Laarder Courant de BEL

11 april 2018

Laarder Courant de BEL 11 april 2018


Blaricum heeft college rond; Laren en Eemnes schieten op

BEL Anne-Marie Kennis (Hart voor Blaricum, HvB), Liesbeth Boersen (De Blaricumse Partij, DBP) en Gerard Knoop (CDA) gaan samen met burgemeester Joan de Zwart-Bloch het nieuwe college vormen. Over de verdeling van de portefeuilles moet nog gesproken worden.

Het eerste concept van het coalitieakkoord is klaar. "Eind deze week wordt het aangeboden aan de overige partijen met het verzoek aan te geven of en wat zij missen en graag toegevoegd zouden willen hebben/zien", zegt Anne-Marie Kennis.
Zij verwacht dat tijdens de raadsvergadering van 24 april de wethouders beëdigd kunnen worden en het akkoord definitief is.
Larens Behoud (LB) gaat verder met de VVD. Na een inventarisatieronde van de vijf politieke partijen is het advies van informateur Leo Janssen opgevolgd en besloten door te praten met de VVD.

Janssen gaat als formateur verder om samen met lijsttrekker Peter Calis tot een coalitieakkoord en collegevorming te komen. De formateurs hopen er voor Koningsdag uit te zijn.

Niet met Liberaal Laren

Blaricum levert wethouders van HvB, DBP en CDA

De afgelopen vier jaar vormden LB en VVD samen met het CDA de coalitie. Na uitgebreide gesprekken kon de informateur alleen maar concluderen mede-winnaar Liberaal Laren, die van twee naar vier zetels groeide, niet in een komende formatie te betrekken.

3

Riek Langen (84) al 40 jaar vrijwilliger bij Reumafonds

Riek Langen al veertig jaar betrokken bij het Reumafonds in Laren.

Laren Riek Langen (84) is al veertig jaar als vrijwilliger betrokken bij het Reumafonds. Als wijkcoördinator stimuleert zij een vast team van collectanten en de actieve Larense loopt zelf ook nog regelmatig met de collectebus voor het goede doel. Reden voor het Reumafondscomité om de smaragden jubilaris extra in het zonnetje te zetten. "Ik doe dit liever dan met reuma thuiszitten", zegt de kwieke Langen.

Wielrenner botst op paaltje

Eemnes Met een forse snijwond onder zijn oog en mogelijk een sleutelbeenbreuk is een lid van de wielerploeg Moeke Spijkstra zondagmiddag naar het ziekenhuis vervoerd. De man was op de Eikenlaan in Eemnes over de kop geslagen, nadat hij tegen een brandweerpaaltje was gereden.

Bol an in Laren

Collectie: Leo Janssen

Je varken uitlaten in het centrum van Laren. Het gebeurde vroeger gewoon. Er zijn zelfs opnamen van gemaakt.

7

Oldtimerkoor
Ondersteuning bieden tijdens de zangmiddag, het halen/brengen van bewoners, koffie/thee schenken en als u het gezellig vindt, meezingen (ook als u niet goed bij stem bent, het gaat om de gezelligheid). Werktijden: maandag tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren, telefoon: 035-6256558/62564 11 of k.vanrumt@amaris.nl.

Wandelroutes bepijlen
Tijdens de Wandelvierdaagse Het Gooi (20 t/m 23 juni) gaat u vier dagen de routes bepijlen op de mooiste plekjes van het Gooi en omgeving en na afloop gaat u de pijlen weer ophalen. Twee weken voor de vierdaagse is er een informatieavond waar uitleg wordt gegeven over het bepijlen. U gaat altijd met een ervaren bepijler op stap die de route op zijn duimpje kent. Werktijden: tussen 06.00 en 10.00 en tussen 14.00 en 17.00 uur. Contactpersoon: Jan de Boer van Stichting Wandelvierdaagse het Gooi, telefoon 06-23266658/06-12648311 of jandeboer@kpnplanet.nl.

Hond uitlaten in Blaricum-dorp
Voor een oude dame in Blaricum-dorp zoeken we vrijwilligers die 1x per week (of vaker) het hondje willen uitlaten in de periode van mei tot september in verband met vakantie van de vaste honduitlater. Maar eerder mag natuurlijk ook. Werktijden in overleg vast te stellen. Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Themabijeenkomst voor vrijwilligers
De Versa Vrijwilligerscentrale organiseert op donderdag 12 april van 10.00 tot 12.00 uur de themabijeenkomst 'In gesprek met ervaringsdeskundigen met een GGZ-achtergrond' in het Brinkhuis in Laren. Heel veel mensen hebben te maken (gehad) met een psychische stoornis. Ook als vrijwilliger komt u in contact met mensen met een GGZ-problematiek. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie van de coördinator van het MEE Infocentrum GGZ in samenwerking met twee ervaringsdeskundigen. Opgeven kan via www.vagev.nl - hier staan ook de bijeenkomsten op andere data in andere plaatsen - of bel naar de Versa Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum, telefoon 035-7504149.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Gedichtenwedstrijd over Cultureel Erfgoed, ook in Eemnes

Eemnes In de provincie Utrecht vindt de dichtwedstrijd Parade der Poëten plaats in drie regio's, ook in Eemland (dus Eemnes).

Het thema is 'Cultureel erfgoed in de (wijde) streek'. De organisatie van dit evenement is in handen van de dichters André van Zwieten, Gerhard te Winkel, Gerard Beentjes en Fred Penninga, in opdracht van de provincie Utrecht. In elke regio wordt uit de inzendingen een top 10 genomineerd door een onafhankelijke jury; de genomineerden krijgen een uitnodiging om hun gedicht voor te dragen op de feestelijke slotbijeenkomst. Elke streekwinnaar wint 100 euro en aan het eind van de serie zal een dichtbundel worden gepresenteerd van de beste gedichten uit de wedstrijd. In de bundel komen ook bekende dichters uit de provincie Utrecht aan het woord.
In de editie Eemland gaat het om 'Cultureel erfgoed in de gemeenten Eemnes, Baarn en Bunschoten-Spakenburg'. "In deze drie gemeenten kunt u denken aan het pontje bij Eemdijk, de koninklijke wachtkamer bij station Baarn, Kasteel Groeneveld, Het Dikke Torentje van Eemnes, maar ook aan oude dorpsverhalen, verdwenen beroepen en tradities, zoals de klederdracht van Spakenburg, de strijd tussen de Blauwen en de Roden of de veldslag van 1481 bij Eemnes", meldt de organisatie.

Gedichten insturen kan tot en met maandag 4 juni om 24.00 uur. Iedereen mag meedoen. Het wedstrijdreglement is op te vragen bij info@deliterairewerkplaats.nl. De feestelijke slotbijeenkomst van de Parade der Poëten vindt op 12 juni plaats van 20.00 tot 22.00 uur in de Openbare Bibliotheek van Eemnes.

Weerbericht

Minder wisselvallig, zonnige perioden, zeer zacht

Met soms een bui, zon en temperaturen boven normaal is het groeizaam lenteweer. Bepalend voor het weer is enerzijds hoge luchtdruk boven Scandinavië en anderzijds lage luchtdruk boven Spanje. Dit veroorzaakt een aflandige oostenwind. De invloed van het hogedrukgebied neemt vanaf het weekend toe. Er komt geleidelijk meer zon en de temperatuur stijgt opnieuw.

Donderdag en vrijdag

Het weerbeeld voor donderdag is wisselvallig. Er is een mix van wolken, een enkele bui en de zon schijnt nu en dan. Bij een matige oostenwind wordt het 18 à 19 graden. Ook vrijdag is het nog tamelijk wisselvallig. Er is soms wat zonneschijn, maar er is nog kans op een enkele bui. De temperatuur ligt in de middag op circa 16 à 17 graden bij een meest matige zuidelijke wind.

Het weekeinde

In het weekeinde neemt de buienkans verder af tot alleen een verspreide lokale bui. Voor zaterdag en zondag worden perioden met zon verwacht. De matige wind waait uit een oostelijke tot noordoostelijke richting. De maximumtemperatuur ligt rond de 19 graden. Dat is boven normaal. Het langjarig gemiddelde voor half april ligt op zo'n 13 graden als maximum.

Weetje

Het normale ofwel gemiddelde maximum stijgt in april van 12 graden aan het begin van de maand naar 15 graden eind april. Op gemiddeld vier dagen in april wordt het meer dan 20 graden. Vorig jaar was dat alleen op 9 april, maar toen was het op 30 en 31 maart al 22 graden geweest. Topper is april 2007 met 14 dagen boven 20 graden, waarvan 7 boven 25 graden.

Pas om teken te verwijderen van Utrechts Landschap

Foto: Utrechts Landschap

Eemnes Utrechts Landschap verspreidt een speciale tekenpas waarmee teken gemakkelijk te verwijderen zijn. De tekenpas is gratis op te vragen via de website van de natuurbeschermer: www.utrechtslandschap.nl/tekenpas.

"We vinden het belangrijk dat iedereen veilig van de natuur kan genieten", zegt boswachter Rob Veenbrink. In de lente worden de teken weer actief. Daarom is Utrechts Landschap in samenwerking met RIVM een voorlichtingsactie begonnen, in aanloop naar de Week van de Teek, die plaatsvindt van 16 tot 22 april. Het Utrechts Landschap stelt gratis tekenverwijderpassen beschikbaar. Met deze pas kunnen teken handig losgemaakt worden.

Aanvragen via www.utrechtslandschap.nl/tekenpas. Op=op.

Henk van Hees: 'Heerlijk, maar vooral gezellig sportfestijn'

43ste Eemnesser Polderloop levert 3.520 euro op

Onder het toeziend oog van Polderloop-bedenker Bep de Boer en pater Wijnand van Weegen heeft zondag de 43ste Polderloop plaatsgevonden.

Aan de start verschenen 210 deelnemers. Foto: Henk van Hees

Eemnes De Eemnesser Polderloop, georganiseerd door de KPJ Eemnes, heeft 3.520 euro opgebracht. Aan de start verschenen 210 hardlopers en wandelaars. Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van een waterpomp en zonnepanelen voor de waterzuivering in het Zuid-Afrikaanse Friersdale.

De winnaars: Tess Kuijer uit Eemnes (5 km), Friso Bruins uit Eemnes (5 km), Francien van Ojen uit Utrecht (5 km), Martijn van der Wardt uit Laren (5 km), Cynthia Klumper-Stuijver uit Eemnes (10 km), Eugène Oldenhof uit Amstelveen (10 km), Karin Vissers uit Hilversum (15 km) en David Helfferich uit Baarn (15 km). De Superprijs 2018 voor de meest opvallende deelnemer werd gewonnen door Jolanda Martens uit Eemnes. Woordvoerder Henk van Hees: "Er waren geen uitvallers; wel hadden sommige lopers last van de warmte. Er waren veel deelnemers uit de regio, maar soms ook van ver weg. Zelfs één uit Wit-Rusland. Het was een heerlijk, maar vooral ook gezellig sportfestijn."

Dorpsdiner voor eerst in tuin Singer

Laren Het 13de Dorpsdiner vindt dit jaar op zondag 10 juni plaats in de vernieuwde tuin van Singer Laren. Er is plaats voor 450 gasten (in plaats van 500) en het aantal reserveringen gaat hard, meldt Karel Loeff namens de Rotary Laren-Blaricum.

Het is leuk omdat de tuin van Singer gerenoveerd is, zegt Loeff. "Maar de organisatie met enorme tenten is ook heel kostbaar. We waren er met Singer vrij snel uit. Het wordt iets anders, maar de ontvangst is op het plein voor Singer en dat geeft ook een mooie sfeer, denken we."
Voor het eerst organiseert de Rotary ook een loterij. Door loten te kopen kunnen de deelnemers exclusieve prijzen winnen. Met de deelname aan het diner en de loterij dragen de gasten rechtstreeks bij aan een van de tien projecten van lokale goede doelen waarvoor de Rotary in totaal minimaal 25.000 euro wil ophalen. Naast toegang tot het Dorpsdiner kunnen de deelnemers met hun toegangsbewijs van dinsdag 5 tot en met zondagmiddag 10 juni gratis de nieuwe tentoonstelling 'Geschilderde tuinen' in Singer Laren bezoeken. Aanmeldingen voor het Dorpsdiner en loten worden verkocht via de website www.dorpsdiner.nl. Kaarten voor deelname kosten 44,50 euro per couvert.

Formeren van colleges

Vervolg Vp

Gezien het belang van het behoud van de zelfstandigheid van Laren streven de formateurs ernaar met Liberaal Laren nauw samen te werken en de partijleden mogelijk bij een raadsprogramma te betrekken.

Eemnes

"Er wordt tempo gemaakt", laat Jan de Zeeuw van DorpsBelang (DB) in Eemnes weten. "Dit weekend is het conceptcoalitieakkoord van DorpsBelang en PvdA afgerond." Dit is gisteravond voorgelegd aan de leden van DB en aan de leden van de PvdA. Toen hebben er ook gesprekken plaatsgevonden met VVD, CDA en D66 om zich bij het coalitieakkoord aan te sluiten en mogelijk een wethouder te leveren. "Dit laatste omdat we een brede coalitie nastreven, eventueel zelfs met een raadsprogramma." DB wil af van zogenaamde vechtsituaties waar geen ruimte is voor dualisme of inbreng van de oppositie. "Een evenwichtig college met teamgevoel", aldus De Zeeuw.

Herdenking bij Monument voor Joodse kinderen aan Langsakker

Bij het Monument voor de Joodse Kinderen. Foto: Bastiaan Miché

Laren Bij het Monument voor de Joodse kinderen vindt donderdag 19 april tussen 16.00 en 18.00 uur een herdenking plaats. Het monument is geadopteerd door leerlingen van Laar & Berg. Zij zullen ook voorgaan tijdens de plechtigheid op het Reitsemaplantsoen aan de Langsakker.

Vorig jaar werd op initiatief van Ineke Hilhorst door de lokale bevolking, particulieren en leerlingen van Laar & Berg het monument opgericht. Het monument herdenkt de 48 kinderen en 4 stafleden van de Berg-Stichting die zijn vermoord tijdens de Holocaust én directeur Jan Reitsema, die vele kinderen redde. Bij het monument van beeldhouwer Lon Pennock ligt een plaquette waarin de namen van de vermoorde kinderen en hun begeleiders zijn gegraveerd zodat zij nooit zullen worden vergeten en om de jeugd van nu te informeren over de afschuwelijke gevolgen van de Holocaust. Van 1909 tot 1965 was op de plaats waar nu de school staat de Berg-Stichting gevestigd: voor de oorlog een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen, na de oorlog een tehuis voor Joodse weeskinderen. Bijeenkomst bijwonen? Aanmelden via www.monumentbergstichting.nl.

Melle v.d. Geest

Melle van der Geest (20) stond op plek 4 op de lijst van D66 Laren, maar kwam niet in de raad. D66 heeft nog één zetel.

Foto: Eigen foto

In Laren sinds?
"Mijn geboorte, dus een kleine 20 jaar."

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Prachtig, rustig, gemoedelijk en iedereen kent elkaar."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Borrelen met vrienden en dineren. Ook bezoek ik graag musea, het theater, klassieke concerten en opera's."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met de almachtige God, onze Heer."

Waar maak je je zorgen om?
"De polarisering in de maatschappij, de zogenaamde 'kloof'."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Het terras van Mauve in de zomer, met uitzicht op de Brink."

Laren mist nog?
"Er is een nijpend tekort aan betaalbare woningen voor starters en ouderen die kleiner willen gaan wonen."

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Een vuurwerkverbod afkondigen voor particulieren en het geld dat niet wordt uitgegeven aan het herstellen van de schade gebruiken om een gemeentelijke vuurwerkshow te organiseren."

Fusie of zelfstandig?
"Fusie, zelfstandigheid is op de lange termijn niet houdbaar, zie de vuistdikke rapporten."

Naar welk land zou je nog willen?
"Japan lijkt me indrukwekkend."

Wat zou je nooit doen en waarom?
"Het vertrouwen van vrienden schaden of hen verloochenen."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Investeren in de lokale journalistiek. Daar gaat veel te weinig geld naartoe."

Op de fiets langs agrarisch Eemnes

Eemnes De AKOE (Agrarische klankbordgroep van Eemnesser Ondernemers) organiseert zaterdag 21 april een fietstocht door de Eemnesser polder.

Tijdens deze fietstocht krijgen de deelnemers een beeld hoe de agrarische sector omgaat met zaken als vogelbescherming, natuurbeheer en duurzaamheid. Onder begeleiding van een gids worden plas/drasgebieden en agrarische bedrijven bezocht. Rondleidingen zijn er over een professioneel paarden-, een modern melkvee- en een hobbymatig schapenbedrijf. De ondernemers vertellen welke kansen, maar ook welke beperkingen er vaak zijn. Hoe zij telkens moeten kiezen tussen enerzijds maatschappelijke wensen, maar anderzijds de economische gevolgen voor hun bedrijf daarvan.

Eemland 300

Aanleiding voor deze fietstocht is de onwetendheid die naar voren kwam bij de afgelopen najaar door Natuurmonumenten georganiseerde discussiebijeenkomsten Eemland 300. Tijdens deze bijeenkomsten werd er door een groep van driehonderd geïnteresseerde bewoners van Eemland gepraat over hun specifieke invulling van de Eemnesser polder. Een invulling met soms hele goede ideeën, maar waarbij men vaak niet had stilgestaan dat dit soms verstrekkende gevolgen kon hebben voor de in de polder werkzame ondernemers. Ondernemers met oog voor de natuur, maar die natuurlijk ook gewoon hun boterham moeten kunnen verdienen.

Aanmelden

De fietstocht start om 12.30 uur vanaf Pensionstal De Paardenstek aan de Wakkerendijk 31. Deelname is gratis en jong en oud zijn welkom. Uit logistiek oogpunt voor 19 april aanmelden door een e-mail te sturen naar fameek@casema.nl.

Spuitgasten aan de bak in wedstrijd

Eemnes De brandweer Eemnes organiseert zaterdag 14 april tussen 08.00 en 15.30 uur een brandweerwedstrijd.

In het Eemnesser scenario worden ten minste twee tankautospuiten en een officier van dienst ingezet. Wie getuige wil zijn, kan zich melden op de kazerne aan de Noordersingel 4a. Daar krijg je de wedstrijdlocatie te horen.

Flinke klapper in Oude Dorp

Foto: Bob Awick

Blaricum Op de kruising Kerklaan/Fransepad heeft vorige week een aanrijding plaatsgevonden tussen twee voertuigen. Hierbij ging een auto met aanhanger op zijn kant. De schade was groot, maar er raakte niemand gewond. Dit is al de tweede aanrijding binnen drie dagen op deze plek, liet een omstander weten. De brandweer heeft het wegdek gereinigd.

Felicitaties voor jarige mevrouw Pezy (100)

Mevrouw Pezy samen met de burgemeester. Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum Mevrouw Lies Pezy, bewoonster van de Torenhof, is gisteren honderd jaar geworden.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kwam langs om haar namens de gemeente Blaricum te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal en overhandigde de jarige job een prachtig boeket. Ook waren er vanuit het huis bloemen en koffie met een petitfour. Volgens een nicht van mevrouw Pezy ging de 100-jarige dame de hele dag feestvieren. Daarvoor werd de bibliotheek in het huis afgehuurd.

De heer Van Klooster laat zijn varken uit. Collectie: Leo Janssen

Onze hond Doortje, een wit-champagne gevlekt cotonnetje dat volgende week alweer 14 jaar wordt, wordt iedere dag door mijn vrouw Annemarie met de grootste liefde geborsteld, van brokjes en water voorzien, zorgzaam toegesproken en meerdere keren per dag 'bol an' uitgelaten.


Na zo'n ommetje richting basiliek kwam ze thuis met een verhaal van een andere dierenliefhebster: eigenares van Jimmy, een zwart-witte Engelse setter. De vriendelijke mevrouw had haar binnengeroepen en een werkelijk unieke foto laten zien en een dito verhaal verteld.
Nieuwsgierig en vol enthousiasme ging ik op zoek of ik het als krantenbericht kon vinden in het Delpher-archief (de 'goudmijn' waar je met één muisklik toegang krijgt tot 30.000.000 gedigitaliseerde pagina’s uit meer dan 90.000 boeken, 1.000.000 kranten en 1.500.000 pagina's tijdschriften vanaf de 17de tot 20ste eeuw). De Limburger van 18 september 1971 meldde het en kopte 'Varken aan de lijn'. Ik citeer: 'Zoals veel mensen hun hond uitlaten, gaat de heer H. Van 't Klooster geregeld met zijn varken wandelen. Uiteraard een tafereeltje dat veel bekijks trekt. De heer Van 't Klooster, die aan de Brink naast de basiliek woont, ontfermde zich enkele maanden geleden over het varken, toen een kennis overleed en niemand wist wat er met het dier moest gebeuren.'
Ik wilde er meer van weten en toog naar de monumentale kruisboerderij. De deur werd opengedaan door Marga Kroeze-van Klooster (dus niet van 't) die er woont met haar man Ruud en de kinderen Bas en Suzanne. Ze liet me de unieke foto zien. Een andere dan die in De Limburger. Als oud-televisieman herkende ik presentator Gerard van den Berg. Hij interviewt boer Hannes van Klooster (1904-1989) voor zijn programma 'Waar of niet waar' van de NCRV, aldus Marga, die mij verder vertelde dat haar vader het varken met een slechte gezondheid had overgenomen van zijn zwager Krien Fokker en er daarom graag mee uit wandelen ging richting Brink, die voor de krulstaart destijds één groot smulpaleis was vol eikels. Dat is nog eens iets anders dan de lekkernij van nu, de poffertjes en wafelen van Corn. De Haan!

Restaurant Cha! open voor publiek

Laren Het zusje van The Red Sun - Cha! aan de Naarderstraat in Laren - is open. Na een periode van voorproeven door vrienden van eigenaren Wimmy Hu en Pieter van den Ham kunnen nu ook gasten van buitenaf aanschuiven.

"Genoeg getraind en geproefd; we zijn er helemaal klaar voor", zegt Hu. In april alleen nog open voor diner (op maandag en dinsdag gesloten); de keuken is open van 16.00 tot 22.00 uur. Vanaf mei kan er ook geluncht worden. De keuken gaat dan om 11.30 uur open. Hu presenteert traditionele Aziatische lekkernijen in een gezond en hip jasje. Reserveren via telefoonnummer 035-7620999 of info@cha-asiancomfortfood.nl.

Hulp bij invullen van aangifte belasting

BEL Inwoners van Blaricum, Eemnes en Laren kunnen bij Versa Welzijn hulp krijgen bij de belastingaangifte over 2017.

Hiervoor is nog deze maand - na telefonische afspraak - deskundige hulp aanwezig in Schering & Inslag aan de Eemnesserweg. De hulp is uitsluitend bestemd voor mensen met een inkomen tot 36.000 euro per jaar. De kosten per enkele aangifte bedragen 17,50 euro en voor een echtpaar 25 euro. De belastinghulp verzorgt de aangifte per computer. Voor het versturen hiervan moet de cliënt in het bezit zijn van een DigiD-code (= een wachtwoord en een gebruikersnaam). Bij de Blaercom of de Malbak, in de Hilt of het Brinkhuis ligt een lijst/flyer waarop staat welke papieren verzameld dienen te worden voor de aangifte. Versa is te bereiken via telefoonnummer 035-6250000.

EHBO viert jubileum met oefening

Blaricum De EHBO Vereniging Blaricum bestaat 60 jaar en dat wordt zaterdag 14 april gevierd met een grote buitenoefening bij het clubgebouw aan het Hendrik Smitslaantje 2.

Aan de oefening, die om 14.30 uur start, werken mee: brandweer, politie, BHV en leden van de EHBO-vereniging. Toeschouwers zijn van harte welkom om te kijken hoe alle deelnemers het ervanaf brengen. Na afloop is er een hapje en drankje in het verenigingsgebouw waar het jubileum wordt gevierd. Tijdens dit feestelijke moment worden de jubilarissen van de vereniging in het zonnetje gezet.

Aangifte BasBEL

Eemnes In de bibliotheek is dinsdag 17 april van 14.00 tot 20.00 uur een invulspreekuur voor online belastingaangifte doen. Het spreekuur wordt verzorgd door BasBEL en is in principe bedoeld voor leden. Ter plekke lid worden is mogelijk en het nieuwe lid wordt dan meteen geholpen met het invullen van de aangifte. Aanmelden hiervoor kan via voorzitter@basbel.nl.

Positieve reacties op narcissenactie van GNR

Foto: Bastiaan Miché

Laren "We willen graag op een leuke manier in contact komen met onze bezoekers en dat is goed gelukt", zegt Edwin van Oevelen, woordvoerder Goois Natuurreservaat over de narcissenactie die afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. "Het was een leuke middag en we hebben veel positieve en sympathieke reacties ontvangen", zegt hij er ook nog over. "We hadden wel gehoopt op iets meer toeloop." Karen Heerschop, directeur-rentmeester a.i., trapte de actie bij het Sint Janskerkhof af.

Laren in top 3 qua hoogte grafkosten

Laren Uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de grafkosten staat de gemeente Laren met 6.060 euro op plaats drie van duurste gemeenten.

De nummer 1 en 2 bevinden zich in Groningen (7.129 euro) en Papendrecht (6.160 euro). De goedkoopste zijn in Losser (721 euro) in Overijssel.

Singer Laren krijgt de omvangrijke kunstcollectie van Els en Jaap Blokker

'De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis'

Een droom voor Singer Laren komt uit. Het museum krijgt de kunstwerken die weduwe Els Blokker samen met echtgenoot Jaap heeft opgebouwd. "De collectie hoort bij Laren", zegt Els Blokker. Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren: "Dankzij de schenking van Els Blokker kunnen wij permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme aan het publiek laten zien."

Portret Greet van Cooten van Jan Sluijters. Afbeelding: Singer Laren

Laren Singer Laren ontvangt de Collectie Nardinc van kunstverzamelaar Els Blokker-Verwer (1947). Het gaat om een omvangrijke schenking, die de gehele privécollectie kunstwerken van Els en Jaap Blokker omvat.

Rode draad in de collectie is het werk van Jan Sluijters, aangevuld met tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Theo van Rysselberghe, Piet van der Hem, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink, en bestaat uit ruim honderd schilderijen en werken op papier.

Permanent

Voorstudie Nardinc-vleugel © Architoop. Artist Impression © Architoop

Nardinc-vleugel met wisselende collectie opent eind 2020

De Collectie Nardinc biedt een museaal overzicht van het Nederlands modernisme in de eerste helft van de 20ste eeuw en sluit naadloos aan bij de oorspronkelijke Singerverzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme. Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, stelt Els Blokker Singer Laren in de gelegenheid om het museum uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc-vleugel. Het streven is de Nardinc-vleugel van 400 m2 eind 2020 te openen voor het publiek. In de vleugel is de Collectie Nardinc dan permanent in wisselende presentaties te zien.

Liefde, plezier en passie

Els Blokker over de schenking: "De Collectie Nardinc is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd. De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis. Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat de mensen die straks naar de schilderijen komen kijken daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan."

Dankbaar

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren: "Dit is een droom die uitkomt. Dankzij de schenking van Els Blokker kunnen wij permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme aan het publiek laten zien. We zijn Els Blokker enorm dankbaar dat we van haar zo'n omvangrijke schenking van topwerken hebben mogen ontvangen."

De kunstverzameling van het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer vormt de grondslag van het huidige Singer Laren. Het echtpaar vestigde zich begin 1900 in Laren en bracht een omvangrijke kunstcollectie bij elkaar. De focus in de verzameling ligt op de Franse schilders van Barbizon, de Haagse en Amsterdamse School en de Larense impressionisten.

Sleutelwerken

Ruim 75 jaar later arriveren Els en Jaap Blokker, eveneens hartstochtelijke kunstverzamelaars, in het Gooi. Zij hebben een grote passie voor de vernieuwende schilderkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zij verwerven sleutelwerken van onder anderen Jan Toorop, Leo Gestel, Ferdinand Hart Nibbrig, Kees Maks, en met name Jan Sluijters. Ruim veertig topstukken van zijn hand vormen de kern van wat de Collectie Nardinc is gaan heten.

Hoogste niveau

De afgelopen twee decennia kent het verzamelbeleid van Singer Laren eenzelfde focus als die van de Collectie Nardinc. Om die reden heeft Singer Laren al enkele werken van Toorop, Gestel en Sluijters in langdurige bruikleen. Door het samenvoegen van de collecties is Singer Laren in staat het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme in samenhang en op het hoogste niveau te tonen.
Singer Laren is daartoe bij uitstek de meest geschikte locatie omdat veel van de kunstenaars die in de collecties vertegenwoordigd zijn, woonden en werkten in Laren: de bakermat van het Nederlands modernisme.

In de huidige tentoonstelling 'Lodewijk Schelfhout, Nederlands eerste kubist' is op dit moment een drietal olieverven uit de Collectie Nardinc te zien: Jan Sluijters, Het ontwaken, uit 1913, en van Leo Gestel Berglandschap (Mallorca) uit 1914 en Bloemen voor een gebloemde lap (Zomerbloemen) uit 1913.

Notaris Erik Schade (41): 'Gewoon elke 5 jaar een kopje koffie komen drinken'

Allroundnotariskantoor aan de Laarderweg 19 thuis op elk rechtsgebied

Notaris Erik Schade. Foto: Bob Awick

Eemnes Hij is getrouwd met Mitra en trotse vader van het koningskoppel Laurens (5) en Désiré (7) én is de nieuwe notaris van Eemnes: Erik Schade (41). Onlangs heeft hij zijn eigen standplaats aangevraagd bij Notariskantoor Eemnes aan de Laarderweg 19.

Via een headhunter kwam Erik Schade in het stadje Eemnes terecht

Via een headhunter kwam Schade - na onder andere negen jaar als kandidaat-notaris gewerkt te hebben bij een middelgroot notariskantoor in Amsterdam - terecht bij Wil van der Sluis-Bont van Notariskantoor Eemnes. "Voor ik het wist werd ik opgepakt en hier neergezet. Ik heb er geen dag van spijt van gehad." Samen met haar deelt hij sinds begin dit jaar briefpapier, kantoorpand (locatie voormalige Rabobank) en personeel, maar Schade opereert als zelfstandig notaris. Het heeft ook andere voordelen. "We kunnen voor elkaar waarnemen, de slagkracht vergroten en vooral de mensen beter bedienen. Maar we zijn geen prijsvechterskantoor, wel hebben we concurrerende tarieven", benadrukt Schade, die nu sinds een jaar in Eemnes woont met zijn gezin. "We zijn makkelijk te benaderen en mensen kunnen zonder afspraak binnenlopen." Flexibel is Schade ook want - indien gewenst - is een afspraak in de avonduren ook mogelijk.
In de praktijk blijkt dat niet alleen Eemnessers de weg naar dit allroundnotariskantoor weten te vinden. "Wij richten ons op het gehele Gooi, dus ook op de gemeenten Laren, Blaricum, Huizen, Baarn, Bussum en Hilversum. Maar denk ook aan mensen die vanuit Amsterdam of Almere verhuizen naar 't Gooi. Huizenkopers zijn meestal vrij hun eigen notaris uit te zoeken die hun huis transporteert en wij merken dat de mensen bereid zijn om daarvoor een stukje te rijden." De eerste bewoners van de Blaricummermeent komen eveneens uit bij deze dienstverlener in Eemnes, omdat Notariskantoor Eemnes door de gemeente Blaricum geselecteerd is als projectnotaris van deze nieuwe woonwijk.
Schade geniet van zijn werk. Vooral het contact met mensen vindt hij een toegevoegde waarde van zijn vak. Interessant vindt hij het om voor hen de vertaalslag van de juridische documenten, die zich moeilijk laten lezen, te maken. "Niet iedereen is daar even vaardig in. Natuurlijk blijft het geweldig om een mooie akte en clausules te maken, maar van de waardering van de mensen krijg ik energie."
Een eerste gesprek bij het laagdrempelige Notariskantoor Eemnes - voor familierecht, vastgoed en ondernemingsrecht - is altijd kosteloos. "Ik adviseer om elke vijf jaar koffie te komen drinken om een en ander te bespreken." De wet verandert met enige regelmaat en Schade is ervan overtuigd dat hierdoor veel mensen in het bezit zijn van gedateerde documenten.
Notariskantoor Eemnes aan de Laarderweg 19 is bereikbaar via telefoon 035-5336704 of www.notariskantooreemnes.nl.

Eerste lustrumeditie Lekker Laren staat voor de deur

Lekker Laren is een echte publiekstrekker. Foto: Lekker Laren

Laren De vijfde editie van Lekker Laren staat voor de deur. Het eerste lustrumfeest vindt plaats van donderdag 30 augustus tot en met zondag 2 september.

De nadruk van dit culinaire evenement in de parel van 't Gooi ligt op culinair genieten met familie, vrienden en collega's. Dit jaar tonen tien restaurants hun gastronomische kunsten en hun chefs trekken ook deze editie weer alles uit de kast om er een culinair spektakel van te maken.
Lekker Laren gaat in eerste instantie om culinair genieten, maar is tevens dé ontmoetingsplek voor jong en oud. Een plek waar je heerlijk kunt eten, proeven en beleven. Waar je elkaar tegenkomt, waar van alles voor kinderen te doen is en waar bezoekers kunnen genieten van entertainment. Niet alleen de gerechten zijn tijdens Lekker Laren tot in de puntjes verzorgd, maar alles wordt in werking gezet voor een complete beleving.
Het evenement vindt plaats op Plein 1945 in Laren, midden in het centrum van het authentieke dorp. De deelnemende restaurants en andere culinaire partners staan in een mooie setting, verspreid over het festivalterrein. 's Avonds wordt het terrein op betoverende wijze uitgelicht.

Programma

Koop nu al earlybirdtickets - Actie loopt tot en met 15 april

De organisatie biedt een mooi en afwisselend programma. Op donderdag 30 augustus de amusetour. Laat je verrassen door tien verfijnde culinaire hoogstandjes in combinatie met bijpassende Gooische Slokken. De combinatie van wijn en spijs is zorgvuldig samengesteld door chef-koks en sommeliers. Een uitstekend moment om gezamenlijk met familie, vrienden of collega's het glas te heffen, om vervolgens te genieten van de culinaire lekkernijen. Fijnproevers duiken vrijdag 31 augustus in de bruisende wereld van de 'vrijdagmiddagborrel'. Een moment om gezamenlijk het glas te heffen op het weekend. De 'VrijMiBo' van Lekker Laren is een mooi startpunt, om vervolgens te genieten van het culinaire aanbod. De perfecte combinatie van wijn, spijs en gezelligheid zijn de ingrediënten die nodig zijn om deze dag compleet maken. Zaterdag 1 september staat volledig in het teken van Sonny's Inc., met als hoogtepunt het traditionele avondconcert. Sonny's Inc. wordt inmiddels gezien als dé entertainmentband van Laren en omstreken. Op zondag 2 september prikt elke generatie een vorkje mee op Lekker Laren. Deze dag staat namelijk in het teken van familie. De kinderen worden naar hartenlust vermaakt.

Koop earlybirdtickets met korting via www.lekkerlaren.nl. De actie loopt tot en met 15 april.

GGD Gooi en Vechtstreek wil naar rookvrije schoolpleinen en sportclubs

Campagne sluit aan bij beweging Rookvrije Generatie

De campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' moet ervoor zorgen dat kinderen die hier vanaf 2019 worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

De Gooi en Vechtstreek is op weg naar een rookvrije generatie. Foto: rookvrijegeneratie.nl

BEL In onze regio wordt door jongeren meer gerookt dan gemiddeld in Nederland. Naar schatting beginnen hier ieder jaar nog steeds ongeveer 500 jongeren met dagelijks roken. Als kinderen rookvrij opgroeien, is de kans veel kleiner dat zij zelf ooit beginnen met roken. Een kwestie van het goede voorbeeld geven dus en daar richt de regionale campagne zich op.

De regio Gooi en Vechtstreek sluit zich aan bij de landelijke beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' die zich sterk maakt voor een omgeving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om zelf te gaan roken.

Marloes Bouman organiseert de campagne voor de GGD in opdracht van de regiogemeenten. "Onze ambitie is om met de regio Gooi en Vechtstreek samen met lokale en regionale organisaties als eerste regio aan te sluiten bij de 'Alliantie Nederland Rookvrij'." Dat betekent niet dat zij een algemeen verbod op roken nastreeft. "Wij willen op een positieve manier mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid." De campagne begint bij de scholen, sportverenigingen, kinderopvang en speeltuinen. Bouman adviseert ze over hoe zij het best rookvrij kunnen worden. "Wij adviseren bijvoorbeeld om een schooljaar de tijd te nemen om het schoolterrein rookvrij te maken en draagvlak te creëren door een werkgroep te vormen van docenten, leerlingen en ouders."

Veel scholen en ook sportverenigingen in de regio zijn al bezig met rookvrij worden, weet Bouman. 't Spandersbosch en de Gooische Hockey Club en roeivereniging Cornelis Tromp in Hilversum, BFC en FCC de Kombocht in Bussum de sportparken van FC Weesp en FC Muiden zijn ook al (gedeeltelijk) rookvrij.

Oma is gestopt

Het goede voorbeeld geven, daaraan kan iedereen bijdragen. Oma Claar Habets bijvoorbeeld, die na 40 jaar gestopt is met roken voor haar kinderen en vooral haar kleindochter. "Ik wil nog niet dood en en je hebt een voorbeeldfunctie. Ze kijken toch naar oma of opa of hun ouders; als die tegen zijn, dan gaan ze zelf ook niet roken", vertelt zij op GooiTV, dat deze week ook aandacht besteedt aan de campagne. Kinderarts Carole Lasham van Tergooi Ziekenhuis benadrukt nog eens hoe slecht (mee)roken is. "Van de kinderen die beginnen gaat drie kwart voor hun 65e dood! We weten dat van de volwassenen die roken 80% is begonnen in de puberleeftijd. Het is een zware verslaving en hoe vroeger je begint, hoe meer last je daarvan hebt. We kunnen zorgen dat kinderen niet gaan beginnen met roken, we hebben allemaal een voorbeeldfunctie, dus geef ze een rookvrije omgeving." De ambitie van het ziekenhuis en de campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' is dan ook dat kinderen die vanaf 2019 in de regio worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

Tips, ervaringen en ondersteuning zijn te vinden op www.rookvrijegeneratiegv.nl of Facebook: rookvrijegeneratiegv.

Zeilseizoen skûtsje Eemlander start zondag met 1ste training

Platbodem ter reparatie naar botterwerf in Huizen

Omdat het zeilseizoen weer gaat beginnen, moest skûtsje Eemlander vanuit haar winterligplaats aan de Wakkerendijk teruggejaagd worden naar de Eem.

Tijdens het schutten in de Eemnesser sluis. Foto: Joop van der Schaaf

Eemnes De weergoden waren de bemanningsleden van de Eemlander zaterdag zeer gunstig gezind. Een heerlijke temperatuur en heel weinig wind zorgden voor prachtige omstandigheden.

"Voor de toeschouwers leverde dit een prachtig spektakel op. Een aantal oude inwoners herinnerden zich nog de tijd dat de Eemnesser Vaart gebruikt werd voor kleine vrachtscheepjes, zoals het skûtsje Eemlander", vertelt woordvoerder Joop van der Schaaf.

Jaaglijn

Eerste training staat gepland voor zondag 15 april

Om 9.00 uur werd begonnen met de voorbereiding voor het jagen. "Eerst moest het skûtsje gekeerd worden. Dat ging lastig zonder roer, want door een aanvaring in Friesland eind vorig jaar was de Eemlander roerloos. Nadat het skûtsje met de neus de goede kant op lag, kon het jagen beginnen. Middels een jaaglijn en een paar grote vaarbomen werd het skûtsje voortgetrokken door de bemanning. Een aantal gelukkigen mocht dit tochtje op het skûtsje meevaren. Veelgehoorde opmerking aan boord was: wat gaat het toch snel! Bijna geluidloos (alleen de bemanning in de jaaglijn was hoorbaar) gleed de Eemlander door de Vaart."

Met de nodige inspanning lukte het de bemanning de platbodem keurig op tijd bij de Eemnesser sluis te krijgen. "De laatste 200 meter moest er geboomd worden, omdat daar knotwilgen langs het pad staan. Om stipt 11.00 uur werden de sluisdeuren onder grote belangstelling van het publiek geopend en kon de Eemlander geschut worden. De sluis wordt nog volledig ouderwets met de hand bediend. Met verbazing werd gekeken hoe de Eemlander door het inlaten van het water uit de Eem langzaam steeg. Na het schutten is de Eemlander naar de botterwerf in Huizen gevaren. Daar wordt momenteel hard gewerkt aan het nieuwe roer."

Training

De eerste training staat gepland voor zondag 15 april. Vanaf dan is de Eemlander weer veelvuldig te zien op het Eemmeer. De eerste wedstrijd waar de Eemlander aan gaat deelnemen is Lemmer Ahoy tijdens het weekend van Hemelvaart.
De Eemlander is te volgen via https://www.facebook.com/eemlander/. De Eemlander is inzetbaar voor groepen tot 12 mensen.

Laren verleent medewerking aan Utopia 2

Laren In goed overleg met de Stuurgroep Crailo kan Utopia dicht bij de oude plek een doorstart maken. Ook deze nieuwe locatie bevindt zich op Larens grondgebied.

Het huurcontract tussen de gemeenten en Talpa wordt gesloten voor de duur van anderhalf jaar (1 juli 2018 tot 1 februari 2020).
De ontwikkeling van de locatie Crailo wordt daarmee op geen enkele wijze belemmerd.

Later GNR-terrein

De verhuurde locatie ligt op het terrein dat straks wordt overgedragen aan het Goois Natuurreservaat (GNR) als nieuw natuurgebied. Met het GNR is overleg geweest en zij zijn akkoord met de gemaakte afspraken tussen de gemeenten en Talpa over de tijdelijke verhuur.

Ontruimen

Het nu lopende tv-project 'Utopia' moet van de vorige eigenaar, de provincie Noord Holland, de huidige locatie per 30 juni 2018 ontruimd hebben. Talpa had aangegeven Utopia graag te willen voortzetten.

Finale

Utopia 2 is vanaf maandag 4 juni te zien bij SBS6, nadat het huidige Utopia op vrijdag 1 juni de finale beleeft.

D66 insisteert niet langer

Laren D66 laat de tuinhuisje-motie 'gaan' maar blijft zich kritisch opstellen ten aanzien van het bestuurlijk beleid.

Dat heeft Nico Wegter in een open brief aan burgemeester Rinske Kruisinga deze week laten weten. De democraten dienden op 21 februari jongstleden een motie van treurnis in over de handelwijze van het college met betrekking tot een 'niet-handhavenzaak'. Die motie heeft het niet gehaald.
"Wij blijven overigens van mening dat hernieuwde behandeling van deze motie gewettigd is", aldus Wegter. Bij de behandeling van die zaak is door de fractievoorzitter van Larens Behoud een niet-bestaande motie in de raad in oktober 2012 ingebracht, die unaniem aangenomen zou zijn. "Deze stemt niet overeen met de werkelijkheid, zodat de uitkomst van de genoemde discussie mogelijk daardoor is beïnvloed."

16 / 20

Toneelvereniging Deo et Arti speelt vanaf vrijdag het vrolijke en muzikale familiesprookje 'Zonderland'.

Vrijdag 13 april

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Vandaag gezellig kletsen en elkaar adviezen en tips geven over voeding. Alle (a.s.) ouders met baby's en hun broertjes en zusjes tot 4 jaar zijn van harte welkom.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd. Elke vrijdag in het Brinkhuis voor spullen die een tweede kans verdienen.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone: de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Taalcafé

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Klassiek concert

15.30 uur | Wijkcentrum De Bongerd Eemnes

Verzorgd door Muziek aan Huis van 15.30 tot 16.30 uur in de Bongerd in Eemnes.Aansluitend kunt u blijven eten. Meer info: 06-12727226.

Sprookjesfamiliestuk 'Zonderland'

19'30 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Toneelvereniging Deo et Arti speelt het doldwaze, vrolijke, muzikale en kleurrijke familiesprookje 'Zonderland'. Te zien op 13 en 20 april om 19.30 uur en 14, 15, 21 en 22 april om 14.00 uur. Entree € 6,-. Reserveren: www.hasselbak.nl of 06-43866771.

Gooise Talentenavond

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Ben je op zoek naar een podium om je muzikale ambities te tonen? Heb je eigen repertoire, bespeel je een instrument, kun je zingen? Ben je een aanstormend comedytalent? Of allebei? Kom dan op vrijdag 13 april naar de Talentenavond in het Brinkhuis. Meer info op www.hartvanlaren.nl.

Zaterdag 14 april

Klussen met de buurt

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Elke 2e zaterdag van de maand is er een TvM doedag, waarbij door alle aanwezigen wordt geklust, gepraat, contacten gelegd en een gezamenlijke lunch gebruikt. Aanmelden bij de bar van de koffiekom in Hét Huis van de Buurt.

Slenterwandeling naar Wijgert Kooijbuurt

14.00 uur | Huizer Museum Huizen

Slenterwandeling door het Oude Dorp van Huizen richting de Wijgert Kooijbuurt. Deze wandeling duurt 1,5 à 2 uur en start bij het Huizer Museum. Kosten € 4,- p.p.

Israëlische Markt

14.00 uur | 't Visnet Huizen

Van 14.00-18.00 uur. Er zijn diverse kramen met onder andere: boeken, veel producten uit Israël en verschillende organisaties die goede doelen ondersteunen voor mens en dier. Iedereen is welkom!

Zondag 15 april

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie'. Het is nu in deze tijd prachtig om in zwart-wit te fotograferen.

Open Dag Gooise Academie

11.00 uur | Gooise Academie Laren

Cursisten exposeren het mooiste werk van het afgelopen cursusjaar. Proef de sfeer van de academie en maak kennis met de docenten en de grote verscheidenheid aan cursussen. Van 11.00-17.00 uur.

Maandag 16 april

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Gelegenheid om onderling gezellig ouderwets rummikub of scrabble te spelen. Sjoelen, dammen of mens-erger-je-niet kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL HUIZEN.

Senioren In Beweging

19.30 uur | Huizer Hockeyclub Huizen

Informatieve avond voor senioren. Sportaanbieders, buurtsportcoaches en fysiotherapeuten, allemaal uit Huizen, zullen de bezoekers informeren over welke mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van seniorensport/beweging.

Dinsdag 17 april

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122, 1261 NK Blaricum.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar staan om u te helpen. Meer informatie: www.debrassershoeve.nl. Ook op donderdag.

Spelmiddag

13.30 uur | De Blaercom

Tijdens deze middag is er gelegenheid om een gezellig bordspel te spelen. Sjoelen kan ook. Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas

Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL HUIZEN.

Invulhulp belastingaangifte

13.00 uur | Bibliotheek Laren-Blaricum Laren

De BasBEL helpt iedereen boven de 50 jaar die woonachtig is in Blaricum of Laren. De kosten voor de belastinghulp zijn € 25,-. U dient zich wél vooraf aan te melden via de bibliotheek.

Free Dutch Lesson

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons. De Malbak, Wetering 122, Blaricum.

Debat over de relatie tussen religie en wetenschap

20.00 uur | Bibliotheek Laren

Overtuigd vrijdenker en atheïst Anton van Hooff gaat in discussie met godsdienstsocioloog Cors Visser in een levendig debat over religie en wetenschap.

Informatieve sierduivenavond

20.00 uur | Clubgebouw van KDV Sport & Genoegen Huizen

De secretaris van de Nederlandse Bond van Sierduiven Han Voerman deelt zijn brede kennis. Topkeurmeester Fred van Apeldoorn zal op de hem bekende wijze ze in smakelijk Haags bespreken.

Woensdag 18 april

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Anderstaligen zijn van 10.30-12.00 uur welkom bij het Taalcafé. Non Dutch speakers are welcome between 10.30-12.00 am. You can improve your Dutch while speaking with others.

Film aan de Brink - 'Maudie'

14.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Maudie is een vrouw met artrose die gaat werken als huishoudster voor de stugge visser Everett in Nova Scotia. Maudie ontpopt zich als kunstenares en populair figuur binnen de kleine gemeenschap. Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'Les Fantômes d'Ismaël'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Filmmaker Ismaël rouwt twintig jaar na haar dood nog altijd over het verlies van zijn vrouw Carlotta. Inmiddels heeft hij met Sylvia een nieuw leven weten op te bouwen, maar als het verleden hem alsnog inhaalt, komt zijn relatie met Sylvia onder spanning te staan. Entree:€ 5,-.

'Max Liebermann en het Duits impressionisme'

20.00 uur | Gooise Academie Laren

Door Diana Kostman. Van 1871 tot aan de Eerste Wereldoorlog verbleef de Duitse kunstenaar Max Liebermann regelmatig in Nederland. Hij ook Laren aan, waar hij zijn beroemde schilderij 'De Vlasschuur' schilderde.

Donderdag 19 april

Koersballen

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. Donderdags van 10.00-12.00 uur. De Malbak, Wetering 122. 035-5262902.

Vrijwilliger gezocht / vrijwilliger worden

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Loop binnen tijdens onze openingstijden of maak een afspraak voor een ander moment, 035-750 4149. Versa Vrijwilligerscentrale, Wetering 122.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom

Iedereen is welkom! Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak bibliotheek. Kosten zijn 35 cent per boek, 2 weken lenen. Wetering 122.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Door de gastvrouwen wordt koffie en thee geschonken in de bovenzaal van het Brinkhuis.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kan zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Lunchpauzeconcert raadzaal Eemnes

12.30 uur | BEL kantoor Eemnes

Frans Moussault, basklarinet, speelt in het gemeentehuis van Eemnes op 19 april, 12.30 uur.

Bijeenkomst Huizer Schrijversgilde

14.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Zowel beginnende schrijvers als meer gevorderde zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Kids Werkplaats

14.30 uur | De Malbak Blaricum

Iedere 3e donderdag van de maand, tussen 14.30-16.00 uur, voor kinderen van 8-12 jaar. Deze donderdag maak jij je eigen vlieger en test je hem uit! Kosten € 2,50. De Malbak, Wetering 122, Blaricum, 035-5262902.

Oranjebingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Van 14.30 tot 16.30 uur speelt u voor € 5,- 5 x 3 rondes. U krijgt ook een kopje koffie/thee en een hapje en drankje in de pauze.

RaceRunning officiële start training

19.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Start trainingen Race Running, een nieuw onderdeel binnen het aangepast sporten in de atletiek, geschikt voor kinderen, jongvolwassenen en ouderen in een rolstoel, maar nog enig beenfunctie hebben. Voor info en/of aanmelding: lbatletiek@avzuidwal.nl.

Dag van de Muziek

BUSSUM De Gooische Muziekschool houdt zaterdag 14 april ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan van 13.00 tot 21.30 uur de Dag van de Muziek in Theater Concordia aan de Graaf Wichmanlaan 46 in Bussum. Voor het exacte schema: degooischemuziekschool.nl.

Kunstcafé Blaricum met Jessica Koomen

Jessica Koomen. Foto: Arjan van Bruggen

Blaricum Zangeres Jessica Koomen is woensdagavond 11 april de 'front woman' van haar swingende band in het Kunstcafé in Het Vitus.

De andere twee presentaties worden verzorgd door Rinus Blijleven van de 40-jarige Vereniging van verzamelaars van historische geluidsapparatuur en geluidsdragers De Weergever en kunstenares Linda Chevallerau, die over haar passie voor de schone kunsten komt vertellen. Ook wordt uitleg gegeven over de Atelierroute.

Koomen is in het Gooi geen onbekende. Ze staat bekend om haar smaakvolle repertoire en haar mooie jazzy stemgeluid en haar songs vertellen stuk voor stuk iets over het leven. Ze noemt ieder optreden een ontdekkingsreis. "Je hebt wel je standaardbepakking, maar verder ontdek je samen tijdens het concert wat er ontstaat, waar het naartoe gaat en hoe we er met z'n allen op reageren."

Het Kunstcafé begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten. Het Vitus is te vinden aan de Kerklaan 10 in Blaricum.

Praktijkexamen op de fiets door schooljeugd

Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum De kinderen van groep 7 van KBS Bernardus en de Openbare Basisschool Blaricum (OBB) hebben vrijdag hun praktisch verkeersexamen afgelegd. Wethouder Liesbeth Boersen gaf het startschot. Met gekleurde hesjes voorzien van een nummer fietsten de leerlingen een route door de omgeving. Zij lieten zien dat ze de verkeersregels kennen en zich goed in het verkeer kunnen redden.

Ellen Mendelts wil een spoorlijn van Utrecht via Huizen naar Almere

'We staren ons blind op een snelle bus, maar dat zal op den duur niet helpen'

Ellen Mendelts wil een treinverbinding van Utrecht via Huizen naar Almere. Daarom is ze op Facebook de pagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere' gestart.

Mogelijke spoorlijn Almere-Huizen-Utrecht met aftakking Amersfoort.

Blaricum Ellen Mendelts uit de Blaricumse Bijvanck is gestart met een burgerinitiatief voor een spoorlijn tussen Utrecht, Huizen en Almere en de bijbehorende Facebookpagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere'. "We staren ons blind op een snelle bus, maar die gaat het probleem in de toekomst niet oplossen", zegt ze. "Het is belangrijk om groter te denken."

Ellen is zelf freelancer op het gebied van communicatie en webcontent. "Ik reis vaak met het openbaar vervoer en heb op verschillende plaatsen klussen. Ik heb zelf gemerkt hoeveel tijd het kost om in Amersfoort, Utrecht of Almere te komen. Je moet altijd via een omweg reizen en dat kost heel veel tijd. Huizen staat in de top 5 van grote plaatsen die geen treinstation hebben en het wordt hoog tijd dat we daarvoor nu aan de bel trekken bij het Rijk."

Blind staren

Ellen Mendelts op het viaduct over de A27 bij Huizen en Blaricum. Hier zou wat haar betreft een lightrail of trein langs moeten komen. Foto: Bob Awick

'Je moet altijd via een omweg reizen en dat kost heel veel tijd'

Ze vertelt dat er bij de aanleg van de A27 een strook grond is vrijgehouden voor een lightrail of spoorlijn. "Deze plannen zijn echter in de bureaulade verdwenen, maar met de groei van Almere, de komst van Lelystad Airport, de aanleg van de Blaricummermeent en de Zuidpolder in Eemnes is het van belang dat we verder kijken dan de snelle bus waar we nu mee bezig zijn. Die gaat echt het probleem niet oplossen dat we straks hebben. Het lijkt wel alsof we ons daar blind op staren en het grotere plaatje niet meer zien."

Politieke programma's

Ze las alle politieke programma's voor de gemeenteraadsverkiezingen door, omdat ze het een belangrijk thema vond. "Alleen de PvdA in Blaricum zei er iets over en in Huizen had de jongste deelnemer aan de verkiezingen bij de ChristenUnie er een standpunt over. Voor de rest lijkt het helemaal niet te spelen bij de partijen. Ik verwacht dus niet dat zij dit punt gaan oppakken."

Ellen kwam in 2003 in Huizen wonen en woont inmiddels in de Blaricumse Bijvanck. "Ik roep zelf al jaren dat ik vind dat er een treinverbinding moet komen. Ik hoopte dat iemand dit op zou pakken, maar dat gebeurde niet. Omdat ik helemaal geen verstand heb van politiek, maar wel van communicatie en Facebook, ben ik met deze pagina gestart. Ik hoop dat mensen met kennis op verschillende gebieden zich bij dit initiatief aansluiten en dat we samen zo een vuist kunnen maken. Een vriend van mij heeft iets dergelijks gedaan en dat heeft gewerkt."

Op de agenda

Ze hoopt op deze manier het onderwerp op de agenda te krijgen en niet alleen bij de lokale politieke partijen, maar in de hele regio. "En natuurlijk ook daarbuiten. Ik hoop dat de wethouders uit alle plaatsen die hierbij gebaat zijn gezamenlijk bij het Rijk gaan aankloppen en aangeven dat deze spoorlijn er moet komen langs de A27. Mij maakt het niets uit of het een spoorlijn, een lightrail, een metro of nog iets anders wordt. Zolang er maar een goede aansluiting komt tussen Utrecht, Huizen en Almere. Het kan, en er is nu urgentie om het echt te gaan regelen."

Lelystad Airport

Zelf ziet ze het grotere plaatje wel. "Stel dat Almere aan deze kant gaat groeien, en daar zijn plannen voor, en Lelystad Airport komt er. Hoe moeten mensen vanuit dit gedeelte van Nederland en richting Amersfoort en Utrecht er dan komen? Die gaan straks allemaal met de auto die kant op. Daar zijn de wegen niet op berekend. Het verkeer gaat dan nog meer vastlopen. Als we nu geen actie ondernemen, is het straks te laat. Zo'n spoorlijn ligt er namelijk ook niet binnen een paar jaar. Dat gaat nog wel even duren en daarom moeten we nu laten weten dat wij als inwoners van dit gebied zo'n spoorlijn willen. Ook het spoor bij Naarden-Bussum is al heel druk, via de Gooiboog reizen is dus straks ook geen oplossing als ook het treinverkeer alleen maar toe gaat nemen. Die snelle bus, het Hoogwaardig Openbaar Vervoer, zal dat probleem echt niet kunnen oplossen."