Laarder Courant de BEL

22 maart 2018

Laarder Courant de BEL 22 maart 2018


Lokale partijen de grote winnaars

Dolle vreugde bij DorpsBelang in Eemnes. Foto: Laarder Courant

BEL Het is overduidelijk, de lokale partijen in het BEL-gebied krijgen het voor het zeggen. In Eemnes behaalde DorpsBelang een monsterzege door te groeien van 3 naar 5 zetels.

Liberaal Laren zag een verdubbeling van het aantal zetels (2 naar 4) en Larens Behoud heeft er - boven op de bestaande vijf zetels - een extra weten te veroveren. In Blaricum is nagenoeg niets veranderd. De bestaande partijen behouden hun zetels. Hart voor Blaricum kreeg de meeste stemmen, maar niet voldoende om een extra zetel te pakken. De twee extra zetels die Blaricum te verdelen heeft door de groei van het aantal inwoners lijken hiermee naar Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) te zijn gegaan.
Er waren ook grote verliezers, zoals D66 in Eemnes (van 3 naar 1). Laren heeft geen links blok meer: de PvdA moest haar enige zetel inleveren en nieuwkomer GroenLinks ging ook met lege handen naar huis. In Eemnes wel succes voor de PvdA: Wilma de Boer krijgt versterking van ex-Laarder Marcus van den Brink. De PvdA in Blaricum heeft ook deze verkiezingen het verschil niet kunnen maken en blijft wederom buitenspel staan.
Het opkomstpercentage in Laren was 67,15%. Dat is 0,8% meer dan in 2014. In Blaricum ging in 2014 nog 64,19% van alle stemgerechtigden naar de stembus (nu 60,6%). Eemnes heeft een opkomstpercentage van 68,02%, dat is ruim drie procent meer dan vier jaar geleden.

3

Politie zoekt tweede gestolen auto in Laren

Laren In het onderzoek naar de vernieling van de pui van massagesalon Wat-Pho in Hilversum is de recherche op zoek naar een tweede in Laren gestolen auto. Het gaat om een rode Alfa Romeo Giulietta met kenteken JD-441-J.

In de nacht van maandag 5 maart op dinsdag 6 maart rijdt een auto tegen de pui van de massagesalon op de Kleine Drift. Uit de auto springen vier personen en die gaan er vandoor. De auto die wordt achtergelaten bleek te zijn gesloten bij een woninginbraak in de nacht van 13 op 14 februari aan de Vredelaan in Laren. Bij die inbraak werd echter ook een tweede wagen, de Alfa Romeo Giulietta, gestolen.
De politie doet nu een oproep aan mensen die meer informatie over deze zaak hebben, zich te melden. Dit kan met informatie over de woninginbraak van 14 februari 2018 in Laren en voor de vernieling van de pui in Hilversum op 5 maart 2018. Er is nog altijd - voor zover bekend - niemand opgepakt.

Dieven scoren in 't Gooi na ingooien ruiten

Foto: Politie

Laren Bij verschillende woningen en een bedrijf in 't Gooi hebben dieven toegeslagen nadat zij een ruit hadden ingegooid. Een zwaar voorwerp dat voorhanden was, zoals een steen of een bloempot, ging door de ruiten waarna de 'snelle buit' werd meegenomen.

De inbraken vonden plaats tussen 13 en 20 maart. In bijna alle gevallen scoorden de daders een laptop of tablet. De politie benadrukt daarom om geen waardevolle goederen zichtbaar in de woning te laten liggen. "Inbrekers gaan graag voor een snelle buit. Berg waardevolle spullen goed op."
In Blaricum - in een woning aan de Schapendrift - waren sieraden de buit. In Laren werd op de Torenlaan een raam ingegooid en een laptop weggenomen.

Huis van Eemnes

Foto: Artist's impression Marco Heyda

Als het aan DorpsBelang ligt, gaat het plan voor het Huis van Eemnes alsnog de prullenbak in. Andere partijen willen er zo snel mogelijk mee aan de slag.

9

Medewerker digitaal fotoarchief
De Historische Kring Laren heeft veel foto's die gescand en digitaal gearchiveerd moeten worden. Om die reden zijn wij op zoek naar een vrijwilliger die bekend is met computers, waaronder Adobe en Photoshop. Hij/zij zal deel uitmaken van het archiefteam. Werktijden: iedere woensdagmiddag 2,5 uur in de Lindenhoeve in Laren. Contactpersoon: Bas Holshuijsen van De Historische Kring, telefoon 06-50640309 of info@historischekringlaren.nl.

Coördinator Kidsclub (m/v) in wijkcentrum De Malbak Blaricum
Samen met andere vrijwilligers organiseer je een gezellige knutselmiddag op donderdag van 14.00 tot 16.30 uur voor kinderen van 4-8 jaar. Je bedenkt gezamenlijk een programma met knutselactiviteiten en houdt het overzicht gedurende de activiteit. Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Welzijn/De Malbak in Blaricum, telefoon 06-26769096/035-7504149 of mail naar sbakker@versawelzijn.nl.

Eigenaar aai/knuffeldiertjes
Heeft u thuis een vriendelijke, goed aaibare hond of ander huisdier en vindt u het leuk om langs te komen zodat bewoners uw huisdier kunnen aaien? Veel eenzame bewoners knappen hier ontzettend van op. Werktijden in overleg. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Zorggroep Gooi & Vechtstreek in Laren. Telefoon 035-6256558/6256411 of k.vanrumt@amaris.nl.

Stagebegeleider
Een jongere helpen bij het uitvoeren van haar/zijn werkervaringsplek. Samen o.a. een lunchbuffet voorbereiden bij een non-profitorganisatie in het Gooi. Het is een stage van 8 uur onder begeleiding van zorgprofessional en ervaren vrijwilliger. Werktijden tussen 09.00 en 15.00 uur. Contactpersoon: Diana Tarmidi van Papageno Huis in Laren, telefoon 035-5388091/06-10824825 of vrijwilliger@stichtingpapageno.nl.

Communicatiemedewerker
Publiciteit rond de Wandelvierdaagse Het Gooi verzorgen richting de pers. Contactpersoon: Jan de Boer van Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi, telefoon 06-23266658/06-12648311 of jandeboer@kpnplanet.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Van nepnieuws en royeren tot aan illegaal tuinhuisje

Laren D66 die Larens Behoud-leden royeert, nepnieuws waarvan Liberaal Laren de dupe werd en op de valreep ook nog eens het illegale tuinhuisje van Timo Smit breed uitgemeten in de landelijke pers. Nooit eerder gingen de gemeenteraadsverkiezingen in Laren er zó gemeen aan toe.

Larens Behoud-voorzitter Timo Smit bracht naar buiten dat Ineke Hilhorst en Karin van Hunnik, twee verkiesbare LB-leden, door de landelijke D66-partijvoorzitter Letty Demmers het lidmaatschap was opgezegd omdat ze lokaal lid zijn van een andere partij. Niks van waar, zegt D66 Laren. "Er zijn geen leden geroyeerd omdat ze lid zijn van Larens Behoud (LB). Hun lidmaatschap is gewoon beëindigd omdat ze kandidaat zijn van een andere partij en dat is toch echt iets heel anders." Ook Tijmen Smit, die tot 1 maart jongstleden wethouder in Laren was en landelijk lid is van D66, kreeg het voor z'n kiezen. D66-leden konden niet vrijuit spreken over hun visie en strategie met betrekking tot de gemeentelijke herindeling. En als dat wel gebeurde zou Smit het direct hebben gelekt bij Larens Behoud, zegt D66 Laren. Smit: "Ik snap dat mijn wethouderschap voor Larens Behoud en mijn lidmaatschap van D66 door de lokale afdeling van D66 lastig werd gevonden, maar wat de lokale afdeling van D66 hier verkondigt is onwaar. Leg de notulen er maar bij." En dan de verspreiding van het schotschrift (pamflet) uit naam van Jacqueline Timmerman (Liberaal Laren). Zij heeft hiervan zaterdag aangifte gedaan bij de politie tegen hen die onder haar naam nepnieuws hebben verspreid. Voor de politie en burgemeester ligt de taak om te achterhalen wie hier achter zit.

Weerbericht

Licht wisselvallig, temperatuur naar normale waarden

Met een ijzig laatste weekeinde heeft de astronomische winter vaarwel gezwaaid. De lente begon officieel dinsdag. Het was zonnig bij 7 graden. Daarna komt het weer van tijd tot tijd onder invloed van uitlopers van Atlantische depressies. De stroming wordt zuidwestelijk. Het wordt licht wisselvallig en de temperatuur stijgt naar normale waarden voor eind maart.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag is er kans op nachtvorst. Overdag neemt de bewolking toe. Het is enige tijd regenachtig. Later op de dag wordt het geleidelijk droog. Het wordt 7 à 8 graden. Er waait een matige westenwind. Vrijdag is het goeddeels droog. Er is veel bewolking aanwezig met soms een paar streepjes zon. Het wordt circa 8 graden bij een meest matige zuidenwind.

Het weekeinde

Voor het weekeinde wordt vrij veel bewolking verwacht. Het droge weer overheerst, maar zowel zaterdag als zondag kan er weleens een bui vallen. Nu en dan is er wat ruimte voor de zon. In de nacht daalt het kwik naar 3 graden, overdag oplopend naar 10 à 11 graden. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind maart. Er waait een matige zuidwestenwind.

Weetje

De staart van maart is zo lang als de maand zelf. Maart wordt lentemaand genoemd, maar sluit vaak meer bij de winter aan. Afgelopen zaterdag 17 maart was het met een maximum van -0.3 graden recordkoud voor half maart. Ook zondag 18 maart was met +1 graad extreem koud. In scherp contrast werd het op 17 en 18 maart 1990 met 21 graden juist recordvroeg warm.

Inzameling oud en vreemd geld bij AH Blaricum

Blaricum Lionsclub Gooiland heeft bij Albert Heijn Oude Dorp een zuil neergezet waar inwoners hun oude en vreemde geld kunnen deponeren.

Dit geld gaat naar de Lions Stichting Fight for Sight, die oogoperaties in de derde wereld mogelijk maakt. Wilde Ganzen ondersteunt dit project financieel. In 2017 is in Nederland, inclusief de premie van Wilde Ganzen, 110.000 euro opgehaald. Een zuil brengt gemiddeld 2.000 euro per jaar op (goed voor 133 operaties). "We werken volgens het Robin Hood-principe: de rijken betalen voor de armen", zegt Saskia Haanappel van de Lionsclub Gooiland. "Een operatie kost 30 euro. De rijke betaalt 15 euro, de Lions doneren 15 euro en de kliniek heeft weer 30 euro om een arme blinde gratis te opereren." Meer informatie op https://www.vreemdenoudgeld.nl/de-actie/

Foto: Ab Walet

Koud. Ja, dat was het wel. Hoe verder je de pier van Huizen op liep, hoe snijdender de wind werd. Maar ach, dat woog niet op tegen het mooie natuurverschijnsel dat daar aan het einde te zien was. Daar had ik wel een paar koude lichaamsdelen voor over. Door de opzwepende wind werd het water aan de oostkant op de stenen en plantenresten geblazen en dat zorgde voor betoverende creaties. Elke steen, elk takje in ijs verpakt.

Discussie in Laren over nieuwe coalitie, Hart voor Blaricum door het dolle

DorpsBelang Eemnes: 'We zijn weer terug op niveau'

De kiezer heeft gesproken. De lokale partijen boekten een grote overwinning. De 'landelijke' hebben een veer(tje) moeten laten.

Larens Behoud kriigt een zetel erbij: van 5 naar 6. Foto: Leo Janssen

BEL "Dit is geweldig", zegt Marion Riemens van DorpsBelang. "We hebben dit met grote saamhorigheid voor elkaar gekregen en niet door te katten op een ander. Ons harde werken is beloond." DorpsBelang Eemnes is weer terug op haar niveau van acht jaar geleden. Bij de verkiezingen in 2014 verloren ze twee van de vijf zetels.

Nieuwkomer en lijsttrekker Jan de Zeeuw noemt de uitslag van deze verkiezingen een bloedbad. Hij doelt daarmee op de zetelwinst van zijn partij en het verlies van twee zetels voor D66. De VVD kon ook een zetel inleveren en houdt er twee over. De Zeeuw: "Dit zijn vijf échte zetels. Een ongelooflijk resultaat en echt een droom voor ons. Dit is een heel duidelijk mandaat van de kiezer, die behoefte heeft aan het herstel van de democratie." Hij wil een zo breed mogelijke coalitie vormen en zal daarom met iedereen gaan praten.

Wilma de Boer (PvdA Eemnes) is superblij. "Een verdubbeling van het aantal zetels", lacht zij. Het CDA wist zijn drie zetels te behouden en daar is lijsttrekker Pieter Seldenrijk tevreden mee. Groot verlies voor D66 Eemnes. Martijn Gebbink zegt in een reactie: "We hadden graag wat meer gas willen geven, maar de grootste partij heeft het nu voor het zeggen. We zullen zien waar dat ze brengt. Nu zijn partijen met minder ambitie aan zet."

'Als ze op de huidige voet verder gaan, ga je voorbij aan de uitkomst'

Blaricum

Bij het horen van de eerste uitslagen zei Liesbeth Boersen-de Jong van De Blaricumse Partij nog: "Ik neem een borrel, want dit wordt helemaal niks.". Ze kan opgelucht ademhalen want de partij die haar zo na aan het hart ligt, wist haar drie zetels te behouden. "Wij zijn meer dan tevreden. We hebben vier jaar lang hard gewerkt en daarvoor de beloning gekregen van de kiezer. We gaan met energie aan het werk om onze verkiezingsbelofte na te komen. We doen wat we beloven", zegt een euforische Boersen. Ook Anne-Marie Kennis van Hart voor Blaricum is door het dolle heen: "Ik heb gehoopt dat de inwoners zouden zien dat ik de afgelopen vier jaar hard mijn best heb gedaan voor Blaricum en dat is beloond."

VVD'er René Wiegel laat weten dat Hart voor Blaricum op de VVD kan rekenen. "We willen graag deelnemen aan het nieuwe college. Een brede coalitie is noodzakelijk met alle fusieperikelen." Rob Bruintjes kan zich een tevreden mens noemen. "Met een heel beperkt budget hebben we hard gewerkt. We zijn tevreden met deze twee zetels. Nu vier jaar aan ons gezicht naar de inwoners werken. Dus ons nog meer laten zien en horen."

Laren

De zetelwinst van Larens Behoud noemt lijsttrekker Peter Calis - en mogelijk de nieuwe wethouder - fantastisch. "Een collectieve prestatie van Larens Behoud. We hebben enorm campagne gevoerd en die heeft gewerkt." Calis zal binnenkort de partijen uitnodigen voor de coalitiebesprekingen. Veel wil hij er niet over kwijt, behalve dat de coalitie van de afgelopen vier jaar heeft bewezen een krachtig bestuur voor dit dorp te zijn.

Als het aan de VVD ligt, komt Liberaal Laren niet in de coalitie. "Hun niet-charmante manier van campagne voeren, geeft niet direct aanleiding om met hen zaken te doen", zegt Ton Stam (VVD). "Larens Behoud en de VVD zijn daadkrachtig gebleken en samen hebben we 9 zetels." Maria Klingenberg voelt de bui al hangen: "Als ze op de huidige voet verder gaan, ga je voorbij aan de uitkomst." Dat vindt ook Jacqueline Timmerman: "De twee lokale partijen hebben gewonnen. Volgens de wens van de kiezer zouden die samen verder moeten gaan. Dan neem je de kiezer serieus." Timmerman zou heel graag wethouder willen worden met Ruimte & Ontwikkeling in haar portefeuille.

Leen van der Pols (CDA) keert niet terug als wethouder. "Dat is zuur, maar ik ben voldaan en dankbaar over wat we de afgelopen jaren hebben mogen doen. Het was een kroon op mijn werk. Het CDA is gegaan voor inhoud en niet voor het plaatje. Dat laatste hebben we laten liggen en dat breekt ons nu op." Erwin van den Berg vertegenwoordigt het CDA de komende periode. Chris Bogaers heeft maar vier maanden van het raadslidmaatschap mogen genieten. "Heel jammer", zegt hij. "De komst van GroenLinks is funest geweest."

Eline en Birk winnen regionale bibliotheekwedstrijd Read2Me!

Birk en Eline winnen de regionale Read2Me! Foto: Bob Awick

Laren In het Brinkhuis vond zaterdag een bijzondere wedstrijd plaats: Read2Me! Het is de landelijke voorleeswedstrijd speciaal voor brugklassers. Eline Bijl van het Erfgooierscollege en Birk Schiphorst van SG Huizermaat hebben de wedstrijd, die jaarlijks wordt georganiseerd in de Gooi en Vechtstreek door de Bibliotheek HLB en Bibliotheek Gooi en meer, gewonnen.

Eline was een van de twee terechte winnaars deze middag; zij las voor uit het boek 'Julia's reis' van Finn Zetterholm. Eline was in staat om op een natuurlijke wijze haar publiek te boeien en hield haar zenuwen bijzonder goed onder controle.

Grote pluim

Ook Birk Schiphorst van de SG Huizermaat verdient een grote pluim. Hij was de laatste voorlezer van de middag en las voor uit 'Haaieneiland' van Rob Ruggenberg.
De Huizer blonk vooral uit door zijn levendige en energieke manier van voorlezen. Vanaf het begin hing het aanwezige publiek aan zijn lippen.

Jury

Dat heeft gewerkt want de jury, die bestond uit Lisa Bakker (adviseur educatie ProBiblio), Jeanet Hulleman (vertaalster en tutor Frans) en voorleesopa Martin Buter waren vol lof over Birk. Eline en Birk gaan samen naar de provinciale finale die op 11 april gehouden wordt in de bibliotheek van Amsterdam.

"Het was een bijzonder middag waarin getoond werd dat lezen leeft onder de jeugd", aldus Yanny Vriends van de bibliotheek. De scholieren hebben zich de afgelopen maanden klassikaal of individueel voorbereid door uit boeken voor te lezen die beschikbaar zijn gesteld door de bibliotheken.

2e notaris benoemd in Eemnes

Eemnes Eemnes heeft er een nieuwe notaris bij: mr. Erik Schade. Hij is al sinds februari 2016 als kandidaat-notaris verbonden aan Notariskantoor Eemnes om het aldaar bestaande team te komen versterken.

Samen met de lokaal bekende notaris Willeke van der Sluis-Bont kan Eemnes en omstreken door hen gezamenlijk nu nog beter bediend worden op elk rechtsgebied.
Voordat notaris Schade vanuit Amsterdam de overstap naar Eemnes maakte, was hij werkzaam bij een middelgroot Amsterdams notarissenkantoor alwaar hij zich voornamelijk bezighield met de onroerendgoedpraktijk alsook het ondernemingsrecht. Desgevraagd geeft notaris Schade te kennen dat hij opgegroeid is op het platteland in Friesland in het plaatsje Giekerk. Hij is getrouwd en vader van een dochtertje en zoontje. Binnenkort volgt in deze editie een uitgebreider interview met hem over waar hij voor staat.

Hanny Wouters-van Esterik

Hanny Wouters-van Esterik (67) woont al sinds 1978 in Laren. Ze is eigenares van L'Elefante Bianco aan de Naarderstraat.

Eigen foto

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Laren is charmant, schilderachtig en romantisch."

Favoriete vrijetijdsbesteding?
"Paardrijden, schilderen, schrijven, yoga en gezellig lunchen met mijn echtgenoot en familie."

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Gerdi Verbeet."

Waar maak je je zorgen om?
"Om de maatschappelijke verharding, onverschilligheid en oppervlakkigheid."

Wat is je favoriete plek in Laren?
"Onze Brink, prachtig en een en al schoonheid!"

Als je een dagje de burgemeester van Laren was, wat zou je doen?
"Ik zie mijn taak als burgermoeder ter kennismaking en zou een ontmoetingsreceptie organiseren."

Fusie of zelfstandig?
"Zelfstandig. Vanwege het eigen karakter en haar authentieke inwoners."

Naar welk land zou je nog willen?
"Portugal."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een plek creëren waar ik aanvoel wat mensen nodig hebben, maar dan in volledigheid met wie ik nu ben. Het zal een spirituele en creatieve combinatie zijn."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Te toegeeflijk zijn."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"'Als ik kon toveren, dan hielden alle mensen van elkaar'. Ik vind dat liefde, vreugde en harmonie een geboorterecht is."

Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Mijn droomhuis kopen en 10% in mijn stichting 'Kunst der Verlichting' stoppen om het tevens te doneren als microkrediet met macro-effect."

Bijeenkomsten nieuwe aanpak wateroverlast

Laren De gemeente organiseert op maandag 26 maart van 15.30 tot 17.30 uur, woensdag 28 maart van 19.30 tot 21.30 uur en maandag 9 april van 19.30 tot 21.30 uur bewonersbijeenkomsten over de nieuwe aanpak van de wateroverlast.

Tijdens de bijeenkomsten in De Blokhut aan de Smeekweg 104 wordt de nieuwe aanpak wateroverlast toegelicht en wordt uiteengezet hoe hierin de eerdere reacties en zienswijzen van inwoners zijn verwerkt. Wie erbij wil zijn, kan zich online aanmelden. Doorgeven kan ook via 14 035.

Kledingbank Blaricum zoekt zomerkleding

Blaricum De Kledingbank Blaricum is op zoek naar mooie, modische kleding voor de uitgifte op 7 april.

Kleding voor kinderen, dames en heren is welkom. De kleding kan gebracht worden op 6 april tussen 09.00 en 12.00 uur in De Malbak aan de Wetering 122. Info: Bea Kukupessy, telefoon 06-22261998.

Lentemarkt bij zorgboerderij 't Werckpaert

Blaricum Op Zorgboerderij 't Werckpaert aan de Gebr. van Dooyewaardweg 3 vindt in het weekend van 24 en 25 maart tussen 12.00 en 17.00 uur de jaarlijkse lentemarkt plaats.

Verschillende paasdecoraties - gemaakt door de hulpboeren - zijn te koop. De kinderen kunnen lammetjes knuffelen, een paasdecoratie knutselen, een boterlammetje maken voor op de paastafel en een tocht met de huifkar maken door Blaricum. Ook aan de inwendige mens is gedacht. "We hebben een frietkraam met huisgemaakte boerenfrieten en in de veldoven worden verse broden en paasstolletjes gebakken. Uiteraard ontbreken de heerlijke verse wafels niet", vertelt Margriet van 't Klooster.

Gratis toegang

De toegang tot deze altijd drukbezochte markt is gratis.

Sjors Sportief doet intrede in Eemnes

Foto: Bob Awick

Eemnes Wethouder Jan den Dunnen heeft maandag samen met beweegcoach Nick Scholten aan leerlingen van basisschool De Wegwijzer het boekje 'Sjors Sportief' uitgereikt. Daarnaast werden Femke en Floortje Steinert, Michelle van Nunen en Maartje Ruizendaal uit groep 7/8 - winnaressen van de tekenwedstrijd - in het zonnetje gezet. Zij hebben een sportclinic voor hun klas gewonnen.

Gemeentefusie

Blaricum Als reactie op twee artikelen in deze krant van de gedeputeerde Van der Hoek het volgende:

In 1813 had Nederland meer dan 1.200 gemeenten. Inmiddels is dit aantal gedaald tot ongeveer 365. Die vele samenvoegingen hebben als oorzaak dat kleinere gemeenten onvoldoende zijn toegerust om de steeds ingewikkelder wordende beleidsterreinen op een goede manier te kunnen behartigen. Huizen, Laren en Blaricum hebben nagenoeg de indeling van het jaar 1813. Een tijd waar alle verkeer nog per koets, paard en wagen, te voet, per trekschuit en zeilschip geschiedde. Met een opeenstapeling van gemeenschappelijke regelingen wordt gepoogd de bestuurlijke ontwikkelingen bij te houden, waaraan het grote nadeel kleeft dat het strijd oplevert met het democratisch beginsel dat bestuurders zich aan de gemeenteraad moeten kunnen verantwoorden. Thans zitten we opgescheept met een gemeentelijk apparaat dat drie gemeenten moet bedienen, hetgeen praktisch onmogelijk is. Wethouder Lüken zegt hierover in uw krant van 28 februari j.l.: "Wat de BEL betreft heb ik grote bewondering voor de mensen die vanuit een in mijn ogen onmogelijke positie drie heren moeten dienen". Toen er weer een bestuurskrachtonderzoek voorlag leek het Lüken een geweldige uitdaging mee te mogen werken aan een volgende stap. "Als ik zie waar we nu staan is er weinig vooruitgang geboekt. Dat vind ik teleurstellend." Uit deze uitlatingen van iemand uit de 'inner cirle' blijkt duidelijk dat één bestuursdienst voor drie gemeenten een slechte zaak is. Het enige dat overblijft is samenvoeging tot een gemeente met een acceptabele omvang met één ambtelijk apparaat dat voor één gemeente werkt. Een ander punt van aandacht is dat door de automatisering grote synergievoordelen zijn te behalen. Kijk naar het voorbeeld van de banken. Ook is het dan mogelijk voor de diverse beleidsonderdelen om te werken met echt ambtelijk deskundige specialisten. Kortom, een samenvoeging van bijvoorbeeld Huizen, Laren en Blaricum is vanuit bestuurlijk oogpunt zeer noodzakelijk.

P.J. Polfliet, Blaricum

Klaas de Leeuw, opzichter gemeentewerken (links op de foto). Fotoarchief Leo Janssen

Mijn vrouw Annemarie en ik zijn gelukkige mensen omdat we in zo’n romantisch boerderijtje op het Mauvezand, het vroegere Zandgat, mogen wonen. Ons huis dateert uit eind 18de eeuw, en toen wij het een kleine 25 jaar geleden kochten, vertelde de charmante eigenares ons dat ze één woning van de destijds dubbel bewoonde boerderij had gemaakt.

In de vorige eeuw woonden er twee families: Zwanikken en De Leeuw. Cees Zwanikken was hoofd Sociale Dienst en zijn buurman Klaas de Leeuw opzichter bij de gemeente(werken). Aan ons huis kun je goed zien dat het door twee families bewoond is geweest. Zo hebben wij twee bescheiden keukens. De een dicht bij de huiskamer, de ander dicht bij mijn kantoor. De laatste ruimte noemen wij altijd 'het keukentje van Klaas de Leeuw'. Daar wordt het eten bewaard, koffie gezet, de was gedaan en staat het kerstservies fraai opgesteld in een hoge houten keukenkast voorzien van minuscule ruitjes.
Klaas’ tweede zoon Nico kom ik regelmatig tegen in het dorp. Nico is een geboren verteller. Zijn vader Klaas de Leeuw (1905-1990) was getrouwd met Jo(hanna) Boog (1908-1992) en ze hadden vijf kinderen. In het dorp werd hij ook wel 'De dokter van de ondergrondse genoemd'. Van oorsprong was hij metselaar en hij kende het hele rioolstelsel van Laren uit zijn hoofd. Het siermuurtje om de Wilhelminaboom bij de Coeswaerde is van zijn hand evenals de erkeruitbouw aan onze boerderij. Ook ging hij over de vetpotjes die ’s avonds op Koninginnedag aan de kathedrale bomen op de Brink hingen en waar verliefde stelletjes de feestdag afsloten met een romantische wandeling. Klaas de Leeuw staat afgebeeld in het boek 'Schieten op de maan' (pag.110 links op foto). Op last van de Duitse bezetter (1941) moest hij de kei, onthuld op 7 januari 1937 ter herinnering aan het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard, verplaatsen. Na de oorlog werd het zware geval op het kleine brinkje - tussen Krommepad en Torenlaan - weer teruggezet. Onze boerderij moet destijds een beetje eenzaam, maar nog mooier gelegen zijn geweest. Nico vertelde: "Wist je dat er vanaf het Mauvezand tot aan de Lingenskamp een groot korenveld lag. Vanaf de achterkant van jouw heg, waar de koeien van Gijs de Wit liepen, maakte ik als kleine jongen looppaadjes. Je hoorde het ruisen van de wind en je zag boven je de blauwe korenbloemen afsteken tegen de witte wolken van de hemel. Je waande je in een droge zee. O, wat was Laren toen nog landelijk en wat is er veel weg door bebouwing en verstening van paden."

Dossier BVV'31 met optimisme afgerond

Motie van wantrouwen tegen wethouder Boersen haalt het niet

Ruim 2,5 uur debatteerde de raad over het rapport van de Rekenkamer, en dus de kwestie BVV'31.

Blaricum Het dossier BVV'31 met betrekking tot de kunstgrasvelden is afgerond. Mede dankzij de VVD-motie van optimisme die samen met D66 werd ingediend, en door de raad unaniem is aangenomen.

Dennis van Dalen (VVD): 'Soms doet gelijk hebben pijn'

Een DAB-motie van wantrouwen tegen wethouder Liesbeth Boersen-de Jong - verantwoordelijk wethouder in de BVV-gate - haalde het niet. Wel gaf zij toe dat zij samen met het college zorgvuldiger had moeten handelen. Zo had ze moeten checken of een geheim memo (beschikbaar voor de raad) wel in het geheime kastje was gelegd. "Dat hebben we niet gedaan, waarvoor mijn excuses." Ook beaamde ze dat de wijze waarop de aanleg van de kunstgrasvelden en de verstrekking van de 600.000 euro heeft plaatsgevonden geen schoonheidsprijs verdient, maar dat het democratisch proces geen geweld is aangedaan. "Het college heeft geleerd van deze evaluatie."
Volgens de Rekenkamer is de raad niet onjuist geïnformeerd. "Onvolledig. Wel bijna volledig, maar niet op tijd. Meer transparantie was gewenst, maar de raad had ook zelf moeten opletten en het college had beter haar best moeten doen. Wij willen als Rekenkamer bijdragen aan reflectie", aldus de voorzitter van dit onafhankelijke orgaan.
VVD en D66 riepen met de motie onder meer op uit deze casus lessen te trekken die nodig zijn om op een goede wijze invulling te geven aan het raadslidmaatschap of aan enige andere functie binnen het Blaricumse openbaar bestuur. "We hopen het op deze manier nooit meer te doen", aldus Christien Dobber (VVD). Haar VVD-collega Dennis van Dalen: "Soms doet gelijk hebben pijn. Dit rapport is een erkenning dat mijn morele kompas klopt." Volgens hem zou het college met het schaamrood op de kaken moeten zitten en hoopt hij dat de coalitie zich niet meer voor de kar laat spannen. De VVD heeft in deze kwestie altijd de onderste steen boven willen halen. Dobber: "En met de conclusie van de Rekenkamer in de hand voelen we ons eindelijk gehoord."

Open Dag BLTC

Blaricum BLTC Blaricum aan het Hendrik Smitlaantje 4 organiseert op 24 maart een open dag voor zowel beginnende als ervaren tennisliefhebbers. Tussen 15.00 en 17.00 uur staan de deuren van het park open en zijn belangstellenden welkom voor een proefles of tennisclinic onder leiding van een trainersteam. Rackets zijn aanwezig.

Definitief ontwerp Huis van Eemnes

Project op schema voor oplevering in zomer 2019

Hoofdaannemer Vaessen en architect Moederscheim Moonen hebben een definitief ontwerp gemaakt voor het
Huis van Eemnes.

Chillen in het Huis van Eemnes. Artist impressions Marco Heyda

Eemnes Dit gebeurde in nauwe afstemming met de projectleider en de Werkgroep Huis van Eemnes. Er zijn geen grote wijzigingen ten opzichte van het eerdere ontwerp.

De publieksruimte op de begane grond is iets groter dan in het voorlopige ontwerp. Het is mogelijk om dit ontwerp te realiseren binnen de, door de raad vastgestelde, financiële kaders.
Nu het definitief ontwerp voorligt in de collegevergadering van B en W kan er (na een instemmend besluit) een bouwaanvraag worden ingediend en getoetst. Daarmee ligt het project op schema voor oplevering in de zomer van 2019.

Zitting Raad van State

Datum zitting bij Raad van State een dezer dagen bekend

De Raad van State stelt een dezer dagen een zittingsdatum vast voor de behandeling van het beroep dat is ingesteld door bezwaarmakers. De tijd tussen het bekend worden van de zittingsdatum en de zitting zelf is nooit korter dan zes weken. Eerder is al een uitspraak in kort geding gedaan. Daarin werd het verzoek om de voorbereidingen op te schorten afgewezen. De uitspraak in kort geding is niet bindend voor de behandeling in hoofdzaak. Voor de inrichting van het Huis van Eemnes heeft interieurarchitect Aat Vos workshops gehouden met de Stichting Huis van Eemnes en De Bibliotheek Gooi en meer. Op basis hiervan zijn een voorlopig ontwerp en eerste impressies gepresenteerd. De ruimte voor bibliotheek en horeca heeft veel aandacht gekregen. Dit omdat hier zowel mensen die een rustige omgeving zoeken als sporters komen. Opvallende aspecten in de inrichting zijn: een huiselijke sfeer met goed doorzicht, accentlicht en zitjes op verhogingen (om voorbijlopend verkeer goed te scheiden).

Het Huis van Eemnes zelf ervaren kan zaterdag 14 april. Op de bouwlocatie aan de Noordersingel wordt een Virtual Reality-rondleiding gegeven.

Digitaal Sociaal Plein - 'Hoe je van theorie naar praktijk komt'

Er is ook een boek voor professionals verschenen

BEL-wethouders Den Dunnen, Lüken en Van der Pols hebben samen met de Huizer collega's Bakker en Verhage het vernieuwde Digitaal Sociaal Plein geopend.

V.l.n.r.: Ben Lüken, Leen van der Pols, Janny Bakker, Jan den Dunnen en Marianne Verhage. Foto: BEL Combinatie

BEL "De site bevat nu veel meer informatie. Zo kunnen mensen die al zorg krijgen met hun DigiD hier zien welke zorg dat is, je kunt er een klacht indienen, degene waarvan je zorg krijgt waarderen, maar vooral ook advies en informatie vinden als je nog geen hulp krijgt", legt de Huizer wethouder Verhage uit.

Inwoners die op zoek gaan naar de informatie op de eigen gemeentelijke website komen uiteindelijk ook terecht op informatie die allemaal aan digitaalsociaalpleinhbel.nl is gelinkt. "Maar voor mensen die digibeet zijn en moeite hebben om de juiste informatie te vinden, blijft er altijd een contactpersoon bestaan waar ze terechtkunnen", aldus de Blaricumse wethouder Lüken.

Nieuwe werkwijze

'Ik heb het boek al aan onze raadsleden uitgedeeld'

De site sluit aan op de nieuwe werkwijze die de afdeling Sociale Zaken voor Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) hanteert. "Dat hebben we beschreven in het boek 'Wat nodig is'. Dit is voor professionals die willen weten hoe wij werken", legt wethouder Bakker uit Huizen uit. "Wij werken namelijk met één contactpersoon voor mensen die hulp nodig hebben. Zij krijgen ook het mobiele nummer van deze persoon en kunnen rechtstreeks bellen als dat nodig is." Aan het woord komen consulenten, hulpvragers, beleidsambtenaren, de projectleider Sociaal Domein en wethouder Janny Bakker.

Gekoppeld

Komt er iemand voor een traplift, schuldhulpverlening of een uitkering, dan wordt er iemand gekoppeld aan de persoon die daar het meest verstand van heeft. Blijkt er meer nodig te zijn, dan kan de contactpersoon dat ook regelen.

Minister

Bakker mocht eerder het boek overhandigen aan minister Hugo de Jonge. "Hij is ook op de hoogte van onze methode - die uniek in Nederland is - en wil dat dit overal toegepast wordt. Vandaar ook dit boek, dan kan iedereen erover lezen." De minister staat dan ook met een quote op de achterkant van het boek. Hij zegt: "De manier waarop bestuurders en professionals in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren in het sociale domein met mensen omgaan zie ik als een voorbeeld van hoe ik dat ook als minister voor ogen heb: niet denken vanuit schotten tussen de verschillende wetten in het sociale domein, maar de mens centraal houden en vervolgens gewoon regelen wat nodig is." Het boekje wordt verstrekt aan professionals en is gedrukt in een oplage van duizend stuks.

Omslag

Volgens de Larense wethouder Leen van der Pols is dat een hele omslag geweest in ambtenarenland. "Vroeger mocht je niets zelf en moest je lijstjes afvinken. Het is mooi dat we dit in vier jaar tijd hebben bereikt."

Gortdroog

De Eemnesser wethouder Jan den Dunnen: "Ik heb het boek al aan onze raadsleden uitgedeeld. Een van hen bladerde erdoor, las wat en zei: "Vier jaar lang hebben we hier gortdroog materiaal over gekregen en nu pas laten jullie zien wat jullie doen. Hoe je van theorie naar praktijk komt."

GS moeten huiswerk overdoen

Laren Larens Behoud heeft in het Wob-verzoek voor meer openheid over de besluitvorming rond de voorgenomen fusie van Blaricum, Laren en Huizen door Gedeputeerde Staten (GS) gedeeltelijk gelijk gekregen.

Dat blijkt uit het rapport van de onafhankelijke Hoor- en Adviescommissie.

Het ging om een eenvoudig verzoek om totale openheid te krijgen over de besluitvorming op 7 november 2017 over de Arhi-procedure, de herindelingsprocedure Gooi en Vechtstreek binnen Gedeputeerde Staten, het bestuurscollege van de provincie Noord-Holland. Larens Behoud had herhaaldelijk om een toelichting gevraagd en de provincie bleef dat weigeren. Op 22 februari hield Leo Janssen een gloedvol betoog voor de Hoor- en Adviescommissie.

GS moeten nu het huiswerk eens dunnetjes overdoen van de commissie. Een aantal documenten dienen GS opnieuw te motiveren en een aantal moet (deels) openbaar worden. Leo Janssen, secretaris van Larens Behoud: "Gedeputeerde Staten hebben dus prutswerk geleverd en alles te gemakkelijk onder het tapijt van art. 11 Wob geschoven."

'Op de bal spelen en niet op de persoon'

'Verkiezingskoorts' in het Dickenstheater. Foto: Y & I Pictures

Laren In een uitverkocht Dickenstheater kreeg burgemeester Rinske Kruisinga vrijdagavond een hartelijk applaus bij opkomst en na het uitspreken van haar openingswoord. Daarin gaf zij haar visie op de positie van een burgemeester in het algemeen én in verkiezingstijd.

Ze benadrukte dat een burgemeester natuurlijk boven alle partijen staat, maar uiteraard de taak heeft om het democratisch proces te bewaken en erop te attenderen dat alle spelers in het politieke spel op de bal spelen en niet op de persoon.

Gedrag politici

Daarna beschreef ze de gevolgen van de industriële revolutie in Engeland en de taak van Dickens om armoede en sociale misstanden via zijn werken onder de aandacht te brengen.

Ze besloot met de opmerking: "Vandaag kunnen we ons afvragen of er sinds de 19de eeuw veel is veranderd in het gedrag van politici en hun aanhangers in verkiezingstijd? En daarom ben ik als burgemeester bijzonder benieuwd naar het verhaal dat Dickens schreef over een verkiezingsstrijd in de Victoriaanse tijd."
Daarna vertolkte Charles Dickens-acteur Aad Kok het verhaal 'Verkiezingskoorts' uit 'The 'Pickwick Papers, waarbij Else Flim via de toverlantaarn originele glasplaten toonde. Het publiek raakte door de vele listen van de politici om de tegenpartij dwars te zitten in een vrolijke verkiezingsstemming en men zag inderdaad gelijkenis tussen toen en nu.

Gelukkig ontbreekt nu de mogelijkheid om stemmers op de tegenpartij via een omgekochte handige koetsier in het kanaal of de Coeswaerde te laten belanden. Bij zijn afscheid wenste 'de heer Dickens' het publiek veel wijsheid toe bij het uitbrengen van hun stem.

Organisatie heeft meer handen nodig voor actie 'Eemnes Schoon'

Wie helpt zaterdag mee? Foto: PR

Eemnes De lenteschoonmaak staat weer voor de deur. De Werkgroep 'Eemnes Schoon' organiseert dit jaar deze opruimactie van het openbare groen op zaterdag 24 maart.

Dat is tevens de Landelijke Opschoondag van NederlandSchoon. Enkele basisscholen participeren in de week ervoor. "We mogen ons verheugen in een vaste kern van deelnemers, waaronder kinderen. Ook is het traditie geworden dat burgemeester Roland van Benthem meedoet. Net als vorig jaar wordt hij gesecondeerd door vrijwilligers van het gemeentebestuur. Maar er zijn meer handen nodig", zegt Jaap Groeneveld.

"Wie helpt ons op zaterdag 24 maart van 10.00 tot 12.00 uur en/of van 13.00 tot 15.00 uur", vraagt de Eemnesser. "Je mag alleen of met z’n tweeën/drieën lopen, al naar gelang je graag wilt. Er wordt uitsluitend gelopen op veilige plaatsen, niet op rijbanen en niet bij op- en afritten van de snelwegen. De BEL-gemeentewerf stelt materiaal beschikbaar (knijpstokken, veiligheidshesjes en vuilniszakken), maar eigen materiaal mag ook. Dit jaar zullen we eigen groene veiligheidshesjes gebruiken met de opdruk 'Eemnes Schoon'. Aan degenen die meedoen worden tuinhandschoenen beschikbaar gesteld, die ze mogen houden. Voor de continuïteit zoeken we nog enkele geïnteresseerden met organisatorische vaardigheden."
Aanmelden kan bij Jaap Groeneveld: e-mail groen65@kpnmail.nl of telefoon 035-5381609/06-23494690.

GroenLinks doneert 750 euro aan Stichting Vier Het Leven

Esther Eggenkamp (m) van Vier Het Leven is dolblij. Foto: Evert Landré

BEL Stichting Vier Het Leven is 750 euro rijker. Zaterdag nam Esther Eggenkamp, regiocoördinator Gooi & Vechtstreek van de Stichting Vier het Leven en woonachtig in Eemnes, een cheque van GroenLinks Huizen-Laren-Blaricum in ontvangst.

"We zijn echt ontzettend blij met deze royale donatie. Hier kunnen een hele hoop eenzame mensen een leuk uitje van hebben", aldus Eggenkamp. Zij ontving de cheque uit handen van de Huizer lijsttrekker Karin Rienstra en campagneleider Larisa Landré.

GroenLinks maakte sinds 5 januari gebruik van een pand in Huizen. De eigenaar hiervan heeft hier niets aan verdiend. "Hij vindt ons campagnepand een enorm sympathiek idee. Om dat te benadrukken, zou hij het mooi vinden als het huurbedrag ook een maatschappelijk doel dient. Daarom heeft GroenLinks, in overleg met hem, besloten het volledige bedrag over te maken aan de Stichting Vier Het Leven. Zo kunnen indirect nog meer mensen genieten van ons campagnepand", aldus Landré.

Een deel van de kantoormeubels krijgt een mooie nieuwe bestemming: Tijd Voor Meedoen.

Optreden van Musicorda in De Hilt

Eemnes Het Hilversumse accordeonorkest Musicorda geeft zaterdag 24 maart om 20.00 uur een concert in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c. De toegang bedraagt 8 euro.

Op het concert brengen zowel het A- als het B-orkest een zeer gevarieerd programma. Beide orkesten staan onder leiding van Wim Becker. Voor meer informatie of kaartreserveringen neem contact op met José van Kooi, telefoon 035-6016516 of via info@musicorda.nl.

Paasexpositie bij Hamdorff

Laren De Hamdorff tekenclub organiseert in het paasweekend de jaarlijkse expositie in het gelijknamige atelier van de Gooise Academie aan de Brink 27a.

Modeltekeningen en aquarellen van de Hamdorff-kunstenaars zijn voor een zacht prijsje te koop. De verkoopexpositie wordt zaterdag 31 maart om 11.00 uur geopend door burgemeester Rinske Kruisinga.

Bezoekers zijn op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur en op maandag - tweede paasdag - van 11.00 tot 15.00 uur welkom. De entree is gratis.

Laatste kaarten voor 'Matthäus'

Laren De laatste kaarten voor de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach - uitgevoerd door het beroemde King's Choir College uit Cambridge - zijn verkrijgbaar bij de Nationale Theater Kassa: 0900-9203. Meer informatie via www.larenklassiek.nl.

't Was 'n mooie week!

Uytdehaage tijdens 'Verenigingen (weer) vitaal!'. Foto: BEL Combinatie

BEL In de BEL-gemeenten zijn de afgelopen week in het kader van de Boomfeestdag veel bomen en struiken geplant. Daarbij kregen de wethouders hulp van (school)kinderen.

De bijeenkomst om inwoners weer vitaal te krijgen werd afgetrapt door Jochem Uytdehaage. Wethouder Jan den Dunnen had voor deze gelegenheid zijn schaatsmuts tevoorschijn gehaald. Een cheque met een mooi bedrag van 500 euro viel Stichting Rolstoelbus 't Gooi ten deel: een geschenk van het bedrijf EFK. De open dag van Tergooi Ziekenhuis was een schot in de roos. Velen waren nieuwsgierig te zien hoe het allemaal reilt en zeilt in het hospitaal.

Wethouder Boersen met de kinderen van groep 7 KBS Bernardus. Foto: Gemeente Blaricum
In Laren is een boom geplant aan de Schapendrift. Foto: Bob Awick
Kinderen van de Zuidpolder planten een sierappelboom en haagbeukjes. Foto: Marcel Steinbach
Foto: Yvonne Roest
Jong en oud bezoekt de open dag van Tergooi Ziekenhuis. Foto: Yvonne Roest
Wethouder Kennis in actie in de Zuidpolder. Foto: Projectbureau Blaricummermeent
Een cheque van 500 euro voor de Stichting Rolstoelbus. Eigen foto

Meer informatie is te vinden op de website www.laardercourant.nl.

Gooise tram rijdt vanaf '19 in Blaricum

Eventuele uitbreiding met Laren volgt later

Foto: Bob Awick

Blaricum De Gooise tram rijdt vanaf het voorjaar in 2019 weer in Blaricum. Dat is de bedoeling van de Stichting Gooise Tram die vorige week officieel is opgericht.

Het is de bedoeling dat de originele stoomtram die hier ooit in de regio reed wordt nagebouwd als elektrische tram, zodat deze zonder rails overal kan rijden.
De stichting heeft al contact met twee bouwers die dat zouden kunnen en heeft 400.000 euro nodig om het project te realiseren. De tram zal 25 kilometer per uur gaan rijden. "Zoals we nu inschatten, zal een kaartje 2,75 euro gaan kosten en zal een dienst mogelijk zijn, waarbij de tram elk uur of elke 1,5 uur rijdt", maakte voorzitter en Blaricummer Han Landman van de stichting bekend.
De tram zal onder andere toeristen in de haven van Huizen op kunnen pikken en dan langs diverse plaatsen als de Krachtcentrale, het Huizer Museum en het centrum rijden. In Naarden doet de tram Oud Valkeveen en de Vesting aan. Ook wordt Blaricum opgenomen in de route met het toekomstige 'Blaricum aan Zee'. "De route kan later eventueel met Laren worden uitgebreid."

Lentemarkt dit weekeinde bij Zorgboerderij 't Werckpaert in Blaricum.

Vrijdag 23 maart

Mamacafé Huizen

10.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

De Snuffelkast gaat vandaag weer open! Kinderkleding kan ingeleverd worden en tegen een klein bedrag meegenomen worden.

De geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt door vrijwilligers van Versa Welzijn georganiseerd.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in Het Brinkhuis-Laren. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

'Wie vlinders hoort zingen, weet ook hoe wolken smaken'

8.30 uur | Gemeentehuis Huizen

Tot 3 april 2018 exposeert Marten Jaarsma (M@rten's Kijkkunst) zijn meest recente schilderijen. www.martenjaarsma.nl.

Diner met livemuziek

17.30 uur | Wijkcentrum De Bongerd Eemnes

Diner met shantykoor het Speuit uit Laren. Meer info: 06-12727226.

VrijdagAvondmuziek: 'Stabat Mater' - Pergolesi

20.00 uur | Nieuwe kerk Huizen

'Stabat Mater' - G.B. Pergolesi. Esther Kronenburg - sopraan, Peter van Wolferen - countertenor, Cees-Willem van Vliet - continuo, Richard Vos - barokcello. Aanvang concert: 20.00 uur. Toegang is vrij.

Spaanstalige muziek - Claudia y Manito

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Het duo Claudia en Manito brengt een gepassioneerd programma genaamd 'Arpamor'. Entree: € 15,-.

Zaterdag 24 maart

RaceRunning

11.00 uur | Atletiekvereniging Zuidwal Huizen

Een racerunner is een loopfiets met borststeun maar zonder pedalen waarmee je kunt rennen of lopen op een atletiekbaan.

'Plassentocht'

9.00 uur | Aan de Meet Huizen

Die gaat naar het plassengebied rond Loosdrecht, Ankeveen, Breukelerveen e.o. Afstand 80 of 100 km.

Wandeling Natuurbrug over de A1

14.00 uur | La Place Laren

De Heikracht-wandeling van deze maand start bij La Place en gaat via de hei naar de Natuurbrug over de A1. De wandeling is ca 7,5 km.

Voorjaarsruilbeurs

10.00 uur | Zenderkerk Huizen

Grote ruilbeurs voor filatelisten, waarbij om 14.00 uur de veiling plaatsvindt van postzegels, prentbriefkaarten en munten.

Open Dag BLTC Blaricum

15.00 uur | Sportpark Oostermeent Blaricum

Maak kennis met tennis. Welkom voor een proefles of tennisclinic o.l.v. onze trainers

Concert Musicorda

20.00 uur | De Hilt Eemnes

Kaarten op de avond zelf aan de zaal verkrijgbaar voor € 8,-. Meer info? Secr. José van Kooi: 035-6016516.

Lentemarkt

12.00 uur | Zorgboerderij 't Werckpaert Blaricum

24 en 25 maart organiseert Zorgboerderij 't Werckpaert een lentemarkt. Toegang is gratis!

Zondag 25 maart

Workshop ZEN-schilderen (Sumi-E)

14.:00 uur | Gooise Academie Laren

Zen-schilderen werd door Zen-monniken gebruikt als een concentratietechniek. Zwarte inkt (Sumi-e) is de enige kleur die in de tekening gebruikt wordt.

Ben jij de nieuwe Banksy?

14.00 uur | Gooise Academie Laren

Je maakt kennis met het werken met spuitbussen en sjablonen én je ontdekt jouw eigen beeldtaal. Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Fotografieworkshop 'Winterfotografie'

9.30 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

In deze workshop is het thema 'Herfst / Winterfotografie' en 'Zwart-witfotografie.

Mike del Ferro

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

Pianist, componist en arrangeur Mike del Ferro neemt je mee op reis met een afwisselend en spannend (jazz)repertoire.

Generation Praise

19.00 uur | Zenderkerk Huizen

Met speciale aandacht voor de Stichting Compassion. Spreker is Jurrien ten Brinke met als onderwerp 'Celebrate the road to Emmaus'.

Maandag 26 maart

Rummikub en Scrabble

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee!

Veilig Vallen

10.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Eigen bijdrage € 2,- Aan het einde van de clinic krijgt u een kopje koffie of thee. Info: www.osorezu.nl/bsc/ of bel 06-15276036.

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

14.00 uur | De Bolder Huizen

Kennismaken met het gebruik van het gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio.

Kringloopwinkel Stichting Servitas

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Ook op dinsdag. Kringloopwinkel Stichting Servitas, Poolvos 2, 1273 JL HUIZEN.

Dinsdag 27 maart

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve Huizen

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,-. www.debrassershoeve.nl.

Bibliotheek Malbak

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak-bibliotheek.

BasBEL koffieochtend bij de haard

10.00 uur | De Hilt Eemnes

Iedere laatste dinsdagmorgen van de maand.

Wandel- of fietsmaatje vinden?

14.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Informatie: Janny Hospers, beweegcoach Versa, tel. 06- 46108028.

Spelmiddag

13:30 uur | De Blaercom Blaricum

Heeft u zelf nog spellen: neem ze mee! Info: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035 7504149

Workshop 'Fotoboek maken'

14.00 uur | Vivium Johanneshove Eemnes

In 3 dagdelen leert u uw foto´s in boekvorm vast te leggen, prijs € 40,-, aanmelden op www.seniorweblarennh.nl of tel. 06-46175271.

Workshop 'Plezierige Poëzie'

19.00 uur | De Malbak Blaricum

In 4 lessen wordt je schrijfspier met klank, vorm, beeld en zintuigen op een verrassende manier geprikkeld. Aanmelden via www.schrijfcreaties.nl.

Gratis Nederlandse les

19.30 uur | De Malbak Blaricum

Every Tuesday between 7.30-9.30 pm you are invited to our Dutch language lessons.

Woensdag 28 maart

Taalcafé / Language bar

10.30 uur | De Malbak Blaricum

Hier kunt u uw Nederlands verbeteren door gesprekjes te voeren met anderen.

Voorleesmiddag Malbak

14.00 uur | De Malbak Blaricum

Kinderen va. 4 jaar kunnen komen luisteren naar de mooiste voorleesverhalen. De toegang is gratis. Voor meer info: 035-7504149.

Film aan de Brink - 'Victoria en Abdul'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria en Abdul Karim, een jonge klerk uit India. Entree: € 5,-.

Zin om samen te eten?

17.30 uur | `De Brug Huizen

Graag vooraf aanmelden via eten@debrughuizen.nl.

Film aan de Brink - 'Viceroy's House'

19.30 uur | Brinkhuis Laren Laren

Over de dramatische gevolgen die de onafhankelijkheid van India in 1947 had op de mensen die er woonden. Entree: € 5,-.

Fotografie voor gevorderden

19.30 uur | Bibliotheek Huizen Huizen

Speciaal voor de fotograaf die al weet hoe de camera werkt, maar er meer uit wil halen. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Donderdag 29 maart

Koersballen

10:00 uur | De Malbak Blaricum

Koersbal lijkt op jeu de boule. Iedereen kan het leren, dus kom een keertje kijken. 035-5262902.

Koffieochtend

10.00 uur | De Blaercom Blaricum

Informatie en/of aanmelden: Susan Bakker, sbakker@versawelzijn.nl, 035-7504149.

Open les Mindfulness

10.00 uur | de Lis - mindfulness & massage Huizen

Aanmelden: Els Aardewijn, 06-15138686, delis@aardewijn.com, www.delis.aardewijn.com.

Inloopochtend SeniorWeb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes Eemnes

Enthousiaste vrijwilligers staan u bij bij al uw digitale vragen en/of problemen.

Computerhelpdesk

10.00 uur | De Brassershoeve

Wij verlenen hulp op de door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone. De kosten bedragen € 3,- per bezoek. www.debrassershoeve.nl.

Bibliotheek Malbak

10:00 uur | De Malbak Blaricum

Elke dinsdag- en donderdagochtend kunt u boeken lenen bij de Malbak-bibliotheek.

Koffieochtend in Brinkhuis

10.30 uur | Brinkhuis Laren

Even tijd voor elkaar en een gezellig babbeltje.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Er zijn geen kosten aan verbonden en je kan zo leren om met Facebook - Twitter - Spotify om te gaan.

Vrijwilligerswerk, iets voor mij?

13.30 uur | De Malbak Blaricum

U kunt zich aanmelden via www.vagev.nl of per telefoon 035-7504149.

'Kunst van het Leven'

19.00 uur | Rosa Spier Huis Laren

Tien derdejaarsstudenten van de HKU en bewoners delen artistieke visies en uitgangspunten.

Open Huizen Dag editie Verkoopmasterclass

20.00 uur | Mark Teeuwissen Produkties Huizen

Open Huizen Dag is een krachtige verkooptool/ Tijdens deze masterclass leer je hoe je deze op de juiste manier kunt inzetten.

Kinderkleding en Speelgoedbeurs XXL

Foto: J.M. van den Berg

HILVERSUM De Gooise Kledingbeurs houdt zondag 25 maart van 10.00 tot 14.00 uur in de Dudok Arena in Hilversum een grote beurs met tweedehands- én nieuwe kinderkleding en speelgoed. Entree € 2,-, tot 12 jaar gratis. Gooisekledingbeurs.nl.