Laarder Courant de BEL

11 juli 2018

Laarder Courant de BEL 11 juli 2018


Bang voor levensgevaarlijke situaties

Laren Hoefloo-bewoners zijn bang dat er levensgevaarlijke verkeerssituaties ontstaan door de nieuwbouw van het Rosa Spier Huis. "We zijn woedend op wethouder Stam van de gemeente Laren", zegt Henriëtte van Marle namens de bewoners.

"Hij deelde ons afgelopen week mee dat al het bouw- en vrachtverkeer van het verder gelegen Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan voortaan door onze - monumentale - laan gaat rijden. Een infrastructuur voor het gigantische bouwproject ontbreekt. De gemeente heeft nagelaten een adequaat verkeersplan te maken voor het grootste bouwproject van Laren. Gevolg is dat nu al het bouwverkeer door de daartoe ongeschikte laan Hoefloo moet rijden. Dat leidt onder andere - vanwege de vele scholieren die de afslag naar de laan dagelijks kruisen en de kleine kinderen die in de laan fietsen - tot levensgevaarlijke en onverantwoorde situaties."
De bewoners zeggen dat de wethouder weigerde in te gaan op de eis van de bewoners om het bouw- en vrachtverkeer te verdelen over de huidige drie toegangswegen (Drift, Houtweg en Hoefloo) zolang er geen definitieve adequate en verkeersveilige oplossing is gevonden om het verkeer af te wikkelen.
"Volgens de gemeente en projectontwikkelaar Slokker ging het afgelopen week om maximaal tien vrachtauto's per dag (vijf ritten heen en weer)", gaat Van Marle verder.

7

Laarder met vijftien biertjes op betrapt

Laren Een automobilist uit Laren heeft zondagmorgen zijn rijbewijs moeten inleveren voor het rijden onder invloed. Uit een blaastest bleek dat hij ongeveer vijftien glazen bier op had.

Dat meldt de Politie Heerhugowaard op Facebook. De man werd zondag van de A7 (ter hoogte van Wieringerwerf) geplukt. Hij blies een resultaat van 1055 ug/l. Dat staat gelijk aan ongeveer 2.4 promille. "We hebben een klein rekensommetje gemaakt en komen dan uit bij ongeveer vijftien glazen bier", aldus het korps. De Laarder zou al een behoorlijk stuk hebben gereden en volgens de politie is het een wonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd. Hij is zijn rijbewijs kwijt en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Ook moet hij op eigen kosten een alcoholcursus volgen bij het CBR.

DAB-motie tijdelijke schuilstallen

Blaricum Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) heeft gisteren tijdens de raadsvergadering een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat er per direct tijdelijke noodvoorzieningen voor 'hobby'-dieren zoals paarden en pony's in Blaricum toegestaan worden.

"Deze motie is geschreven als gevolg van berichten van bezorgde inwoners en eigenaren van deze dieren naar aanleiding van het extreem warme weer van de afgelopen periode", zegt DAB-raadslid Ramona Beemsterboer.
DAB verzocht het college al eerder genoemde eigenaren/boeren per direct toestemming te geven voor een tijdelijk onderkomen om ervoor te zorgen dat de dieren zo snel mogelijk de schaduw kunnen opzoeken. "Het hobbymatig houden van dieren wordt tenslotte al jarenlang gedoogd", zegt Beemsterboer. "Hierdoor is DAB van mening dat het welzijn van deze dieren dan ook voorop moet staan."

Huis van Eemnes

Foto: bob awick

Eindelijk, de bouw van het Huis van Eemnes is gestart. Het bouwbedrijf 'stampt' de komende tijd ruim vierhonderd palen de grond in.

3

Sportieve opening fitnesspark in De Blaricummermeent

Foto: Bob Awick

Blaricum Wethouder Liesbeth Boersen-de Jong heeft zich gistermiddag van haar sportieve kant laten zien tijdens de opening van de fitnessroute in De Blaricummermeent. De drie andere collegeleden, de beweegcoaches van Sportief en Gezond Blaricum en Bootcampclub TEN keken toe.

2

Rummikubmaatje
Eén keer per week een middagje samen met een bewoner het spel rummikub spelen. Werktijden in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Karin van Rumt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Natuurwacht
De Vrienden van 't Gooi zoekt vrijwilligers als natuurwacht die met passie voor de natuur wandelingen en excursies voor de leden en andere belangstellenden organiseert en begeleidt. Daarnaast kan het geven van voorlichting en milieueducatie op scholen, alsmede het promoten van de vereniging op beurzen en manifestaties onderdeel van de werkzaamheden zijn.

Woont u in 't Gooi of directe omgeving daarvan? Heeft u kennis van de natuur in het algemeen en die van 't Gooi in het bijzonder, of wilt u zich daarin bekwamen en wilt u die met anderen delen? Bent u minimaal 18 jaar en wilt u wel wat van uw vrije tijd besteden aan dit nuttige werk, neem dan contact met ons op. Werktijden: nader te bepalen.
Contactpersoon: Hans Hoes van Vrienden van 't Gooi, telefoon 035-6231817 of hans.hoes@vriendenvanhetgooi.nl.

Maatje voor een dame
Wie wil 1x per week of 2 weken even een ommetje met een oude dame in de rolstoel maken door het centrum van Laren. Zeker in de zomer is dat heerlijk voor iemand. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Een maatje in Eemnes
Voor een vrouw van 40 jaar zoeken we een maatje dat gezellig op bezoek komt en samen wat activiteiten wil ondernemen. Mevrouw is creatief, dus samen handwerken of knutselen is ook erg leuk.

Werktijden: in overleg op dinsdag-, woensdag-, zaterdag- en zondagochtend of -middag. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Tips om het inbraakrisico tijdens je vakantie te verkleinen

BEL Met de vakantie voor de deur neemt ook de vrees voor inbraken toe.

Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken negen slimme tips: 1. Plaats nieuw beslag met anticilindertrek­beveiliging op je voor- en achterdeur. Doe sowieso eerst de inbraakpreventiecheck op de website van de NIPW: www.inbraakmislukt.nl; 2. Vraag iemand om post, reclamedrukwerk en kranten regelmatig weg te halen. Laat ze niet in stapeltjes op tafel leggen, maar vraag de vriend of buur om ze uit het zicht op te bergen; 3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter 's avonds aan zijn en stel ze in op verschil­lende tijdstippen;

4. Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en 's avonds wel naar binnen kunt kijken, maar geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan overziet hij niet de complete ruimte; 5. Berg juwelen en andere kostbaarheden op. Liefst natuurlijk in een gecertificeerde kluis; 6. Maak je vuilcontainer met een hangslot vast of zet ze in de schuur of berging. Inbrekers gebruiken ze als 'opstapje' om het vaak veel minder goed beveiligde slaapkamerraam met een koevoet open te breken; 7. Ruim je woonkamer en keuken juist niét perfect op; 8. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden; 9. Post niet te veel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Sporten in buitenlucht

Vervolg VP Wethouder Anne-Marie Kennis vindt het fitnesspark een verrijking voor De Blaricummermeent: "Met zijn centrale ligging, midden in het park, is het een waardevolle aanvulling voor de wijk. Het is een prachtige plek, langs de oever met gras en bloemenvelden. De apparaten zijn professioneel en je kunt er alle spiergroepen op trainen en je conditie verbeteren. Het is hier heerlijk sporten in de buitenlucht."

De route bestaat uit kracht-, conditie- en fitheidsapparaten, zoals een soort roeiapparaat, legpush, powerpull, crossfit, bike en steps. Ook aan kinderen is gedacht. Die kunnen zich vermaken op een klim- of duikelrek. In totaal staan er vijftien toestellen en op het wandelpad komt bijzondere markering. De fitnessroute maakt deel uit van het drie kilometer lange park dat langs de oever van rivier De Meentstroom door De Blaricummermeent loopt. Een groot deel van het park is inmiddels aangelegd met kleurrijke beplanting.

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en (vrij) warm

De hogedrukblokkade duurt onverminderd voort. Een blokkade betekent dat storingen vanaf de oceaan niet over West-Europa en het Noordzeegebied kunnen trekken, maar met een grote boog ten noorden of zuiden langsgaan. De hogedrukzone ligt deze week opnieuw boven de Britse eilanden, waardoor de wind noord tot noordoost blijft. De droogte houdt daarmee aan.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag blijft het droog. Mogelijk trekken er soms enkele wolkenvelden over. Ook kan laaghangende bewolking vanaf de Noordzee iets landinwaarts schuiven, maar de verwachting is dat in onze regio vooral zonneschijn het weerbeeld zal bepalen. Er waait een zwakke tot matige noordenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 24 à 25 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde blijft het droog en overwegend zonnig. De wind waait zwak tot matig uit noord tot noordoost. De nachten verlopen koel met een minimum van 11 à 12 graden. Overdag stijgt het kwik tot een waarde tussen 25 en 27 graden. Ook na het weekeinde blijft het zonneregime voor strandweer zorgen. Halverwege de week neemt de kans op een bui toe.

Weetje

Tot en met 8 juli hebben we, gerekend vanaf april, al 28 zomerse dagen gehad. Dat zijn dagen van 25 graden en hoger. Nog nooit hebben we zo vroeg in de zomer al zo veel zomerse dagen gehad. Tropische dagen (30 graden en hoger) zijn door de overheersend noordenwind echter schaars. Alleen op 29 mei werd het 30 graden. Van een hittegolf is daarom nog geen sprake.

Foto: Ab Walet

Warm en droog is het. Met uitschieters naar heet. In de natuur is dat goed te zien. Planten en bomen hebben het zwaar. Alles is aan het verdrogen en veel bomen beginnen er nu al herfstig uit te zien. Bessen aan de bomen zijn aan het verschrompelen en verdorde bladeren dwarrelen naar de grond. Ook deze witte Charolais runderen op de Limitische heide hebben in de ochtend al wat verkoeling op een schaduwrijke plek gezocht.

Start bouw Huis van Eemnes - ''n Thuis voor elke Eemnesser'

Over een week of zes zijn de eerste contouren te zien

De bouw van het Huis van Eemnes is dan nu écht begonnen. Vorige week werd op symbolische wijze de eerste paal geslagen.

De symbolische start van het Huis van Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes Dat gebeurde met behulp van een prachtige oud-Hollandse houten heistelling, want de echte heiwerkzaamheden begonnen de volgende dag. De komende tijd gaan er 417 palen de grond in. Over een week of zes zijn de eerste contouren te zien.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op de bouwlocatie aan de Noordersingel waren er korte toespraken van burgemeester Van Benthem en Tom Haagmans, de directeur van bouwbedrijf Vaessen BV. De Stichting Huis van Eemnes zorgde voor hapjes, drankjes en muziek. Burgemeester Roland van Benthem sprak van een bijzonder moment: "Want we gaan van denken naar doen… Van rekenen naar uitvoeren… En van papier naar praktijk. We gaan aan de slag! Het wordt een thuis voor elke Eemnesser." De heiwerkzaamheden gaan ongeveer drie à vier weken duren. Halverwege augustus gaan ze verder met grond- en funderingswerkzaamheden. De feestelijke opening van het Huis van Eemnes staat voor september 2019 gepland.
Het Huis van Eemnes legt verbindingen binnen de gemeenschap van Eemnes. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen straks aan het werk in het Huis van Eemnes, dat voor hen zal dienen als een LeerWerkHuis. Denk aan mensen met een beperking die er een zinvolle dagbesteding hebben of mensen die willen re-integreren. Maar het LeerWerkHuis is ook bedoeld voor scholieren die er een maatschappelijke stage kunnen doen. Het Huis van Eemnes kan niet zonder de inzet van enthousiaste vrijwilligers. De komende tijd wordt het vrijwilligersbeleid ontwikkeld. Verder zullen de bibliotheek en de Stichting Huis van Eemnes de kansen voor samenwerking met andere maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers uitwerken.

Watersporters flink in de problemen

Blaricum Drie reddingsboten van KNRM Huizen-Blaricum zijn zondag in totaal acht keer in actie gekomen voor meerdere watersporters in problemen. Daarbij zijn 23 personen en een hond in veiligheid gebracht.

Door de combinatie van fonteinkruid, zon en harde wind raakten met name zondag diverse boten in problemen. Vier boten werden uit de drukbevaren vaargeul naar een veilige haven gesleept nadat ze stilgevallen waren. Dit is een zeer gevaarlijke situatie omdat schepen een niet-manoeuvreerbaar schip vaak pas laat in de gaten hebben, laat een woordvoerder weten.
Nog eens drie boten werden in verband met technische problemen naar een veilige haven gebracht, waarvan één boot melding had gemaakt via de KNRM-Helpt-app. Aan het einde van middag werd een zeilboot met twee opvarenden, die door het fonteinkruid strandde aan lagerwal, gered en afgesleept naar de jachthaven in Eemnes.

Reclamemast langs A1 komt er niet

Eemnes/Baarn De reclamemast langs de A1 komt er niet. Hoewel op Baarns grondgebied, had ook de gemeente Eemnes bezwaargemaakt tegen de komst van deze 28 meter hoge mast.

De stemming in de Baarnse gemeenteraad leverde 9 tegenstanders en 9 voorstanders op. Daardoor staakten de stemmen en door dit besluit gaat de reclamemast met twee 108 m2 led-schermen niet door.
De Stichting Behoud de Eemvallei haalt opgelucht adem: "Elke zes seconden zou een nieuwe reclameboodschap het unieke landschap van Eemland (Eemland) met als kenmerk 'extreme openheid', in worden geslingerd. Maar ook de verkeersaspecten waren niet te verteren; het zou enorm gevaarlijk worden door de supergrote, afleidende reclames."

Bouw Rosa Spier Huis

Laren De Raad van State heeft vrijdag uitspraak gedaan in de bodemprocedure die was aangespannen door enkele bewoners van Laren tegen de door de gemeente afgegeven omgevingsvergunning.

De rechter heeft het hoger beroep ongegrond verklaard en daarmee is de omgevingsvergunning onherroepelijk. Het Rosa Spier Huis (RSH) heeft, vooruitlopend op deze uitspraak, op 31 mei de eerste paal al geslagen. De vergunning was toen weliswaar niet onherroepelijk, maar wettelijk wél bruikbaar. Met de uitspraak van deze rechter is nu een einde gekomen aan 13 jaar lang juridisch getouwtrek.

5

Forse verkeershinder op A1 bij Eemnes - Snelweg 's nachts dicht

Verkeershinder komend weekend op de A1. Foto: Rijkwaterstaat

Eemnes Aannemerscombinatie 3Angle werkt ook komend weekend - van 13 tot 15 juli - in opdracht van Rijkswaterstaat van vrijdagavond tot maandagochtend 24/7 aan het aanbrengen van tweelaags zoab, oftewel stiller asfalt.

Overdag is de weg beperkt toegankelijk. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht is de snelweg A1 vanaf 21.00 uur afgesloten. Ook de op- en/of afritten op de route van Eemnes naar Bunschoten zijn het hele weekend gedeeltelijk dicht. Weggebruikers worden omgeleid via de A27 en A28. De extra reistijd is ongeveer 15 minuten.

Enorme klus

"Er moet in een korte tijd een enorme klus geklaard worden om op dit traject nieuw wegdek aan te brengen", vertelt Rudy Klunder, die als omgevingsmanager van Rijkswaterstaat betrokken is bij het project. "Er werken zo'n 250 man aan de weg en er worden zo'n 300 vrachten asfalt aan- en afgevoerd met circa 8.500 ton asfalt." Daarnaast heeft het werkverkeer ook beperkte ruimte. Zij moeten daarom tijdens hun werkzaamheden in- en uitvoegen tussen het reguliere verkeer. "Het zou dus heel fijn zijn als weggebruikers hier rekening mee kunnen houden door rustig te rijden. En nog beter is het natuurlijk om de A1 helemaal te mijden." Verder brengt aannemerscombinatie 3Angle niet alleen een nieuwe asfaltdeklaag aan, maar ook lussen, markering en bebakening.
Het is slechts het begin van een reeks van zes hinderweekenden in totaal. Klunder: "Half augustus beginnen we met het aanbrengen van de definitieve asfaltdeklaag op de andere rijbaan, van aansluiting Bunschoten-Spakenburg tot knooppunt Eemnes. Na het laatste weekend in september is de A1 volledig opnieuw geasfalteerd en kunnen weggebruikers over 4 rijstroken per rijrichting rijden."

Ilona Haas

Ilona Haas (35), sr. beleidsadviseur archeologie bij de gemeente Nijmegen en freelanceschrijver, woont 4 jaar in Blaricum.

Foto: Eigen foto

Wat maakt het werk als raadslid boeiend?
"In contact staan met de samenleving en mijn talenten tot bloei laten komen daarvoor. Daar krijg ik weer energie en inspiratie voor terug."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Eerst mountainbiken en daarna schrijven."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Maria Magdalena."

Waar maak je je zorgen om?
"Gebrek aan respect voor vrouwelijke intuïtie in deze nog altijd door mannelijke waarden geregeerde wereld, ook al doen we in Nederland net alsof die er wel is."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Terras van Rust Wat."

Blaricum mist nog ...?
"Een activiteitenplek voor kinderen, zoals een jeugdland."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Een kinderraad instellen en luisteren naar hun wensen voor Blaricum."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De bestuurlijke zelfstandigheid van ons mooie dorp."

Favoriete jaargetijde?
"Lente om nieuwe energie op te doen."

Naar welk land zou je nog willen?
"Ik zou graag meer van Azië zien na mijn eerste geweldige ervaring in Cambodja."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Het ouderlijk huis verlaten en meteen gaan samenwonen, omdat je eerst moet ontdekken wie je zelf bent; alleen en onafhankelijk."

Wat is je favoriete spreuk?
"Amor omnia vincit, omdat alle goede dingen uiteindelijk voortkomen uit liefde en andersom."

'Wij stemden juist tegen de aanpak'

Laren Liberaal Laren heeft met een stemverklaring tegen de aanpak van de wateroverlast gestemd. Dat stond vorige week niet juist beschreven in het Laren rainproof-artikel.

"Wij zijn namelijk wel voor klimaatadaptieve maatregelen om het centrum droog te houden, maar is dit is het juiste middel voor het te bereiken doel? Er zijn veel betere middelen die minder belastend zijn voor inwoners, minder geld kosten en betere resultaten geven. Alleen met verplicht afkoppelen los je namelijk het probleem niet op, terwijl het veel ellende geeft voor je inwoners", licht fractievoorzitter Jacqueline Timmerman het standpunt van Liberaal Laren toe.
De verordening (inclusief de verplichte afkoppeling voor iedereen, op straffe van boetes) was in mei 2017 opgeschort, zegt Timmerman daar ook nog over. "Dezelfde verordening, inclusief afkoppelverplichting, wordt nu in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) echter weer opgevoerd (hij staat er gewoon weer in). Er is met de goedkeuring van het GRP dus nu juist geen sprake meer van een opschorting, maar van een hernieuwde invoering van de verordening met verplichting. Daarom hadden wij een amendement ingediend om deze oude en bovendien achterhaalde verordening uit het GRP te schrappen."

Verdachte op moord van Martin Kok niet voor rechter

Laren Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de dagvaarding tegen een 25-jarige Utrechter ingetrokken. De man werd primair verdacht van het medeplegen van moord en een poging daartoe op Martin Kok in Laren en Amsterdam in december 2016.

De pro-formazitting tegen de verdachte die voor vandaag gepland stond, gaat dan ook niet door. Het OM ziet nog steeds ernstige bezwaren en de Utrechter blijft ook verdachte in de zaak. Als het lopende onderzoek er aanleiding toe geeft, kan de man op een later moment alsnog gedagvaard worden. Het intrekken van de dagvaarding betekent niet dat de Utrechter vrij komt. Hij moet nog een straf uitzitten voor een eerdere veroordeling in een andere zaak. De pro-formazitting tegen de andere mogelijke dader in deze zaak vindt vandaag plaats.

Omgevingsvergunning RSH onherroepelijk

Vervolg pagina 3

Ook is er geen enkele juridische belemmering meer. De verhuizing naar de Hector Treublaan zal eind 2019 plaatsvinden. Er wordt een nieuw Rosa Spier Huis (RSH) gerealiseerd, met ruimte voor het dubbele aantal bewoners en nóg meer culturele activiteiten. Het huis biedt bewoners de mogelijkheid te wonen, te blijven werken en creëren, en biedt naar behoefte zorg, service en ondersteuning. Het krijgt uitgebreide culturele voorzieningen.
Voor bewoners met intensievere zorgbehoefte worden 45 studio's/appartementen gebouwd in het verpleeghuis, daarnaast komen er 92 zelfstandige (zorg)appartementen van verschillende oppervlakten. De verhuizing staat gepland voor de winter van 2019. De verhuur start begin 2019. Huidige bewoners en kunstenaars die zich al hebben aangemeld, hebben eerste keuze.

Goede actie van Sportbank Blaricum

Blaricum De Sportbank Blaricum heeft afgelopen weekend met een triatlon ruim 1.400 euro voor de Sytske Foundation opgehaald. "Sytske heeft diabetes type 1 en is afhankelijk van een inwendige insulinepomp. Deze wordt vanaf 2019 niet meer gemaakt, terwijl deze voor haar en haar lotgenoten van levensbelang is", zegt organisator Heidi Vingerhoed. Voor de ontwikkeling van een nieuwe pomp is geld nodig.

De jeneverbes, ook in 't Gooi. Fotocollectie: Leo Janssen

De langspeelplatencollectie van mijn vader bevatte naast conferences van Toon Hermans en diverse concerten van de koninklijke zangvereniging de Maastreechter Staar ook het singletje 'Een pikketanussie gaat er altijd in', een onvervalste meezinger van Johnny Jordaan.

Ik hou me bij één drankje
Een glaasje recht op en neer
Want het liefste word ik teut
Van zo'n Nederlandse neut

Een pikketanussie is de Mokumse naam voor jenever. Het komt volgens het etymologisch woordenboek van Pékèt anisé. Pékèt is Waals voor jenever, en rond Maastricht werd het op smaak gebracht met anijs. De klanken pik en anus hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van dit woord!

Stroperig

Ik zie nog goed voor me hoe mijn vader nipte aan dat ijskoude halfbolle jeneverglas: breed van boven, smal in het midden en van onderen nog een laatste slok bij het voetje. Mijn schoonvader kauwde zelfs op de 'weduwe van Schiedam' voordat hij het stroperige vocht tot zich nam.
Jenever wordt sinds het einde van de 19de eeuw gemaakt van industrieel geproduceerde alcohol met extracten uit de jeneverbes. 'De panda onder de boomachtige struiken' las ik onlangs op het internet. De laatste exemplaren willen zich op de Gooise heide maar niet voortplanten. Verzuring van de bodem leidde ertoe dat de kiemkracht van de zaden verminderde. De jeneverbes - de merel, de zanglijster en de kramsvogel snoepen ervan - is kenmerkend voor voedselarme zandgronden, heidevelden en stuifzanden.
Een kiemplantje op het Sint Janskerkhof deed er wel vijf jaar over om tien centimeter te groeien.

Oorspronkelijk

Uit onderzoek blijkt dat alleen de 29 exemplaren op de Zuiderheide en bij de Watertoren van Laren deels oorspronkelijk zijn. Aan de noordrand van 't Gooi zijn ze de laatste decennia geleidelijk verdwenen. In de archeologische en ecologische literatuur over het Gooi komt de soort dan ook niet of nauwelijks voor en in de historische archieven en op schilderijen, ansichtkaarten en dergelijke is de jeneverbes - sinds 1973 beschermd - opvallend afwezig. Zonder verdere beheersmaatregelen van het Goois Natuurreservaat zal de jeneverbes in de komende decennia geheel uit het Gooi verdwijnen.

Ontsmettend

De jeneverbes is vochtafdrijvend en ontsmettend. Tot midden 19de eeuw werden in de Franse ziekenhuizen jeneverbestakken verbrand om de pest tegen te gaan. Romeinen gebruikten besjes als vervanging voor de te dure peper en in de Ardennen roken ze er de ham mee. In Twente hangt men jeneverbestakken boven en naast de deur bij het bruidspaar als symbool van levenskracht en vruchtbaarheid.

Fraai exemplaar

Komend van het Sint Janskerkhof is links dicht bij het fietspad even voor 't Bluk nog een fraai exemplaar te zien. Zuidelijk daarvan aan beide zijden van het fietspad.

Ik heb geen trek in zo'n Franse Pernod
Dat witte spul krijg je van mij cadeau
En ook die Deense Aquavit
Die drink ik van m'n leven niet
In plaats van vodka, of English gin
Een pikketanussie, een pikketanussie
Een pikketanussie, gaat er altijd in

Boze bewoners

Vervolg VP

"Op vrijdag telden wij over slechts een paar uur alleen al 25 zware vrachtauto's, een veelvoud dus, en de echte bouw moet nog beginnen." Overigens is nog een tweede bouwproject aan de Rijksweg West van start gegaan - de bouw van vijftien appartementen - laat Van Marle namens de bewoners weten. Volgens hen zijn de diverse huidige toegangswegen allemaal ongeschikt voor grootschalig en zwaar verkeer en is er slechts één juiste alternatieve route denkbaar: "Het verbreden en opnieuw toegankelijk maken van het stuk Rijksweg West dat uitkomt op de Naarderstraat tussen de verkeerslichten bij Tergooi en het ecoduct." De bewoners willen dat de gemeente per direct werk maakt van het ontwikkelen van de alternatieve route en dat de gemeente per direct in overleg met hen het zware vrachtverkeer verspreidt over de (daartoe ongeschikte) wegen Drift, Houtweg en Hoefloo. Ze vragen met spoed om maatregelen aan het college van B en W en de raadsleden. "Om de te verwachten (verkeers)ongelukken en verdere schade (onder andere aan de unieke boombeplanting van de laan met monumentale status en het dringend aan renovatie toe zijnde wegdek) te voorkomen."
Wethouder Ton Stam zegt donderdagavond de bewoners te hebben ingelicht. Hij begrijpt hun boosheid. Hij zegt over de gekozen route: "We hebben afgelopen maanden vele opties bestudeerd, maar menen dat Hoefloo - openbare weg trouwens - de beste van de kwaden is. Intussen gaan we door met verder kijken naar mogelijke alternatieven."

Opknapbeurt Stichtse strandje stapsgewijs

Foto: JR

Blaricum De toiletgebouwen aan het Stichtse strandje zijn opgeknapt en ook de fietsaansluiting is gerealiseerd, meldt wethouder Anne-Marie Kennis. "De prullenbakken, barbecues, fietsenrekken en het zand én het net voor het volleybalveld zijn besteld. Zodra ze binnen zijn worden ze geplaatst. We beginnen nog deze maand met het gefaseerd aanleggen van de parkeerplaatsen."

Aandacht voor erfgoed in nieuwbouwwijk

Blaricum Hart voor Blaricum heeft gisteren met brede steun van de coalitiepartijen een motie ingediend om meer aandacht te besteden aan het erfgoed dat de Blaricummermeent rijk is.

Diep in de bodem onder de nieuwbouwwijk bevindt zich een bijzonder archeologisch monument. Het prehistorische jachtkamp is niet zichtbaar, maar is enkele meters onder de nieuwe woningen en pleinen behouden gebleven.

Speeltuin

Om te herdenken dat hier duizenden jaren geleden al mensen samenkwamen om te vissen, te jagen en samen te leven in tijdelijke woonkampementen wil Hart voor Blaricum dat er een speeltuin wordt ontworpen die hieraan herinnert.
Daarnaast vindt de gemeenteraad in meerderheid dat het bestaande kunstwerk 'Wachtend Land' niet verloren mag gaan wanneer straks alle bebouwing klaar is. Ook daarin voorziet de motie met een oplossing, door de bestaande QR-codes die verwijzen naar de bijbehorende website meer verspreid aan te brengen in de wijk.

Rob Bruintjes uit de running

Blaricum DAB-raadslid Rob Bruintjes is voorlopig uit de running. Hij kampt al enige tijd met gezondheidsklachten.

Momenteel verblijft hij in Tergooi Hilversum in afwachting van waarschijnlijk een nieuwe operatie. Bruintjes hoopt zich in september weer te kunnen inzetten voor Democratisch Alternatief Blaricum.

Kettingbotsing

Blaricum Op de Crailoseweg heeft zaterdag rond 15.00 uur een kettingbotsing plaatsgevonden waarbij vijf voertuigen betrokken waren. Bij het ongeval raakte niemand gewond. Het verkeer is door de politie om het ongeval heen geleid. Een voertuig is door een berger afgesleept.

GaragePark bouwt tweede park met garageboxen in Blaricummermeent

"De behoefte is veel groter dan we denken", zegt directeur Rick Venema

GaragePark Blaricum aan de Binnendelta. Foto: Bob Awick

Blaricum "De behoefte is veel groter dan we denken", zegt Rick Venema, directeur van GaragePark. De Blaricummer heeft in heel Nederland 22 locaties met multifunctionele garageboxen. Ook in Blaricum staat al een complex, aan de Binnendelta. Wegens het succes van het eerste park is Venema nu in afwachting van de gemeentelijke bouwvergunning voor de realisatie van nog meer garageboxen in De Blaricummermeent.

Het betreft echter slechts een fractie van de 740 boxen die Venema dit jaar totaal in de markt gaat wegzetten. "De boxen worden uit onze handen vandaan getrokken", zegt Venema. Met name voor de zelfstandige ondernemers zijn de garageboxen een uitkomst. In de garageboxen kun je werken of gewoon veilig je spullen opslaan.
Bij de naam GaragePark denk je al snel aan een parkeergarage, maar niets is minder waar. GaragePark ontwikkelt sinds 2008 terreinen met garageboxen die door zelfstandige ondernemers gebruikt worden als bedrijfs- en werkruimte. Gericht op mensen die met hun handen werken, biedt GaragePark units aan waarin je als ondernemer helemaal je gang kunt gaan. De grootte van de garageboxen varieert van 18 tot 42 m2.
Naast de reguliere zzp'ers zoals klussers, schilders en meubelmakers zijn er ook veel ondernemers te vinden die 'hun' garagebox gebruiken voor allerhande opslag: van horecaondernemers die hun terras in de winter opslaan tot webshopeigenaren die hun voorraad stallen. Zowel overdag als 's avonds is er bedrijvigheid doordat eigenaren en huurders 24/7 het park op kunnen.
Alle boxen zijn beveiligd tegen brand en inbraak (BORG 2-certificaat, aangesloten op meldkamer van Detec; zij kunnen direct alarm slaan en de nodige maatregelen treffen), zijn voorzien van led-verlichting, stroom, zonnepanelen (leveren voldoende stroom voor het gemiddelde verbruik, maar elke box heeft een eigen meter), hebben 24/7 cameratoezicht en zijn 24/7 toegankelijk met een handige keytag waarmee de toegangspoort wordt geopend en het alarm van de box wordt uitgeschakeld. "En de boxen zijn beveiligd tegen ramkraken", aldus Venema.
Het unieke van het GaragePark-concept is dat je zowel een garagebox kunt kopen als huren. Ondernemers kunnen een garagebox kopen als investering voor later of verhuren om rendement te behalen. Startende ondernemers of zzp'ers die thuis klussen en echt een eigen ruimte zoeken, kunnen bij GaragePark ook een garagebox huren.
Het concept is zeer succesvol. Binnen tien jaar zijn er inmiddels 22 parken verspreid over heel Nederland. Het tweede park in Blaricum wordt gebouwd op een steenworp afstand van het eerste park aan de Binnendelta en ligt vlak bij de A27. GaragePark organiseert bijna wekelijks open dagen voor geïnteresseerden.

Meer informatie kun je vinden via www.garagepark.nl/blaricum-2 of telefoon 0800-2233224.

GaragePark organiseert open dagen voor geïnteresseerden

Grote SAMIJ-oefening op water bij eiland Dode Hond

Hulpdiensten komen ter plaatse. Foto: Bob Awick

Blaricum De hulpdiensten hebben zaterdagochtend een grote oefening gehouden op het Eemmeer bij het eiland Dode Hond in Blaricum. Deze oefening werd gehouden om de Samenwerkingsregeling IJsselmeergebied (SAMIJ) te trainen. De SAMIJ-regeling is het rampenplan voor het water binnen het gehele IJsselmeergebied.

In het scenario was een binnenvaartschip, met aan boord een kamp van de scouting, in aanvaring gekomen met een motorjacht. Ook een bunkerschip raakte bij de aanvaring beschadigd. Gevolg was een groot aantal gewonden en een flinke olielekkage.

Bekneld

De reddingsactie in volle gang. Foto: Roel A. Ovinge
Redders in actie. Foto: Roel A. Ovinge

Uiteindelijk werden 31 slachtoffers 'gered' bij oefening op Eemmeer

Vier reddingsboten van de KNRM uit Blaricum en Huizen waren als eerste ter plaatse en voerden een snelle verkenning uit. Daarna werd met behulp van ambulance, brandweer, politie en Rijkswaterstaat hulp geboden aan de slachtoffers en zorggedragen voor een snelle afvoer. De slachtoffers lagen in een vier meter diep ruim, waardoor een specialistisch hoogtereddingsteam van de brandweer nodig was om hen hieruit te krijgen. Een aantal slachtoffers zat bekneld onder een metalen stellage en moest bevrijd worden.

Helikopters

Een Search and Rescue-helikopter van de Kustwacht werd ingezet om slachtoffers snel te kunnen vervoeren naar de waldiensten en een politiehelikopter voor het maken van overzichtsbeelden. Uiteindelijk werden 31 slachtoffers 'gered'.

Afstemmen

Op de Randmeren komen de grenzen van gemeenten, provincies en veiligheidsregio's op veel plekken samen zonder dat ze zichtbaar zijn; het is daarom belangrijk communicatie en afstemming van het rampenplan goed te oefenen, zodat bij een echte calamiteit de communicatie optimaal verloopt.

Kermisklanten!

Wethouder Karin van Hunnik tijdens de opening afgelopen zaterdag. Foto: PR

De kermis in Laren is qua bezoekersaantal rustig verlopen. Dat zegt niet alleen de organisatie, maar melden ook de exploitanten. "Wij denken dat het warme weer daarvan de hoofdoorzaak is. Bijkomend probleem dat we het weekend hadden was dat Hilversum Alive tegelijk viel met de kermis. Daarom pleiten we als bestuur voor een betere regionale afstemming van evenementen", zegt kermisintercedent Karel Loeff. Desondanks was er vermaak!

Stoere kids. Foto: Bob Awick
Even zwaaien naar het publiek! Foto: Bob Awick
In afwachting van... Foto: Bob Awick
Jong geleerd, oud gedaan? Foto: Bob Awick
Tom Coronel deelt oliebollen uit. Foto: Bob Awick
Muziek van de MCC. Foto: Bob Awick
Amélie met haar vriendinnetje Fiene.
Blije jongens!
Dikke lol in de botsauto's.
Bij de opening afgelopen zaterdag.
Pracht en praal!
Spannend of eng?
Ivy had pret in de elastieken. Foto: Machteld Vos
Joke en Marcel.
Trix schiet er flink op los. Foto: JR
Vriendinnen op de kermis. Foto: JR
Hoog in de lucht zweven. Foto: Machteld Vos

Volkstuinen blijven populair; korte wachtlijst voor complex De Eemakker

Ooit was er achter het woonwagenkamp nog een tuin

Het is een heerlijke morgen als ik de parkeerplaats bij volkstuinencomplex De Eemakker aan de Noordersingel op rijd.

Creatief aangelegd tuintje op De Eemakker. Foto: Jacqueline Roest

Eemnes De zon straalt aan de blauwe hemel. Secretaris Karel Marks (65) vind ik bij De Hut; weliswaar klein, maar wel hét onderkomen van de vereniging. Tuinders van het eerste uur die ook bij het gesprek aan zullen schuiven, scharrelen al in hun tuintjes.

Steeds meer vrouwen huren een tuintje, zo blijkt uit de cijfers

Stuk voor stuk nemen ze plaats aan de picknicktafel. "Wie wil er koffie", vraagt Marks, die een volle thermoskan van huis heeft meegenomen. Voor de liefhebber is er ook een plakje cake. Nou, de dag kan slechter beginnen.
De volkstuin is officieel opgericht op 6 april 1979. Volgend jaar viert de club dus een jubileum. De eerste stappen om daar een feestje van te maken, zijn al gezet. Ooit was de belangstelling voor een volkstuintje zo groot dat er een tweede complex (achter het woonwagenkamp) was, maar dat is eind jaren 90 afgestoten.
Het huidige complex telt in totaal 84 tuinen, meldt Marks. "We hebben twee soorten: 51 hele tuinen van 150 m² en 33 halve tuinen van 75m², waaronder drie tuinen van 50 m². In een van de tuinen wordt voor de voedselbank verbouwd. Tijdens de oogstmaanden wordt minimaal acht keer per jaar vers van het land geleverd."
Steeds meer vrouwen huren een tuintje, zo blijkt uit de cijfers. Op De Eemakker hebben 30 vrouwen een tuin (waarvan 50% een grote tuin) en 53 mannen (waarvan 70% een grote tuin bewerkt). Marks: "De dames verbouwen meer bloemen en zijn creatief." De meeste tuinders zijn al op leeftijd; slechts 30% is tussen de 30 en 50 jaar oud. Nieuwe leden tekenen sinds twee jaar een gebruikersovereenkomst. Ze beginnen met een tuintje van 75 m² en mogen het een jaar proberen. "Onze ervaring is dat 30% het toch te veel werk vindt en afhaakt", licht Marks deze procedure toe.
Er is ook een tuincommissie die erop toeziet of de leden zich aan de regels houden. Behalve dat een tuintje er redelijk netjes moet uitzien, mag er geen wiet verbouwd worden. "Ook moet het eigen pad voor de tuin worden onderhouden en mag er niet met gif gewerkt worden (wel schoonmaakazijn). Wie zich hier niet aan houdt, moet binnen twee weken zijn tuin ontruimen", zegt Marks streng. Hoewel de tuinders allemaal redelijk op zichzelf zijn, is het ook een gezellige vereniging. Er staan twee mensen op de wachtlijst. De contributie voor een grote en kleine tuin kost respectievelijk 76 euro en 48 euro per jaar. "Dan kunnen we net quitte spelen", aldus Marks. De grond wordt gehuurd van de gemeente.

Het volkstuinencomplex aan de Noordersingel. Foto: Bob Awick

Vanaf volgende week portretjes van tuinders Rob de Kruijf, Bart en Tineke Groenesteijn, Arda de Ruijgt-Ketelaar en Karel Marks.

Organisatie van eerste Blaricum Music Festival spreekt van 'daverend succes'

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch hoopt op nieuwe traditie

Roby Lakatos in de Dorpskerk. Foto: Codacapo Music Management

Blaricum De eerste editie van het Blaricum Music Festival zit erop en was een daverend succes! De concerten in de Dorpskerk waren van een uitzonderlijk hoog niveau en zowel 'hardcore' klassiekliefhebbers als diegenen die van een muzikaal feestje houden kwamen ruim aan hun trekken.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch hoopt dat een nieuwe traditie van het Blaricum Music Festival is geboren: "Werkelijk een fantastische aanvulling op de evenementen in Blaricum. In korte tijd opgezet. Topartiesten!"

Fijnzinnig

Verdieping maar ook veel grappige en opzwepende momenten

Er waren concerten die in het teken stonden van fijnzinnig musiceren en verdieping. maar ook veel grappige, gezellige en opzwepende momenten (een paar keer ging het 'dak' er zelfs bijna af). Gedurende het gehele festival was het prachtig weer en de hoogwaardige catering - zowel rond de ingang van de kerk als in de cateringtuin bij Achterom 1 - maakte het idyllische plaatje compleet.

Viooltalenten

De tentoonstelling over Antonio Stradivari was klein maar zeer fijn en het voor Kunsthandel Studio 2000 gecreëerde terras zag er prachtig uit. De masterclasses van prof. Boris Kuschnir hebben een zestal Nederlandse jonge viooltalenten een grote stap voorwaarts gebracht en Tim de Vries is door de meester uitverkoren om bij hem te mogen komen studeren.
Initiatiefnemer en festivaldirecteur Peter Santa heeft een groot risico genomen door dit evenement (met zeer weinig voorbereidingstijd) te organiseren, maar kijkt met zeer veel plezier - en enige trots - terug op wat tot stand is gebracht. Veel bezoekers hebben aangegeven een volgende keer met meer mensen te willen komen en op verschillende manieren te willen helpen om een volgende editie mogelijk te maken.
Santa heeft de periode 30 juni tot en met 7 juli 2019 voor de zekerheid met potlood in zijn agenda gereserveerd voor de tweede editie van het Blaricum Music Festival, maar of die er ook daadwerkelijk kan komen hangt nog erg af van de mate waarin hij (financiële) steun zal weten te vergaren. Desgevraagd zegt hij 'redelijk optimistisch' te zijn over de kans op een tweede editie en voegt meteen toe dat hij hoopt dat mensen die hem willen steunen zich zo snel mogelijk bij hem melden zodat hij - anders dan dit keer - genoeg tijd heeft om alles tijdig (weer) tot in de puntjes te verzorgen.

Ontwikkelingen

Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rond het Blaricum Music Festival kan zich via de website van het festival inschrijven voor de nieuwsbrief en hierin staat ook hoe men met Peter Santa in contact kan treden. Zie voor meer informatie www.blaricumfestival.com.

Singer-directeur De Lorm met Pépé Grégoire in gesprek

Singerdirecteuren Jan Rudolph de Lorm (l) en Evert van Os. Foto: Bob Awick

Laren De 150ste geboortedag van William Singer werd afgelopen donderdag gevierd. Naast onder andere een presentatie over het nieuwe theaterseizoen ("De kaartverkoop loopt heel goed", aldus directeur Evert van Os) hield Singer-directeur Jan Rudolph de Lorm een boeiend gesprek met de Larense beeldhouwer Pépé Grégoire.

Grégoire is een bekend nationaal kunstenaar. De Lorm noemde hem een van de beste beeldhouwers van Nederland. Het werk van Grégoire is in verschillende musea te zien, ook in zijn eigen dorp Laren. Voor Singer staat prominent het beeld 'Hand-voet In Omhelzing'.

Contrasten

Grégoire en De Lorm met elkaar in gesprek. Foto: Marlin Grégoire

Interview tijdens '150ste geboortedag William Singer'

Wie is Pépé Grégoire eigenlijk? Hij groeide op in het artistieke milieu van acteurs en beeldende kunst. Van moeders kant is er de bekende acteursfamilie (opa Cor en oom Guus) Hermus en Grégoires vader was beeldhouwer en zijn opa schilder. Dat Pépé ook ambities heeft is al snel duidelijk. Aan de Rijksacademie voor de Kunsten in Amsterdam geeft hij dit verder gestalte. Tegenstellingen en contrasten spelen in zijn werk een grote rol. De kunstenaar uit Laren is in zijn werk eigenzinnig en grensverleggend; hij benadert de wereld op een omgekeerde manier.

Oorsprong

Op de vraag van Jan Rudolph de Lorm naar de oorsprong van de gedachte om armen en benen, handen en voeten tot onderwerp van zijn werk te maken, kwam een verrassend antwoord. "Het is eigenlijk een inhaalslag op de oudheid. De torso's zijn wel teruggevonden, maar de expressieve armen en benen zijn zoek geraakt. Ik breng de verloren gegane ledematen opnieuw tot leven in mijn beelden."
De 'Hand-Voet In Omhelzing' heeft bovendien," aldus Grégoire, "een nog specifiekere betekenis, omdat het refereert aan de prenatale ontmoeting van de hand en de voet zoals de eerste kennismaking met het eigen lichaam in de baarmoeder begint. In de volgende fase ontfermt de hand zich over de voet en zorgt dat deze in staat blijft als fundament het lichaam te kunnen blijven dragen en in een latere fase de ontdekking van de ander, zoals in de ontluikende liefde."

De film over het maakproces van het beeld 'Hand-Voet In Omhelzing', die werd gemaakt door de Larense cameraman Anton van Munster, werd als afsluiting van het vraaggesprek vertoond.

Er gaan inmiddels veel stemmen op om het beeld een permanente plek te geven voor Singer Laren.

Met een gids van Vrienden van het Gooi kan zondag bij het Laarder Wasmeer. Foto: Marten Stevens

Vrijdag 13 juli

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd. Elke vrijdag in het Brinkhuis voor spullen die een tweede kans verdienen.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 14 juli

Repair Café

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Gratis reparatie van huishoudelijke apparaten, tuingereedschap en kleding in het Repair Café.

Groet en ontmoet

13.00 uur | Bruna Centrum Huizen

De thrillerschrijfster Patricia Snel bezoekt de Bruna. Haar nieuwste thriller is een spannend verhaal over een expatvrouw. Zelf was Patricia ook jaren een expat. Binnenkort is Patricia ook te zien in het tv-programma 'De slimste mens'.

KrisKras-wandeling door Oud Huizen

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Op zaterdag 14 juli organiseert het Huizer Museum voor de 1e keer dit jaar de zogenaamde KrisKras-wandeling door (historisch) Huizen. De wandeling start om 14.00 uur vanaf het Huizer Museum aan de Achterbaan. Kosten voor de wandeling € 4,- per persoon, aan de balie van het museum te voldoen.

Clinic Looptechniek (3 trainingen)

15.00 uur | De Trappenberg Huizen

Deze cursus is een onmisbare investering voor je hardloopcarrière. Je zal jouw hardlooptechniek verbeteren waardoor je makkelijker, sneller en blessurepreventief kan blijven hardlopen. Voor meer info mail naar info@sportiefhardlopenhuizen.nl of op onze website www.sportiefhardlopenhuizen.nl.

Goois Vrouwenkoor

20.15 uur | Singer Laren

Zaterdag 14 juli a.s. straalt het energieke Goois Vrouwenkoor (GVK) in het verbouwde theater van Singer Laren. Het thema 'Liberté, Égalité, Sororité' wordt getoond in beeld, licht en bovenal in geluid. De Ierse Martina Tobin dirigeert deze Gooise vrouwen naar ongekende hoogte.


Zondag 15 juli

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Wandeling Laarder wasmeer

14.00 uur | 't Bluk Laren

Een bijzondere wandeling o.l.v. een natuurgids van de Vrienden van het Gooi, van de Zuiderheide naar het Laarder Waschmeer. Vertrekpunt: theehuis 't Bluk op de Zuiderheide. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Maandag 16 juli

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur. Kom een keer kijken! Wijkcentrum Holleblok.

Zomercursus internet

10.00 uur | Bibliotheek Huizen

Zomercursus 'Samen het internet op' 16 juli 2018, van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 15,- per cursus van drie ochtenden. Wil je ook graag zelf je vakantie boeken of je bankzaken regelen, maar voel je je nog te onzeker op het internet? 23 juli is er een tweede cursus.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Optimalisatie check van uw pc/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dinsdag 17 juli

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (Achter de Oude Kerk) Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Gratis Nederlandse les

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. Please join us! De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Woensdag 18 juli

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, rummikub of scrabble te spelen. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl

Taalcafé

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others. Please join!

Film aan de Brink - Victoria en Abdul

Groot-Brittanië, 2017, Drama, 112 min. Met Judi Dench en Ali Fazal. De jonge Indiase klerk Abdul Karim reist naar Engeland om mee te werken aan de viering van het jubileum van koningin Victoria. Er is een klik tussen de koningin en de klerk en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Entree: € 5,-.

Donderdag 19 juli

Ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Heerlijk ontbijten met buurtgenoten. Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Donderdags van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Zin in een kopje koffie? Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer. Kom dan naar deze koffieochtend. Iedere donderdagochtend vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar. Iedereen is welkom!Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Taalcafe Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstalige. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Koffieochtend

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, voor info, bemiddeling, advies of scholing. Bezoek onze website vclarenblaricum@versawelzijn.nl met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122.

Festival Talk 'Militair Groen'

De meidoorn werd gebruikt als prikkeldraad.

NAARDEN Het tweede Festival Talk van het Goois Erfgoedfestival vindt zondag 15 juli plaats van 15.30 tot 16.15 uur in het Vestingmuseum. Naarden-deskundige Jan Bergstein vertelt over de functie van groen op de vesting. Zie ook vestingmuseum.nl.

Lezersinzendingen!

Zomeravond aan De Brink. Foto: Rineke Ooykaas

BEL Het gebeurt steeds vaker dat betrokken lezers hun kiekjes met de redactie delen. Daar zijn we blij mee! En om onze waardering uit te spreken, plaatsen we deze foto's ook met enige regelmaat.

Met de zomer in het vooruitzicht is de redactie van de Laarder Courant de Bel dan ook op zoek naar het liefst 'zonnige' foto's.
Dat mag en kan van alles zijn; poedelende honden, badderende kinderen, mooie plaatjes uit de natuur of gewoon iets alledaags.
Stuur uw (vakantie)kiek in naar redactie@laardercourant.nl en wie weet ziet u uw foto deze zomer terug in deze krant!

Bloemen in De Blaricummermeent. Foto: Albert van der Linden
Genieten aan het Stichtse Strandje. Foto: Albert van der Linden
Lekker drinken bij moeders. Foto: Albert van der Linden
De docenten en studenten van pianolespraktijk De Pianoladder in Laren kwamen bijeen bij 't Bluk.

Wij wensen u veel succes en wensen u een mooie zomer toe!