Laarder Courant de BEL

1 augustus 2018

Laarder Courant de BEL 1 augustus 2018


Natuur lijdt onder droogte

De maïs staat te verdrogen in een veld bij Blaricum. Foto: Bob Awick

BEL Er mag dan wel wat regen zijn gevallen en de hittegolf is beëindigd, het blijft de komende tijd nog warm en de droogte duurt voort. Ook in de BEL-gemeenten.

"We zien dat de natuur het zwaar heeft. De uitgedroogde gazons, slapper wordende beplanting en ook de oudere bomen hebben het zwaar", laten de drie gemeenten weten.
"Helaas kunnen we niet alles besproeien omdat dit ondoenlijk is, qua kosten en qua hoeveelheid water. Een volwassen boom verdampt al gauw 100 liter per dag. De grond is bovendien zo droog, dat het water direct over de oppervlakte wegsijpelt en niet bij de wortels terecht komt. Wel geven we extra water aan de jongere (aangeplante) bomen die minder dan drie jaar oud zijn. Rondom deze bomen hebben we een plastic band geplaatst zodat het water niet kan wegvloeien en ook daadwerkelijk de grond inzakt. Dit water is afkomstig van open water, dus niet uit de kraan."
Waterschappen Vallei en Eem en Amstel, Gooi en Vecht houden de situatie nauwlettend in het oog en zullen maatregelen nemen als dit nodig is. Vitens en Waternet roepen op om zuinig om te gaan met drinkwater. Er is nog geen tekort, maar met de warmte wordt wel meer water gebruikt.

Vanwege de droogte geldt ook nog steeds fase 2 als het gaat om natuurbrandrisico. Dit is de hoogste fase. Open vuur is verboden om natuurbranden te voorkomen.

Rechtszaak overval St. Janstraat in oktober

LAREN/BLARICUM De strafzaak tegen vier Huizer verdachten die betrokken zouden zijn bij een reeks van woningovervallen en diefstallen in Laren, Blaricum en Huizen zal op 15 en 16 oktober plaatsvinden. Dat heeft de rechtbank tijdens de regiezitting afgelopen dinsdag bepaald.

De deur van de rechtszaal zal op 15 oktober net als dinsdag gesloten worden vanwege drie minderjarige verdachten. Op 16 oktober gaan de deuren gedeeltelijk open. Twee mannen - van 18 en 19 jaar - is ook het lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. De groep zou zich bezighouden met het plegen van inbraken, diefstal met geweld en het kraken van auto’s vanaf december 2016 tot januari 2018. Op verzoek van de advocaten worden in de komende tijd nog elf getuigen gehoord. Onder meer medeverdachten en slachtoffers om meer duidelijkheid te krijgen over de rol van de vier Huizers.

St. Janstraat

Eén van de meest in het oog springende zaken waarvan de twee worden verdacht is betrokkenheid bij de zeer gewelddadige overval tijdens het Paasweekend in 2017 in een woning aan de St. Janstraat in Laren. Al eerder is hiervoor een 19-jarige Huizer veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar.
Ook de gewelddadige woningoverval op 9 december 2016 aan de Hengeleer in Blaricum wordt hen ten laste gelegd. Daarbij werden bewoners onder bedreiging met de dood tienduizenden euro’s en kostbare goederen afhandig gemaakt. Daarnaast zouden de jongens diefstallen en inbraken hebben gepleegd in Blaricum aan het Franse Pad, Stam, Booket en in Huizen bij een inbraak aan de Achterbaan.
De officier van justitie spreekt van een criminele bende met een groep zeer jonge daders die uiterst professioneel, goed voorbereid en planmatig te werk gaat. "Dit is een heel speciaal groepje. Ik vind het zeer angstig hoe zij, zo jong, zo voorbereid werken", aldus de officier. Op 15 oktober gaat de zaak verder.

Agrariërs

Foto: Bob Awick

Het agrarisch bedrijf is nog springlevend in Eemnes. Deze week vertelt Bert Majoor als laatste van drie agrariërs over zijn veehouderij.

10/11

Begeleiders voor wandelen
Houdt u van bewegen en het buiten zijn? Dan bent u wellicht degene naar wie wij op zoek zijn. Werktijden: vrijdag 10.00 tot 12.00 uur. Contactpersoon: Jennifer Nortman van Vivium Zorggroep, De Stichtse Hof in Laren, telefoon 035-5390808/5390800 of uitbureaudsh@vivium.nl.

Chauffeur Rollybus
U vervoert personen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, u heeft affiniteit met deze kwetsbare doelgroep en u bent in het bezit van een erkend rijbewijs B. Werktijden: één of meerdere dagdelen of dagen per week. Werkadres in Laren. Contactpersoon: Peter Springer van Stichting Rolstoelbus 't Gooi, telefoon 035-5315522 of mail naar voorzitter@rollybus.nl.
Jongen (13) zoekt leuke taalcoach in Bussum
Deze vrolijke, rustige jongen met een buitenlandse achtergrond wil graag z'n Nederlands verbeteren. De nadruk ligt hierbij op spreken. Het lijkt hem fijn om een coach te hebben die er speciaal voor hem is en die met hem wil afspreken zodat hij het Nederlands kan oefenen. Ben jij tussen de 15-21 jaar en kun jij hem aandacht, tijd en een luisterend oor bieden? Dan komen wij heel graag in contact met jou. Werktijden: één keer in de week 1 tot 1,5 uur. Wekelijks ontmoeten de coach en de jongere elkaar: op school, in een buurthuis, de bibliotheek of ergens in het dorp. Ze doen ook gezellige dingen met elkaar: een balletje trappen, bowlen, een filmpje pakken of ergens iets drinken. Contactpersoon: Janet Oudenaarden van St. Maatjesproject Gooi en Vechtstreek, afd. Laren, telefoon 035-6400061 of teensonamission.hilversum@gmail.com.
Creatieve dagbesteding begeleider
Vind je het leuk om samen met een groepje jongeren te tekenen en te schilderen op dinsdag tussen 13.00 en 16.00 uur bij het Papageno Huis? Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Bibliotheek-aan-huisvrijwilliger
Bibliotheek-aan-huis is een service voor mensen die, om welke reden dan ook, aan huis gebonden zijn en niet meer zelf naar de bibliotheek kunnen komen. Contactpersoon: Pauline Gmelig Meyling van openbare bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, telefoon 035-5257410 of directie@bibliotheekhlb.nl.

Voor actuele vacatures kunt u ook tijdens de zomervakantie onze vacaturebank op www.versavc.nl raadplegen. Van 23 juli tot en met 31 augustus is de Vrijwilligerscentrale gesloten. Telefoon 035-7504149.

Overeenkomst tweede Garagepark in Blaricummermeent

Foto: Gemeente Blaricum

BLARICUM Wethouder Anne-Marie Kennis van de gemeente Blaricum heeft vorige week dinsdag met Rick Venema en Remco Struyk de overeenkomst getekend voor de bouw van een tweede vestiging van Garagepark op BusinessPark27 in de Blaricummermeent.

De vestiging telt 102 garageboxen verdeeld over twee verdiepingen in de Blaricummermeent, die zowel voor particulieren als ondernemers te huur of te koop zijn. De verkoop van de boxen is inmiddels ook gestart.

Kantoor

Rick en Remco zijn geen onbekende namen op het businesspark. Naast de gezamenlijke Garageparkvestigingen, houden de heren kantoor op het Hoofdkwartier, een prachtig pand dat eerder dit jaar is opgeleverd aan de Binnendelta.
Rick woont bovendien in de Blaricummermeent en RSVC, het bedrijf van Remco, heeft meerdere woningbouwontwikkelingen in De Blaricummermeent gerealiseerd.

Ondernemersgeest

Wethouder Anne-Marie Kennis is blij met de ondernemersgeest van de heren. "Het begon allemaal met een schitterend blokje van vier rietgedekte woningen in de woonwijk, daarna volgden er nog eens 16 woningen, een appartementengebouw en vier bedrijfspanden. Een tweede vestiging van Garagepark is een mooie aanvulling op dit oeuvre", liet de wethouder na de ondertekening weten.

BusinessPark 27

Met het sluiten van deze overeenkomst is meer dan de helft van BusinessPark27 in de Blaricummermeent verkocht.

Weerbericht

Onverminderd droog, zonnig en (zeer) warm

Er lijkt toenemend sprake te zijn van 'mooiweermoeheid'. Menigeen verlangt naar typisch Hollands zomerweer met een mix van zon en wolken en met soms een bui bij een gematigde temperatuur. Het Provençaalse zomerweer herstelt zich echter opnieuw met wederom een blokkerend hogedrukgebied ten westen en noorden van Nederland. Het blijft droog en warm.

Donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag is het droog en zonnig. Het wordt opnieuw zeer warm bij een maximum van circa 29 graden. Er staat een zwakke noordenwind. Het werd afgelopen zondag, ook in de Bilt, net geen 25 graden. De landelijke hittegolf werd daardoor afgebroken (duurde 13 dagen). Wanneer het opnieuw enkele dagen 30+ graden wordt doet zich een tweede hittegolf voor.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde houdt het warme stabiele zomerweer onverminderd aan. Wel wordt het iets minder heet bij een tot matig toenemende noordenwind. De maximum temperatuur ligt zaterdag op 27 à 28 graden en zondag waarschijnlijk op zo'n 26 graden. De zon schijnt volop maar er kunnen in de middag ook enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft aanhoudend droog.

Weetje

Het zijn bijzondere tijden op weergebied. Mei was recordwarm. Juni was recorddroog. Juli is niet alleen recorddroog maar is ook recordzonnig. Juli 2006 was tot nu toe de meest zonnige julimaand met 306 uren zon tegen 206 normaal. Omdat juli 2018 op vrijwel 335 uren zon uitkomt is het tevens de zonnigste maand ooit. Dat was tot dusver mei 1989 met 331 uren zon.

Foto: Ab Walet

Een nijvere bij, de hommel! Hier in actie op een stokroosbloem, waarvan ze graag nectar en stuifmeel verzamelen. Keurig vliegen ze een voor een alle bloemen af. Zo krijgen ze onbedoeld stuifmeel op hun hele lijf en daarmee bestuiven ze de volgende bloem. Dat maakt het mogelijk dat zaden of vruchten tot ontwikkeling komen. En die hommels zijn zo goed in dat werk dat ze zelfs in kassen ingezet worden. Bijvoorbeeld bij tomatentelers!

Programma Parkinson Café Laren 16 augustus

LAREN Het Parkinson Café Laren wordt donderdag 16 augustus gehouden in de Ridderzaal van Theodotion aan de Werkdroger 1 in Laren.

Deze keer staat het café in het teken van 'Klachten in het denken bij de ziekte van Parkinson'. Deze zijn vaak in meer of mindere mate aanwezig.

De heer Chris Vriend van het VUmc zal over het zogenaamde cogtips-onderzoek vertellen. Hierna kunnen de aanwezigen hun vragen stellen.

De zaal gaat om 14.00 uur open. Bezoekers kunnen dan de informatie-tafel van de Parkinson Vereniging bezoeken.
Koffie en thee staan voor de bezoekers klaar. De entree is gratis.

Voor meer informatie: parkinsoncafelaren.nl.

Avontuurlijk zomers fietstochtje met redding van gans uit sluis van Eemnes

Brutaal liepen ze voor Joop uit over de kademuur en dat werd ze bijna fataal

Joop Eijpe stapte vorige week lekker op de fiets met zijn kleinkinderen. Een zomers fietstochtje werd een avontuur, toen hij een gans moest redden.

Joop en de gans zijn allebei veilig uit het water.

EEMNES Joop Eijpe uit Blaricum beleefde vorige week woensdag een avontuurlijk fietstochtje. Hij belandde uiteindelijk in het water van de Eemnesser sluis. Welbewust. Hij moest een gans redden die in het water was beland.

Joop was de ganzen al eerder tegengekomen. Op maandag 23 juli fietste hij met kleinzoon Thomas door de Eempolder. "Beginnend vanuit de Bijvanck de brug over gefietst en langs de theetuin de polder in. Hier werden we al snel begroet door een bij een hek verzamelde groep koeien, schapen en geiten. Thomas genoot zichtbaar van de oversteek met de veerpont de Eem over."

Kwetterende ganzen

Joop redde een gans uit het water bij het Eemnesser sluisje. Die viel er van schrik in toen een hond begon te blaffen. Foto's: Joop Eijpe

'We werden begroet door twee kwetterende witte ganzen'

Zijn tochtje ging verder over het fraaie nieuwe fietspad langs de Eem richting Eembrugge en vandaar terug, maar leidde eerst nog langs en over de Eemnesser sluis. "Nadat we het bruggetje van de sluis overgestoken waren werden we daar begroet door twee daar lopende en kwetterende witte ganzen. Die twee zouden enkele dagen later zorgen voor een verfrissend schouwspel. Ons fietstochtje vervolgden wij met oversteek van het trekpontje richting huis en eindigden we met 24 kilometer op onze tellers."
Twee dagen later, woensdag 25 juli, stapte Joop weer op de fiets. Deze keer ging zijn vrouw ook mee en kleinkinderen Michiel en Anouk, wonende in de Blaricummermeent. "We gingen ongeveer hetzelfde rondje fietsen. Ook nu door de weilanden richting de veerpont maar nu allereerst via de sluis. En ja, daar werden we meteen begroet door de twee kwetterende witte ganzen. Brutaal liepen ze voor ons uit. Zelfs over de kademuur."

Noodlottig

Blaffende hond zorgt voor val van gans in het water van de sluis

Dat werd een van beide ganzen noodlottig toen een loslopende hond tegen ze begon te blaffen. "Van schrik viel een van de twee 3 meter naar beneden in het door kroos groengekleurde water. Zo kwam hij gevangen te zitten tussen de twee sluisdeuren in", meldt Joop.

Reddingsactie

Het gebeuren zorgde op deze snikhete dag voor een avontuurlijk schouwspel en commotie bij andere passerende fietsers. "Ikzelf waarschuwde de bewoner van de naastgelegen boerderij. Die vertelde dat de ganzen eigendom zijn van de bewoners van het huis tegenover hem. Toch liep deze boer in alle rust richting de sluis, onderwijl suggererend dat deze gans ook wel rijp was voor de 'pan'." Niettemin begon Joop aan een verkoelende reddingsactie door via de trap het water van de sluis in te gaan en om de gans weer te verenigen met zijn maatje.

Tuinder Arda de Ruijgt-Ketelaar: 'De spruitjes gaan zo de pan in'

Arda is dagelijks op de tuin. Foto: JR

Eemnes De 77-jarige Arda de Ruijgt-Ketelaar - tuinder van het eerste uur - onderhoudt in haar eentje een grote tuin op De Eemakker. Aanvankelijk werkte ze samen met haar man, maar hij is overleden. "En ik ben doorgegaan", zegt ze dapper.

Hulp komt van buitenaf en soms onverwachts. "Zo belde mijn zwager dat hij al naar de tuin was geweest. Hoefde ik niet." Arda vindt dat heel bijzonder.

Bosjes

De Eemnesserse verbouwt verschillende soorten sla, rabarber, raapstelen, paprika's, kapucijners, snaps, doperwten en snijbieten. "Als ik te veel heb, maak ik bosjes voor de voedselbank."
Zelf koopt ze praktisch geen groenten. Ze verheugt zich alweer op de spruitjes. "Die pluk ik en dan gaan ze meteen de pan in; hoeven maar vijf minuten te koken."

Verzot

Ze heeft ook tuinbonen. "Dit ras brengt minder bonen op, maar is veel fijner van smaak. In de winkel zijn ze veel meliger." Voor de kleinkinderen heeft ze aardbeien op het land staan ("zij zijn er verzot op").

Bloemen

Het bed narcissen moet nodig gerooid worden. "Ze hebben slecht gebloeid. Ik ga de slechte bollen eruit halen." De margrieten daarentegen waren er in overvloed. Ook heeft Arda prei in bloei staan. "Bewust door laten schieten; het staat zo leuk."
Ze geniet nog altijd van haar tuin. "Ik kom er eigenlijk elke dag wel even. Je blijft er fit bij en ik heb er lol aan. Het is ook elke dag verplicht even naar buiten. Ja, ik heb er écht schik in", benadrukt Arda.

Volgende week vertelt Karel Marks als laatste in De Eemakker-serie over zijn Eemakker-tuintje.

Johny Heuckeroth

Johny Heuckeroth is 58 jaar, woont sinds 2016 in Laren en is eigenaar van Brom & Snor.

Foto: By Talitha

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ondernemen."

Wat maakt het ondernemerschap boeiend?
"Mensen ontmoeten."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Eropuit met de kinderen."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met mijn ouders."

Waar maak je je zorgen om?
"Toekomst van mijn kinderen."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"De heide."

Laren mist nog...?
"Een moskee."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Op het terras bij 't Bonte Paard."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Dat lees ik in de Laarder courant de Bel."

Favoriete jaargetijde?
"De lente, het nieuwe leven."

Naar welk land zou je nog willen?
"Ameland."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Geen. Heb alles al uitgedaagd."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Vrouwen verdriet doen."

Wat is je favoriete spreuk?
"There is no way to happiness, happiness is the way."

Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Een miljoen."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Dan ben ik wakker."

Favoriete film?
"'Pablo Escobar'."

Favoriete tv-serie?
"'Breaking Bad'."

Een gewonde bij ongeval Randweg Oost

Foto: Bob Awick

BLARICUM Een persoon is maandagavond gewond geraakt bij een ongeval op de Randweg Oost in Blaricum bij de oprit richting de A27. Het ongeval vond iets voor 20.30 uur plaats. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, waaronder brandweer, politie en ambulance. De schade was aanzienlijk. Een van de voertuigen kwam tegen een paal tot stilstand.

Gaslek Rotondeweg

BLARICUM De brandweer heeft dinsdagmorgen groot alarm geslagen vanwege een gaslucht aan de Rotondeweg. Er is opgeschaald naar de eerste fase van het regionaal rampenplan en er stond veel brandweer op straat.

De gaslucht kwam uit het riool, waardoor er sprake was van een ondergronds lek. De brandweer heeft meteen metingen verricht en Liander is ter plaatse gekomen om mee te zoeken en het gat te dichten.
Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kwam poolshoogte nemen.

Huizerweg afgesloten

Uit voorzorg zijn rondom het gaslek zeker twintig woningen ontruimd. De Huizerweg werd ook afgesloten in verband met het onderzoek.
De brandweer meldde om 12.15 uur dat het gaslek inmiddels gevonden was en gedicht. De wegafsluiting werd opgeheven en de bewoners konden weer naar huis.

Blaricum viert Dag van de Democratie

BLARICUM De gemeenteraad van Blaricum doet dit jaar op 15 september voor het eerst mee aan de dag van de democratie.

Inwoners kunnen dan van 11.00 tot 15.00 uur in De Malbak aan de Wetering onder andere speeddaten met raadsleden.

Gemeentebingo

Ook staat de eerste Blaricumse gemeentebingo onder leiding van burgemeester Joan de Zwart-Bloch op het programma.

Een gewonde bij ongeval Randweg Oost

BLARICUM Een persoon is maandagavond gewond geraakt bij een ongeval op de Randweg Oost in Blaricum bij de oprit richting de A27.

Het ongeval vond iets voor half negen in de avond plaats. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, waaronder brandweer, politie en ambulance.

Schade

De schade is aanzienlijk, laat de brandweer weten, die assisteerde bij het afhandelen en het wegdek heeft gereinigd.

'Al snel was ik zelf de meestgevraagde artiest van mijn eigen impresariaat'

Leon Lutterman is 25 jaar artiest en twaalf en een half jaar dirigent

Leon Lutterman treedt zondagmiddag 11 november op in De Hilt om zijn twee jubilea als artiest en dirigent met alle Eemnessers te vieren.

Troubadour Leon Lutterman is 25 jaar artiest en twaalf en een half jaar dirigent. Foto: Bob Awick

Eemnes Net uit de studiebanken begon Leon Lutterman in 1988 eerst als medewerker en kort daarna als manager bij een impresariaat Moderne Dans. "Naar Moderne Dans was niet zo veel vraag, naar een cabaretier-liedjesschrijver des te meer. Op een gegeven moment was ik de meestgevraagde artiest van mijn eigen impresariaat."

Leon Lutterman is improvisator, sneldichter, entertainer, zanger, componist, tekstdichter, dirigent, presentator en te boeken als ontvangstact, zo valt te lezen op zijn website. Zelf noemt hij zich samenvattend 'troubadour'. "Veel mensen waren op zoek naar 'gewoon iets gezelligs', een entertainer voor een feest", blikt de veelzijdige artiest terug op zijn begintijd bij het impresariaat. "Ik kon in die tijd moeilijk nee verkopen, dus dan bood ik mijzelf maar aan. Mijn optredens vielen kennelijk in de smaak, want ik kreeg steeds meer verzoeken. Uiteindelijk heb ik besloten om alleen nog maar mijn eigen act te verkopen. In september zit ik 25 jaar in het vak." Lutterman treedt op, maar komt vooral op privégelegenheden zijn luisterlied vertolken. Daarbij schrijft hij in opdracht. Deze teksten kunnen over alles gaan en voor iedereen zijn.
Als voorbeeld noemt hij de opdracht van een bouwonderneming, verantwoordelijk voor het aanleggen van het fundament onder wegen.

Stalen buizen

'Ik houd ervan als mijn werk op mensen en de actualiteit is toegespitst'

"Deze werkgever vroeg mij om een lied voor zijn medewerkers te schrijven. Ik zie dan voor mij hoe deze mensen werken en wat zij dagelijks doen. Dan volgen lied en titel 'Stalen buizen' eigenlijk vanzelf", legt hij uit. Ook voor jubilea en verjaardagen wordt de schrijver van het luisterlied vaak gevraagd. Voor elke gelegenheid heeft hij een stramien, maar de inhoud is uniek. "Ik houd ervan als mijn werk op mensen en de actualiteit is toegespitst. Op zondagmiddag 11 november treed ik op in De Hilt voor alle Eemnessers die willen komen. Hoe ik de avond precies invul weet ik niet, maar ik kan je beloven dat ik begin met een lied over Sint Maarten", licht hij een tipje van de sluier op.

Weidevogels

'Ik vertaal 'Jacky' in het nummer van Jacques Brel met 'jochie''

Het gratis toegankelijke optreden in De Hilt is een cadeau aan Lutterman van zangkoor De Weidevogels, in Eemnes geliefd vanwege de jaarlijkse aubade op de Wakkerendijk. Lutterman is twaalf en een half jaar dirigent van dit koor dat het vaderlandse levenslied vertolkt, het tweede jubileum dat hij dit jaar viert. "Het dirigeren ligt mij en ik wil het zeker blijven doen", antwoordt hij desgevraagd. Ook als dirigent wil hij graag vermaken. "Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de zang goed klinkt, maar dat is niet het enige", is zijn vervolg. "Hoe komen we over? Wat vindt het publiek ervan? Zit de sfeer erin? Dat zijn aspecten waar ik heel goed op let."

Jacky

Recent is hij begonnen met het maken van Nederlandse vertalingen van songs van de Ierse Gilbert O' Sullivan, de Italiaanse zanger Angelo Branduardi, de Belgische legende Jacques Brel en vele anderen. Sommige van deze artiesten zijn eerder vertaald, maar volgens Lutterman is dat geen reden om een nieuwe vertaling achterwege te laten. "Nelleke Noordervliet sprak dit jaar op het Tolk- en Vertaalcongres waar ik was. Zij benadrukte dat vertalen nooit ophoudt. Vertalingen kunnen altijd beter aansluiten op deze tijd of op mijn invalshoek als artiest. Neem het nummer 'Jacky' van Jacques Brel. Ik denk dat ik de eerste ben die 'Jacky' vertaalt met 'jochie'." Tussen de bedrijven door vindt Lutterman ook nog tijd om een paar dagdelen per week Nederlands te geven op een Amersfoortse scholengemeenschap. Een cd over het docentenleven zit in de planning: "Ze letten niet op, zetten alles op z'n kop. Maar ook als ze de klas verbouwen, blijf ik van ze houden", dicht hij lachend tot slot.

Heimwee, Fernweh, Zeewee: het is vakantie. Fotocollectie: Leo Janssen

Hoort ú het nog weleens: 'Ik heb zo’n last van heimwee?' Heeft het misschien te maken met het feit dat de maatschappij steeds meer globaliseert of dat afstand niet meer bestaat sinds de hightech en sociale media? Komen er überhaupt nog weleens mensen terug van vakantie door dat melancholische verlangen naar huis, (klein)kind, hond, naar dat wat is geweest? Juist op zo'n onbekende plek speelt heimwee een rol, zeggen wetenschappers.

Het woord 'heimwee' is ontleend aan het Duits. Onze Oosterburen hebben nog zo'n prachtig woord dat wij jammer genoeg in onze taal niet kennen en zo'n diepe betekenis heeft: Fernweh. Het staat voor het verlangen naar het onbekende.

Zeewee

Ik had van beide 'weeën' geen last totdat er een nieuwe 'wee' opkwam: Zeewee. Ik meen het serieus. Ik kende het woord niet, totdat ik in januari een bijzondere en lieve collega van de televisie veel en veel te vroeg heb moeten begraven. Bella heette ze, een origineel mens, 'quite a character', opgegroeid in Laren op de Vredelaan. Ik heb met haar enorme ogenblikken van creativiteit, gekte, lachen en ambitie meegemaakt. Daarvoor werkte ze bij De Gooi- en Eemlander.

Rechtvaardigheidsklier

Zomers zat ze dan op het terras van Larens oudste kroeg t' Bonte Paard haar reportages te tikken. Ze was daar zo'n opvallende verschijning dat een liberale voorman uit ons charmante en mondaine dorp constateerde dat 'ze met opgeheven hoofd trots door Laren liep, alsof ze de laatste vertegenwoordiger was van een uitstervend volk'. Het weerhield haar er niet van deze notabel in de tang te nemen toen ze ontdekte dat hij - lopende de discussie over het 'Gat van Hamdorff' - een optie had genomen op één van de nog te bouwen appartementen. Het was haar niemand ontziende rechtvaardigheidsklier. Ze had een totaal gebrek aan autoriteitenvrees.

Energieke motor

Bella hield enorm van moderne kunst en was een energieke motor voor en promotor van jonge, beginnende sieradenmakers. Daar waar mensen hun neus optrokken voor het vreemde, probeerde ze haar aandacht en enthousiasme te geven aan het onverwachte, het spannende, het mis- en gelukte. Die uitingen die het leven zo interessant, heftig, onbegrijpelijk, teder en tegelijk uitdagend maken.

Na afloop van de indrukwekkende plechtigheid in Hilversum werd de condoleance verrassend gehouden in een strandtent, omdat ze daar altijd zo graag kwam en last had van zeewee, vertelde haar partner mij. Zeewee, een woord dat ik nu koester in mijn vocabulaire. Het geeft enerzijds betekenis aan het begrip heimwee, anderzijds duiding aan het woord Fernweh.

Pluk de dag

Regelmatig ga ik nu naar Katwijk, ook deze zomervakantie, en geniet nog meer van die warmte, dat schip, het licht, de 'kids' met hun vliegers, het moeizaam gesjouw met die stoelen, het lekkere ijs, een boek, een stukje vis, de meeuwen, het verlangen om achter die horizon te willen kijken.

Heimwee, Fernweh, Zeewee: het is vakantie, pluk de dag en Bol an!

Fototentoonstelling Gooise zanderijen geopend

Foto: Bob Awick

LAREN Burgemeester Rinske Kruisinga en rentmeester Karen Heerschop van het Goois Natuurreservaat hebben vorige week donderdagmiddag de fototentoonstelling over de Gooise zanderijen geopend. Deze is nog tot 25 augustus te zien in het Brinkhuis aan de Brink in Laren. Het zijn werken van fotograaf Fred Willems die in het kader van het Erfgoedfestival 'Groen in Gooi en Vecht' te zien zijn. De Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG) treedt op als medeorganisator. Deze heeft zich in de afgelopen jaren intensief beziggehouden met de zanderijen. In 2017 werd een congres gewijd aan deze bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische elementen in het Gooise landschap en liet er een wetenschappelijk onderzoek naar doen. Fotograaf Fred Willems heeft de zanderijen ook bezocht en de kwaliteiten ervan op zijn eigen, heel bijzondere manier verwerkt. Hij slaagde erin om iets van de soms uitbundige, soms wat melancholieke sfeer van die Gooise plekken vast te leggen.

Drugs gevonden in spellendozen

LAREN De politie heeft vorige week dinsdag twee 28-jarige verdachten aangehouden in Laren op verdenking van de handel in verdovende middelen.

De verdachten vielen door de mand na een reguliere controle door het Post Interventie Team(PIT). Een drugshond sloeg aan bij een postpakket met een bestemming in Engeland.

Spellendozen

In het pakket zat een aantal spellendozen, verpakt in cadeaupapier. De inhoud van de dozen was vervangen door verschillende brokken (bruine) kristallen die in sealbags zaten. Na onderzoek bleek het om MDMA te gaan, met een gezamenlijk gewicht van ongeveer drie kilo.

Pakketgegevens

Aan de hand van de pakketgegevens kon de politie de verzendlocatie bepalen. Op deze locatie werden de camerabeelden uitgekeken en na het instellen van een buurtonderzoek kon de identiteit van de verdachte worden achterhaald.

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte werden laptops, telefoons, drugs en administratie in beslag genomen. De verdachte woonde hier samen met zijn vriendin. Ook zij is gearresteerd.

Onderschept

Na onderzoek aan van de in beslag genomen communicatiemiddelen en de administratie kon ook een tweede pakket met bestemming Engeland dat onbestelbaar retour was gekomen worden onderschept.

Het adres was verkeerd geschreven. De inhoud van dit pakket bleek meer dan tweeënhalve kilo MDMA te zijn. Beide verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Huldiging 4Daagselopers

LAREN/BLARICUM De Gemeente Laren en Blaricum huldigen de 4Daagselopers van Nijmegen voor de vierde keer bij de Brinkhuis op 15 augustus van 10.30 tot 13.00 uur in de Kloostertuin.

Voor de lopers staat daar koffie en wat lekkers klaar. Lopers die naar de huldiging willen komen kunnen zich opgeven bij Vincent Hilhorst door voor 13 augustus te mailen naar
vincenthilhorst88@gmail.com.

Veehouder Bert Majoor: 'Boer zijn is geen vak. Het zit in je'

Het agrarisch bedrijf is nog springlevend in Eemnes. In de Eempolder zijn rond de dertig veehouders actief. De Eemnesser ondernemers zijn verenigd in de Agrarische Kring Ondernemers Eemnes (AKOE) die de belangen van de leden behartigt, maar ook het publiek bij hun activiteiten wil betrekken. Bijvoorbeeld met een fietstocht langs de boerderijen in april dit jaar. Deze week vertelt Bert Majoor als laatste van drie agrariërs over zijn veehouderij.

Bert Majoor tussen zijn roodbonte Montbéliarde koeien, een sterk ras uit de Franse Jura. Foto: Bob Awick

Eemnes "Die roodwitte koppen. Dat is toch prachtig", wijst melkveehouder Bert Majoor. De koeien staan een beetje loom te kauwen op het gras op deze warme zomerdag. Aan de horizon rijkt de toren van de Hervormde kerk van Eemnes tot ver in de strakblauwe lucht. "Ik ben mijn ouders nog steeds dankbaar dat zij bijna dertig jaar geleden de stap hebben gezet om van Laren naar Eemnes te verhuizen. Daardoor kreeg ik de kans dit mooie bedrijf voort te zetten."

Majoor maakt de werkelijkheid niet mooier dan deze is. Het is als boer van 85 koeien en zestig stuks jongvee hard werken. 's Ochtends begint de dag om half zeven als hij de koeien voor de eerste keer melkt, voert en de kalfjes verzorgt. Daarna is er altijd wel wat te doen op de boerderij. Grasmaaien in de zomer, hooien bij mooi droog weer en het hele jaar door het onderhoud van schuren, erf en machines.

Rond vier uur 's middags is het alweer tijd voor een tweede voederronde, gevolgd door een tweede keer melken aan het begin van de avond. "Tussen de twee melkrondes zit ongeveer twaalf uur", legt Majoor uit. Op vakantie gaat hij wel, dat moet gewoon kunnen vindt de Eemnesser boer, maar daarbuiten gaat het werk altijd door. "Ik maak werkweken van tachtig uur of meer", geeft hij aan, om er lachend aan toe te voegen: "Zondag is mijn vrije dag, dan werk ik maar zes uur. Ik vind het niet erg, want ik krijg er deze schitterende plek en een mooi boerenbedrijf voor terug", klinkt het opgewekt.

Bert Majoor in de loopstal . Foto: Bob Awick

Eerste steen

Naast de achterdeur herinnert de eerste steen, gelegd door A. Majoor in 1990, aan de begintijd van de boerderij aan de Geerenweg. De ouders van de Eemnesser veehouder hadden eerder een bedrijf aan de Melkweg in Laren. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw kregen zij het aanbod om in Eemnes opnieuw een boerenbedrijf op te bouwen. "Ik was zeventien jaar toen mijn ouders mij vroegen of ik ooit het bedrijf zou willen voortzetten", haalt Majoor herinneringen op. "Boer zijn is geen vak; het zit in je. Ik heb een broer en een zus, maar ik was de enige die er al zijn ziel en zaligheid in legde en niets liever wilde dan blijven boeren. Voor mijn ouders was het best een stap om te verhuizen. Ik ben er trots op dat ze het gedaan en eeuwig dankbaar. We hebben eerst samengewerkt in een maatschap. In 2009 heb ik de boerderij helemaal overgenomen."

Montbéliarde

De bedrijfsvoering van Majoor is niet biologisch, maar ook niet zo intensief als bij andere veehouders in het land het geval is. Bij de ingang van zijn erf staat een groot paneel met een roodbonte koe: 'Montbéliarde' staat eronder. Majoor heeft bewust gekozen voor dit Franse ras uit de Jura. "Deze koeien zijn gezonder, sterker en minder vaak ziek. Daarbij zijn ze voor mij gemakkelijker in de bedrijfsvoering, omdat ze veel ruwvoer eten en minder krachtvoer nodig hebben dan de zwartwitte Holstein koe", somt hij de voordelen op. "Ik beheer met 75 hectare grasland relatief veel grond en dus ruwvoer voor mijn koeien. Ze geven wel iets minder melk, maar aan de andere kant leven ze ook langer. Een paar jaar geleden had ik hier nog een koe staan van twintig jaar oud. Dat is een uitzondering, maar een gemiddelde van zeven tot acht jaar haal ik wel met een Montbéliarde. Een Holsteiner is met zes jaar al bijna aan haar einde."

Plas-dras

Naast de boerderij ligt een perceel waar hij kunstmatig water oppompt om het grondwaterpeil te verhogen. Het is een zogenoemde 'plas-dras' die er nu drie jaar ligt. Net als de meeste andere agrariërs in de Eempolder werkt Majoor nauw samen met Natuurmonumenten. De weidevogels doen het in dit gebied dan ook goed. Hoewel hij, anders dan Natuurmonumenten, een rendabele omzet moet halen, doet de Eemnesser veehouder veel om de weidevogels rond zijn bedrijf te ontzien. Door de vogels blijvend te observeren vindt hij de nesten, zodat hij ze kan markeren en hier niet onbedoeld overheen maait. Ook maait hij niet al zijn percelen tegelijk om de vogels zo veel mogelijk variatie te bieden. Met succes. "Het is niet meer dan boerenintuïtie", zegt hij bescheiden. "Maar ik heb het idee dat er de laatste vijf, zes jaar meer weidevogels zijn. Dit jaar heb ik negen gruttonesten gevonden, dat was er vorig jaar maar één. Ook broeden hier een aantal paar tureluurs. Het aantal kieviten lijkt dit jaar een beetje tegen te vallen", maakt hij de balans op.
Naast zijn eigen land, beheert hij voor een lagere pachtprijs een aantal hectares weiland van Natuurmonumenten. Dat beheer moet aan strenge regels voldoen die volgens Majoor niet altijd even redelijk zijn. "Voor half juni mogen we het land niet maaien, waardoor het gras heel lang wordt en er veel zuring en distel in komt te staan", is zijn bezwaar. "Het zaad van dat onkruid verspreidt zich weer over het land van de boeren, waardoor wij weer meer bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?" Het idee dat zuring en distel belangrijk zijn voor insecten wuift hij weg. Hij pakt zijn smartphone en laat een foto zien van bloemrijk grasland met klaprozen, koolzaad en andere nectarplanten. "Dit is het land van een boer die hier als hobby heel actief mee bezig is", licht Majoor toe. "Als Natuurmonumenten daarop wil inzetten, is dat beter voor de insecten en het gebied." Belangrijker nog vindt hij dat het huidige beheerbeleid ook de weidevogels niet helpt. "Die kuikens kunnen niet uit de voeten in dat lange gras", zegt hij beslist. "Natuurmonumenten heeft echt meer kuikenland nodig." Zelf ziet hij op zijn eigen kale land de vogels de zaadjes pikken uit de mest van de koeien. "Vraag me niet waarom, maar een koe vertrapt geen nest. Koe en weidevogel gaan prima samen", is de conclusie die hij uit zijn eigen praktijk trekt.

Weidemelk

Het verbaast hem overigens niet dat het gemiddeld in Nederland slecht gaat met de weidevogels. "Eind jaren tachtig kregen mijn ouders een gulden ofwel 55 eurocent voor een liter melk", rekent hij voor. "Nu produceer ik een liter voor 35 eurocent. Het is gewoon heel lastig om daarvoor natuurvriendelijk te boeren." Doordat hij zelf relatief veel grond heeft, lukt het Majoor wel om zowel rendabel te boeren als zijn land natuurlijk te beheren. Zijn melk verkoopt hij als weidemelk, wat betekent dat zijn koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag, in de wei staan. Dagelijks gaan de dames naar buiten, hoewel de veehouder zeker weet dat ze met warm weer liever op stal willen blijven. "Boven de twintig graden krijgt een koe hittestress. Ze gaan sneller ademen en staan dichter bij elkaar om verkoeling te zoeken. In de stal lopen ze ook los, kunnen ze eten wat ze willen en is er ventilatie. Drie keer raden wat hun voorkeur heeft." Daarom laat Majoor bij hoge temperaturen de koeien liever 's avonds op het land.

Tegenover de loopstal van de koeien staan witte zogenoemde 'eenlingboxen' met daarvoor een uitloopruimte. Het lijkt net een aantal kleine iglo's op een rij. Aan het hek bij elke kalverbox hangt een groot uitgevallen zuigfles met speen. Nieuwsgierig kijken een paar kalfjes naar buiten. "De koeien kalveren zelf", verklaart Majoor. "Toevallig heb ik er gisteren een moeten helpen omdat het kalfje achterstevoren lag, maar meestal is dat niet nodig." Wel houdt de boer de drachtige koeien scherp in de gaten als ze op het punt staan om te bevallen. "Het is belangrijk dat ik de kalfjes snel bij de moeder weghaal. Ik doe dat om besmetting te voorkomen, maar ook om te weten hoeveel ze drinken", licht hij toe. "De eerste drie dagen krijgen ze biest, de eerste moedermelk. Daarna gaan ze over op speciale melk voor kalfjes. Als ze goed drinken, mogen ze na een paar weken naar het strohok naast de stal. Na twee en een halve maand kunnen ze dan in de wei."

Weidevogels

De kievit was een algemene broedvogel rond 1910 in de polder bij Eemnes. Door het rapen van de eieren, niet minder dan 1800 eieren per week, en de ruilverkavelingen na de Tweede Wereldoorlog ging het later slechter met deze soort. De kievit is nu met kleinere aantallen weer te zien in de Eempolder. Het aantal grutto's is vooral na 1975 toegenomen. Met de tureluur (tuter op z'n oud-Eemnessers) gaat het sinds een jaar of acht weer beter. De eerste ruilverkaveling in Eemnes was in de periode 1938-1942. Vervolgens is er in 1963 een tweede ruilverkaveling in gang gezet. Er is tijdens deze laatste veertigjarige ruilverkaveling, naast 18 boerderijen, waaronder de boerderij van Bert Majoor, 481 ha aan natuur gerealiseerd. In 2000 zijn de meeste percelen aangekocht voor het weidevogelreservaat en is het waterpeil verhoogd. Later zijn er waterwielpompen bijgekomen om plas-draspercelen te creëren die voor soorten als kemphaan en grutto een opvetplek zijn na de trek. Ook zijn veel slootkanten afgevlakt en oevers afgeschraapt, zodat steltlopers daar kunnen foerageren. Het beheer is mogelijk dankzij de samenwerking tussen Natuurmonumenten en lokale veehouders.

Bron: De Eempolder; een weidevogelmagneet door Celine Roodhart

Gezin

Voor de Eemnesser veehouder is het geen verrassing wanneer een koe kalvert. "Ik ga om het jaar naar een fokdag in Frankrijk om te bekijken welke stieren er zijn", legt hij uit. "Via een KI-organisatie laat ik het sperma van een goede stier naar Nederland komen om mijn koeien mee te insemineren. Vanaf die datum is het na negen maanden raak." Per jaar worden er op de boerderij rond de negentig kalfjes geboren. Stieren brengt hij direct weg, de jonge koeien gaan twee jaar de wei in, voordat ze voor het eerst kalveren. Een tweeling is zeldzaam; Majoor schat dat percentage tussen de twee en drie procent. "De komst van twee kalfjes is soms wel als een verrassing", zegt hij. "Het vergt wel wat van een koe, vaak ziet ze er dan wat schraler uit."

Zelf heeft hij drie kinderen, maar of zij, net als hij vroeger, vol passie het boerenbedrijf willen voortzetten weet Majoor niet. "De oudste is elf jaar. Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen", merkt hij op. "Als een van het wil, is het goed, maar het hoeft niet. Mijn vrouw heeft haar eigen praktijk als mondhygiëniste en daarbij de zorg voor ons gezin. Zonder haar zou ik dit bedrijf niet kunnen leiden, maar zij heeft niet gekozen voor een leven als boerin. Van mijn kinderen verwacht ik dat ook niet per se. Het belangrijkste vind ik dat ze gelukkig worden", zegt hij tot slot.

Vrijwilliger Romy ging als 14-jarige al aan de slag bij de jeugdbrandweer

'Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden'

Romy Brugman (19) is brandweervrijwilliger. Als 13-jarig meisje zette een bezoek aan een oefenavond van de jeugdbrandweer haar in vuur en vlam voor deze bijzondere hobby.

Romy Brugman over haar grootste hobby: "De inspanning die ik hiervoor lever, is ontspanning." Foto's: Bob Awick

HUIZEN Een foto waarop Romy Brugman als kleuter de brandweer bezocht, siert het ouderlijk huis. "Toen was ik nog helemaal niet van plan om bij de brandweer te gaan. Ik had er niets mee", vertelt ze nu als 19-jarige. Inmiddels zit ze al vijf jaar bij de brandweer in Huizen. Uiteindelijk was een bezoek aan de oefenavond van de jeugdbrandweer - waar haar vijf jaar oudere broer Rick lid was - er voor nodig om haar als 13-jarig meisje echt in vuur en vlam te zetten voor haar bijzondere hobby.

Romy: "Ik was gelijk verkocht. Ik vond het zo leuk. Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden. De samenwerking als ploeg, de band met elkaar. Je hebt allemaal hetzelfde doel en iedereen heeft zijn eigen rol in het team."
Voordat ze bij de brandweer kon komen, moest ze een heel proces door. "Ik ben door een arts gecheckt. Er werd ook gekeken of ik goed in mijn vel zat. Ik moest een stuk fietsen en mijn ogen werden onderzocht. Ik moest lang wachten op de brief of ik wel was toegelaten en of ik mee mocht doen. Ik wist helemaal niet dat meerdere mensen voor een paar plekjes hadden gereageerd. Toen de verlossende brief kwam, was ik heel blij. In oktober 2013 ben ik bij de jeugdbrandweer begonnen."

Pompbediende

De uitrusting van Romy.

Lastige keuze: 'Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby?'

Ze vertelt dat ze eerst vier maanden theorie moest doen. "Verschrikkelijk. Iedereen ging op pad en leuke oefeningen doen." Na vier maanden wist de jonge Romy zich wel te bewijzen en werd als een van de tien gekozen om mee te doen aan haar eerste wedstrijd. Ze mocht onderop beginnen als pompbediende en mee naar haar eerste wedstrijd. Naast een pompbediende (P) zijn er namelijk nog een bevelvoerder (B), aanvalsploeg (1 en 2) en waterploeg (3 en 4). "Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was 12 april 2014. Ik was zo zenuwachtig. Ik kon niet eten. We moesten als eerste en werden al vroeg opgehaald, want het was in Haastrecht. Ik heb nog nooit zo gelachen en zo'n leuke dag gehad." Als pompbediende was ze verantwoordelijk voor het aansluiten van het water en hield ze contact met de alarmcentrale. Ze deed het goed en werd eerste.
"Bijzonder was dat je per persoon een jurylid hebt dat met je meeloopt. In de vier jaar dat ik aan wedstrijden heb meegedaan, kwam ik regelmatig datzelfde jurylid tegen. Bij mijn laatste wedstrijd als bevelvoerder zei hij tegen mij dat hij het nog heel goed wist hoe ik ooit als klein meisje was begonnen."

Inmiddels is Romy 19 en heeft ze de overstap gemaakt naar de vrijwillige brandweer. "Ik moest die keuze in mei 2017 maken. Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby? Dat was lastig en ik heb er lang over getwijfeld." Inmiddels heeft ze besloten de studie HBO bedrijfskunde te gaan doen in Almere, om in ieder geval een goed 'papiertje' in handen te krijgen. Ook met haar studiebegeleider heeft ze het er over gehad. "Die zag meteen allemaal kansen. Ik zou bijvoorbeeld stage kunnen lopen bij de brandweer." Uiteindelijk besloot ze om ook bij de brandweer te blijven. "De inspanning die ik hiervoor lever is ontspanning. Ik vind het nog steeds leuk en kijk er altijd weer naar uit. Ik vind het gewoon heel mooi om te doen en wil altijd alles weten." Om echt aan de slag te kunnen, moet ze de opleiding tot manschap volgen. "Die is sinds vorig jaar wel korter. Anderhalf jaar in plaats van twee. Theorie kan ik gelukkig thuis of tijdens mijn studie doen straks. De praktijk leer ik tijdens de oefenavonden op vrijdag." Ze mag nu alleen nog maar uitrukken boven de sterkte. "En er is maar plaats voor een van de vijf aspiranten. Omdat ik het verste weg woon, is het dus lastig om die plek te bemachtigen." Ze mocht al een keer een schoorsteen vegen bij een brand. "Heel gaaf, op de hoogwerker. Daarom wil ik straks ook mijn certificaat voor de hoogwerker halen. Met sommige meldingen merk je hoe belangrijk het is om dit werk met collega's te doen en elkaar te steunen. Het vak is heel leuk, maar niet zonder die collega's. Wie weet dat ik ooit nog eens beroeps wordt. Eerst maar eens met mijn studie beginnen."

15 / 20

Dinsdag kunnen liefhebbers aanschuiven voor een daghap bij Johanneshove in Laren.

Vrijdag 3 augustus

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw PC, tablet of smartphone, kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar! Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef en Neem tafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De Geef en Neem tafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Zaterdag 4 augustus

Repair Café

10.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

Het Repair Café Laren verzet zich tegen de weggooicultuur en helpt u graag uw spullen een tweede leven te geven.

Geef en Neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De Geef en Neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend.

Zondag 5 augustus

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-6566653, of mail ien.hilgersom@gmail.com

Maandag 6 augustus

Optimalisatiecheck van uw PC/laptop

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Is uw computer toe aan een opschoonbeurt of is deze erg langzaam? Kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis in Laren.

Dinsdag 7 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk de Brassershoeve

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De Computerhelpdesk is in de maanden juli en augustus alleen op dinsdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-5251897, 06-15134169, k.slooten@ziggo.nl.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,00. Schuif tussen half 6 en half 7 aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten! Info: https://www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

3e Zomerconcert Beiaard

20.00 uur | Johanneskerk Laren

Zomerconcert Larense Beiaard te beluisteren op het grasveld bij de kerk.

Woensdag 8 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier is een ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Samen sjoelen, rummikub of scrabble spelen kan ook. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Film aan de Brink - The Party

14.30 uur | Brinkhuis Laren

'The Party' is een zwarte komedie vol scherpe dialogen over een etentje van vrienden dat volledig escaleert. Entree: € 5,-.

Donderdag 9 augustus

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor iedereen is er een klus en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Op donderdagmorgen wordt er door de gastvrouwen koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis. Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Het Taalcafé in Laren is een ontmoetingsplaats en oefenplaats voor anderstaligen. Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Foto: Pixabay

HILVERSUM Op pad met de boswachter zaterdag 4 augustus van 20.00 tot 21.00 uur om reeën te ontdekken in het Corversbos. Verzamelen op de parkeerplaats van de Algemene begraafplaats Berestein aan de Corverslaan 1. Zie ook natuurmonumenten.nl. Foto: Pixabay

Laatste impressionisten en En Plein Air dit najaar te zien in Singer Laren

Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril

Le parachute sur le plage de Couburg van impressionist René-Xavier Prinet. Foto: Studio Sebert

LAREN Singer Laren heeft dit najaar twee nieuwe tentoonstellingen: Laatste impressionisten en En Plein Air - Honderd jaar buiten schilderen. De exposities hebben elk een eigen invalshoek, maar zijn allebei geïnspireerd op de natuur. Ze zijn van 4 september tot en met 2 december te zien.

In Laatste impressionisten zijn de dromerige esthetische beelden van kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow het onderwerp: een groep kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900-1915). Samen delen zij een romantische visie die zich uit in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur.

Roze bril

Zestal beelden van Rodin zijn een verrassende toegift

De schilderijen laten een elegante dame uitgespreid op een canapé of achteroverleunend in een tuinstoel zien, zwanen in een rimpelloze vijver, een roze parachute op het strand van Cabourg: de intieme beelden van de laatste generatie impressionisten. Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril.
In de Van den Brink Galerij van het museum verzorgen een zestal beelden van Rodin, waaronder Twee handen, De Smart en het Portret van Madame Fenaille, een verrassende toegift. In 1906 wordt Rodin benoemd tot voorzitter van de Société Nouvelle. Onder zijn voorzitterschap wordt Claude Monet lid van de vereniging. Dankzij Rodin neemt ook het aantal beeldhouwers in de Société Nouvelle toe. Net als de schilderende leden van de vereniging kiezen de beeldhouwers onderwerpen van dichtbij uit de zichtbare werkelijkheid.
Bij de tentoonstelling Laatste impressionisten verschijnt een kleurrijke publicatie over de Société Nouvelle des Peintres et de Sculpteurs met meer dan 800 afbeeldingen. Het boek wordt uitgegeven door Editions Monelle Hayot en is verkrijgbaar in de Singer Shop in het Nederlands en Frans. Prijs: € 39,95.
De tentoonstelling Laatste impressionisten is een samenwerking met Palais Lumière (Evian), Musée des beaux-arts, (Quimper) en Musée départemental breton (Quimper). De tentoonstelling is samengesteld met medewerking van de kunsthistoricus en achterkleinzoon van Henri le Sidaner: Yann Farinaux-Le Sidaner, tevens auteur van het boek De Laatste impressionisten.

En plein air

En plein air - 100 jaar buiten schilderen laat werken zien uit de Singercollectie en biedt met schilderijen van kunstenaars als Anton Mauve, Charles Daubigny, Claude Monet, George Hendrik Breitner en Ferdinand Hart Nibbrig een overzicht van een eeuw 'en plein air', oftewel in de openlucht, werken.

VW Kevertjes kijken op 'kleine raampjes dag' in Laren

Honderden VW kevers zijn weer te bewonderen op het grote parkeerterrein van Plein 1945 in Laren. Foto: Bastiaan Miché

LAREN 'Kleine raampjes dag' wordt op zondag 5 augustus gehouden in Laren. Op het grote parkeerterrein van Plein 1945 komen dan uit het hele land zo'n 200 VW kevers te staan.

Het is inmiddels de derde keer dat het evenement in Laren wordt gehouden. Er is een speciale vintage plek voor Brilletjes, Ovalen en Karmann Ghia's. Bril-Kevers zijn de oudste Kevers en die zijn gebouwd van ongeveer 1945 tot 1953. Het woord brilletje slaat op de twee achterraampjes van deze Kever. Later ging het spijltje er tussen uit en kreeg men meer zicht met een groter (Ovaal) raampje.

De auto's zijn te zien van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het evenement wordt opgeluisterd door een gezellige dixieland loopband. Voor de kinderen is een wedstrijd, ze kunnen raden hoeveel ballonnen er in de Kever zitten.

Het evenement wordt georganiseerd door de Luchtgekoelde VW Club Nederland die als doel heeft het behoud van de luchtgekoelde Volkswagen, zo origineel als mogelijk. De club bestaat dit jaar 45 jaar.