Laarder Courant de BEL

24 januari 2018

Laarder Courant de BEL 24 januari 2018


Bijvoet: 'Dualisme is dood in Laren'

door Jacqueline Roest

Laren Noud Bijvoet stelt zich de komende verkiezingen niet meer beschikbaar. "Vier jaar in de oppositie is keihard werken en je bereikt nauwelijks iets", vat hij zijn besluit samen. De Laarder blijft zich nog wel voor D66 inzetten.

Volgens Bijvoet heeft Larens Behoud het in Laren voor het zeggen. "Van dualisme is geen sprake. Larens Behoud en VVD bepalen van tevoren hoe en wat er gebeurt." En hoewel het CDA ook deel uitmaakt van de coalitie heeft deze partij volgens Bijvoet nauwelijks wat in de melk te brokkelen.
"Het dualisme (de raad stelt kaders c.q. bepaalt het beleid en het college van B en W voert het uit) werkt voor geen meter. Dat is door professor Douwe Jan Elzinga (hij was onder meer voorzitter van de commissie-Elzinga, de staatscommissie voor Dualisme en Lokale Democratie, red.) bevestigd." Samen met partijgenoot Nico Wegter diende Bijvoet talloze moties en amendementen in. "Maar je kunt zeggen wat je wilt, er is niks mee bereikt. Het waren vier jaren met meest alleen mislukkingen. Alleen op het gebied van duurzaamheid hebben we na lang trekken en sleuren wat bereikt. Het dualisme is dood in Laren."
D66 heeft vrijdag nog wel schriftelijke vragen aan het college gesteld over het tuinhuisje van Timo Smit aan de Brink.

5

Definitief geen statushouders aan Wilgenpad

Eemnes De gemeente Eemnes gaat definitief geen statushouders vestigen aan het Wilgenpad.

De gemeente heeft haar quotum om statushouders in het dorp te vestigen met het reguliere woningenbestand kunnen realiseren. "Daarom zijn nieuwe woningen aan het Wilgenpad niet meer nodig. Daartoe hebben we als college in meerderheid besloten", laat wethouder Jan den Dunnen tijdens het maandelijkse persgesprek weten.

Geolied geheel

Wethouder Sven Lankreijer (PvdA) zit er anders in en vraagt zich af waarom je je als gemeente moet beperken tot de wettelijk opgelegde verplichting. "Dat is een heel nobel streven, maar je moet het ook adequaat kunnen begeleiden. De groep Goede Buren, inclusief het Taalcafé, is een geolied geheel. Elke statushouder heeft een buddy, maar bij nog meer statushouders kun je je afvragen of je niet te veel van deze groep gaat vragen", aldus wethouder Den Dunnen.

Ruim 13.500 euro voor Frank de Greeve en zijn gezin

Foto's: Monique van Bracht

Eemnes De teller van Le Tour de Frank, waarmee geld bijeengefietst werd voor Eemnesser Frank de Greeve (42) en zijn gezin, staat op 13.540 euro en nog steeds druppelen de euro's binnen. Afgelopen zaterdag werd de recreatieve tocht door zeker honderd mensen verreden. Ook burgemeester Roland van Benthem was van de partij.

9

SONY DSC Foto: Monique van Bracht

Eemnesser beroofd van apparatuur

Eemnes Een 35-jarige man uit Eemnes is vorige week donderdagavond beroofd van zijn camera-apparatuur. Dat meldt de politie dinsdagmorgen.

De man liep over de Dolderseweg richting het station toen hij werd aangesproken door een man op een scooter. Die wilde weten wat er in zijn tas zat.

Snel daarna werd de Eemnesser omver geduwd en rukte (vermoedelijk) een tweede man zijn tas van zijn schouder. De daders gingen er op twee scooters vandoor.

Getuigen

De politie wil graag in contact komen met eventuele getuige(n).

'7-sprong'-school

Foto: Gemeente Eemnes

Na de zomervakantie start aan het Schoolpad 1 fusieschool 'De 7-sprong'. De naam werd vorige week bekend.

7

Taalmaatje
Wekelijks een uurtje iemand begeleiden die Nederlands wil leren (meestal een vluchteling/statushouder)? Werktijden: volgens afspraak met cursist. Contactpersoon: Gerard Beentjes van Goede Buren Eemnes, telefoon 06-22418456/035-5335466 of goedebureneemnes@gmail.com.

Maatje voor een heer
Een keer in de week een wandeling maken door het mooie Laren en bijvoorbeeld samen koffiedrinken. Meneer rijdt zelfstandig in elektrische rolstoel. U heeft geduld, want meneer komt af en toe moeilijk uit zijn woorden.
Werktijden: in overleg, wel op de dag. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Organisatietalent
U geeft hulp en advies bij het op te starten vrouwencafé in Laren. Sociaal vaardig en kunnen samenwerken met vrouwen uit alle windstreken.
Werktijden: in overleg. Werkadres te Laren. Contactpersoon: Annemieke Lute van Versa Welzijn Laren, telefoon 035-7504164 of alute@versawelzijn.nl.

Vrijwilliger Kidsclub (m/v)
Vindt u het leuk om voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar een leuke donderdag te organiseren en te begeleiden in Wijkcentrum De Malbak tussen 14.00 en 16.30 uur? Het gaat om spelletjes, sportieve activiteiten, leuke knutselactiviteiten, allemaal rond een bepaald thema. U krijgt begeleiding van een beroepskracht van het wijkcentrum. Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Welzijn/De Malbak in Blaricum, telefoon 06-26769096/035-7504149 of mail naar sbakker@versawelzijn.nl.

Medewerker bij de fossielengroep
Geologisch Museum Hofland zoekt een medewerker voor de fossielengroep. Werktijden: in teamverband en naar eigen idee/overleg in te vullen. Contactpersoon: Dick Borger van Geologisch Museum Hofland in Laren, telefoon 035-6234631/5382520 of vrijwilligers@geologischmuseumhofland.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122. Telefoon 035- 7504149, e-mail: vclarenblaricum@versawelzijn.nl.

Tergooi start verkorte hbo-opleiding voor verpleegkundigen

Blaricum Tergooi biedt als tweede ziekenhuis in Nederland een verkorte hbo-opleiding voor gespecialiseerde verpleegkundigen aan.

Het ziekenhuis anticipeert hiermee op de in 2012 ingezette landelijke transitie naar het verhogen van het opleidingsniveau en streeft onder meer met deze verkorte opleiding naar een verhoging van het aantal (gespecialiseerde) hbo-verpleegkundigen in 2020. Opleidingsinstituut Avans+ ontwikkelde de anderhalf jaar durende hbo-opleiding voor gespecialiseerde verpleegkundigen. De opleiding wordt volledig door het ziekenhuis betaald en wordt 'in company' gegeven. De eerste zeventien gespecialiseerde verpleegkundigen beginnen aan de opleiding naast hun reguliere, betaalde werkzaamheden. Naast Tergooi biedt ook het Reinier de Graafziekenhuis deze verkorte hbo-opleiding aan.
In Tergooi wordt flink geïnvesteerd in de toekomstige ontwikkeling van het verpleegkundige vak. De zorg neemt namelijk in totaliteit en in complexiteit toe. Mensen worden steeds ouder en hebben soms meerdere aandoeningen tegelijk. Dat vraagt om steeds meer expertise en vaardigheden van verpleegkundigen. Van hen wordt verwacht dat ze gespecialiseerde en complexe zorg verlenen, waarbij de patiënt centraal staat. Daar anticipeert Tergooi op met deze verkorte opleiding.
Hoewel in Nederland het aantal studenten (gespecialiseerde) hbo-verpleegkunde de laatste jaren steeg, zijn deze aantallen nog onvoldoende om ook in de toekomst de juiste zorg te kunnen bieden. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen.

Weerbericht

Vanaf vrijdag afnemende neerslagkans, af en toe zon

Ook januari is een zachte wintermaand. Woensdag stroomt zachte maritiem subtropische lucht het Noordzeegebied binnen met een stevige zuidwester. Vervolgens passeert het polaire front en stroomt maritiem polaire lucht binnen met een lagere temperatuur. Zondag bereikt opnieuw zachtere lucht onze omgeving aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag passeert een intense regenzone. Donderdag overdag klaart het hier en daar wat op. In de ochtend kan er nog wat regen vallen. De zuidwestenwind is matig van kracht. Het wordt 9 graden. Vrijdag is het droog met eerst bewolking, later op dag kans op wat zon. De westenwind neemt verder in kracht af. Het wordt ongeveer 8 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag kan het onder een heldere lucht licht vriezen. Overdag komt er geleidelijk meer bewolking. De maximumtemperatuur komt uit op 6 graden. Vanaf zondag stroomt weer zachtere lucht binnen. Het wordt dan 9 à 10 graden. Er is vrij veel bewolking. Er kan lokaal wat lichte regen of motregen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Weetje

Waarschijnlijk was het woensdag een datumrecord bij 12 à 13 graden. Dat wil zeggen de zachtste 24ste januari. Het oude record staat op 12.1 graden op 24 januari 1960. Het absolute record voor januari bedraagt 15.1 graden op 13 januari 1993 tijdens een vliegende storm. Hoge temperaturen worden in januari altijd bereikt bij een stevige wind uit het zuidwesten.

Foto: Ab Walet

Wat een spektakel was het, die storm! Nadat ik bij de pier in Huizen bijna in het water was geblazen ben ik later wat gaan uitwaaien langs de Zomerkade. Onderweg diverse omgevallen bomen. Het water werd een stuk van het strand af geblazen en daar werd volop van geprofiteerd. Het was er druk met meeuwen die daar schijnbaar wat lekkers wisten te vinden. Wat voor de een de genadeklap betekent, biedt de ander juist weer kansen.

Mindful Run bij La Place

Laren Bij La Place kunnen belangstellenden sinds deze week meedoen aan de Mindful Run.

Mindful Run gebruikt in al haar activiteiten de combinatie van mindfulnesss, ademhalingstechnieken en hardlopen. Gedurende de vijfweekse cursus krijgen deelnemers tools en handvatten die makkelijk zijn toe te passen in het dagelijks leven.

Stress

Mindful Run of hardlopen vermindert stress, geeft meer energie en is vooral een leuke en luchtige manier van hardlopen. De combinatie van de elementen maakt MFR een unieke ervaring.

De run staat onder leiding van Isabel Prins, die door Mindful Run is opgeleid om deze cursus te geven. Meer informatie is te vinden op www.mindfulrun.nl of via Facebook mindfulrun hilversum/laren of mindfulrunhilversumenlaren@gmail.com.

Groeiende tegenstand tegen de door de provincie opgelegde herindeling

Minister Kajsa Ollongren laat weten dat fusie zonder draagvlak niet kan

Minister Kajsa Ollongren (l) en Karin van Hunnik. Foto: Larens Behoud

Laren De antifusiegolf zwelt aan. In het Gooi is er groeiende tegenstand tegen de door de provincie opgelegde herindelingen. Tot nu toe hadden alleen de colleges van B en W van Huizen, Blaricum en Laren zich verweerd tegen Haarlem. Nu hebben de democratische vertegenwoordigers, de drie gemeenteraden van deze dorpen, zich in de strijd geworpen met een brief die er niet om liegt. "Provincies lijken er goed aan te doen om gehoor te geven aan deze oproep en hun heilloze weg naar drang en dwang tot fusies op te geven", aldus Peter Calis, fractievoorzitter Larens Behoud.

Nagenoeg alle fractievoorzitters verwijten Gedeputeerde Staten (GS) dat onvoldoende naar de voorstellen van de gemeenten is gekeken.

Finale overweging

'Een top-downbenadering die wij
zeer betreuren'

"Maar, omdat u de komende maanden aan de slag zult gaan met een herindelingsontwerp leek het ons goed u nogmaals in heldere bewoordingen ons standpunt over te brengen zodat u bij dit bij de finale overweging van uw besluit kunt betrekken." Alleen D66 Laren, VVD en D66 Blaricum en PvdA en GroenLinks Huizen ondertekenden de brief niet.
Huizen, Laren en Blaricum zeggen bewezen te hebben bestuurskrachtige gemeenten met een solide financiële basis te zijn. "Ook zijn wij bereid tot samenwerking op HBL-niveau (en Eemnes) en binnen de regio Gooi- en Vechtstreek."

Betreuren

In hun ogen is het dan ook onbegrijpelijk dat GS de (lichte) gemeenschappelijke regeling heeft afgewezen ("een top-downbenadering die wij zeer betreuren"). "Deze regeling voldoet aan de gestelde voorwaarden van de gedeputeerde en het betreft binnen de wettelijke mogelijkheden het maximaal haalbare. Het is daarnaast een goede mix tussen lokale en regionale belangenbehartiging. Het zou, kortom, de slagkracht van de drie gemeenten in de regio versterken als ware het één gemeente, maar dan zonder bestuurlijke fusie. Belangrijker nog: dit voorstel heeft draagvlak. Het nu voorgestelde voorgenomen besluit tot herindeling heeft dat uitdrukkelijk niet. De provincie geeft daarbij blijk elk argument te willen aangrijpen om de door hen, en niemand anders, gewenste fusie door te voeren. In geen van de gemeenteraden van Huizen, Laren of Blaricum bestaat een meerderheid voor fusie. Hetgeen duidelijk naar voren is gekomen in het open overleg. Het verwondert en betreurt ons dan ook zeer dat juist deze variant nu wordt voorgesteld door de provincie."

Minister Ollongren

Kandidaat-gemeenteraadslid Karin van Hunnik, nummer 2 van Larens Behoud, ontmoette afgelopen weekend op het VNG-congres voor raadsleden in Den Bosch Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Van Hunnik kaartte bij haar de door de provincie Noord-Holland ingezette Arhi-procedure aan en dan met name over het ontbreken van draagvlak voor een door de provincie bepleite fusie van Blaricum, Laren en Huizen. Volgens Van Hunnik gaf de minister aan dat de procedures weliswaar al lopen, maar dat ze blij was kleuring te krijgen bij het dossier. "De minister zei uitdrukkelijk dat een fusie zonder draagvlak niet kan", aldus Van Hunnik.

Fractievoorzitters beloven beleid op sportgebied

Debatteren over sportbeleid in het Politiek Café. Foto: Bob Awick

Laren Moet Laren meer geld uittrekken voor de sportverenigingen of moeten de clubs zelf de broek maar ophouden? Deze vragen stonden afgelopen donderdagavond ook centraal tijdens het Politiek Café 't Gooi. Duidelijk werd dat in Laren grote behoefte is aan beleid op sportgebied en alle fractievoorzitters hebben beloofd de komende jaren geld vrij te maken voor de sportverenigingen. Hiermee had Elsemieke Havenga, die samen met Sportraad-collega en ex-voetballer Simon Cziommer aanwezig was, de buit stevig binnen.

Havenga: "Laren heeft qua sport echt een impuls nodig. Je kunt met sport zo veel bereiken, zoals sociale cohesie, talentontwikkeling en gezondheid en dan is het heel vreemd dat je als gemeente daar geen beleid op hebt." Gaat het dan om accommodatie, grond of de sport? "Ik denk een combinatie van die dingen", zei Havenga. "De gemeente is verantwoordelijk voor het feit dat wij in Laren met z'n allen goed en gezond kunnen leven en sporten. En dat ze daarom inderdaad verantwoordelijk is voor bepaalde infrastructuur. Hoe en wat, daar moet je het inhoudelijk over hebben. Maar ik vind dat het tot nu toe ad hoc en niet helder is wat je als gemeente wilt met sport. Als het gaat om cultuur dan staat Laren er top bij, maar als het gaat om sport moet er nog een slag gemaakt worden. We lopen in Laren echt achter."

Intussen heeft Laren de handschoen opgepakt. Sinds medio vorig jaar is er een sportbeleidsmedewerker in dienst bij de gemeente ("dat helpt enorm", aldus Havenga) en de gemeenteraad heeft eind 2017 de nota Sport en Bewegen aangenomen. "We hebben aan de late kant beleid ontwikkeld", gaf wethouder Ton Stam toe. Dat Laren helemaal niks doet voor de clubs was tegen het zere been van Stam: "We hebben de hockeyclub van een wisse dood gered en gelukkig ook de voetbalvereniging kunnen helpen."

De aanwezigen werden tot slot getrakteerd op een lezing door Peter Sprengers, voorzitter van de NeVoBo (Nederlandse Volleybalbond). Hij schetste een beeld hoe sport er in de toekomst komt uit te zien en hoe verenigingen daarbij kunnen aansluiten en op in kunnen spelen.
Mark Druncks en Leo Janssen, bestuursleden en organisatoren van de avond, waren dik tevreden. Janssen: "Gezien de grote opkomst belooft dat wat voor de opkomst voor de twee komende debatten. Dat wordt stoelen bij zetten. Fantastisch als politiek weer zo leeft in het dorp!" De volgende debatten vinden plaats op 22 februari en 15 maart.

Wethouder Ton Stam: 'We hebben aan de late kant beleid ontwikkeld'

Gemeente Laren breidt digitale dienstverlening steeds verder uit

Laren De gemeente Laren heeft haar digitale dienstverlening verder uitgebreid. Zo kunnen commissie- en raadsvergaderingen via de website per agendapunt worden beluisterd.

Live-streaming van raads- en commissievergaderingen

Ook kunnen inwoners diverse producten van Burgerzaken digitaal aanvragen. En sinds gisteravond is het ook mogelijk de voortgang van zaken online te volgen. De gemeente Laren heeft een abonnement afgenomen waarmee raadsvergaderingen via de website per agendapunt beluisterd kunnen worden. Via dit abonnement worden raadsvergaderingen ook live gestreamd en ondertiteld. Hiermee vergroot de gemeente Laren haar digitale toegankelijkheid.
Wethouder Tijmen Smit: "Goede, toegankelijke informatievoorziening is van essentieel belang voor een goed functionerende (lokale) democratie. Het live-streamen van raadsvergaderingen is een mooi voorbeeld van hoe digitalisering een bijdrage kan leveren aan transparante besluitvorming." Inwoners van Laren kunnen binnenkort 24/7 vanaf elk gewenst apparaat nog meer diensten van Burgerzaken afnemen waarvoor ze eerst naar het gemeentehuis moesten komen. Nu is dat al mogelijk voor het doorgeven van een verhuizing en het aanvragen van uittreksels. In de loop van 2018 kunnen ook de aangifte van geboorte en overlijden (grotendeels) digitaal worden afgehandeld. De gemeente Laren is aangesloten op de Berichtenbox van Mijn Overheid. Deze persoonlijke, beveiligde, digitale brievenbus van de overheid geeft toegang tot de post en persoonlijke gegevens van steeds meer overheidsinstanties. Verder publiceert de gemeente vergunningen alleen nog digitaal en wordt inkomende post steeds vaker digitaal afgehandeld. Wethouder Smit ziet digitalisering als middel om dichter bij de inwoner te komen: "Digitalisering is geen doel op zich, maar een middel om aan te sluiten bij de vraag van onze inwoners en ondernemers. Zij willen hun zaken met de gemeente snel, efficiënt en op elk gewenst tijdstip en locatie kunnen regelen. Wij blijven daarom goed naar hen luisteren bij de verdere uitbreiding van onze digitale dienstverlening. Daarbij houden we uiteraard oog voor inwoners die niet zo digitaal vaardig zijn. Voor hen blijft er altijd gelegenheid hun zaken telefonisch en/of aan de balie af te handelen."

Patricia Klaster

Patricia Klaster (38) is sinds 2015 ondernemer van de Jumbo in Laren.

Foto: Carin van den Berg

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Laren is een prachtig dorp. Niet alleen om te zien, maar ook door de mensen die er wonen. Het allermooiste van Laren vind ik de onvoorwaardelijke liefde en trots die de inwoners voelen voor hun dorp."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Samenzijn met familie en vrienden."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Oprah Winfrey."

Waar maak je je zorgen om?
"Het toenemend nationalisme in Europa."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Ik heb niet een favoriete plek. Alhoewel ik de Brink wel heel prachtig vind. Ook op de vele terrasjes is het heerlijk toeven."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Zorgen dat er een hotel komt."

Welke reis wil je nog maken en waarom?
"Een wereldreis met het gezin."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Het bouwen van mijn eigen huis."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat."

Waar mogen ze je voor wakker maken ‘s nachts?
"Liever niet."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Investeren in duurzame projecten waar ik mijn hart en ziel in kwijt kan."

Favoriete film?
"'Bagdad Café'."

Favoriete muziek?
"Van Ravel tot Coldplay."

Vijf maanden cel voor 20-euroman

Laren De rechtbank Lelystad heeft de 30-jarige Hilversumse veelpleger - ook wel bekend als 'de schrik van Laren' - veroordeeld tot vijf maanden celstraf voor vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie de Hilversummer, ook wel bekend als de '20 euroman', te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders. De man is in het verleden vaker voor vermogensdelicten veroordeeld.

De rechtbank wijkt van de eis af omdat niet duidelijk is of de eerdere opgelegde veroordelingen geheel ten uitvoering zijn gelegd.

Babbeltruc

De thuisloze Hilversummer maakte tussen september en november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje.

Bloemen

In alle vier gevallen belde hij aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen. Of in Arnhem of in Alkmaar. In alle vier gevallen beloofde hij de slachtoffers het geld terug te zullen betalen, inclusief een bos bloemen.

Naast de vier oplichtingszaken is de Hilversummer ook veroordeeld voor het stelen van lege bierkratten bij de Jumbo in Maartensdijk.

Extra winteroptreden in café-theater Staal

Gerard Wortel (l) en Bas van der Waard. Foto: Lonneke Boots

Eemnes Een extra winteroptreden van En Vrac en bard/dorpsdichter Gerard Wortel met cellist Bas van Waard staat gepland op zondag 4 maart.

"Vanwege de grote belangstelling voor het jubileumwinteroptreden van 25 februari met dezelfde gasten", meldt organisator Gerard Wortel.
Het optreden begint om 13.00 uur in café-theater Staal aan de Wakkerendijk 23. "Dat het een feestje gaat worden is wel duidelijk." Kaarten kosten 15 euro. Reserveren kan via gerardwortel@ziggo.nl.

Lintje voor brandweerman Ronald de Schouwer

Foto: Bob Awick

Laren Burgemeester Rinske Kruisinga heeft afgelopen vrijdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de brandweer een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) uitgereikt aan brandweerman Ronald de Schouwer. Hij heeft zich 28 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer. Op de foto met collega's Hans Schotsman (m), Edgar van der Kieft (l) en Rinske Kruisinga.

Afschuivende antwoorden op vragen D66

Vervolg VP

Laren Volgens uitspraak in 2014 van de Raad van State zou deze verwijderd moeten worden, maar staat deze er anno 2018 nog steeds. "We hebben hierover meerdere malen informeel vragen gesteld aan wethouder Ton Stam, maar alleen maar verantwoordelijkheid afschuivende antwoorden gekregen. Na vier jaar indringend vragen stellen is de maat vol."

Het college krijgt dertig dagen de tijd om te reageren.

Regionale brandweer krijgt 270 meldingen tijdens westerstorm

'Veel tijd was er niet, er werd van incident naar incident gereden'

Het kan niemand zijn ontgaan: een van de zwaarste stormen ooit gemeten in ons land raasde vorige week donderdag ook over de regio Gooi en Vechtstreek.

Op de Hilversumseweg viel een boom op een rijdende auto. Foto: Bastiaan Miché

Laren Tijdens de storm kwamen ruim 270 meldingen binnen bij de meldkamer van de brandweer. Die kwamen vanuit alle hoeken van de regio. Paul Schuur, coördinator Meldkamer Brandweer: "Het was zo druk dat op alle brandweerposten in onze regio extra capaciteit werd ingezet om de meldkamer te ondersteunen in het aansturen van de brandweereenheden op de weg. Veel tijd was er niet, er werd van incident naar incident gereden."

In Laren valt op de Hilversumseweg een boom op rijdende auto

De brandweer had zijn handen meer dan vol om alle meldingen weg te werken. Met man en macht werd melding na melding opgepakt en opgelost. In al die drukte kwam er op de meldkamer ook een melding van een brand in een woonhuis aan de Burgemeester 's-Jacoblaan in Bussum binnen. Er zaten twee personen door rook ingesloten op de zolderverdieping. De brandweer redde het tweetal. Oorzaak van de brand bleek een drooggekookt pannetje op het vuur in de keuken.
In Laren haastte de brandweer zich naar een incident op de Hilversumseweg waarbij een boom op een rijdende auto was gevallen. Nadat de brandweer ter plaatse was, werd de bestuurder per ambulance ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. Eerder op de ochtend was er tijdens een incident ook al een brandweerman gewond geraakt. Hij kreeg plotseling een dikke tak in zijn gezicht. Na een kort ziekenhuisbezoek stond de brandweerman weer paraat en werd hij de rest van de dag ingezet tijdens de vele andere meldingen. De rust in de regio keerde in de loop van de middag weer terug. Donderdagavond stopte de teller van alle stormgerelateerde meldingen op 270. De brandweer is echter nog tot in de loop van vrijdagmiddag bezig geweest om alle nog openstaande meldingen af te handelen.
Plaatsvervangend brandweercommandant Dick van Baarle: "Ik realiseer me ten volle dat al deze meldingen mijn collega's in de regio - beroeps én vrijwilligers - flink aan het werk hebben gehouden. Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat mijn collega's twee mensen uit de onder de rook staande woning in Bussum hebben weten te redden. Daar doen we het immers allemaal voor. Ook ben ik zeer trots op het feit dat alle meldingen van stormschade adequaat en zo snel mogelijk zijn opgepakt. Ik wil dan ook iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan de inzet tijdens de zware storm heel hartelijk bedanken. Ook de werkgevers van onze vrijwilligers wil ik hierbij niet vergeten. Dankzij hun belangeloze medewerking konden wij gezamenlijk deze klus klaren."

Tergooi Blaricum kreeg vier slachtoffers binnen en Hilversum nog eens drie. Vijf personen werden met botbreuken opgenomen, de andere twee konden na behandeling weer naar huis.

'De 7-sprong' nieuwe naam voor Noorderlicht en De Wegwijzer

De nieuwe school heet de 7-sprong. Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes 'De 7-sprong' gaat de nieuwe school - na de fusie van Het Noorderlicht en De Wegwijzer - heten. Leerlingen van beide scholen hebben vorige week samen met burgemeester Roland van Benthem de naam onthuld. De familie Swaan uit Eemnes mag zich de trotse bedenker noemen van deze naam.

De 7-sprong wordt gevestigd aan het Schoolpad 1. De verbouwing van het pand begint binnenkort. Volgens wethouder Niels Rood was het een ingewikkeld schuifspel, omdat kinderopvang Partout moest verhuizen om het schoolgebouw aan het Schoolpad 1 te kunnen verbouwen. Aanvankelijk werd een huisvesting in de Hink Stap Sprong-school bedacht, maar uiteindelijk werd plek gevonden in de Clusterschool.
Omdat een school altijd verkeersdrukte met zich meebrengt, wordt bij de 7-sprong een schoolzone met een Kiss & Ridestrook gerealiseerd. Ook wordt kort parkeren (tijdens het halen en brengen van de kinderen) toegestaan op het basketbalveldje. "Dat is dan een half uurtje open." Personeel gaat parkeren aan de overkant van de Stadswijksingel. "En niet in het doodlopende straatje nabij de school." De school gaat op 1 september beginnen en dan is de eerste Eemnesser schoolzone (30 km/u) ook klaar. Het fietspad ligt er dan ook weer fraai bij, zegt wethouder Sven Lankreijer toe.
Beide scholen werken op dit moment al met de leermethode 'The Leader in Me', de zeven gewoonten van effectief leiderschap. Deze methode ontwikkelt persoonlijk leiderschap bij kinderen.

Expo 'Gedachten Gedicht, Poëzie Van den Brink' in Lindenhoeve

Gedichten en foto's in De Lindenhoeve. Foto: Antoinetty van den Brink

Laren In de opmaat naar het Poëzie Festival Laren is zaterdag, tijdens de vrijwilligersbijeenkomst van de Historische Kring Laren (HKL) in De Lindenhoeve, de tentoonstelling 'Gedachten Gedicht, Poëzie Van den Brink' geopend.

"Dit is een verwijzing met knipoog naar Poëzie aan de Brink", vertelt Antoinetty van den Brink, oud-voorzitter van de Historische Kring Laren. Zij schreef de gedichten en maakte de foto's voor de expositie.

Wortels

Na de lovende woorden voor de vele vrijwilligers van de voorzitter van de HKL, Bas Holshuijsen, werd de tentoonstelling geopend door Gerard Beentjes - voormalig dorpsdichter van Laren - door het voordragen van een gedicht over het hebben van je wortels in Laren. Van den Brink schreef in 2009 het boek 'Wortels in Laren, de bomen van een schildersdorp'.
De tentoonstelling in het historisch centrum aan de Burgemeester van Nispenstraat 29 is op de zaterdagen 27 januari, 3 en 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur te zien. Het Poëzie Festival Laren vindt plaats van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari.

Imkercursus bij VBBN

Laren/Blaricum De Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) Laren/Blaricum start komende maand met een imkercursus.

De basiscursus 'Bijen houden' is een ervaringsgerichte training met theorie- en praktijkbijeenkomsten van maart tot oktober, parallel aan het bijenjaar.
"De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten op dinsdagavond (20 februari, 6 maart, 13 maart en 3 april) en gaat over bijen, bloemen, honing, bijenkasten, gereedschappen en alle zaken die je zou moeten weten om het gedrag van de bijen een beetje te kunnen begrijpen", legt Laarder Bart Vos uit.

Praktijk

"Met deze kennis in het achterhoofd is aansluitend een tiental praktijkbijeenkomsten waarin je met een bijenvolk leert om te gaan, hoe je zwermen kunt voorkomen en (hopelijk) honing moet slingeren." De eerste praktijkbijeenkomst vindt plaats op zaterdagochtend 14 april.
"Voor de overige bijeenkomsten is een programma vastgesteld, maar deze data zijn afhankelijk van het weer, de bijen en de natuur. Al deze bijeenkomsten (op één na) vinden plaats op zaterdagochtend. Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig bijen te houden en wie weet kun je aan het eind van het jaar de eerste potjes honing oogsten."

Diploma

De deelnemers krijgen aan het eind van de cursus een officieel diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Voor bijenvolken, kasten en materialen wordt gezorgd en dit is bij het cursusgeld van 225 euro inbegrepen. Meer informatie: www.vbbnlarenblaricum.nl.

Fietsen voor Frank en gezin

Vervolg VP

Eemnes Ook de wethouders Jan den Dunnen en Niels Rood trapten kilometers weg voor hun plaatsgenoot. "Het was een groot succes; wel koud, maar erg gaaf", vertelt een van de deelnemers na afloop. De wereld van het gezin De Greeve stond anderhalf jaar geleden op z'n kop toen Frank werd getroffen door een herseninfarct. Dit heeft nog steeds grote impact op Frank, zijn echtgenote Monique en hun 6-jarige dochter Bo. Met Le Tour de Frank hoopten de initiatiefnemers een flink geldbedrag in te zamelen en dat is gelukt. Met het geld wordt op zolder een aparte ruimte gecreëerd voor Frank, zodat hij minder last heeft van de constante overprikkeling die hij ervaart.

Infotegels bij openbare kunstwerken

BEL Zo'n zestig kunstwerken in de openbare ruimte van Laren, Blaricum en Eemnes worden dit voorjaar voorzien van een informatietegel. Het is een verzoek vanuit de kunstcommissie om buitenkunst op die manier meer aandacht te geven.

De tegel wordt in ieder geval voorzien van de naam van de kunstenaar, de titel van het werk en het jaartal van plaatsing. Wie meer informatie wil over het kunstwerk kan daarachter komen door het gebruik van een QR-code. "De informatie komt niet bij elk kunstwerk", meldt burgemeester Roland van Benthem van Eemnes. Hij kan zich voorstellen dat de tegels uit veiligheidsoverwegingen niet bij de koeienrotondes geplaatst worden.

Bezoek van CvK Van Beek aan Kijkoor

Eemnes De commissaris van de Koning Willibrord van Beek brengt vanmiddag een bezoek aan Sherpa-locatie Kijkoor aan de Eikenlaan.

Daarnaast informeren burgemeester Roland van Benthem en de wethouders van Eemnes Van Beek over diverse actuele thema’s die spelen in de gemeente, zoals het zonneveld dat in de driehoek tegenover Kijkoor komt te liggen. Ook de HOV, het sociaal domein en het Jeugd- en Gezinsteam komen aan de orde.

Levend Minecraftspel groot succes

Jeugd gaat op in het Minecraftspel. Foto: Tymen de Sayer

Blaricum Scouting Tymen de Sayer kijkt terug op een geslaagd levend Minecraftspel. Dat werd afgelopen zaterdag door de jeugd van 7 tot 11 jaar gespeeld.

"Als afsluiting hebben we nog wat marshmallows geroosterd boven het vuur. Het was in ieder geval een leuke en gezellige middag en wellicht dat we een paar nieuwe enthousiaste leden mogen verwelkomen", vertelt Robbin Bakker.

Meer informatie is te vinden op www.scoutingblaricum.nl.

GroenLinks doet weer mee in Laren

Laren GroenLinks doet de komende verkiezingen weer mee in Laren. Voormalig PvdA-wethouder Patriek Kerkhoff wordt de lijsttrekker. De nummer twee is Brecht Daams.

Lijstduwer is Hanny Meulenkamp, die GroenLinks zestien jaar in de gemeenteraad vertegenwoordigde. Kerkhoff: "GroenLinks en Laren passen goed bij elkaar: groen, betrokken en actief. We vinden het belangrijk weer deel te nemen aan het gemeentebestuur." Info: www.groenlinkslaren.nl.

Arrestatie op de Wakkerendijk

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Boa's uit Baarn hebben vrijdagmiddag rond kwart voor drie bij het viaduct bij de A1, aan de Wakkerendijk, een 37-jarige man uit Epe aangehouden. Hij wordt verdacht van een scooterdiefstal. Deze scooter stond geparkeerd tussen het A1-talud en de voormalige Eemnesser drugsboerderij. Het voertuig is in beslag genomen.

Rijke Poëzie Avond biedt ook concert van duo Lizzy Ossevoort en Stefan Bos

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch reikt prijzen uit

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch van de 'Kunststad van het Jaar 2018' reikt woensdag 31 januari de prijzen uitreiken van de Poëzievertaalwedstrijd.

Lizzy Ossevoort en Stefan Bos treden op tijdens de Poëzie Avond. Foto: Simon Schutter

Blaricum/Huizen Ook overhandigt de Blaricumse burgermoeder de Kunst- & Cultuur Award Huizen van de gelijknamige stichting aan een zich onderscheidende kunstenaar. Wie dat is wordt pas tijdens de jaarlijkse Poëzie Avond, een gezamenlijke productie van de stichting Kunst en Cultuur Huizen en de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, in Theater De Boerderij bekendgemaakt, .

De presentatie van de avond is in handen van Maartje van Weegen, bekend van haar lange omroepcarrière, zowel op radio als op tv. Thom Schuitemaker van de bibliotheek en Nol van Bennekom van de werkgroep Kunstcafé brengen traditiegetrouw weer hun Poëzie- en Muziekkwis voor de bezoekers van de Poëzie Avond, waarmee prijzen te winnen zijn. De muzikale bijdrage komt deze keer van twee jonge aansprekende musici, pianist Stefan Bos en zangeres Lizzy Ossevoort.

Ook uit België

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch. Foto: Gemeente Blaricum

Er zijn 27 inzendingen bij de bibliotheek binnengekomen voor de Poëzievertaalwedstrijd, waarvan twee uit België. De inzenders kregen de opdracht vertalingen in te leveren van het gedicht 'The Truth the Dead Know' van de Amerikaanse dichter Anne Sexton. Deze werden beoordeeld door en deskundige jury onder voorzitterschap van emeritus hoogleraar Engelse taal en letterkunde van de middeleeuwen dr. Henk Aertsen. De twee andere juryleden zijn mr. Roxane van Iperen, native speaker English, dichteres en schrijfster van het bekroonde boek 'Schuim der Aarde' en drs. Petra Kos, leraar Engels aan het Erfgooiers College en aan de Vrije Universiteit Amsterdam, afgestudeerd in de Engelse taalwetenschap en literatuur. Zij is een nieuw lid van de jury en volgt na vijf jaar drs. Wil Hordijk op. De jury krijgt de inzendingen geanonimiseerd aangeleverd en weet dus niet wie de vertalingen hebben gemaakt.

Improvisatie

Jong talent Stefan Bos (1996) begon op zijn achtste klassiek piano te studeren maar ontdekt al snel zijn aanleg voor improvisatie. Lizzy Ossevoort (1995) stond op de lagere school al graag in de schijnwerpers met haar muzikaliteit, ze schitterde in The Voice of Holland en sleepte verschillende prijzen in de wacht bij het Jazz Vocalisten Concours en het Prinses Christina Concours. Lizzy studeerde in 2016 glorieus af met een 9 aan het Conservatorium van Arnhem.

De Poëzie Avond op woensdagavond 31 januari is gratis toegankelijk. Zaal open vanaf 19.30 uur, waarbij Le Duo (Aad Overeem op saxofoon en Nol van Bennekom op toetsen) inloopmuziek speelt. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond.

Creativiteit in boekvorm

Een trotse Frank Bijl geeft het eerste exemplaar.

Eemnes In de Kijkoor-ateliers maken mensen met een beperking de mooiste kunstwerken. Het boekje 'Kijkoor', dat onlangs is gepresenteerd, is een terugblik op het ontstaan ervan.

Henk Kouwenhoven, bestuurder van Sherpa, ontving het eerste exemplaar uit handen van Frank Bijl. Bijl bedacht de naam 'Kijkoor' toen hij heel lang geleden een tekening maakte die hij zo noemde. Theo Linde en Nico Bierlaagh, artistiek leiders, zorgden voor de totstandkoming van het boek. Linde vertelt: "Bij de uitleg van zijn tekening noemde Frank zijn tekening 'kijkoor'. Prachtig. Toen al bedacht ik dat als we ooit nog eens een atelier/galerie zouden realiseren, die dan zó zou gaan heten." In 1994 was dit een feit. Inmiddels heeft Sherpa vier Kijkoor-ateliers: in Eemnes, Hilversum, Bussum en Huizen. In 1977 was in het Singer voor het eerst werk van mensen met een beperking te zien. Het boek (20 euro) is te koop bij activiteitencentrum Kijkoor in Eemnes.

Column

Kandidaten gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Christian Pfeiffer

Ik geef u graag een inkijk in
de kandidatenlijst van maart
die hier en daar wat opzien baart
bij gebrek aan animo
Want goede raadsleden zijn schaars
die vind je niet in elke hoek
voor een beetje lid moet je op zoek
van hier tot Tokio

D66 presenteert
Een frisse kandidatenlijst
die van degeen die is vergrijsd
volledig is gekuist
Wel Fransje Postma nog bedankt
ondanks jouw politiek getob
gelukkig is er Diny Dop
waardoor Eemnes weer bruist

Neem Seldenrijk op nummer een
voor het CDA, dat moet een grap
of is het zijn rentmeesterschap
waarvoor hij wordt beloond
Hoe groot is zijn betrokkenheid
Hoe vaak verlaat hij weer de raad
wanneer het om zijn handel gaat
en zo zijn kiezers hoont

De VVD in ons Eemnes
heeft slechts maar één partijbelang
dat is haar eigen ondergang
daar kan zij niet omheen
Was het eerst Zoetman die verdween
daarna kwam Willem, Paul, Monique
als ‘t toppunt van partijtactiek
staat Schade nummer één

Dorpsbelang voert een gevecht
tegen haar kandidatenlijst
waar men zich ongelukkig prijst
met Eddy’s dadendrang
Wanneer doet hij stapje terug
De lijst die Ed slechts eer bewijst
dat is de monumentenlijst
in ‘t Eemnesser belang

De macht van de P van de A
is door de jaren aangetast
omdat zij niemand meer verrast
in heel haar achterban
Met Marcus van de Brink op twee
hoopt zij op een survival kit
maar hetgeen waar nog muziek in zit
is Leon Lutterman

Hier tussendoor een requiem
voor van de Bergh en voor Sprey
het einde is voor hen nabij
als fractie van de raad
Ze hebben zich bij Dorpsbelang
als laatste poging aangemeld
maar zijn uiteindelijk kaltgestelt
staan beiden nu op straat

Dus mochten er partijen zijn
die zoeken naar een kandidaat
er lopen er nog twee op straat
op zoek naar een partij
De kleur maakt hen zoveel niet uit
degeen die valt op Paultje Sprey
heeft er voor een appel en een ei
de HOV-lijn bij

Nieuwe folder voor Klepperman van Elleven

Foto: Bob Awick

Laren In vol ornaat heeft een afvaardiging van de Klepperman van Elleven vorige week een bezoekje gebracht aan de Rabobank aan de Burg. van Nispenstraat. Daar werd aan twee bankvertegenwoordigers de allernieuwste folder van de folkloristische dansgroep overhandigd. Deze kon gemaakt worden dankzij een uitkering vanuit het Coöperatiefonds van de voorheen Boerenleenbank.

Woningvoorraad voor kopers in 't Gooi steeds beperkter, vraag blijft groot

Gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro

De woningkrapte neemt toe. Foto: NVM

Laren Wie dit jaar een woning wil kopen in het Gooi moet er snel bij zijn. De keuze wordt beperkter en de vraag blijft groot, blijkt uit cijfers van de NVM afdeling 't Gooi. De totaalvoorraad woningen in het Gooi en de Vechtstreek is in 2017 steeds verder afgenomen. Stonden er eind 2016 nog 2.049 woningen te koop - al 1.000 minder dan eind 2015 - in 2017 stopte de teller bij 1.280 woningen. Dat is een daling van 37,5 procent.

Voor starters hele klus om woning te vinden (en te krijgen)

"Het ontwikkelen van nieuwbouw is dus zeker ook voor onze regio van belang om een ruimere woningvoorraad te krijgen", aldus voorzitter Alfred De Kleermaeker van de NVM afdeling 't Gooi. De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het vierde kwartaal 2017 het aantal woningverkopen. Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stond er in het laatste kwartaal van 2017 36 procent minder woningen te koop dan een jaar eerder.
Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 9,1 procent. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro. Evengoed gaan ze als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een kwart van de woningen zelfs boven de vraagprijs.
In deze regio zijn in het vierde kwartaal 1.041 woningen verkocht en dat binnen een gemiddelde looptijd van veertig dagen. Het aantal transacties is met 16,1 procent gedaald. De transactieprijzen zijn in datzelfde jaar met 11,9 procent gestegen naar nu 402.000 euro. Dat is 7,7 procent boven het hoogste niveau van voor de crisis.
Van de appartementen verwisselden er 262 van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 205.000 euro, een prijsstijging van 17,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Van de tussenwoningen werden er 297 verkocht met een gemiddelde transactieprijs van 290.000 euro. Een prijsstijging van 11,8 procent.
Er werden 178 hoekwoningen verkocht met een gemiddelde transactieprijs van 342.000 euro, een prijsstijging van 6,2 procent. Met de 2-onder-1-kapwoningen ging het ook goed. Er werden er 193 verkocht tegen een gemiddelde transactieprijs van 560.000 euro, een prijsstijging van 5,2 procent. Als laatste type zijn er de vrijstaande woningen waarvan er 111 van eigenaar verwisselden. De gemiddelde transactieprijs bedroeg 987.000 euro: een prijsstijging van 19,9 procent en dat is tevens de grootste stijger in de transactieprijzen. Bij alle soorten stonden de woningen veel minder lang te koop dan een jaar eerder.
Gelijk met de landelijke tendens loopt ook in onze regio het aantal te koop staande woningen terug. Duidelijk is te zien dat het aantal transacties in de appartementen met bijna 30 procent is afgenomen.
Veel kandidaat-kopers komen vanuit grote steden zoals Amsterdam en Utrecht richting het Gooi. In Amsterdam is de markt zeer krap, er wordt veelal boven de vraagprijs verkocht en dat legt een druk op de woningmarkt in het Gooi. Daarom het advies aan kopers om dit jaar nog sneller te schakelen dan vorig jaar. Vooral voor starters wordt het een hele klus om een woning te vinden (en te krijgen).

Opdracht VvE De Wetering tot verduurzamen complex

V.l.n.r. Henk Seinen, Liesbeth Boersen en Peter Schaap. Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum Vereniging van Eigenaren (VvE) De Wetering uit Blaricum heeft opdracht gegeven om hun complex vergaand te verduurzamen.

Het einddoel is om de woningen te renoveren naar Nul op de Meter. Daarmee is deze VvE koploper in de regio Gooi en Vechtstreek.

Contract

Vorige week zetten Henk Seinen (Seinen Projectontwikkeling) en Peter Schaap (voorzitter VvE De Wetering) hun handtekening onder het contract.

Grote stappen

Wethouder Liesbeth Boersen, die daarbij aanwezig was, sprak van een bijzonder moment: "Deze Blaricumse VvE is de eerste in de regio die echt grote stappen zet om te verduurzamen. Daar ben ik trots op. Door slim gebruik te maken van zowel energiebesparende als energie opwekkende voorzieningen kan deze VvE het netto energieverbruik tot nul reduceren. Het past heel goed bij de ambities van de gemeente om een energiezuinige en klimaatbestendige gemeente te zijn."

22 / 28

23 / 28

Cursus 'Klik en Tik: het internet op' start op 1 februari in de bibliotheek in Huizen.

Vrijdag 26 januari

Borreluurtje met je Buurtje(s)

16.00 uur | De Malbak Blaricum

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voorleesontbijt burgemeester

11.00 uur | Brinkhuis Laren

Waarnemend burgemeester van Laren komt voorlezen.

Open Dagen De Gooische Fotoschool

9.00 uur | Het Kunstkantoor Huizen

Springtide treedt op!

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Zaterdag 27 januari

Start Gezond Beginnen met Hardlopen

9.30 uur | Camping de Woensberg Huizen

www.sportiefhardlopenhuizen.nl

Peutermarkt

10.00 uur | Bibliotheek Huizen

20 organisaties komen samen.

Tips beter persbericht!

10.00 uur | Muziekvereniging prinses Irene Huizen

Van cultuurjournalist Rudolf Hunnik.

Zondag 28 januari

Fotografieworkshop

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

Maandag 29 januari

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Workshop: Overstappen op Windows 10

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

www.seniorweblarennh.nl.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN

Genealogie met de pc

14.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

www.seniorweblarennh.nl.

Dinsdag 30 januari

Veilig Vallen (55+)

10.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Info: www.osorezu.nl/bsc/ of bel 06-152760336.

iPad en iPhone uitgebreid verkennen

9.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

www.seniorweblarennh.nl.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

www.debrassershoeve.nl.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom Blaricum

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Kringloopwinkel Stichting Servitas Poolvos 2 1273 JL HUIZEN.

Workshop Kennismaken met de iPad en iPhone

14.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

www.seniorweblarennh.nl.

Gratis Nederlandse les / Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Woensdag 31 januari

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Tarot

13.30 uur | Brinkhuis Laren

035-5388966, Coby van Opstal.

Film aan de Brink – 'The Big Sick'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Film aan de Brink – 'My Cousin Rachel'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Tafelmanieren vroeger en nu

20.00 uur | De Blaercom Blaricum

www.volksuniversiteithetgooi.nl

Vrouwengroep Omnia-Feestdagen in culturen

20.00 uur | Wijkcentrum Meentamorfose Huizen

Donderdag 1 februari

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Voor info, bemiddeling, advies of scholing.

Cursus Zelfverdediging Dames

Osorezu Dojo Huizen

www.osorezu.nl of 06-15276036.

Cursus 'Klik en Tik: het internet op'

10.00 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum 't Vuronger Huizen

Workshop Sociale media w.o. Facebook

14.00 uur | Vivium Johanneshove Laren

www.seniorweblarennh.nl

Cursus Zelfverdediging Dames

19.30 uur | Osorezu Dojo Huizen

www.osorezu.nl of bel 06-15276036.

'Anton Heyboer - zijn werk, zijn leven'

20.00 uur | Brinkhuis Laren

Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Foto: Eemjazz

Blaricum Eemjazz speelt zondag 28 januari van 14.30 tot 17.00 uur in Hotel Restaurant Bellevue aan de Huizerweg 11 in Blaricum. De bandleden brengen een gevarieerd repertoire: swing, ballads, latin en hits van alle tijden. Meer informatie op www.eemjazz.nl.