Laarder Courant de BEL

27 juni 2018

Laarder Courant de BEL 27 juni 2018


Carel Kraayenhof warmt publiek op

Bandoneonist Carel Kraayenhof was solist op het Papageno Zomerconcert. Foto: Yvonne Verburg

Blaricum Ruim 750 bezoekers hebben vrijdagavond bij Rust Wat genoten van het optreden van bandoneonist Carel Kraayenhof, de man die wereldberoemd werd na zijn optreden op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.

Hij speelde tijdens het 21ste Zomerconcert, georganiseerd door Lions Crailo, samen met het Amersfoort JeugdOrkest, een groep getalenteerde jonge musici die al vele prijzen heeft gewonnen in binnen- en buitenland.
Ondanks de koude avond lieten de gasten zich niet weerhouden om op de tribunes rond het meer van het Blaricumse restaurant plaats te nemen. Ze konden daar genieten van een bijzonder sfeervol concert. Voor de pauze was er repertoire van Giuseppe Verdi en Gustav Holst. Floris Kortie, copresentator van Podium Witteman, wist op inspirerende wijze de muziek uit te leggen aan het publiek. Na de pauze zorgde Carel Kraayenhof er persoonlijk voor dat niemand meer last had van de kou. De muziek van Piazzolla, met als hoogtepunt 'Adios Nonino' kwam goed tot zijn recht met de begeleiding van het jonge orkest. In de open lucht waande het publiek zich in Argentinië.

Het bestuur van het Papageno Zomerconcert gaat zich nu beraden wie er in 2019 op het eiland zal optreden. De opbrengst van de concerten en van de horeca is bestemd voor de goede doelen IMC Wereldschool en Stichting Papageno Huis.

Kritische vragen over 'pinbunker'

Laren VVD-raadslid Désirée Niekus stelt morgenavond vragen over de geplaatste pinautomaat op Plein 1945. Ze vraagt zich af of dit wel de meest voor de hand liggende plek is voor het eigenaardige kantoortje van de Rabobank.

"Het staat naast de weg, tegenover de Jumbo, achter de glasbak en naast de carrousel waar vaak veel jongeren vertoeven. Op vrijdag is deze automaat afgeschermd door de fruitkraam die ervoor staat", zegt Niekus. "Is dit veilig voor ouderen als er kermis, markt en andere activiteiten zijn?" Ook wil ze van het college weten of dit bruine vierkante blok wel past in het beschermd dorpsgezicht van Laren, en wie de eigenaar van de pinautomaat én de grond is.

Ook Maria Klingenberg, namens Liberaal Laren, was het "detonerende geldblok op ons in 2004 zorgvuldig ingerichte kermisterrein" al opgevallen. "Het ding staat vlak voor een mooi gerestaureerde boerderijwoning. Wie heeft hier, zonder overleg, zonder fantasie, toestemming voor gegeven", vraagt Klingenberg zich af.

Brug of tunnel Randweg-Oost

Blaricum Het college van burgemeester en wethouders wil een brug- en tunnelvariant voor de oversteek Randweg-Oost (de verbinding tussen Bijvanck en Oude Dorp) verder laten uitwerken.

De optie voor het verdiepen van de Randweg-Oost is vanwege de kosten (tussen de 13,5 en 16,5 miljoen euro) afgevallen.
Een tunnel en brug zijn beide technisch en financieel haalbaar, maar een tunnel kan bij de gebruikers een gevoel van onveiligheid opleveren. Een brug daarentegen is moeilijker inpasbaar in het landschap. Het uitwerken van de twee varianten kost 25.000 euro.
Het raadsvoorstel wordt 10 juli behandeld. Deze vergadering begint om 17.00 uur en vindt plaats in Eemnes.

Koster vertrekt

Foto: PR

Henny Vos, koster van de St. Vitusparochie, legt zijn werkzaamheden neer. Op zijn verjaardag - 15 juli - vindt tevens zijn afscheidsreceptie plaats.

9

Begeleiders voor wandelen bij de Stichtse Hof in Laren
Houdt u van bewegen en het buiten zijn? Dan bent u wellicht degene naar wie wij op zoek zijn. Werktijden: maandagochtend en/of vrijdagochtend.
Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof. Telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Gastvrouw/heer restaurant bij Johanneshove in Laren
U serveert maaltijden aan bewoners van Johanneshove en daarnaast hoort opruimen en schoonmaken erbij. Op woensdag tussen 11.30 en 14.00 uur.
Contactpersoon: Mathilda Hoogstrate van Vivium Zorggroep, Zorgeloos Wonen. Telefoon 035-539 42 00 of m.hoogstrate@vivium.nl.

Begeleider voor de meidenmiddag bij Impuls in Eemnes
Wij zijn op zoek naar een vrouw die deze middag met Girls Only wil begeleiden. Met de meiden maken we het programma.

Denk hierbij aan film kijken, meidenthema's bespreken, knutselen, bakken, etc. Het zou geweldig leuk zijn als jij ons meidenteam komt ondersteunen op woensdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur.
Contactpersoon: Marjolein Post van Versa Welzijn/Impuls. Telefoon 06-13966050 of mpost@versawelzijn.nl.

Gastvrouw/heer koffiemiddag in Johanneshove Laren
U schenkt koffie en thee in voor bewoners op woensdagmiddag tussen 14.00 tot 15.30 uur.
Contactpersoon: Mathilda Hoogstrate van Vivium Zorggroep, Zorgeloos Wonen telefoon 06-42610451 of m.hoogstrate@vivium.nl.

Vrijwilliger voor tuinonderhoud bij De Lindenhoeve in Laren
De Historische Kring Laren heeft een fraaie tuin die onderhouden moet worden. Daar kunnen we helpende handen bij gebruiken. Werktijden: eigen invullling.
Contactpersoon: Bas Holshuijsen van Historische Kring Laren. Telefoon 06-50640309/035-6294945 of voorzitter@historielaren.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Tegenvallende jaarcijfers Tergooi - Alle zeilen bijzetten

Blaricum Tergooi moet de komende jaren alle zeilen bijzetten om financieel zwarte cijfers te kunnen blijven presenteren en daarmee de kosten van de nieuwbouw in Hilversum op te vangen. Dat wordt duidelijk uit de jaarcijfers.

Tergooi sluit 2017 namelijk af met een bescheiden positief resultaat van 0,5 miljoen euro. Dat is 3,5 miljoen lager dan de 4 miljoen die was begroot. Vorig jaar sloot Tergooi nog af met een positief resultaat van 15,1 miljoen euro, al was dat vooral te danken aan een eenmalige schenking van 13,3 miljoen euro.

Om volgend jaar toch betere cijfers te kunnen presenteren en daarmee de nieuwbouwkosten te kunnen opvangen, is al een begin gemaakt met flinke besparingsmaatregelen. Doel is te komen tot een positief resultaat van minimaal 4,7 miljoen euro over 2018. Bestuursvoorzitter Hans den Hollander van Tergooi heeft alle vertrouwen in een goede uitkomst zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg.
De maatregelen betekenen volgens Tergooi onder meer dat de personele bezetting van afdelingen meer is afgestemd op het daadwerkelijk aantal bezette bedden (en niet langer op het totaalaantal bedden). "Ook worden operatiekamers efficiënter benut", aldus het ziekenhuis in een persbericht.
"De maatregelen zijn er vooral op gericht om beschikbare capaciteit efficiënter in te zetten. Het ziekenhuis zal daarnaast zo veel mogelijk zorgmedewerkers in loondienst aannemen. Dat geeft meer continuïteit en is goedkoper dan het inhuren van zorgpersoneel-niet-in-loondienst (PNIL, zzp'ers of via een detacheringsbureau)."
De nieuwbouw van Tergooi verloopt wel volgens plan.

Weerbericht

Overwegend zonnig en warm, aanhoudend droog

Ook in de laatste dagen van deze kurkdroge junimaand wordt geen neerslag verwacht. Garant daarvoor staat een gordel van hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Britse eilanden via de Noordzee tot boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt dan onverminderd droge continentale lucht aangevoerd. De maxima liggen rond of net iets boven de 25 graden.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het zonnig en droog. Met een matige noordoostenwind wordt het 25 à 26 graden. Ook vrijdag is het droog. De wind krimpt tijdelijk naar een noordelijke richting. Er zijn zonnige perioden, maar mogelijk trekken er ook enkele wolkenvelden over. Het blijft droog. De noordenwind is het algemeen matig van kracht. Het wordt circa 23 à 24 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde met de maandovergang van juni naar juli is het droog en overwegend zonnig zomerweer. Het hogedrukgebied kantelt iets waardoor de wind uit oostelijke richting gaat waaien. De temperaturen liggen dan iets hoger met maxima tussen 25 en 28 graden. Het zijn echter geen zwoele of klamme nachten. De minimumtemperatuur ligt rond 11 graden.

Weetje

In deze juni is in onze regio slechts 7 à 8 mm regen gevallen. In het landelijk hoofdstation in de Bilt 12 mm. De normale hoeveelheid ofwel het langjarig gemiddelde bedraagt circa 65 mm. Het is daarmee een recorddroge junimaand. Ook juni 2006 en 2010 staan in de top 10 van droogste juni-maanden met 18 mm neerslag. In de zeer natte juni van 2016 viel ruim 120 mm neerslag.

Foto: Ab Walet

In een klein slootje was hij aan het vissen, deze mooie aalscholver. Hij hield mij wel goed in de gaten, maar ging toch rustig zijn gang. Ik steeds een stapje dichterbij. Dan dook hij weer en kwam een stuk verderop weer boven water. Te ver weg voor een goede foto. Verplaatsen maar weer! Het herhaalde zich. Waar zou hij heen gaan, links of rechts? Nu gokte ik goed, vlak voor mijn snufferd kwam hij boven!

Ooievaarsbaby's kerngezond - 'Zit een beste dikkerd tussen'

Het ouderpaar is vermoedelijk hetzelfde als vorig jaar

De drie ooievaars,
die in de Theetuin
aan de Meentweg
zijn geboren, zijn
kerngezond.

De flinke kuikens houden zich ook tijdens de metingen schijndood. Foto's: Bob Awick

Eemnes "Er zit een beste dikkerd tussen", zegt Bert van den Brink van Theetuin Eemnes. "Normaal wegen ze tussen de 3.500 en 3.700 gram, maar eentje was bijna 4,5 kilo." De twee andere dieren hadden een normaal gewicht.

Met beetje geluk vliegen ze pas half september naar warmere oorden

De jonkies zijn maandag door Engbert van Oort van STORK - een vrijwilligersorganisatie die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland - gewogen en gemeten. Het drietal werd middels een hoogwerker van Rebel & Schaap uit Huizen naar beneden gehaald. "We hebben ze tot boven het nest, dat zich op vijftien meter hoogte bevindt, benaderd. Ze dieren voelen zich dan bedreigd en houden zich schijndood. We kunnen ze dan in een tas voorzichtig mee naar beneden nemen om de metingen uit te voeren."
Prachtbeesten zijn het, zegt Van de Brink: "Ze zijn fors en bezitten een mooie pennenrij van veren aan de vleugels. Behoorlijk ontwikkeld zijn ze ook al. Hun snavel is nog zwart; deze kleurt volgend jaar pas oranje." Het ouderpaar is vermoedelijk hetzelfde als vorig jaar, zegt Van den Brink. "Het mannetje in ieder geval; hij is geringd." Hij acht de kans groot dat het vrouwtje ook dezelfde is als het voorgaande jaar. Ooievaars zijn redelijk trouw. De kuikens zijn na de winter volgroeid. Met een beetje geluk vliegen ze pas half september naar warmere oorden.

Een ouder gaat ervandoor als het nest met de hoogwerker benaderd wordt.

Redactie zoekt sportieve kampioenen

BEL Het sportseizoen 2017/2018 loopt op zijn einde. De Laarder Courant de Bel is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@laardercourant.nl.

Eregalerij

Leeftijd, categorie en soort sport graag vermelden, net zoals een korte beschrijving van het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om een eregalerij met kampioenen te publiceren.

Overleden persoon in woning

Eemnes Drie politieauto's en een motorambulance snelden zondagmorgen rond kwart over zeven naar de Pijlenkamp.

Ook verrichtte de recherche later op de ochtend onderzoek in de woning. Een politiewoordvoerster meldt dat er een overleden persoon werd aangetroffen. "Na onderzoek is vastgesteld dat het een natuurlijk overlijden betrof. Hiermee is de zaak voor ons afgerond."

BEL doet mee aan Royal Run

BEL Elf medewerkers van de BEL Combinatie doen zondag 26 augustus mee aan de Rabobank Business Run, onderdeel van de Royal Run in Soestdijk.

Met vier teams (1 x 3,5 km, 2 x 7 km en 1 x 10,5 km) lopen zij het unieke parcours langs het paleis en door de bijzondere tuinen daar omheen. Niet alleen heel sportief en leuk, maar vooral ook voor het goede doel: de Stichting ALS.
Meer info over de run staat op: https://royalrun.nl.

Laren en Blaricum wijzen in brief met Huizen herindeling af

Foto: Pixabay

Laren/Blaricum De gemeenten Laren en Blaricum hebben samen met de gemeente Huizen een brief gestuurd naar de provincie over de herindeling. Ze willen dat de provincie het proces stillegt en wijzen een herindeling van boven krachtig af.

De provincie liet 6 juni weten pas op de plaats te willen maken met het proces van herindeling totdat duidelijk is wat het beleid van het Rijk hierin is en welke rol de provincie daarbij moet spelen.

Uitgesteld
Onder andere de inwonersavonden van de provincie over de herindeling werden uitgesteld, net als de gesprekken met het lokale gemeentebestuur. Die met organisaties en ondernemers gingen gewoon door. De drie gemeenten willen dat deze ook stil worden gelegd.
"Wij vinden dit een ongewenste gang van zaken, aangezien voor alle consultaties immers het beleidskader herindeling relevant is. Wij zien ook geen goede reden om thans een splitsing aan te brengen die wij ook voor externe partijen niet zo logisch achten: waarom het bedrijfsleven wel bevragen en de inwoners niet?"

'Waarom bedrijfsleven wel bevragen en inwoners niet?'

Stopzetten

"We doen ook een dringend beroep op u om thans alle activiteiten stop te zetten in afwachting van het nieuwe beleidskader en uw oordeel daarover", staat er in de brief.
Daarnaast laten de drie gemeenten weten dat zij het standpunt blijven uitdragen dat zij zelfstandig willen blijven. "Niet alleen in uw richting, maar ook in de richting van het kabinet en het parlement (Tweede en Eerste Kamer). Het lijkt ons zaak dat die gremia ook in het nieuwe beleidskader een zwaar gewicht blijven toekennen aan lokaal draagvlak."

Opportuun

"Herindeling als instrument kan in het algemeen gesproken opportuun zijn, maar daarvoor is toch echt een stevig draagvlak binnen gemeenten nodig. Een minister die een wetsvoorstel gericht op herindeling moet verdedigen, waarbij vaststaat dat alle betrokken gemeenten die herindeling afwijzen, maakt het zichzelf, het parlement en de betrokken gemeenten en hun burgers onnodig moeilijk."

Han Landman

Han Landman (62) woont sinds april vorig jaar in Blaricum en is sinds kort raadslid voor Hart voor Blaricum.

Han Landman. Foto: PR

Wat doe je in dagelijks leven?
"Volop bezig om het webplatform TopShoe.nl verder uit te bouwen."

Wat maakt raadswerk boeiend?
"Direct in je woonplaats invloed kunnen uitoefenen om het leven aangenamer te maken en problemen op te lossen."

Met wie zou je eens een gesprek willen hebben?
"Pim Fortuyn."

Waar maak je je zorgen om?
"De oneerlijkheid in de wereld en het fakenieuws."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Ons eigen huis en tuin in de Blaricummermeent aan de Meentstroom."

Als je een dagje burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Als raadslid kun je met elkaar meer doen dan als burgemeester, maar er met elkaar er alles aan doen om zo snel mogelijk Blaricum aan Zee te realiseren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De zelfstandigheid van Blaricum en de fusie zien te voorkomen, maar wel optimaal samenwerken met Laren, Eemnes en Huizen."

Favoriete jaargetijde?
"Herfst, mist en daar doorheen die prachtige strepen zon."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een televisieprogramma maken over mensen die op dezelfde dag zijn geboren en hoe verschillend hun leven is verlopen."

Wat zijn je hobby's?
"Modeltreinen, 60's en 70's muziek, squash, evenementen organiseren, etc."

Waar mogen je ze 's nachts voor wakker maken?
"Als dj lekker muziek maken bij Radio Veronica Gold."

Appartementen voor cliënten van Sherpa

Blaricum Stichting Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken en Sherpa hebben maandag de intentieovereenkomst getekend om huisvesting voor cliënten van Sherpa te ontwikkelen in de Blaricummermeent.

Het woongebouw wordt neergezet in deelgebied '2e Oor', direct gelegen achter restaurant Bruis. Het gaat in totaal om dertig appartementen. De toekomstige bewoners krijgen hier de zorg en begeleiding die ze nodig hebben. Naar verwachting start de uitvoering van het project in 2019 en is de oplevering in 2020.
Maarten van Gessel, directeur-bestuurder van Het Gooi en Omstreken, is blij met deze ondertekening: "Als woningcorporatie huisvesten wij mensen die extra hulp nodig hebben bij het vinden van een woning. We zijn daarom blij dat we samen met Sherpa een goede oplossing kunnen bieden voor deze doelgroep. Sherpa-bestuurder Henk Kouwenhoven: "De vraag naar geschikte woonruimte waar onze cliënten goed kunnen wonen is groot. We zijn blij dat we met deze intentieovereenkomst volwaardige huisvesting met veel eigen ruimte en een eigen appartement kunnen realiseren. En in de nabijheid een steunpunt waar cliënten op kunnen terugvallen."

English sportsclinic voor 250 basisscholieren

Foto: PR

Laren Zo'n 250 leerlingen uit Laren, Blaricum, Eemnes, Hilversum en Wijdemeren van basisscholen van Alberdingk Thijm Scholen zijn maandag op het sportveld van Laar & Berg aan de slag gegaan met de Engelse taal en sport en spel. Alle leerlingen hebben lessen in het Engels vanaf groep 1. "Dat gaat op een zo natuurlijk mogelijke wijze", aldus bestuurder Bart van den Haak.

Vermoeide bestuurder (19) aangehouden

Eemnes De politie heeft vorige week een Poolse vrachtwagenchauffeur van de weg gehaald. De 19-jarige man reed slingerend over de rijbaan van de rijksweg A1 in de richting van Amsterdam. Aanvankelijk dachten weggebruikers dat de chauffeur beschonken was.

De politie trof de auto rond 08.10 uur aan in het verkeer bij het knooppunt Eemnes. Er werd al in file gereden, dus de snelheid was erg laag. De agenten gaven de man een stopteken, maar die reageerde daar niet op en zijn auto rolde tegen de politiewagen aan. Agenten haalden de bestuurder uit zijn auto en brachten hem over naar het politiebureau.
Bij onderzoek bleek dat de man niet onder invloed was van alcohol of andere geestverruimende en/of verdovende middelen, maar ernstig vermoeid was omdat hij elf uur onafgebroken achter het stuur had gezeten. Hij heeft verschillende boetes gekregen.

Biologische aanpak van bladluizen in Laren

Katoenen zakjes met larven tegen bladluis. Foto: Gemeente Laren

Laren Bladluizen worden in Laren op verantwoorde wijze aangepakt.

In talloze bomen hangen sinds kort kleine, witte katoenen zakjes waarin de larven van lieveheersbeestjes zitten.

De gemeente zet de lieveheersbeestjes in als biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen.

De luizen scheiden namelijk een kleverige vloeistof uit die lastig te verwijderen is van auto's die onder de bomen staan.

Uit 'Nederland voor nop'. Fotocollectie: Leo Janssen

Even na Hemelvaartsdag vond in een doorsnee woonwijk van het chique Bilthoven de jaarlijkse WVT-boekenbeurs plaats. WVT staat voor een welzijnsorganisatie vol vrijwilligers die uitgaat van het principe 'door mensen, voor mensen'.

Tienduizenden boeken, cd’s, grammofoonplaten, spellen en tijdschriften staan keurig gesorteerd op onderwerp en in bananendozen overzichtelijk uitgestald te wachten om voor een prikkie van eigenaar te wisselen.

Twee uur later kwam ik enthousiast thuis met tien prachtige tuin- en kunstboeken en was nog niet eens twintig euro kwijt, inclusief een kopje prima koffie. De grote verrassing?

Het 814 pagina’s tellende boek 'Nederland voor nop'. Het kostte mij wel - contradictio in terminis - een euro! Al bladerend jaagt de auteur ons het huis uit. Méér dan 1.900 ideeën. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig. Een bezoekje met je kroost aan de wondere wereld van de Efteling kost toch al gauw, inclusief wat versnaperingen op een 'hot summer day' in augustus, zo'n vijftig euro per persoon.

En wie wil er dan niet kosteloos, zoals de journalist Aad Struijs vermeldt, 'spelen met een stormvloedkering', 'oog in oog staan met een mammoet', 'diamanten rapen in een beek', 'kunst kijken in een fabriek' of 'wandelen in een Hollandse wijngaard'. Het kan allemaal. Kortom, een boek vol spannende en leerzame uitjes voor het hele gezin en met verrassende ideeën voor de wat oudere fijnproever op het gebied van kunst, wetenschap, architectuur en techniek.

Scheefste toren

Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoekje aan de scheefste toren van Nederland? In Bedum kan het. Weliswaar niet zo drukbezocht als Pisa en misschien iets minder hoog, maar wél veel schever. Ach ja, de grote vakantie. 'Wie wijs luistert, hoeft niet op reis, het paradijs fluistert overal'. Aan deze regel uit het gedicht Slaapwandelen van de beroemde Nederlands-Amerikaanse dichter, (toneel)schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog Leo Vroman (1915- 2014) moet ik altijd denken in deze pre-vakantieperiode. Ons groene en charmante dorp is over een maand, als iedereen 'en route' is, op zijn mooist. Zo rustig, zo stil. Heerlijk 's ochtends ongehinderd breeduit fietsend richting de warme bakker op zoek naar een baguette, een krakend vers 'stokje'.
En terwijl iedereen zich in de file van de Autoroute du Soleil spoedt richting Tahiti-plage in Saint Tropez of via duizelingwekkende bochten zich kronkelt naar een Noors fjord, wandel ik rustig die ene gratis attractie in Laren tegemoet die in 'Nederland voor nop' staat beschreven. 'De Zeven Schepel' aan de Tafelbergweg 57. Die prachtige tuin van mevrouw Barbara van den Brink met zijn monumentale mammoetboom naast die unieke Davidia involucrata (zakdoekenboom) en waar camellia’s en rododendrons elkaar afwisselen tussen bananen- en palmbomen. (open maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur).
Ik wens u allemaal een heel prettige en dik verdiende vakantie, al of niet in eigen dorp. En denk erom, geen strapatsen op de weg: Bol an! Groeten uit Laren!

Wie kent nog oude Eemnesser toponiemen?

Oproep van Historische Kring Eemnes (HKE):

'Waai van Bruinekool' ten noorden van het sluisje. Foto: Jaap Groeneveld

EEMNES In 2019 is het veertig jaar geleden dat de Historische Kring Eemnes (HKE) werd opgericht. In dat jaar is het toevallig ook 750 jaar geleden dat Eemnes voor het eerst werd genoemd als 'Themenesse'.

Een vraag van het Kadaster, Topografische Dienst, om toponiemen op een nieuwe kaart te controleren, toonde aan dat er heel veel Eemnesser toponiemen bekend zijn bij HKE. Zo ontstond het plan om een jubileumboek uit te geven waarin deze verzamelde kennis wordt samengebracht. Onder Eemnesser toponiemen verstaan we: plaatsnamen, namen van buurtschappen, poldernamen, waternamen, veldnamen, huis- en boerderijnamen, straat-, weg- en padnamen. Een bijzonderheid vormen de eeuwenoude ervennamen die de erfstroken aanduidden vanaf de Eem tot aan de Goyergracht.

Geheugen

Laatste kans om verborgen kennis in boek te verwerken

HKE probeert naast kennis uit archieven vooral ook de nog bij mensen in het geheugen aanwezige namen te vinden die vroeger op een huis of boerderij stonden, veldnamen binnen een erfstrook die een 'kamp' of 'akker' aanduidden, sloten en waaien die een bijzondere naam droegen. Ook waren er paadjes door de velden die mogelijk een naam droegen, zoals we bijvoorbeeld het Snee- of Sneeuwpaadje kennen dat scheef vanaf een boerderij aan de Meentweg door de akkers naar het oudste stukje van de Hasselaarlaan liep. HKE wil niet graag die informatie missen, die soms nog maar bij enkele mensen bekend is.

Wie nog wat weet, kan dat vertellen aan Henk van Hees (telefoon 035-5389849) of aan Jaap Groeneveld (telefoon 035-5381609). Een e-mail aan info@historischekringeemnes.nl of een brief aan HKE, Raadhuislaan 2A, 3755 HC Eemnes, mag ook.
Aarzel niet bij twijfel, want dit is misschien wel de laatste gelegenheid om de in hoofden verborgen kennis over dit onderwerp in een boek te verwerken.

Markt over veiligheid in Eemnes

Eemnes Politie, brandweer, buurtpreventieverenigingen en de gemeente staan zaterdag 30 juni tussen 11.00 en 15.00 uur op de Braadkamp. Belangstellenden zijn welkom om in gesprek te gaan over veiligheid in en om de woning.

Op de markt kunnen inwoners informatie krijgen over (in hun buurt) veelgebruikte inbraakmethoden, inbraakpreventie, buurtpreventieverenigingen en over de buurt-WhatsAppgroepen. Kijk ook op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Een kleine brand kan veel schade en leed aanrichten. Maar brand is met een paar simpele maatregelen te voorkomen. En als het toch mis gaat, kan de schade worden beperkt. De brandweer vertelt alles over brandveiligheid in en om het huis. Kijk ook alvast eens op www.brandweer.nl/brandveiligheid.

'Wachten op een ongeluk'

Laren Ongetwijfeld is het gedrag van automobilisten laakbaar in de door de heer Van der Maas geschetste situatie. Maar ik constateer regelmatig dat het gedrag van fietsende scholieren ook debet is aan gevaarlijke situaties, vooral op het kruispunt Kerklaan/De Rijt en op De Rijt.

Als tegemoetkomend fietsster moet ik vaak uitwijken voor drie naast elkaar rijdende jongelui (een botsing leverde me al eens gekneusde vingers op).
De rijweg van De Rijt is niet breed, voeg daarbij de - vaak aan twee kanten - geparkeerde auto's van klanten van bakker of poelier en je weet nauwelijks hoe je daar veilig zou kunnen fietsen. Ook wordt voornoemd kruispunt vaak geblokkeerd door scholieren die midden op de weg staan te praten of te bellen.
Misschien levert 'blauw-op-straat' op tijdstippen dat de school uitgaat, enig effect op.

Mw J.H. van Horssen, Oosterend, Laren

Verplaatsing weekmarkt

Laren In verband met de kermis op Plein 1945 vindt de weekmarkt van vrijdag 29 juni en 6 juli plaats op de Brink, vanaf de basiliek en De Rijt tot aan de Torenlaan.

Koster Henny Vos zegt St. Vitus vaarwel

'Ik zal op zondag wat minder vaak in de kerk zitten'

Henny Vos neemt afscheid van de St. Vitusparochie. "Ik zal op zondag wat minder vaak in de kerk zitten en dan op stap gaan met mijn vrouw."

Koster Henny Vos. Foto: PR

Blaricum Henny Vos (72) uit Blaricum stopt per 1 juli met zijn werk als koster bij de katholieke Sint Vitusparochie aan de Kerklaan. Na veertig jaar vindt hij het tijd om een stapje terug te doen. Een opvolger is in Paul Kaarsgaren gevonden. Hij draait al een halfjaar als koster mee.

Vos, een telg uit een trouwe Blaricumse kosterfamilie, wordt door de parochianen omschreven als een aimabel persoon. Hij was de derde generatie die het kosterwerk in de kerk op zich nam. Hij werd op zijn 32ste als weekendkoster aangesteld en dat kwam omdat zijn vader Lambert Vos wilde minderen. Vos jr. stapte toen tevens in de voetsporen van opa Jacob Vos. De taken van een koster zijn het verlenen van assistentie bij de vieringen en zorgdragen voor het onderhouden van de kerk, het kerkhof en de pastorietuin. In totaal heeft zijn familie meer dan honderd jaar het kosterschap van de kerk beheerd. Vos is erg geliefd en de sturende kracht in de parochie.
Naast zijn werkzaamheden als koster ("er ging best een hoop tijd in zitten, maar het was geen achturige werkdag") was de Blaricummer - net als zijn vader en grootvader - uitvaartleider bij Vos Uitvaart. "Hiermee ben ik op 67-jarige leeftijd gestopt", zegt Vos. Zijn dochter Valance Vos (43) werkt nu als begrafenisondernemer en is dus in die beroepstak de vierde generatie Vos. Henny vertelt dat het beroep van begrafenisondernemer automatisch bij het kosterschap hoorde. "Ik vond het altijd heel dankbaar werk", blikt hij terug. Hij heeft heel veel parochianen in Blaricum en via de St. Barbara ook in Laren en Eemnes naar hun laatste rustplaats gebracht. Ook heeft hij nog een poosje als freelanceuitvaartleider voor Van Vuure in Hilversum gewerkt.
Op zondag 15 juli om 11.00 uur wordt Henny - op zijn 73ste verjaardag - geëerd en bedankt in een feestelijke eucharistieviering in de Vituskerk aan de Kerklaan 17. Aansluitend is er voor alle parochianen tot 15.00 uur een receptie in de koffiekamer en pastorietuin. "Wij zijn Henny veel dank verschuldigd en zijn blij dat wij voorlopig nog kunnen blijven steunen op zijn kennis en ervaring en van zijn diensten als hulpkoster gebruik mogen maken", meldt Cécile de Jong namens de parochie.

Vos tijdens de sacramentsdag. Foto: PR

Dubbel feest op 15 juli: afscheidsfeest op 73ste verjaardag Henny Vos

Pernette van Otterloo: 'Wie helpt ons aan een nieuw onderkomen?'

Pernette aan het werk. Foto: Hanneke Siemer

Laren De Keramiekfabriek, nu nog op de Werkdroger 2 in Laren, is vanaf eind juli dakloos. Oprichter en eigenaar Pernette de Mol van Otterloo is ten einde raad, want ondanks vele pogingen is er nog steeds geen geschikte ruimte (minimaal 30 m² met water en elektra) gevonden.

De Keramiekfabriek is al achttien jaar een begrip in Laren. Kunstenaars, zoals kinderboekenschrijfster Gitte Spee uit Laren, werken regelmatig in de Keramiekfabriek. Gitte Spee: "Bij Pernette doe ik al mijn keramiekwerk. Niet alleen mijn kinderboekfiguurtjes, maar ook Japanse thema's zijn erg populair. Ik kan deze werkplek niet missen!"

Zowel professionele als amateurkunstenaars werken hier met inspiratie en plezier samen, zegt De Mol van Otterloo. "De workshops voor kinderen zijn een onmisbare opstap in hun creatieve educatie en ontwikkeling."

Laren is een kunstenaarsgemeente. Vele, vaak beroemde, schilders en andere kunstenaars hebben de gemeente een bijzonder imago gegeven. De Keramiekfabriek en haar vrienden hopen dat er een oplossing wordt gevonden om deze unieke kunstenaarswerkplaats te behouden voor Laren. Daarom wordt ook de gemeente gevraagd om mogelijkheden te bekijken en zo deze actieve kunstbeoefening binnen haar grenzen te behouden.

Wie de Keramiekfabriek aan nieuwe ruimte kan helpen, kan bellen of mailen naar 06-22944151 of info@dekeramiekfabriek.nl.

'Onderdeel van het simpele leven in Laren'

Het patroonsfeest van Johannes de Doper is zondag in Laren met de processie gevierd. Een processie is een godsdienstige plechtigheid waarbij gelovigen openbaar hun geloof ritueel belijden. Er liepen dit jaar aanzienlijk meer mensen mee en opvallend was de grote groep bruidjes en het aantal jongeren. Langs de route stonden veel belangstellenden.

Tijdens de eucharistieviering op het kerkhof.

Laren "Het is onderdeel van het simpele leven van Laren", zegt Nico van den Brink (79), lid van het Broederschap St. Jan. We lopen net het kerkhof op waar kort daarna de eucharistieviering begint. Alle stoelen zijn bezet.

Het kerkhof ligt er netjes bij. Van den Brink vertelt dat na het plaatsen van een oproep voor nieuwe tuinvrijwilligers zich negen nieuwe mensen hebben gemeld. Zij hebben geschoffeld en geharkt. "Het gaat niet vanzelf", zegt hij. De Laarder is blij met de nieuwe aanwas. "De oudste is 72 en de jongste 62 jaar. We kunnen de komende jaren weer vooruit."

Bruidjes

Veel schattige bruidjes dit jaar. Foto's: Bob Awick
Aan het begin van de processie. Rechts pastoor Jan Vriend.
Grote drukte in de basiliek.
Ook het college van Laren liep mee.
Foto: Bob Awick

Nilleke van den Brink (geen directe familie van Nico, red.) is altijd bij de processie betrokken geweest. Haar ouders namen haar al mee naar het patroonsfeest toen ze nog in de kinderwagen lag. Tegenwoordig heeft ze de bruidjes onder haar hoede en is ze verantwoordelijk voor het jongerenprogramma. Deze processieonderdelen deden het dit jaar erg goed. "Het was een geweldige processie dit jaar", blikt ze terug. "De bruidjesgroep is verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Dit is te danken aan de positieve publiciteit en de pop-upstore in de Binckhorst-St. Jan", is haar overtuiging. In totaal liepen er veertig bruidjes mee.

Ook over het jongerenonderdeel is Nilleke enthousiast. Te gast was jongerenpastoor Mauricio Meneses. "Een bijzondere man, die sinds drie jaar in Nederland is. Hij komt van origine uit Colombia." De aftrap vond plaats in het Brinkhuis, waar Meneses preekte. Tijdens de processie werd er door de groep onder begeleiding van twee gitaristen gezongen. De dag werd in de tuin van pastoor Jan Vriend met de Macarena-dans afgesloten.

Kermis

En dan begint zaterdag de kermis; een échte traditie die al jarenlang plaatsvindt na het feest van Sint Jan.

Autocoureur Tom Coronel opent Larense zomerkermis

Op 30 juni tussen 13.00 en 14.00 uur gratis oliebollen

De Kermis Laren is dit jaar van zaterdag 30 juni tot en met donderdag 5 juli. De opening vindt zaterdag om 13.00 uur plaats.

Foto: Bob Awick

Laren Een echte coureur opent dit jaar de Larense zomerkermis: Tom Coronel. De Eemnesser komt regelmatig uit in het wereldkampioenschap voor toerwagens, het WTCR. Hij heeft zijn eigen raceteam en reed vorig jaar met zijn broer Tim de Dakar-rally in Argentinië helemaal uit.

Coronel zal, toepasselijker kan het niet, de opening verrichten bij de botsauto's, waar hij het opneemt tegen de aanwezige jongeren, die met hem gratis een paar ritten mogen rijden. Er is een gratis loterij met als prijs een kartingronde en er zijn uiteraard gratis oliebollen. De opening wordt omlijst door muziekvereniging MCC en wordt verricht door cultuurwethouder Karin van Hunnik. "Want de Larense kermis is cultuur én een echte traditie die al eeuwenlang plaatsvindt na het feest van Sint Jan", zegt kermisintercedent Karel Loeff.

Vorige week vertelde Leo Janssen in de rubriek 'Bol an' al over een spectaculaire kermisattractie van weleer. Dit jaar is de Duitse Top Spin 'dé over-de-kop-sensatie' van de zomerkermis. Loeff: "Deze grote bank draait zoevend zijn rondjes waarna deze, als de rem op de gondel wordt gezet, al kiepend de bezoekers een aantal koprollen laat maken. Proberen… als je durft!"

De Larense kermis heeft voorts de primeur van de VR-experience, een spannende 3D-ervaring vanuit een bewegende stoel. Andere nieuwkomer is het Dumbo Circus: deze vliegende olifanten zijn een groot succes op de kermis. En er is een 50 meter hoge zweefmolen. "Genoeg te doen dus voor oudere en jongere kijkers, smikkelaars, waaghalzen en durfals."

Programma

Prikkelarme kermis op dinsdag tussen 16.00 en 18.00 uur

Zaterdag 30 juni 13.00 uur: opening door Tom Coronel en muziekvereniging MCC. Gratis oliebollen bij de gebakkraam (tot 14.00 uur). Zondag 1 juli 10.30 uur: Heilige Kermismis op de botsautobaan door aalmoezenier B. van Welzenes, met medewerking van muziekvereniging St. Jan. Maandag 2 juli 13.00 tot 24.00 uur: Familiedag met overal extra aanbiedingen! Dinsdag 3 juli 16.00 tot 18.00 uur: prikkelarme kermis met minder geluid. Woensdag 4 juli 14.00 tot 17.00 uur: Clown DesAlles verrast kleine en grote mensen met zijn vrolijke acts!

Oktoberfest op 6 oktober

Laren Liefhebbers van het Oktoberfest kunnen ook dit jaar weer hun hart ophalen. Op zaterdag 6 oktober vindt het feest plaats in de tent op Plein 1945.

Bij de komende editie is er daarom een nieuwe Euroclubkas Actie. Clubs en verenigingen uit de BEL-gemeenten kunnen de code voor 2018 opvragen en deze doorgeven aan hun leden.

De code is te verkrijgen door een mail te sturen naar oktoberfestlaren@gmail.com.

Concert harmonie St. Jan in Brinkhuis

Laren Muziekvereniging St. Jan sluit haar seizoen dinsdag 3 juli feestelijk af met een gratis zomerconcert in de Kloostertuin van het Brinkhuis.

Om 20.00 uur kunnen belangstellenden luisteren naar een gevarieerd programma van blues, pop, klassiek en traditionele harmoniemuziek.

Het harmonieorkest staat onder leiding van dirigent Mark Beurskens. Het concert duurt circa een uur.

Obstacle Run in september

Eemnes De nieuwe datum voor de Obstacle Run Eemnes is zaterdag 22 september. Het parcours van vier kilometer loopt dwars door de polder.

Vanwege de broedende vogels in dit gebied was de eerdere datum van 9 juni jongstleden niet mogelijk en moest er worden uitgeweken naar een andere datum buiten het broedseizoen. "Het goede nieuws is dat het hierdoor nog steeds mogelijk is om deel te nemen", zegt initiatiefneemster Mieke Griffioen. "We zijn blij dat er een alternatieve datum gevonden is. Het is gaaf om te merken dat er zo veel enthousiasme is bij deelnemers en veel mensen bereid zijn mee te helpen om dit tot een succes te maken."
Bij inschrijving vóór 22 juli ontvang je 5 euro vroegboekkorting. Ook is er een speciaal groepstarief voor groepen vanaf zes personen. Aanmelden www.iisah.nl/obstaclerun.

Tien jaar Gooise vierdaagse: record en jubileumfeest

'Schitterende pr voor Laren en dikke pluim voor de vrijwilligers'

Het zit er weer op: de Wandelvierdaagse Het Gooi. Het ging als een speer en er hing een geweldige sfeer. De organisatie en deelnemers kijken terug op een prachtig jubileumevenement.

Burgemeester Kruisinga, geflankeerd door de goededoelenclubs en rechts EHBO-jubilaris Wybe. Foto: Dieuwertje Bais

Laren Eindelijk, daar is de finish. Nog 100, 50, 10 stappen. Yes, gehaald! Er klinkt applaus, bloemen worden uitgereikt, omhelzingen en knuffels volgen. Het vierdaagsefeest kan beginnen. Dweilorkest De Wallenkraaiers blaast in een mum van tijd de vermoeidheid uit de stramme ledematen. En hup, daar gaan de voetjes van de vloer in de polonaise.

Zo verliep zaterdag de inhuldiging van de 1.730 wandelaars van de tiende Gooise vierdaagse bij SV Laren'99. Een jubileumeditie die louter tevreden en blije reacties opleverde. Begeleid door schitterend wandelweer, nauwelijks blaren en geen uitvallers. De Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi had met haar tachtig vrijwilligers wederom een topprestatie geleverd voor dit recordaantal deelnemers uit alle windstreken.

Juichkreet

Cock (r) verwelkomt zijn broers Jan, Arnold en Gerard Smit met fleurige boeketten. Foto: Dieuwertje Bais
Binnenkomst van de Parkinson-wandelaars, die bij de finish met een daverende ovatie worden ontvangen. Foto's: Dieuwertje Bais
Annie Voulon (73), recordhouder in Laren met 1.600 wandelkilometers in 10 jaar. Foto: Dieuwertje Bais

Bruisende ontlading op de danstafels in de feesttent

"Schitterende pr voor Laren en een dikke pluim voor al die vrijwilligers", prees burgemeester Rinske Kruisinga de organisatie. "Dit is zo kenmerkend voor ons dorp en straalt zo veel positivisme uit." Met een big smile reikte zij dan ook de cheques uit aan de goede doelen: 8.000 euro voor de Stichting Vier het Leven, 3.750 euro voor het Goois Natuurreservaat en 1.500 euro voor Scouting Raboes, dat de cheque met een juichkreet in ontvangst nam.

Een speciale pluim was er voor EHBO-veteraan Wybe (72), die zijn tweede lustrum in Laren volmaakte. "Het gekste dat ik hier heb meegemaakt was een vrouw die haar blaarvoet helemaal had omzwachteld met maandverband en afgeplakt met ducttape. Daar hadden we heel wat werk mee", lacht hij. Zijn EHBO-ploeg bestaande uit Claudia, John, Paul en Ruud had een makkie dankzij het fraaie weer. "Dat was vorig jaar met die hitte wel anders!"

Volgend jaar weer? 'Zeker en vast!', klonken de Belgen eensgezind

Glunderend

Voorzitter Tim Bitter van de jarige wandelclub zag het, nippend aan zijn eerste biertje, glunderend aan. "Hier doe je het allemaal voor! Natuurlijk zijn er dingetjes die nog beter kunnen, maar hier mogen we met zijn allen trots op zijn. De 21 vrijwilligers die zich al tien jaar inzetten, gaan we binnenkort apart in het zonnetje zetten."
Fans van het eerste uur zijn Wil Horst (75), Rita Schaapherder (66), Wil Rigter (71) en Ria Le Blanc (73) uit Laren. Pauzerend op een bankje bij Oud Valkeveen vertellen zij hun verhaal. "We lopen al tien jaar mee, maar elke keer is weer een verrassing. Voorheen liepen we over fietspaden, maar nu gaan we over zandpaden, dwars door de natuur. Dan realiseer je je pas hoe mooi wij hier wonen." Hun tips voor mensen met wandelkriebels: draag goeie sokken zonder naden en doe een goede voorbereiding, dat is het halve werk.

Uitlaatklep

Rina (74) uit Amsterdam geniet van elke stap. "Ik loop pas zes jaar en heb al vierdaagsen gelopen in Haarlem en Alkmaar, maar dit is veruit de mooiste!" Bijzonder is het verhaal van de Larense Annie Voulon-Calis (73), recordhouder in Laren met 1.600 wandelkilometers: 10 x 4 x 40 km. "Ik haal hier veel kracht uit. Mijn man Frits is een halfjaar geleden overleden en hij zei: 'Annie, laat je kop niet hangen en ga ervoor'. En dat doe ik elke dag. Wandelen is mijn uitlaatklep. Ik ben een positivo en kan de zuurste zuurpruim binnen vijf minuten laten lachen. Maar je moet wel in beweging blijven, anders is het snel met je gedaan", lacht Annie, die deze thuiswedstrijd beschouwt als een aanloopje naar haar elfde optreden straks in Nijmegen, uiteraard 4 x 40 km.

Gangmakers op het vierdaagsefeest zijn Simon en zijn Angels. Diny, Janet en Gesina uit Achterveld kwamen onderweg Simon uit Emmeloord en Marianne uit Eemnes tegen en die klik resulteerde in een mooie wandelvriendschap en een bruisende ontlading op de danstafels in de feesttent.

Eemnes

Een bijzondere rol was weggelegd voor Marianne van der Kolk, dorpscoach in Eemnes, die het voltallige college van B en W vrijdag mobiliseerde voor de doortocht van de vierdaagse. Burgemeester Roland van Benthem gaf het startsein en sprong bij als stempelaar, terwijl zijn wethouders instapten bij de speciale route voor Parkinson-patiënten, die voor het eerst op het programma stond. "Eemnessers staan altijd voor elkaar klaar", verklaarde Marianne de hartverwarmende ontvangst. Basisscholieren voerden een stukje van hun eindmusical op en de Eemnesser jostiband Egwel speelde de pannen van het dak bij winkelcentrum De Minnehof.

Smetje

Er was slechts één smetje op de feestvreugde. Een van de Parkinson-wandelaars werd onderweg even onwel, maar kon gelukkig snel per taxi naar de finish worden gebracht, waar hij net op tijd samen met zijn wandelmaatjes met een daverende ovatie kon worden ingehuldigd.

De vijftig Belgen, die hotel De Witte Bergen hadden afgehuurd, zetten er in de slotfase van de slotetappe nog even flink de pas in. Ze wilden natuurlijk op tijd zijn voor de WK-match van de Rode Duivels tegen Tunesië. Toen dat varkentje met 5-2 was gewassen ging de bierkraan wijd open en werd alvast een voorschotje genomen op de WK-titel. En de Hollanders deden natuurlijk dapper mee. Volgend jaar weer? "Zeker en vast!", luidde het onversneden Vlaamse antwoord.

Zondag is er weer een koffieconcert in het Papageno Huis. Foto: St Papageno

Vrijdag 29 juni

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

SamenLoop voor Hoop Huizen

15.00 uur | s.v. Huizen Huizen

SamenLoop voor Hoop is 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Daarnaast kunt u ook genieten van een afwisselend programma aan entertainment. www.samenloopvoorhoop.nl/huizen.

Borreluurtje met je Buurtje(s)

16.00 uur | De Malbak Blaricum

Iedere laatste vrijdag van de maand van 16.00 – 19.00 uur zijn wijkbewoners van de Bijvanck van harte welkom voor ontmoeting en een praatje tijdens het buurtborreluurtje.

Volle Maan Dansmeditatie

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Volle Maan, een mooi moment om naar binnen te keren en de aandacht te verplaatsen van hoofd naar voeten en alles wat daartussenin beweegt. Op muziek die inspireert, uitnodigt en jouw essentie raakt. In verbinding met wie jij ten diepste bent, jouw authentieke zelf. Ervaring niet nodig!

Zaterdag 30 juni

SamenLoop voor Hoop Huizen

Tot 15.00 uur | Sportvereniging Huizen Huizen

SamenLoop voor Hoop is 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Daarnaast kunt u ook genieten van een afwisselend programma aan entertainment. www.samenloopvoorhoop.nl/huizen.

Unieke Midzomercompetitie

8.30 uur | Clubgebouw van KDV Sport & Genoegen Midden-Nederland Huizen

Leden van 4 verenigingen, samen goed voor 144 dieren (hamsters, cavia's, konijnen, hoenders, sierduiven) gaan de sportieve strijd aan voor het mooiste dier. Primeur is de konijnenwortelracebaan, dat moet je zien! Ook is er de beruchte hanenkraaiwedstrijd. Gaan ze kraaien? Wie kraait het meest?

Repair Café Huizen

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Enthousiaste vrijwilligers helpen u bij kleine reparaties aan kleding, fietsen of elektrische apparaten.

De tijd vliegt voorbij met het Clarinet Choir...

16.00 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Zaterdag 30 juni verzorgt het Clarinet Choir Irene haar 10-jarig jubileumconcert in de Engel om 16.00 uur. Toegang € 8,-.

Zondag 1 juli

Workshop Fotografie De Hei bij Blaricum

9.30 uur | Restaurant de Tafelberg Blaricum

Van april tot en met oktober gaan we op pad met de camera, De Lente op de Hei. Wat er o.a. aan bod kan komen: compositievormen (bij kleur en zwart-witfotografie), diafragma en sluitertijden, ISO, detailfotografie, over- en onderbelichten, en voor de liefhebbers het Zone Systeem van Ansel Adams.

Buiten Schrijven

10.30 uur | Theetuin Eemnes

Wil je creatieve schrijfinspiratie ontvangen? Dan kan dat tijdens deze gratis workshop. Ervaring met schrijven is niet nodig. Consumpties zijn voor eigen rekening. Informatie en aanmelding op www.schrijveninhetgooi.nl of 06-44528197.

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl. Menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Maandag 2 juli

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een snuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Geopend: maandag van 9.30 tot 12.00 uur. Kom een keer kijken! Wijkcentrum Holleblok.

Optimalisatiecheck van uw pc/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Rummikub en scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Dinsdag 3 juli

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk) Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Gratis Nederlandse les

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. You will learn more about the meaning of words and verbs. Level: speaking and understanding the Dutch language a bit. Please join us! De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Zomerconcert Muziekvereniging St.Jan

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Muziekverening St. Jan organiseert op 3 juli 2018 een tuinconcert in de prachtige Kloostertuin van het Brinkhuis. Kom en luister onder het genot van een drankje. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: gratis. Meer info op: www.hartvanlaren.nl en stjanlaren.nl.

Woensdag 4 juli

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others. Please join!

Film aan de Brink - 'Darkest Hour'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Verenigd Koninkrijk, 2017, Oorlog/Biografie,114 min. Regie: Joe Wright. Met: Gary Oldman en Kristin Scott Thomas. Als kersverse premier van Groot-Brittannië moet Winston Churchill de belangrijkste keuze van zijn leven maken.Sluit hij vrede met de nazi's of verklaart hij hen de oorlog? Entree: € 5,-.

Donderdag 5 juli

Gezonde start van de dag, heerlijk ontbijten

9.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Heerlijk ontbijten met buurtgenoten. Voor een gezellig en gezond ontbijt kunt u iedere donderdag terecht in wijkcentrum Holleblok. Ineke en Claudia heten u van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. € 2,- per persoon. Wekelijks op donderdag vanaf 9.00 uur.

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Donderdags van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035-5262902.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koffieochtend

10:00 uur | De Blaercom Blaricum

Zin in een kopje koffie? Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer? Kom dan naar deze koffieochtend. Iedere donderdagochtend vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar. Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment voor info, bemiddeling, advies of scholing of bel 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Zaterdag 7 juli

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger

De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend

Zangdag met Philip Stopford

13.30 uur | Het Koorhuys Eemnes

Zangdag met Engelse topcomponist Philip Stopford bij Muziekcentrum Paul Snoek: zaterdag 7 juli van 13.30 tot 16.30 uur in de RK Nicolaaskerk aan de Wakkerendijk 58 in Eemnes. Aanmelden via www.paulsnoek.nl.

Zondag 8 juli

Stiltemeditatie, stadsverlichting

20.00 uur | Bewustzijnscentrum Bala

Stadsverlichting wil inspireren tot rust te midden van overvolle agenda's en haast in ons dagelijks leven. We nodigen je uit om met volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen, ook in de onrust.

Schuilplaatsen Spanderswoud

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM De Historische Kring Bussum houdt zondag 1 juli om 14.00 uur een excursie langs schuilplaatsen uit de WOI aan de noordzijde van het Spanderswoud. Vertrek parkeerterrein De Fransche Kamp. € 2,50 voor niet-leden. Zie ook albertusperk.nl.

20 / 24

Feestje in Singer Laren ter ere van 150ste geboortedag William Singer

Met veel gratis activiteiten

In Singer Laren is het donderdag 5 juli feest. Het is dan precies 150 jaar geleden dat William Singer geboren werd en dat wordt gevierd met diverse activiteiten.

William Singer als kind. Foto: Singer Laren

Laren "Voor veel activiteiten geldt dat ze gratis toegankelijk zijn, maar dat er wel een maximumaantal plekken beschikbaar is", zegt woordvoerder Esther Driessen. Bij de kassa kunnen belangstellenden op de dag zelf een kaartje halen voor de activiteit naar keuze.

Alleen voor de schilderworkshop van Jim Harris dienen online kaarten gekocht te worden.

Het programma is als volgt: 11.00 tot 17.00 uur: Op de foto als William. In de foyer staat een groot bord van de jarige William Singer. Speciaal voor zijn geboortedag kunnen bezoekers als William op de foto. Wie de foto online plaatst met de hashtag #williamsinger150 krijgt een afdruk mee naar huis. 11.00 tot 11.30 uur: Verhaal over William Singer. De dag begint natuurlijk met aandacht voor William Singer. Conservator Anne van Lienden vertelt zijn verhaal in de huiskamer van de Singers. 11.30 tot 12.15 uur: Theaterprogramma '18-'19. In het theater informeert directeur Evert van Os de aanwezigen over het komende theaterprogramma. 12.15 tot 13.45 uur: Rondleiding theater. Altijd al eens op het podium willen staan en/of de kleedkamers van het nieuwe theater willen zien? Het kan tijdens een rondleiding achter de schermen onder begeleiding van directeur Evert van Os. 12.30 tot 13.00 uur, 14.30 tot 15.00 uur en 16.15 tot 16.45 uur: Rondleiding villa. Ooit was villa 'De Wilde Zwanen' het woonhuis van Anna en William Singer. Ontdek tijdens deze rondleiding hoe de kamers boven er nu uitzien. Een medewerker van Singer Laren geeft een kijkje achter de schermen en vertelt meer over zijn/haar werkzaamheden. 13.00 tot 13.45 uur: Rondleiding tentoonstelling en tuin. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm neemt bezoekers mee door de tentoonstelling 'Geschilderde tuinen' en vertelt over de nieuwe Singertuin. 13.00 tot 16.30 uur: Schilderworkshop door Jim Harris. Kunstenaar Jim Harris werkt het liefst in series en schildert altijd 'en plein-air'. Kosten 15 euro per persoon (inclusief materialen, koffie/thee, exclusief museumentree). Geschikt voor alle niveaus. 15.00 tot 15.45 uur: Singer draait door. In het theater interviewt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm kunstenaar Pépé Grégoire over zijn werk en in het bijzonder over het beeld 'Hand Voet in Omhelzing' dat op het voorplein van Singer Laren staat. 15.30 tot 16.30 uur: Programma voor kinderen vanaf 6 jaar. In de nieuwe kas wordt de geboortedag van William Singer gevierd. Voor dit gratis programma is aanmelden verplicht. 16.00 tot 16.45 uur: Rondleiding tentoonstelling. Vormgever Ingeborg Scheffers heeft de tentoonstelling 'Geschilderde tuinen' en de prachtige catalogus ontworpen. Benieuwd naar haar verhaal? Ze neemt belangstellenden mee door de zalen en vertelt over haar werk.
Overigens meldde deze krant eerder dat Singer werken heeft aangekocht van Pépe Grégoire, Mieke Pontier en Armando. Deze zijn echter in bruikleen.

Vioolbouwer Antonio Stradivari komt naar Blaricum

Internationaal expert Florian Leonhard. Foto: PR

Blaricum De strijkinstrumenten die de beroemde Cremonese vioolbouwer Antonio Stradivari maakte zijn befaamd om hun superieure klank. Maar ondanks veel wetenschappelijk onderzoek heeft nog niemand kunnen achterhalen wat die klank precies veroorzaakt.

Het geheim van vioolbouwer Antonio Stradivari is in de loop der tijd verloren gegaan en wetenschappers hebben het nog altijd niet teruggevonden. Alles aan de viool is inmiddels onderzocht, maar tot overeenstemming over de sleutel tot de legendarische kwaliteiten van het strijkinstrument kwam het nooit, laat staan dat er een Stradivarius kon worden nagebouwd.
Berend Stoel van het Leids Universitair Medisch Centrum haalde enkele Stradivariusviolen door een CT-scanner in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over de instrumenten. Hij vond in het hout iets dat het veronderstelde klankverschil tussen de bewierookte violen van Stradivari en hedendaagse varianten voor een deel zou kunnen verklaren. "Normaal gesproken groeit een boom snel in de lente", vertelt de informaticus. "Doordat het hout zo snel groeit, krijgt het een lage dichtheid. Tijdens de winter, als de boom nauwelijks groeit, ontstaat een veel grotere dichtheid. Dat is goed te zien in zo’n scan. Bij de Stradivariusviolen blijkt deze variatie in het hout veel minder groot te zijn. Ik denk dat het heel aannemelijk is dat die dichtheid het voortbrengen van trillingen beïnvloedt. In dat geval is het logisch dat deze violen een ander geluid maken."
Het is uniek dat er nu - voor het eerst in Nederland - een kleine, maar zeer fijne tentoonstelling plaatsvindt over deze legendarische vioolbouwer en zijn instrumenten. Op 8 juli (21.00 uur) geeft Yossif Ivanov een concert in De Dorpskerk. Tevens gaat hij in gesprek met dé internationale expert op dit gebied, Florian Leonhard uit Londen. Over vakmanschap, klank, overrompelen en ontroeren. Www.blaricumfestival.com.