schenking van Rotary Club Bussum kunnen we beter communiceren met onze patiënten", zegt Ruud Lecluse, manager van de afdeling Intensive Care. "Patiënten op onze afdeling zijn vaak erg ziek en hebben de energie niet om bijvoorbeeld te praten met de letterkaart. Dit is voor ons een uitkomst. Zo kunnen we onze zorg nog beter afstemmen op de behoefte van onze patiënten."

18 / 20