Laarder Courant de BEL

3 januari 2018

Laarder Courant de BEL 3 januari 2018


Relatief rustige jaarwisseling 't Gooi

Laren De jaarwisseling in de BEL-gemeenten en 't Gooi is relatief rustig verlopen. Dat melden de Brandweer Gooi en Vechtstreek en Tergooi. De brandweer kreeg tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 6.00 uur bij elkaar 67 meldingen.

De spoedeisende hulpafdelingen van Tergooi in Hilversum en in Blaricum 'verwelkomden' dit keer 38 patiënten (18 Hilversum, 20 Blaricum) tegenover 41 vorig jaar. In Hilversum werden drie mensen naar binnen gebracht met (licht) vuurwerkletsel (twee patiënten met lichte brandwonden, één met oogletsel). In Blaricum waren er vier met (licht) vuurwerkletsel (twee patiënten met lichte brandwonden en twee met licht oogletsel). Zij konden allemaal direct na behandeling weer naar huis.
Opvallend was dat er geen enkele jongere, die te veel drank op had, naar binnen werd gebracht. Vorig jaar waren dit er nog vier. Dit jaar was er één 'alcoholintoxicatie' en dat was een patiënt van 71 jaar. Er waren geen drugsgerelateerde zaken en er waren geen bedreigende situaties op de spoedeisende hulpafdelingen, aldus het ziekenhuis.
Van alle 67 meldingen die de brandweer kreeg, kwam ongeveer de helft uit Hilversum. Het was daarmee iets drukker dan vorig jaar toen de teller op 49 bleef steken. "Maar nog steeds spreken we van een relatief rustig verlopen jaarwisseling", aldus de brandweer.

11

Viaduct over H'sumseweg dicht voor voertuigen

Laren Het viaduct tussen Rijksweg West en Rijksweg Oost is afgesloten voor zware voertuigen. Het viaduct is aangewezen als (brom)fietspad. "Er is geen sprake van instortingsgevaar. De genomen maatregelen zijn juist bedoeld om gevaarlijke situaties te voorkomen", laat een woordvoerder van de gemeente Laren desgevraagd weten.

De gemeente Laren heeft onderzoek laten doen naar de conditie van het viaduct tussen Rijksweg West en Rijksweg Oost (over de Hilversumseweg). Er is zowel een constructieve berekening als een visuele inspectie uitgevoerd. Resultaat is dat het viaduct niet sterk genoeg is om zware voertuigen zoals (vracht)verkeer te kunnen dragen. Dit betekent dat de gemeente Laren verplicht is om maatregelen te nemen om de veiligheid op de weg te kunnen waarborgen.

Betonblokken

Om te voorkomen dat zwaar verkeer het viaduct kan berijden, zijn betonblokken geplaatst. Dan kunnen er in ieder geval door overbelasting geen gevaarlijke situaties ontstaan. De politie en brandweer zijn hierover geïnformeerd. Deze maand besluit de gemeente wat de vervolgstappen zijn.

Zo'n twintig bikkels trotseren koude water bij nieuwjaarsduik

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Zo'n twintig bikkels namen nieuwjaarsdag een duik in het koude water waarmee de ijsbaan aan de Stadwijk-singel onder water was gezet. Om daarna op temperatuur te komen, werd er soep en warme chocomelk uitgedeeld. De KPJ organiseerde het evenement. Een week eerder hadden leden van deze club nog 4.300 euro naar het Glazen Huis gebracht.

Verplichting tot afkoppelen opgeschort

Laren De verplichting tot afkoppelen - aanvankelijk tot 31 december jongstleden - is opgeschort.

Het college handhaaft in de deelgebieden 1 en 2 voorlopig niet op het lozen van hemelwater op het riool. Ook worden geen nieuwe gebieden aangewezen waarin het verboden is om hemelwater te lozen op het riool.
Een Plan van Aanpak om verder te gaan met dit project wordt in januari aan de raad voorgelegd.

Actie ten einde

De donatiemeter van de Eemnesser actie 'Stop Hersenkanker Nu' is geëindigd op het bedrag van 60.257 euro.

9

Viore start op 8 januari met autogene training

Laren Bij Viore in Hilversum start maandag 8 januari weer een autogene training. Viore is het centrum voor mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en nabestaanden.

"Tijdens de cursus, die bestaat uit acht bijeenkomsten, leer je jezelf ontspannen. Je bent dus niet afhankelijk van ingesproken bandjes; de methode kan altijd en overal worden toegepast. De cursus is zeer laagdrempelig en aangenaam, helemaal niet 'zweverig'. Het wordt ook wel de yoga van het Westen genoemd. De training is erg heilzaam voor mensen met slaapproblemen. Dit geldt zowel voor problemen bij het in- als het doorslapen", meldt Viore.

Optimaal

Autogene training wordt in liggende stand gegeven, maar kan ook in zittende houding worden toegepast. Hieraan wordt tijdens de cursus aandacht geschonken. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat alle acht bijeenkomsten worden bijgewoond. Voor meer informatie of aanmelding kan gemaild worden naar programma@viore.org of bellen naar 035-6853532. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per keer.

Bij Viore staan de deuren op het Oostereind 115 open op alle weekdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Zonder afspraak of verwijzing kunnen bezoekers dan terecht voor een luisterend oor en voor informatie over het uitgebreide aanbod aan activiteiten en lezingen.

Bezoekers kunnen ook een (telefonische) afspraak maken voor individuele gesprekken over bijvoorbeeld kanker binnen het gezin en kanker en bewegen. Zie voor meer informatie ook de website: www.viore.org.

Weerbericht

Zacht en wisselvallig, na vrijdag droog en kouder

De eerste dagen van het nieuwe jaar verlopen zacht, wisselvallig en winderig. Een westelijke stroming bepaalt het weer. Na vrijdag trekt een hogedrukgebied via de Britse eilanden naar Scandinavië. De stroming draait dan naar noord tot noordoost. Het wordt rustiger, de neerslagkans neemt af en het wordt geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt half tot zwaar bewolkt weer verwacht met af en toe regen. Ook vrijdag overheerst de bewolking het weerbeeld. Soms klaart het lokaal even op. De nachtelijke minimum temperatuur schommelt rond 4 à 5 graden. Overdag loopt donderdag de temperatuur op tot 9 graden. Op vrijdag tot 7 à 8 graden. Er blaast beide dagen soms nog een straffe wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag worden de bakens geleidelijk aan verzet. In de nacht naar zaterdag regent het af en toe nog. Overdag is het op een lokaal buitje na meest droog. Zondag blijft het vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Er waait een matige wind, draaiend naar noord tot noordoost. In de nacht naar zondag vriest het licht. Zaterdag overdag wordt het 4 à 5 graden. Zondag wordt het zo'n 3 graden.

Weetje

Hoewel er op 10 en 11 december veel sneeuw viel was december 2017 in zijn geheel zacht met een gemiddelde temperatuur van 4.9 graden tegen 3.7 graden normaal. Na de ijzige december van 2010 was het de zevende zachte december op rij. Verder was december 2017 zeer nat (ruim 120 mm tegen 75 mm normaal). Met nog geen 30 uur zon, tegen 50 uur normaal, was december ook zeer somber.

Foto: Ab Walet

Lekker begin van het nieuwe jaar. Ik heb de hele nacht met mijn poten over mijn oren gelegen. Rotherrie. Nee, verder geen grote plannen. Een beetje inhouden als de baas aan het lijntje trekt. De krantenjongen laten schrikken. Dat soort dingen. En als ik de kat van de buren zie, dan is ie voor mij. Nou ja, we gaan er weer wat van maken in 2018. Ik heb er reuze zin an. Het beste allemaal!

Gemeenteraad buigt zich eind deze maand over gebiedsvisie De Hilt e.o.

'Grote uitdaging was ook om een plan te krijgen dat financieel solide is'

De gebiedsvisie De Hilt e.o. is klaar om vastgesteld te worden door de gemeenteraad, eind januari 2018.

Het gebied De Hilt e.o. kan er op deze manier gaan uitzien. Foto: Architectuur en Stedenbouw B.V.

Eemnes In plaats van het huidige sport- en ontmoetingscentrum De Hilt én de school Hink Stap Sprong staan (sociale huur-)woningen gepland. Van de oorspronkelijke 'groene voorzieningenstrook' tussen De Hilt en De Eemhof blijft dus alleen de onderwijslocatie met basisscholen De Hobbitstee en Noorderlicht over. Wethouder Sven Lankreijer is meer dan tevreden met de nieuwe plannen die klaar zijn om in januari door de gemeenteraad te worden gekeurd.

Blij is hij met het percentage (40%) sociale huurwoningen. "Ook met het kleine type sociale huurwoningen (1-2 persoonshuishoudens) waar we echt een gebrek aan hebben in Eemnes. Grote uitdaging was ook om een plan te krijgen dat financieel solide is, en dat is gelukt. Ik heb er vertrouwen in. De raad zal vast nog wat kanttekeningen hebben en ik zal vast nog iets moeten uitleggen, maar ik ben ècht overtuigd van een goede invulling van het gebied."
Op de locatie Hink Stap Sprong komen twee appartementencomplexen met zeker dertig woningen (allemaal sociaal) en zeven middeldure huurwoningen. De appartementencomplexen mogen niet hoger worden dan het voormalige winkelcentrum De Eemhof, garandeert de wethouder. "De bouw zou tot vier lagen kunnen gaan, maar in verband met schaduwwerking aan de overkant mag het niet groter zijn dan een rij bomen. Dit is één van de aanpassingen van de concept-visie", legt hij uit. Er komen ook geen achtertuinen aan de wegkant. "Dit geeft een ordentelijke inrichting."
En bij De Hilt blijft het trapveldje en er komen drie blokken woningen (voornamelijk twee-onder-éénkap wat goed past bij de omgeving) óf twee blokken woningbouw en één blok dat benut wordt voor de bouw van een potentieel verzorgingshuis. Er loopt nu een onderzoek naar de behoefte van een nieuw verzorgingshuis in dat gebied, vertelt Lankreijer. Uit het onderzoek (van de gemeente in samenwerking met het Zorgkantoor) moet naar voren komen of De Bongerd (met 26 appartementen, maar zonder verpleegzorg) weer in aanmerking kan komen als verzorgingshuis. Maar volgens de wethouder zouden ook de Ploeg- en Raadsvore geschikt zijn. Het idee wordt in ieder geval in dit plan meegenomen omdat het Hilt-gebied één van de weinige centrale locaties in Eemnes is waar nog een verzorgingshuis zou kunnen passen. "We willen het daarom zeker nog niet uitsluiten."
Er komen ruime parkeergelegenheden voor halen en brengen van kinderen naar school. De Hasselbak blijft ook in het nieuwe plan bestaan, maar de jeu-de-boulesbaan wordt waarschijnlijk verplaatst naar Het Plantsoen. Daar staan ook het gewenste bankje en bomen die schaduw bieden. Een toiletbezoek is mogelijk bij gezondheidscentrum De Driesten. De rondrit (inrijden via Hasselaarlaan en uitrijden via Veldweg) heeft het in deze visie niet gehaald. "Het is een belangrijk traagverkeer-route voor de scholen. Daar loopt ook het kindlint en dat wil je eigenlijk zo min mogelijk laten kruisen door gemotoriseerd verkeer."
In het tussengebied (de groenstrook met water) komt een klim- en klauterbos voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Dit naar aanleiding van een PvdA-motie.
Wie gaat er bouwen? De gemeente Eemnes gaat met verschillende bouwpartijen - waaronder ook woningcorporatie De Alliantie - om de tafel. Volgens Lankreijer kan het goed zijn dat De Alliantie in ieder geval het sociale deel gaat invullen. De bedoeling is dat de woningen CO2-neutraal worden aangelegd. Wanneer? De schoollocatie komt in principe na de zomervakantie vrij. Ambitie is om zo spoedig mogelijk daar iets nieuws te hebben. "Hopelijk kan eind volgend jaar de schop in de grond en dat betekent in 2019 oplevering van die locatie." Het slopen van De Hilt gaat pas derde kwartaal 2019 gebeuren. Dan wordt het Huis van Eemnes in gebruik genomen. Met het klim- en klauterbos kan ook medio volgend jaar worden begonnen.

'Hopelijk kan eind volgend jaar de
schop in de grond'

Het Huis van Eemnes ziet er uitnodigend uit

Contract met aannemer ondertekend - Bouw in juli 2019 klaar

Het Huis van Eemnes is in juli 2019 klaar. Foto: Vaessen BV

Eemnes Vaessen Algemeen Bouwbedrijf B.V. gaat het Huis van Eemnes bouwen. De gemeente en de aannemer uit Raamsdonksveer hebben hun handtekening gezet onder het contract voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud.

Wethouder Niels Rood: "Het ontwerp voor het Huis van Eemnes moet zich voegen naar het gebruik en de gebruikers, niet andersom. We hebben steeds gezegd: het hoeft echt geen prijswinnend ontwerp te zijn, als iedereen zich er maar thuis kan voelen. Zonder in te leveren op dat uitgangspunt heeft de architect ook nog een heel mooi gebouw getekend. Het ziet er uitnodigend uit en dat is belangrijk, want het Huis van Eemnes staat er straks voor alle Eemnessers."

Bouw

'Prachtig nieuw sociaal-maatschappelijk hart'

De gemeente Eemnes werkt eerst het ontwerp voor het Huis van Eemnes uit met Vaessen en Moederscheim Moonen Architects. Dat is naar verwachting klaar in juni 2018. Als de gemeente, de Stichting Huis van Eemnes en Bibliotheek Gooi en meer het ontwerp hebben goedgekeurd, start Vaessen kort daarna met de bouw.
Jeroen Geurts, commercieel adjunct-directeur Vaessen: “Wij zijn bijzonder vereerd om deze opdracht te mogen uitvoeren en danken de gemeente voor het in ons gestelde vertrouwen. Het wordt een prachtig nieuw sociaal-maatschappelijk hart in de gemeente. We zijn samen met het projectteam hard op weg om de gestelde doelen te halen, zodat de bevolking van Eemnes straks weer een functioneel en zeer duurzaam gebouw rijker is. Wij gaan ervoor!”
Het is de bedoeling dat de bouwwerkzaamheden in juli 2019 gereed zijn, zodat het Huis van Eemnes twee maanden later in gebruik genomen kan worden.
Het Huis van Eemnes wordt de centrale ontmoetingsplaats van het dorp. In deze nieuwe en duurzame accommodatie komen Eemnessers bij elkaar voor (binnen)sport, cultuur, educatie, informatie, advies, zorg en welzijn. Een gezellige plek waar je ook een lekkere kop koffie kunt drinken. Het Huis van Eemnes is niet alleen een gebouw of een beheer- en exploitatiestichting, maar vooral de samenwerking met partijen in een netwerk. Het legt verbindingen binnen de gemeenschap van Eemnes. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen straks aan het werk in het Huis van Eemnes, dat voor hen zal dienen als een LeerWerkHuis. Dat is ook bedoeld voor scholieren, die er een maatschappelijke stage kunnen doen.

Mieke van Diepen

Mieke van Diepen (42) woont sinds 2007 in het prachtige Blaricum. Ze zit in het bestuur van Activiteitenfonds Blaricum.

Foto: PR

Wat is er zo leuk aan Blaricum?
"Ik heb in Blaricum heel veel leuke mensen leren kennen die echt naar elkaar omkijken én de grote hoeveelheid evenementen."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Ik ben vooral dol op feestjes, etentjes, borrels en vakanties. Ik volleybal bij de recreanten van VV Huizen."

Waar maak je je zorgen om?
"Over de verkeersveiligheid in het dorp, met name voor fietsende kinderen."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Ik denk dan toch ons eigen huis en als ik wandel de Woens- en Tafelberg."

Blaricum mist nog?
"In het Oude Dorp mis ik een kindvriendelijk restaurant; zoiets als Bruis maar dan nog lekkerder eten en wijnen voor de ouders."

Als je een dagje de burgemeester van Blaricum was, wat zou je doen?
"Dan zou ik iets aan het openbaar vervoer doen: bijvoorbeeld frequent een snelle rechtstreekse bus van Blaricum centrum naar een treinstation, met een grote overdekte fietsenstalling."

Naar welk land zou je nog willen?
"Ik zou wel een keer naar Antarctica willen, maar ook Canada en Zuid-Amerika staan boven aan de lijst."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Misschien probeer ik ooit nog iets muzikaler te worden, of slank."

Wat zou je nooit (meer) doen en waarom?
"Onderzoek naar 'Voltooid leven' leert ons dat mensen vooral spijt hebben van dingen die ze niet hebben gedaan."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Oranjecomité Laren zoekt toiletjuffrouw

Laren Het Oranjecomité Laren zoekt toiletjuffrouwen die op Koningsdag twee toiletunits willen beheren. Ze ontvangen een serieuze vergoeding.

"Er komen altijd veel bezoekers naar Laren", zegt Erwin van den Berg, voorzitter van het Oranjecomité Laren. "Om de overlast in de openbare ruimte te verkleinen en de horeca te ontlasten zorgen we voor toiletunits en daarvoor zoeken we tenminste twee toiletjuffrouwen. Hoewel heren ook welkom zijn." De toiletbeheerders zijn minimaal 18 jaar oud en bereid ervoor te zorgen dat de toiletunits er tussen 09.00 en 18.00 uur fris blijven uitzien. Solliciteren naar dit unieke baantje kan via telefoon 06-13356669 of mail
hjwvandenberg@gmail.com.
Een toiletbezoek kost 50 eurocent (kinderen onder de 12 jaar gratis).

Kennis opnieuw lijsttrekker Hart voor Blaricum

Foto: HvB

Blaricum Wethouder Anne-Marie Kennis wordt de komende verkiezingen de lijsttrekker voor Hart voor Blaricum. Op de kieslijst staan ook Satyamo Uijldert, Willem Pel, Ilona Haas en Han Landman. Het verkiezingsprogramma wordt deze maand verwacht. Unaniem kozen de leden voor de zelfstandigheid van het karakteristieke dorp.

Politie rijdt in Huizen, Laren en Blaricum op 8.322 meldingen

Laren/Blaricum De politie heeft op haar Facebookpagina de cijfers bekend gemaakt over 2017 in het werkgebied Huizen, Laren en Blaricum. In totaal werd op 8.322 meldingen gereden.

De politie betrapte 53 keer iemand op het rijden zonder geldig rijbewijs en moest 214 keer rijden naar een verkeersongeval. In 85 gevallen werd iemand betrapt op het rijden onder invloed.

Spoed

Door bewoners werd 878 keer een verdachte situaties gemeld

Onwelwordingen en reanimaties zorgden voor 297 spoedritten en er werd 20 keer met spoed gereden voor een poging tot zelfdoding, waarbij in acht gevallen hulp te laat kwam. Los daarvan waren er 29 lijkvindingen.
Het afgelopen jaar werd 7x een vuurwapen op iemand gericht en is 5 keer fysiek geweld gebruikt. Bij 1 persoon werd pepperspray ingezet. Bij 82 woningen deed de politie een inval, waarbij meestal geen geweld nodig was. In tien gevallen werd een medewerker van de politie slachtoffer van geweld tijdens de dienst.

De politie kreeg 409 meldingen van een ruzie/vechtpartij, waarbij bemiddelend optreden meestal volstond. In 88 gevallen werd er naar een burenruzie gereden.

Door bewoners werd 878 keer een verdachte situatie gemeld. In 9 gevallen werd er een gevaarlijke hond gemeld en 529 werd overlast van jeugd gemeld. In 182 gevallen hield de politie zich bezig met acute psychische problematiek en 39 keer werd de brandweer geassisteerd.

Loos

In 229 gevallen reed de politie met spoed naar een - naar later bleek - loos inbraak- of overvalalarm. Daarnaast zijn 160 meldingen over dierenwelzijn afgehandeld.

Daarnaast zijn er door de politie:
- 239 aanhoudingen verricht;
- 60 zorgwekkende situaties gemeld bij jeugdzorg;
- 38 hennepzaken gedraaid;
- 285 aangiftes van woninginbraak opgenomen;
- 8 rijbewijzen ingevorderd;
- 490 voorwerpen in beslag genomen;
- 14 automobilisten aangemeld bij het CBR voor een onderzoek naar hun rijgeschiktheid.

Blaricums Midwintervuur

Blaricum Rotaryclub Blaricum-Centaurea organiseert zondag 7 januari voor de zesde maal het Blaricums Midwintervuur. "Een prachtige kans om elkaar in een unieke sfeer, genietend van muziek, een hapje en een drankje, een goed nieuw jaar te wensen." Zodra de schemer invalt, wordt het vuur ontstoken.

Dit jaar komt de volledige opbrengst ten goede aan Stichting 'Kinderen van de Voedselbank'. Deze landelijke stichting zet zich in om de maatschappelijke gevolgen van kinderarmoede tegen te gaan. Stichting 'Kinderen van de voedselbank' zorgt ervoor dat deze kinderen tweemaal per jaar ('s winters en zomers) kunnen beschikken over een nieuwe set kleren én schoenen.
Daarnaast bezorgt de stichting de kinderen cadeautjes bij verjaardagen en zelfs een speciaal pakket waarmee een verjaardagspartijtje gegeven kan worden. Hiermee worden de kinderen van gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank uit hun maatschappelijke isolement gehaald.

De activiteiten beginnen om 15.00 uur op het evenemententerrein aan de Meentzoom. Vanaf dat moment zijn er tal van activiteiten waaronder live-optredens van Irene Hin en Barbara Stor en swingende muziek van dj Silver. Om 16.30 uur vindt de trekking van de loterij plaats en worden de uitslagen van de prijsvragen bekendgemaakt. Rond 17.00 uur wordt het vuur ontstoken, waarna de afterparty wordt ingezet.

Vanaf zaterdag 6 januari 12.00 uur kunnen de kerstbomen aan de Meentzoom worden ingeleverd. Meer informatie staat op www.midwintervuur.nl.

Nota Sport en Bewegen aangenomen

Laren De nota Sport en Bewegen is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Chris Boagers (PvdA): "Eindelijk een start om tot sportbeleid te komen. In vergelijking met Eemnes en Blaricum komen de clubs er in Laren bekaaid af." Boagers heeft het college om een prioriteitenlijst gevraagd. "Hierbij zijn topsport en talentontwikkeling leuke bijzaken. Laten we zorgen dat sport en bewegen breed wordt aangepakt. Kijk naar accommodaties en betrek de Sportraad er bij."

Tip

D66-er Noud Bijvoet noemt de nota een ambiteusprogramma, maar vindt het teleurstellend dat de JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht)-functionaris alleen door Laren niet geaccepteerd wordt." Eemnes en Blaricum gaan er wel mee aan de slag. Ingrid Hentenaar (Larens Behoud) was het niet met Bijvoet eens: "JOGG is goed te betrekken vanuit de GGD." Haar partijlid Sean Bogaers gaf het college als tip mee om ook eens naar het sporten in de openbare ruimte te kijken.

Proosten op nieuwe jaar

BEL De BEL-gemeenten organiseren weer een nieuwjaarsreceptie voor haar inwoners.

Het gemeentebestuur van Laren nodigt alle inwoners, organisaties en andere relaties uit om de nieuwjaarsreceptie bij te wonen op donderdag 4 januari om 20.00 uur in Singer Laren aan de Oude Drift 1.

Eemnes

Op maandag 8 januari vanaf 20.00 uur zijn Eemnessers welkom in het gemeentehuis aan de Zuidersingel. Onder het genot van een hapje en drankje wordt teruggeblikt op 2017 en vooruit gekeken naar 2018. SV Double, winnaressen van de E-Factor 2017, verzorgt een muzikaal optreden en dorpsdichter Gerard Wortel neemt op geheel eigen wijze het woord.

Blaricum

De gemeente Blaricum doet haar naam als Kunststad van het jaar 2018 eer aan en start het nieuwe jaar op culturele wijze. Haar nieuwjaarsreceptie wordt gehouden op woensdag 10 januari in het Kunstcafé (Het Vitus) aan de Kerklaan 10 en heeft een bijzonder programma. Het begint om 20.00 uur en de deuren gaan om 19.30 uur open.
Let op: van 20.00 tot 21.00 uur is toegang tot de zaal niet mogelijk.

Skûtsje Eemlander loopt averij op

Eemnes Skûtsje De Eemlander heeft tijdens de voorlaatste wedstrijd averij opgelopen, zo maakt Joop van der Schaaf bekend.

"We zijn aangevaren door een ander skûtsje. Gelukkig geen gewonden, maar de schade aan het roer is enorm. Het was direct einde oefening." De bemanning had er een zware klus aan om het skûtsje zonder (bruikbaar) roer weer in de kom van Eemnes te krijgen.
Voor De Eemlander moet nu een nieuw roer gebouwd worden. "De schade is al snel een paar duizend euro", aldus de Eemnesser.

Eigenares redt paarden uit brandende stal

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes In een paardenstal aan de Goyergracht Zuid heeft maandag rond 11.45 uur brand gewoed. De eigenares ontdekte het vuur omdat er rook uit het dak kwam. Zij alarmeerde de brandweer en redde daarna twee paarden uit de stal. Drie andere dieren stonden gelukkig al buiten. Kortsluiting in een koelkast was de oorzaak van de brand.

Autobrand

Eemnes Politie en brandweer zijn in de nacht van maandag op dinsdag gealarmeerd voor een autobrand op het Zandpad in Eemnes. Bij aankomst van de brandweer stonden de neus en de cabine van het busje al volledig in vlam. De eigenaar sluit kortsluiting of iets van dien aard uit, omdat de wagen al een dag niet gebruikt was.

'We gaan binnenkort beginnen'

Karin Annaert (tweede van links) wil snel beginnen met de nieuwbouw. Foto: Rosa Spier Huis

Laren "We gaan binnenkort beginnen" kopt het bericht van het Rosa Spier Huis op haar website. Aan de Hector Treublaan wordt een nieuw, open kunstcentrum gebouwd. De grond is op 20 december jongstleden aangekocht.

In een reactie herinnert de gemeente Laren het bestuur van het Rosa Spier Huis aan de afspraken: "De gemeente Laren en het Rosa Spier Huis hebben nadrukkelijk afgesproken dat er noch gekapt, noch gesloopt, noch gebouwd wordt tot de omgevingsvergunning onherroepelijk is." Bestuurder Karin Annaert wil hierop niet reageren. Een planning is er in verband met de feestdagen nog niet, is het enige wat Annaert laat weten.

Het nieuwe Rosa Spier Huis komt in nauwe samenwerking met de Cliëntenraad (wettelijke vertegenwoordiging van de bewoners) en medewerkers tot stand. Het wordt een culturele ontmoetingsplek waar gewoond en gewerkt, geleefd en beleefd wordt. Er worden verschillende typen (zorg) woningen gerealiseerd, waar bewoners naar behoefte zorg, service en ondersteuning ontvangen. Het nieuwe Rosa Spier Huis krijgt uitgebreide voorzieningen, zoals ateliers en muziekstudio's, de AnnaStibbe concert- en theaterzaal, een expositieruimte en een bibliotheek. Ook zijn er ontmoetingsruimten voorzien, zoals een galerie-café en een tuin.

Voor de realisatie van de culturele voorzieningen in het nieuwe Rosa Spier Huis is inmiddels 4,4 miljoen euro van de 5,3 miljoen verworven. Voor het laatste gedeelte zoekt het Rosa Spier Huis nog sponsoren. Zij investeren in een uniek concept in Nederland waar acteurs, schrijvers, musici en kunstenaars op oudere leeftijd in alle rust kunnen blijven creëren en delen. Een plek waar ouderdom geen belemmering vormt voor creativiteit, maar een inspirerende voedingsbodem voor nieuwe generaties.

Voorstelling 'Heksenjacht' door Arno van der Heyden

Arno van der Heyden in 'Heksenjacht'. Foto: Pjotr Wiese

Eemnes Melancholeuke liedjes en blijzondere verhalen zijn te horen in de cabaretvoorstelling 'Heksenjacht', die zaterdag 20 januari (20.15 uur) wordt gebracht door Arno van der Heyden. Dit intieme cabaret met verrassende beelden is te zien in Theater de Hasselbak aan de Hasselaarlaan.

Arno van der Heyden komt langs met zijn crew om een heuse speelfilm te draaien. Hij gaat op zoek naar de mooiste locaties in de omgeving. Lokale helden spelen de hoofdrol in de reconstructie van de waargebeurde en mysterieuze geschiedenis van 'De heks van…'. In deze vrijwel vergeten geschiedenis wil de woedende bevolking de heks op de brandstapel gooien. Op dat moment echter verschijnt de held van het verhaal ten tonele… en dat blijkt Arno zelf te zijn.

Dit vurige verhaal wordt met hart en ziel verteld en omlijst met passievolle liedjes. De bezoekers zijn getuige én onderdeel van de productie van 'Heksenjacht'. Met camerawerk van de Russische Pjotr Wiese, composities van de hand van de nuchtere Drentse Bas Mulder en onder de meedogenloze regie van art-director en hoofdrolspeler Arno van der Heyden.
Kaarten kosten 12,50 euro. Reserveren viawww.hasselbak.nl.

Relatie tussen beeldende kunst en psychiatrie

Laren/Eemnes Kunsthistoricus Jan Rudolph de Lorm gaat dinsdag 9 januari (19.30 tot 21.30 uur) op initiatief van de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE) in de Johanneskerk aan de Naarderstraat op verkenning naar dwarsverbanden tussen de beeldende kunst en de psychiatrie. De toegang is vrij.

De Lorm kijkt hoe beeldhouwers en schilders door de eeuwen heen mensen met stoornissen hebben verbeeld. Hun kunstwerken brengen de ontwikkeling en perceptie van de psychiatrie onverholen in beeld: van afstraffing en bezienswaardigheid tot mededogen en behandeling. Voor deze lezing interviewde De Lorm de toonaangevende schilder Frank van Hemert.

Vervolgens beschouwt hij het werk van enkele grote kunstenaars met een psychiatrische diagnose. In hoeverre wordt hun psychische gesteldheid weerspiegeld in het werk dat ze ons hebben nagelaten? Is 'Korenveld met kraaien' van Vincent van Gogh werkelijk een uiting van diens depressieve aard en gaat 'De Schreeuw' van Edvard Munch inderdaad over zijn angst? Zijn er voorbeelden te geven van kunstenaars die hun depressie of psychose bewust hebben gebruikt voor het maken van kunstwerken? Kunstenaar Jean Dubuffet, grondlegger van de na-oorlogse 'art brut'-beweging, liet zich inspireren door creaties van mensen met een psychische stoornis: de zogenaamde 'outsider art'. Dit roept de vraag op of er eigenlijk verschil is tussen 'echte kunst' en 'outsider art'. Konden kunstenaars als Auguste Rodin, bij uitstek de verbeelder van de menselijke ziel en Ernst Ludwig Kirchner in alle vrijheid uit hun geest putten?

Einde van de Eemnesser actie 'Stop Hersenkanker Nu'

Dick en Gerard (l) en de oncologen. Foto: PR

Eemnes De donatiemeter van de Eemnesser actie 'Stop Hersenkanker Nu' is geëindigd op het bedrag van 60.257 euro. Dat hebben de vrienden Gerard Bisschop en Dick Wingelaar uit Eemnes afgelopen zomer bij elkaar gefietst. Een cheque is onlangs overhandigd aan de oncologen Tom Snijders en Filip de Vos van het UMC in Utrecht.

"Een onwaarschijnlijk en vooral prachtig resultaat, waarvoor wij iedereen enorm willen bedanken", laten Bisschop en Wingelaar weten. "Op de website http://www.stophersenkankernu.nl/wordpress/ staat onze laatste blog en helemaal onderaan de accountantsverklaring."

De Eemnessers kregen het geld bij elkaar door afgelopen mei vanuit Eemnes naar L'Escala in Noord-Spanje te fietsen. Goede vrienden Jan Peter Hofstee, Clemens Roest en Charles Bout zorgden voor de begeleiding onderweg. "Zij waren fantastisch", blikken de Eemnessers terug. Directe aanleiding voor de ruim 2100 kilometer lange fietstocht was het overlijden van de zoon van Gerard Bisschop. Zijn kanjer Emiel overleed in 2016 op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor onderzoek naar medicijnen en de zorg voor mensen met hersentumoren.
De website wordt binnenkort uit de lucht gehaald, waarmee de actie definitief beëindigd wordt. "Het was voor ons heel bijzonder en vooral een eer dat wij een bijdrage hebben mogen leveren aan deze succesvolle actie."

Burgemeester Kruisinga wil het liefst helemaal geen vuurwerk

Brandweer Laren komt 'slechts' één keer in actie

Ondanks de weinige incidenten in de BEL-gemeenten vindt burgemeester Rinske Kruisinga van Laren helemaal niet dat de jaarwisseling rustig is verlopen.

Kruisinga stond onlangs nog voor de klas om kinderen te vertellen over de gevaren van vuurwerk. Foto: BEL Combinatie

Laren Voor zover bekend was er binnen de gemeentegrenzen alleen in de Sint Janstraat in Laren een brandje waarvoor de brandweer in actie moest komen. Toch is burgemeester Rinske Kruisinga kritisch. "Als het aan mij lag zou er helemaal geen vuurwerk zijn, er raken mensen gewond."

De nieuwe burgemeester, die voor het eerst de jaarwisseling in Laren meemaakte, meent dat Den Haag kritischer naar het vuurwerk en de overlast die daaruit voortkomt, moet kijken. Nog meer regels invoeren heeft volgens haar geen zin als ze toch niet worden nageleefd en er bovendien geen handhavers beschikbaar zijn.

Vuurwerkvrije zones

Wel drukker dan vorig jaar maar
nog altijd rustig

Vooral het gegeven dat vuurwerkliefhebbers al veel eerder dan op 31 december 18.00 uur hun rotjes afsteken, is Kruisinga een doorn in het oog. Zolang dit echter verspreid over de gehele gemeente gebeurt, kan zij weinig doen. Het invoeren van vuurwerkvrije zones, zoals in Hilversum, heeft ook weinig nut. "Dat kan alleen als er op een aantoonbare plek overlast is. Dat is niet zo. Ook vanuit de winkelstraten bijvoorbeeld is er niet geklaagd."
Overigens zijn er in de BEL-gemeenten wel degelijk vuurwerkvrije zones, meent Kruisinga. Het is immers verboden om in de buurt (binnen vijftig meter) van rieten daken vuurwerk af te steken.
De brandweer in Laren spreekt net als die in de gehele Gooi en Vechtstreek weer wel van een rustige jaarwisseling. "Op een melding van een kleine buitenbrand na konden de Larense vrijwilligers de jaarwisseling doorbrengen met hun familie en vrienden", aldus de Brandweer Laren op Facebook.
De brandweer in de gehele regio kreeg dit jaar 67 meldingen tegenover 49 vorig jaar. Het was dus wel iets drukker, maar nog altijd 'rustig', aldus het korps. Regionaal ging het vooral om buitenbrandjes, brandende containers en afvalverbranding maar er zijn er in de regio ook vijf gebouwbranden geweest, waarvan drie woningbranden, één schuurbrand en één brand in een horecabedrijf.
In Loosdrecht stond al vroeg in de avond een gebouw in brand. Het bleek te gaan om een garage naast het voormalige pand van de Rabobank. Toen de brandweer arriveerde was de brand al uitslaand. De brandweer heeft de brand snel geblust.
In Hilversum was er rond 22.00 uur kort sprake van een zogenaamde 'middelbrand' aan de Lindenheuvel. Aanvankelijk leek het hier om een woningbrand met slachtoffers te gaan. Daarom werd uit voorzorg een Mobiel Medisch Team (MMT) met de Lifeliner (ambulancehelikopter) ingevlogen. Al snel bleek er niemand in de woning aanwezig en kon de Lifeliner retour en de woning aan de politie worden overgedragen. De brand die op de eerste etage woedde, is veroorzaakt door rondvliegend vuurwerk.

Schadelijke stoffen

In de late nacht was er ook een brand in een horecabedrijf aan de Neuweg in Hilversum. De brandweer had het vuur snel onder controle en uit voorzorg is naderhand de bovenliggende woning doorgemeten op schadelijke stoffen. Hier was geen sprake van.
In Huizen was er nog een kleine woningbrand aan de Koningin Julianastraat en later op de avond van een schoorsteenbrand aan de Naarderstraat. In beide gevallen had de brandweer de situatie snel onder controle.
Het aantal voertuigbranden is in de regio beperkt gebleven tot vier: twee in Weesp, één in Naarden en één in Hilversum.

Taxatie van spullen in 't Bonte Paard

Laren Oude en zeldzame boeken, handschriften en oude bijbels kunnen zaterdag 6 januari tussen 10.00 en 14.00 uur in 't Bonte Paard getaxeerd worden door taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam.

Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto's, ansichtkaarten en albums zijn welkom. Taxatie kost vijf euro, ongeacht het aantal te beoordelen boeken.

FitZit aan Stichtseweg

Blaricum De vierde FIT-NieuwjaarsZIT door Health Center FIT en de Blaricumse Plonsclub vindt zondag 7 januari om 12.00 uur plaats op het strandje aan de Stichtseweg 99. Deelname kost 5 euro.

Onder leiding van Henk van den Bergh worden de deelnemers door Frans Ruijter aangemoedigd het koude water in te gaan.

Inschrijven kan op www.healthcenterfit.nl of op 7 januari vanaf 11.00 uur.

Buurtpreventievereniging is óók een platform dat buurtbewoners verbindt

Laren heeft regelmatig in top 5 gestaan voor aantal pogingen tot woninginbraak

Laren heeft vijftien BPV's en nummer zestien is in oprichting. Dit tot tevredenheid van wijkagent Remco Wessels die de samenwerking roemt.

V.l.n.r. Remco Wessels, Rik Kloos en Hans Post. Foto: Koosje de Beer

Laren "Ze komen erin via de A27 en gaan eruit langs de A1, of andersom. Er zijn weinig dorpen zo toegankelijk als Laren", verklaart wijkagent Remco Wessels het hoge inbraakcijfer in het Brinkdorp. Alleen al daarom zal hij de zestiende buurtpreventievereniging met open armen verwelkomen. "Niemand kent de buurt zo goed als de bewoners zelf. Zij nemen geen taken van ons over, maar zijn wel onze oren en ogen in de wijk."

De buurtpreventievereniging is van oudsher een begrip in Laren, weet Wessels. "De eerste BPV is opgericht in de omgeving van het Rosa Spier Huis in 1983. Bewoners haakten aan op het concept van Neighbour Watch dat uit Amerika was overgewaaid", herinnert de wijkagent zich. De BPV's hebben elk hun eigen statuten, bestuur en algemene ledenvergadering. Voor de oprichting is de tussenkomst van een notaris nodig. "Dit zijn drempels die buurtbewoners wel moeten slechten", zegt Rik Kloos, voorzitter van de BPV De Eng. "Aan de andere kant blijkt steeds weer dat de vereniging een goed fundament is om de veiligheid in de buurt te vergroten. Vooral de continuïteit biedt zekerheid; er is nog nooit een BPV opgeheven. Hoewel het soms moeilijk is om nieuwe bestuursleden te vinden, blijkt in de praktijk dat bewoners dat niet laten gebeuren."

In Laren is 75 procent van de woningen gedekt door een BPV en gemiddeld is ook rond de 75 procent van de bewoners lid van de vereniging. Uitzonderlijke cijfers volgens Hans Post, eveneens wijkagent in het Laren. "Er zijn weinig dorpen in Nederland met zo'n hoge dekkingsgraad. Ik ben zelf wijkagent in Bussum geweest, maar daar was het enthousiasme voor het oprichten van een BPV lang niet zo groot als bij de Laarders", blikt hij terug.

90 procent van de inbraken zijn gelegenheidsdiefstallen

Twee keer per jaar is er een Koepeloverleg tussen de vijftien Larense BPV's, de politie en de BEL Combinatie. Daarnaast bezoekt de politie de algemene ledenvergadering van elke BPV. "We geven een presentatie met de laatste cijfers en tips om inbraak te voorkomen", licht Wessels toe. "Natuurlijk kost dat tijd, maar ik heb het er graag voor over. Als politie willen wij gericht voorlichten en niet iedereen is actief op sociale media. Die mensen bereiken wij wel tijdens de BPV-ledenvergaderingen. Wij beantwoorden vragen en daarnaast zijn de informele contacten die we leggen tijdens het hapje en drankje na de ALV goud waard."

De komst van meer WhatsApp Buurtpreventiegroepen is toe te juichen, maar zij vervangen zeker niet de BPV, benadrukt Kloos. "Elke BPV in Laren heeft een WhatsApp-groep, waarbinnen bewoners onraad kunnen signaleren. Dat is nuttig, maar daarnaast wil je bewoners ook meegeven hoe zij de kans op inbraak kunnen verkleinen. Daar spelen wij als verenigingen een grote rol in door het versturen van nieuwsbrieven en het uitnodigen van de politie. De BPV is een platform dat buurtbewoners verbindt. Ook dat helpt om inbraken te voorkomen. Buurtbewoners die elkaar kennen, zijn alerter als er iets ongewoons in de wijk gebeurt."

De eerste BPV in Laren is opgericht in 1983 rond het Rosa Spier Huis

Voorlichting zal altijd belangrijk blijven, stelt Post. "Wist jij dat 90 procent van de inbraken gelegenheidsdiefstallen zijn die weinig professioneel worden uitgevoerd? En dat de kans op een nieuwe inbraak hoger is? Uit de statistieken blijkt dat inbrekers gemiddeld na 435 dagen terugkomen. Precies de periode dat mensen de diefstal een beetje vergeten zijn en de boel op orde hebben."

De woning goed op slot doen is volgens het drietal het slimste wat de mensen zelf kunnen ondernemen om inbraak te voorkomen, het liefst met een 'kerntrekbeveiliging'. "Wat dat is, leggen wij komend jaar uit in onze voorlichting over het Politiekeurmerk Veilig Wonen", besluit Wessels.

17 / 20

Elke donderdagochtend staat de koffie klaar in de Blaercom in Blaricum.

4 en 5 januari

Play, Jump en swim

10:00 uur | Sportcentrum De Meent Huizen

Beide dagen kun je helemaal uit je dak in het zwembad en de sporthal. In de sporthal is een heus indoor opblaas speelparadijs met verschillende opblaas toestellen. Van de dikste springkussens tot de coolste stormbanen en een heus indoor voetbalveld.

Vrijdag 5 januari

Mamacafé Huizen

10:00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Start nieuwe jaar! We wensen elkaar een goed 2018 en we kletsen bij over de afgelopen feestdagen. Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig, kom gewoon gezellig langs.

Zondag 7 januari

Fotografie Workshop Winterfotofrafie

9:30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema Herfst / Winterfotografie en Zwart Wit fotografie, het is nu in deze tijd prachtig om in Zwart wit te fotograferen.

Top2000 viering

19:30 uur | Oosterlichtkerk Huizen

Vanaf 1 december - 23 december kun je jouw stem uitbrengen via Top2000-Huizen website. De top-10 van deze nummers zal tijdens de dienst door de Oosterlicht All Star Band worden gespeeld. Meezingen en dansen is toegestaan. Toegang vrij, drankjes verkrijgbaar. Zie ook: www.top2000kerkdienst.nl

Maandag 8 januari

Rummikub en Scrabble

10:30 uur | De Malbak Blaricum

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Elke maandagochtend is er in wijkcentrum de Malbak van 10.30-11.30 uur gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Oudercursus babygebaren

10:00 uur | Bij de docent thuis Huizen

Ochtendcursus Babygebaren! Neem deze ochtenden gerust je kindje mee. Je leert in deze cursus babygebaren om met je kindje te kunnen communiceren. Heel fijn om te weten wat je kindje wil of ziet en daarnaast stimuleert het de taalonwikkeling enorm! Ontdek dat je kleintje veel te vertellen heeft.

Dinsdag 9 januari

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10:00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw Windows- of Apple laptop, uw Android- of Apple smartphone of tablet? Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. U kunt zonder afspraak binnenlopen tussen 10:00 uur en 12:00 uur. De kosten bedragen € 3,00. www.debrassershoeve.nl

Spelmiddag

13:30 uur | De Blaercom Blaricum

Wilt u vroegere tijden laten herleven? Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen, zoals dammen, mens-erger-je-niet, rummikub of scrabble. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035 7504149

Woensdag 10 januari

Taalcafé / Language bar

10:30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn elke woensdag van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen. Non Dutch speakers are welcome every Wednesday between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others. Please join!


Woensdag 10 januari

Muziek op Schoot in Huizen

Muziekvereniging prinses Irene Huizen

Woensdag 10 januari start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder of verzorger. In de lessen wordt gezongen, we doen leuke spelletjes,we bewegen en dansen op de muziek. Ook zijn er muzikale activiteiten met muziekinstrumenten en andere materialen.

Donderdag 11 januari

Bibliotheek Malbak

10:00 uur | De Malbak Blaricum

Naast het lenen van boeken kunt u ook gezellig een kopje koffie of thee drinken in de Malbak bieb. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koersballen

10:00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Er is geen kracht voor nodig en het wordt binnen gespeeld. Het verrassende van dit spel is de bal, omdat het zwaartepunt niet in het midden zit. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Do. van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122, Blaricum. 035 5262902

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13:30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, voor info, bemiddeling, advies of scholing. Bezoek onze website vclarenblaricum@versawelzijn.nl met digitale vrijwilligersvacaturebank of bel 035 750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Koffie ochtend

10:00 uur | De Blaercom Blaricum

Vind je het leuk om anderen te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer. Kom dan naar deze koffieochtend. Iedere donderdagochtend vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar. Iedereen is welkom!Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035 7504149

HILVERSUM Gitarist Folker Tettero is samen met trompetist Dirk Beets te zien en beluisteren zondag 14 januari van 15.00 tot en met 16.15 uur in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. Reserveren kan via mcogebouw.nl.

De laatste weekjes van 2017

De leerlingen van De Binckhorst-St. Jan. Eigen foto

BEL Er gebeurde de afgelopen twee weken nog van alles. Door de vervroegde deadline heeft niet al dit nieuws in de laatste krant van het jaar een plek kunnen krijgen. Daarom hier een greep uit het 'oude' nieuws:

Zo hebben leerlingen van basisschool Florencius in Laren zich samen met de juffen en meesters ingezet voor de Voedselbank in Huizen. Dankzij meerdere acties hebben zij maar liefst 2.400 euro opgehaald. Naast geld is er ook voedsel ingezameld door de hele school, fröbelden leerlingen kerstkaarten en -stukjes, werd met een delegatie een bezoek gebracht aan de Voedselbank en verzorgde de Voedselbank op zijn beurt een gastles.
In Het Vitus werd het jubileumjaar van de Bernardusschool op bijzondere wijze afgesloten. In een bomvolle zaal zongen de leerlingen samen met zangeres Claire Maiden Engelse kerstliedjes. In Eemnes gingen KPJ-leden op de bierfiets naar het Glazen Huis in Apeldoorn. Met hun Serious Request-actie haalden ze 4.300 euro op. In kerstsfeer kwamen velen in het Dickenstheater aan de P.C. van den Brinkweg. Aad Kok kroop in de huid van Dickens en vertelde 'A Christmas Carol'. Het verhaal werd begeleid en afgewisseld door de lanternist, een meer dan geloofwaardige en humorvolle rol van Else Flim.
Leerlingen van basisschool De Binckhorst-St. Jan hebben tijdens de kerstmarkt een bedrag van 2.000 euro opgehaald voor Serious Request. Het carbidschieten in Eemnes trok op oudejaarsdag veel bekijks.

Florencius-leerlingen haalden een mooi bedrag op voor het goede doel. Foto: Florencius
De KPJ fietste op een bierfiets naar Apeldoorn. Foto: Gemeente Eemnes
Het afsluitende concert van Bernardus. Foto: Marieke Ton
Aad Kok als Dickens. Foto: Leo Janssen
Carbidschieten in Eemnes. Foto: AS Media