Laarder Courant de BEL

19 september 2018

Laarder Courant de BEL 19 september 2018


Tergooi vanaf 1 januari rookvrij

Blaricum Op het buitenterrein van Tergooi ziekenhuizen, locatie Blaricum en Hilversum, mag vanaf 1 januari 2019 niet meer gerookt worden. In de gebouwen van beide locaties is het al langer verboden. De rookcabines worden voor die tijd verwijderd.

De enige uitzonderingen die Tergooi maakt is voor patiënten die vrijheidsbeperkende maatregelen zijn opgelegd op de afdeling Psychiatrie en patiënten in de allerlaatste fase van hun leven (zogenaamde 'laatstewenssigaret').
Kinderarts en een van de initiatiefnemers Carol Lasham: "Met het rookvrij maken van de ziekenhuisomgeving willen we een gezonde, rookvrije leef- en werkomgeving bieden voor patiënten, bezoekers en medewerkers en zo een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners van de regio." Inmiddels is de campagne 'Tergooi Rookvrij' gestart. Met affiches, informatiefolders en een onlinecampagne worden mensen actief geïnformeerd dat roken niet past in een omgeving waar gezondheid centraal staat.
Rokende patiënten die worden opgenomen kunnen hulp krijgen. Lasham: "Bijvoorbeeld met nicotinepleisters en -kauwgom. Uit onderzoek blijkt ook dat patiënten die geruime tijd vóór een geplande ingreep stoppen met roken sneller herstellen na de ingreep en minder kans hebben op complicaties." Daarnaast bestaat de Stoppen-met-rokenpoli waar deelnemers in groepsverband kunnen stoppen met roken.

Blaricum op jacht naar nieuw relatiegeschenk

Blaricum De gemeente Blaricum schrijft onder kunstenaars een wedstrijd uit voor het maken van een nieuw relatiegeschenk. "Een van de ontwerpen gaan we dan ook uitvoeren", zegt burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

Hiervoor is financiële ruimte, omdat een aanvraag voor het maken van een film afgeketst is. Volgens de burgermoeder vragen de lokale kunstenaars al een poosje om extra aandacht. "Dit is hopelijk een leuke geste, waarmee we voldoen aan hun vraag." De randvoorwaarden moeten nog worden vastgesteld, maar worden binnenkort bekendgemaakt. De wedstrijd is onderdeel van activiteiten rondom 'Kunststad van het Jaar 2018', de titel die Blaricum vorig jaar won.

Jolande Withuis in bibliotheek

Eemnes Wetenschapper en schrijver Jolande Withuis komt donderdag 27 september (20.00 uur) naar de bibliotheek Eemnes.

Zij wordt geïnterviewd door voormalig Journaal-presentator Gerard Arninkhof. Withuis schreef onder meer publicaties over koningin/prinses Juliana. Toegang 12,50 euro (leden van bibliotheek en het Humanistisch Verbond 10 euro). Kaarten aan de bibliotheekbalie of via telefoon 035-5383520.

Weinig belangstelling voor eerste Dag van de Democratie Blaricum

Foto: Bob Awick

Blaricum Speeddaten met raadsleden kon zaterdag op de Dag van de Democratie. Inwoners konden met hen in contact komen en hen bevragen over (on)gewenste ontwikkelingen in het dorp. "Echt een geweldige kans voor de inwoners", zei Carin Francken (D66). Helaas namen weinig mensen de moeite naar De Malbak te komen. Voor de bingo was geen animo.

Koper voor bankkantoor ABN Amro

Laren Er is een koper voor het voormalige bankkantoor van ABN Amro aan het Zevenend.

De makelaar laat niets los over de beoogde nieuwe eigenaar en over de plannen voor dit object. Naar verwachting wordt de koopovereenkomst 1 oktober gesloten.

Primeur Singer

Foto: Erwin Olaf

Ruim 150 zelden getoonde kunsthistorische hoogtepunten uit diverse Nederlandse bedrijfscollecties zijn deze winter te zien in Singer Laren.

7

Begeleiders mensen met een beperking bij bibliotheek
We zoeken mensen die het leuk vinden klanten te ontvangen en te ondersteunen in het gebruik van de faciliteiten van de bibliotheek in Eemnes. Je verricht werkzaamheden in een rustige omgeving en je geeft daarbij zelf je grenzen aan. Werktijden zijn op maandag en/of donderdag tussen 9.45 tot circa. 16.00 uur. Contactpersoon: Bibi van der Vegt van Bibliotheek Gooi en meer. Telefoon 035-5383520 of bvdvegt@bibliotheekgooienmeer.nl.

Coördinator pr-team Brinkhuis in Laren
U bent het eerste aanspreekpunt publiciteit, coördineert pr-activiteiten en stuurt het pr-team aan. Werktijden in overleg. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren. Telefoon 035-7513991 of info@hartvanlaren.nl.

Bestuursleden Oranje Vereniging Blaricum
De Oranje Vereniging Blaricum is organisator van diverse Blaricumse evenementen: Koningsdag, het vuurwerk, de Blaricumse Kermisweek en de sinterklaasintocht. U helpt mee met het samenstellen van draaiboeken en wordt contactpersoon van een van onze werkgroepen. Contactpersoon: Els Hartong van Oranje Vereniging Blaricum. Telefoon 035-5387506 of info@ovblaricum.nl.
Licht- en geluidstechnicus bij het Brinkhuis in Laren
De vrijwilliger verzorgt de techniek tijdens de theater- en filmavonden, zodat de voorstellingen en presentaties geheel tot hun recht komen in de sfeervolle kapel. Ook maakt hij/zij deel uit van de techniekwerkgroep. Voornamelijk een avonddeel, in overleg. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren. Telefoon 035-7513991 of info@hartvanlaren.nl.

Betrouwbare chauffeur Stichting Het Spookbos
Wij zoeken een betrouwbare vrijwilliger om de cliënten van zorgafdeling De Stal in Eemnes van school naar de groepsbegeleidingen te vervoeren. Ook moeten de kinderen vanaf de groepsbegeleiding op Het Spookbos weer naar huis worden gebracht. Wij bieden begeleiding aan kinderen en jongeren met een ontwikkelingsstoornis, bijvoorbeeld autisme, angsten en ADHD. Contactpersoon: Leonieke Vos van Stichting Het Spookbos in Eemnes. Telefoon 035-5380061/06-54962667 of adminsitratie@spookbos.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3 en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Weerbericht

Eerst nog vrij warm, vanaf vrijdag koeler en wisselvallig

Vanaf half september wordt een periode met warm nazomerweer ook wel Oudewijvenzomer genoemd. Het warme weer hangt nu samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind bij ons uit het zuiden waait met aanvoer van subtropische lucht. Vrijdag passeert een koufront, waarna er koelere polaire lucht binnenstroomt met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag wordt het met 23 à 24 nog vrij warm. Er is een mix van zon en wolkenvelden. Er waait een voelbare zuidwestenbries. In de avond neemt de bewolking toe, gevolgd door wat regen. In de nacht naar vrijdag gaat het meer regenen. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. De westenwind waait vrij krachtig. Het wordt circa 18 graden.

Het weekeinde

In het weekend wordt het nog wat frisser met zaterdag 16 à 17 graden, zondag een graadje hoger. Daarmee is het iets kouder dan normaal ofwel gemiddeld. Het weerbeeld is daarbij zowel zaterdag als zondag nogal wisselend met wolkenvelden, kans op enkele buien en ook wat zonneschijn. Er waait een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Weetje

Het aantal warme dagen (20 graden en hoger) is met 120 dagen dit jaar een record. Het oude record bedroeg 116 dagen in 2003. Het aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) is met 55 dagen ook recordhoog. Het oude record was 51 zomerse dagen in 2006. Het aantal tropische dagen (30 graden en hoger) is met 10 dagen geen record. Dat blijft staan op 14 dagen in 1976.

Inwoners Gooi en Vecht investeren in energie besparen

Laren/Blaricum Ruim zevenduizend woningeigenaren uit het Gooi en de Vechtstreek hebben de afgelopen vier jaar (2013- 2017) maatregelen getroffen om hun huis energiezuiniger te maken. Er is door de eigenaren ruim 27 miljoen euro geïnvesteerd.

Deze resultaten zijn bereikt met behulp van het regionale project 'Energie Besparen Gooi en Vecht', dat mede mogelijk is gemaakt met subsidie van de provincie Noord-Holland.

Duurzaam

De maatregelen die het meest door woningeigenaren zijn ingezet om woningen energiezuiniger te maken, zijn: zonnepanelen (4.509 installaties), spouwmuurisolatie, HR++-glas en vloerisolatie. Het aantal duurzame maatregelen ligt feitelijk nog hoger omdat veel maatregelen niet worden geregistreerd, zoals spouwmuurisolatie. De ambitie van Gooi en Vechtstreek is een energieneutrale regio in 2030. De in de regio benodigde energie wordt dan duurzaam opgewekt. In eerste instantie richten de inspanningen zich op de bebouwde omgeving.
Het project 'Energie Besparen Gooi en Vecht' draagt bij aan de energieneutrale regio. Gooi en Vechtstreek werkt samen met de provincie Noord-Holland aan een vervolgproject energiebesparing woningen.
Meer informatie over verduurzamen van uw woning op www.duurzaambouwloket.nl of bij lokale energiecoöperaties. Duurzaam bouwloket is een landelijke organisatie met onafhankelijke experts die zowel digitaal als per telefoon of e-mail, informatie en advies geven. Ook zijn hier de activiteiten en financiële regelingen per gemeente te bekijken.

Academielezing over genetisch onderzoek

Laren/Blaricum De Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum organiseert vrijdag 5 oktober van 20.00 tot 22.00 uur een academielezing door de in Huizen geboren en getogen prof. dr. Dorret Boomsma

Zij spreekt over haar genetisch onderzoek met behulp van tweelingen en over de resultaten van dat onderzoek met betrekking tot onder andere de cognitieve ontwikkeling (IQ en Cito-scores) en mentale en fysieke gezondheid bij kinderen en volwassenen (bijvoorbeeld ADHD en depressie). Ook bespreekt ze de resultaten van haar speurtocht naar de genen voor het krijgen van twee- en meerlingen.

Plaats van handeling is de Bibliotheek Huizen aan het Plein 2000-1. Kaarten à 7,50 euro (leden) en 10 euro (niet-leden) kunnen gereserveerd worden via www.bibliotheekhlb.nl.

Foto: Ab Walet

In de morgen redelijk vroeg op pad. Bij de bloemen en zaadbollen van de wilde peen moet ik wel even stoppen, ik vind ze altijd mooi. Zoals na de bevruchting, als de bloemschermen de vorm van een vogelnestje aannemen. In een daarvan trof ik een pyjamawants aan, met zijn opvallende outfit. Hij wordt ook wel gevangeniswants genoemd. Ze leven vaak op schermbloemigen. En wie weet, misschien had hij daar wel een pyjamaparty gehad!

'Naar ons idee zijn er krachten in dit dorp die de kermis weg willen hebben'

Betrokkenen boos en teleurgesteld over geventileerde evaluatie

De kermis Blaricum is door de burgemeester té negatief weggezet. Er waren raddraaiers, maar duizenden anderen hebben de grootste lol gehad.

Onderdeel van de Blaricumse kermis zijn de volksspelen. Foto: Bob Awick

Blaricum Horecaondernemers Hennie van de Koot en Marise Lindeman (Café d'Ouwe Tak), Marita Steenbeek (Het Vitus), Henk Bunschoten (beveiliging) en Frans Ruijter (Oranje Vereniging Blaricum, OVB) hebben een heel andere feestweek op hun netvlies dan de gepresenteerde evaluatie die burgemeester Joan de Zwart-Bloch vorige week naar buiten bracht. Zij vonden het een topkermis.

Volgens het vijftal heeft de burgermoeder de kermis van Blaricum in een kwaad daglicht gezet. "Volgend jaar dorpser?", zegt Lindeman verbaasd. "Dorpser dan afgelopen kermis kan niet. Een goed verlopen week wordt nu neergezet als 'uit de hand gelopen' en 'een drugswalhalla'. Dat is totaal niet onze ervaring, maar ons is niets gevraagd door de gemeente", voegt ze er fel aan toe. "Als je de kermis wilt vermoorden, doe het dan goed. Dit voelt als een dolk in mijn rug."

Marita Steenbeek: "We hebben zelden zo'n leuke kermis gehad. Wij hoorden iedere dag van mensen hoe leuk het was, en nu krijgt de horeca de zwartepiet toegespeeld." Steenbeek is net als de anderen die om de tafel zitten faliekant tegen drugs. Ze heeft ook iemand die een jointje rookte uit haar pand gezet en van jongeren lachgasballonnen afgepakt. "Een foto van het visitekaartje dat ik vond van de verkoper van dat lachgas heb ik naar wijkagent Peter Knap gestuurd", zegt Steenbeek.

Marita (Het Vitus): 'We hebben zelden zo'n leuke kermis gehad'

"Ik weet niet beter dan dat het goed is gegaan. Er waren zelfs minder incidenten dan voorgaande jaren", zegt Henk Bunschoten. Hij werd samen met zijn collega's gedurende de feestweek door de horeca-ondernemers ingehuurd. "De samenwerking met de politie was top." Op een enkele oorvijg na en het vriendelijke doch dringende verzoek aan de lachgasverkoper om te vertrekken, hoefden de beveiligers alleen maar aanwezig te zijn en de jongeren na sluiting van de kermis rustig het dorp uit te begeleiden. Wel namen de mannen per avond zeker dertig flessen Belvedere (goedkope wodka), die met name de jonge jeugd in een rugzak bij zich droeg, in beslag. Vechten op de kermis is overigens van alle tijden, meldt het vijftal. Bunschoten: "En dat groepen jongeren via sociale media afspreken om met elkaar op de vuist te gaan in die eerste nacht, daar staan wij buiten. De horeca en kermis waren toen al uren dicht."

Wordt er nog een (re)actie van de burgemeester verwacht? Lindeman is er stellig in: "Het kalf is verdronken. De burgemeester brengt een verhaal naar buiten zonder dat wij bij de evaluatie zijn betrokken en heeft hiermee iets gecreëerd." Ook Frans Ruijter neemt geen blad voor de mond. "Naar ons idee zijn er krachten in dit dorp die de kermis weg willen hebben. Het beeld dat nu is ontstaan, is de bijl aan de wortel van onze kermis", aldus Ruijter. "Maar laten we in godsnaam proberen dit in stand te houden." Ruijter laat het niet gebeuren dat de 60ste kermiseditie in 2019 buiten in een weiland met een hek eromheen gaat plaatsvinden.

IJsbaan op tenniscourts van 't Laer?

Laren Een ijsbaan op de tennisbanen van 't Laer? Het lijkt voorzitter Ward van Kampen een goed idee. "Voor ons als club fantastisch", reageert hij.

Maar hij maakt daarbij de kanttekening dat het ook technisch mogelijk moet zijn. "Vroeger werden de banen onder water gezet en was het hopen op een koude winter. De nieuwe ijsbaan maakt gebruik van moderne technieken en de uitdaging is of het technisch mogelijk is voor beide partijen." Van Kampen laat weten dat de stille wens nog niet geuit is richting de ijsbaanorganisatie. "Op dit moment zijn er nog geen contacten." Parkeren moet geen probleem zijn. Hij verwacht dat - mocht het zover komen - het terrein tegenover het hertenkamp voldoende is.

Chantal (21) uit Eemnes voor politierechter

Eemnes De 21-jarige Chantal Korver (21) uit Eemnes moet op 9 november voor de politierechter in Almere verschijnen.

Ze wordt verdacht van zware mishandeling, verzet tegen haar aanhouding en het overtreden van de wapen- en munitiewet. De jonge vrouw werd in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 augustus tijdens de Blaricumse kermis opgepakt tijdens een vechtpartij. Ze is nog steeds op zoek naar getuigen die gezien hebben op welke wijze zij is aangehouden. "De manier waarop ik ben aangehouden is met veel geweld gegaan: schouder uit de kom, scheur in elleboog, hele gezicht stuk en twee blauwe ogen", aldus Korver. De arrestatie vond plaats op de Kerklaan.

Politie arresteert zeven mensen

Blaricum De politie heeft tijdens de kermisweek zeven mensen aangehouden.

"Dat ging om diverse zaken", zegt een politiewoordvoerder. "Variërend van verstoring van de openbare orde, mishandeling en belediging tot aan het niet tonen van een identiteitsbewijs, dronken jongeren en wildplassers." Ook werden meerdere vechtpartijen in de kiem gesmoord.

Inloopbijeenkomst HOV-haltes in omgeving Eemnes en Laren

Het onlangs vastgestelde tracédeel Eemnes-Laren. Foto: Engele

Eemnes/Laren De projectorganisatie HOV in 't Gooi organiseert op woensdag 26 september tussen 19.00 en 21.00 uur een inloopbijeenkomst over de inpassing van de beide HOV-haltes nabij de oprit A27 richting Hilversum aan de zijde van de Gooiergracht.

De bijeenkomst is bedoeld voor aanwonenden en belanghebbenden uit Eemnes en Laren en vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis aan de Zuidersingel. Inwoners mogen meepraten over de uiteindelijke invulling van de HOV-zones in Laren en Eemnes.

Voorlopig ontwerp

De afgelopen jaren zijn voor het inpassen van een HOV-busverbinding bij de A27 in omgeving Eemnes en Laren meerdere varianten onderzocht. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad van Eemnes het definitieve tracé voor de busbaan in omgeving A27 Eemnes-Laren vastgesteld. Beide haltes bevinden zich op grondgebied van Eemnes bij de A27.
Burgemeester Roland van Benthem haalde toen opgelucht adem en was blij dat er aan zeven jaar discussie een einde was gekomen. Wethouder Niels Rood was ook blij en vertelde toen: "Een betere variant is er niet."
Op basis daarvan is nu een voorlopig ontwerp beschikbaar waar ook voorstellen voor de beide haltes, de carpoolplaats en de extra parkeervoorzieningen staan ingetekend. Dat ontwerp wordt nu voorgelegd.
Aan de hand van ontwerp- en detailtekeningen geven projectmedewerkers van HOV in 't Gooi en ingenieursbureau Movares tekst en uitleg bij de plannen.

De ingebrachte reacties op de tekeningen zijn waardevolle input voor het verder uitwerken van een definitief ontwerp. Die uitwerking wordt aan het van dit jaar verwacht.

Simon Majoor

Simon Majoor (48) woont in Blaricum, is in Laren geboren en heeft ook nog een leuke tijd in Eemnes doorgebracht.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben uitvaartverzorger bij Monuta."

Trots ben ik op...?
"Mijn gezin."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Er zijn altijd dingen te doen en anders verzinnen we wat."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Mijn vader, helaas al weer een tijd geleden overleden."

Waar maak je je zorgen om?
"De verharding van de maatschappij en zo veel korte lontjes."

Wat is je favoriete plek in Blaricum?
"Thuis."

Blaricum mist nog ...?
"Niks. Je hoeft niet altijd alles te hebben om compleet te zijn."

Mijn energie haal ik uit?
"Mijn gezin en werk, een feestje met vrienden en uiteraard de twee wekelijkse ritjes naar Rotterdam om naar Feyenoord te gaan."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het extra openstellen van de Burg. Le Coultredreef voor (vracht)verkeer en vanuit de richting Huizen."

Favoriete jaargetijde?
"Lente, de eerste zonnestralen en weer opkomen van de natuur geven het sein dat er weer nieuwe tijden aanbreken."

Mijn wens voor het dorp is?
"Blijven zoals het is. Groter en meer is niet altijd beter."

Welke uitdaging wil je ooit nog eens aangaan?
"De Alpe d'Huez fietsen, dat gevoel van bedwingen en overwinnen lijkt me geweldig."

Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Pluk de dag. Maak herinneringen in plaats van plannen."

Dag van het Werkpaard op Noolseweg

Blaricum De akkers aan de Noolseweg (ter hoogte van nummer 13) worden zondag 23 september omgetoverd tot een authentiek agrarisch dorp aan het begin van de vorige eeuw.

Acht teams strijden tussen 12.00 en 17.00 uur met hun werkpaarden om de titel 'Dag van het Werkpaard'. De deelnemers gaan onder meer bomen slepen, ploegen, dorsen en hooien (inclusief opladen met de grijper in de authentieke hooiberg).

Kindje uit de stad

Maar niet alleen de boeren zijn volop in de weer. In het schooltje begroeten de nonnen een nieuwe leerling: een kindje uit de stad. Vrouwen en kinderen zijn volop bezig met de kookwas, de bakkers maken in de ouderwetse houtoven de lekkerste broodjes, koekjes en andere heerlijkheden en de smid werkt zich in het zweet boven hete vuren.

Kinderplein

Speciaal voor de kinderen is er een plein met allerlei ouderwetse spelletjes. En dat alles onder de vrolijke klanken van een draaiorgel. Op de Noolseweg rijdt een klein treintje en er staan verschillende oude tractors opgesteld.

Boeldag

De dag wordt, zoals gebruikelijk, afgesloten met de Boeldag, de veiling van oude, brocante en antieke spullen. Wie spullen over heeft die passen bij deze veiling kan deze vooraf inleveren bij Nico de Jong (Gebrs. Dooijewaardweg) en bij Klaas Vos (Oostermeent 1).

De toegang tot het terrein is gratis.

Vergaderingen Eemnes ook live te volgen

Eemnes Alle vergaderingen van de gemeenteraad Eemnes zijn vanaf nu live te volgen via internet.

Wie een raadsvergadering, sessie of ronde terug wil luisteren, klikt op de datum van de vergadering in het raadsinformatiesysteem op de website van de gemeente Eemnes.

Mening delen?

Wordt er een onderwerp behandeld waarover u uw mening kenbaar wilt maken? Dit is mogelijk, u kunt zich aanmelden bij de griffier via a.degraaf@eemnes.nl.

MCC L!VE met StreetBeats en danscompagnie

Laren Drum- & Showband MCC organiseert op zaterdagavond 13 oktober om 20.00 uur het concert MCC L!VE in Singer Laren.

Hiervoor is de muziekvereniging een unieke samenwerking aangegaan met partyband StreetBeats en danscompagnie Jamie-Dee. Samen zorgen zij voor bijzondere combinaties. StreetBeats bestaat uit acht enthousiaste muzikanten. Naast het enorm gevarieerde repertoire en meervoudige lead- en backingvocals, bezit de band een vette blazersectie en een enorme dosis energie en enthousiasme. De danscompagnie is een groeiende dansschool uit Eemnes en staat onder leiding van Jamie-Dee van den Oudenrijn.
Kaarten kosten 12,50 euro en kunnen besteld worden via info@mcclaren.nl (vermeld aantal kaarten, naam en adres). Meer informatie op www.mcclaren.nl.

Ongehinderd toeren over vernieuwde rijksweg A1

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Rijkswaterstaat heeft zondagavond de laatste grootschalige werkzaamheden aan de snelweg A1 tussen Eemnes en Bunschoten afgerond. Dat betekent dat weggebruikers nu in beide richtingen over vier rijstroken kunnen rijden met een maximumsnelheid van 130 km/h. De hinder voor de weggebruiker is daarmee op deze snelweg achter de rug.

Emeliet van Gool zet zich in voor kiddygoodpills.nl. Foto: Leo Janssen

Toen ik in het najaar van 2001 werd gevraagd de politieke arena van Laren te betreden, vroeg ik mij af of ik het wel kon. Een afweging die altijd mijn drijfveer is geweest.

Ik begon na te denken hoe ik de Laarders kon 'vangen' voor Larens Behoud, de politieke vereniging met hart voor het dorp, maar toentertijd met nog geen vijftien leden. Met een beetje marketingstrategie kwam ik erachter dat er eigenlijk niemand met tegenzin in ons dorp woont. Ik positioneerde het met kernwoorden als trots, groen, traditioneel, charmant en kleinschalig. 'De wereld in een dorp' zoals NRC-journaliste Lien Heyting het ooit treffend formuleerde. "Een dorp met stadse allures" aldus tv-collega Fons de Poel in een van mijn films over ons dorp. 'De mooiste gemeente van Nederland', verkoos weekblad Elsevier meerdere malen.

Uniek is Laren altijd geweest. Toen het van oorsprong arme boeren- en weversdorp te midden van de schrale heidegronden eenmaal door de schilder Jozef Israëls was ontdekt, werd het een ware broedplaats voor vele bewegingen en initiatieven. Als kunstenaarskolonie, als toevluchtsoord voor anarchisten, theosofen en wereldverbeteraars, als begin van het Nederlandse toneel. En wat dacht u van de eerste schoonheidscommissie in Nederland, opgericht door vakbondsbestuurder en gemeenteraadslid Henri Polak.
Ook was Laren het begin - na de Tweede Wereldoorlog - van de oecumene. Kortom, ons dorp kan trots zijn op zijn geschiedenis die naast de jaarlijkse en eeuwenoude Sint Janstraditie het zijn identiteit verschaft. Geschiedenis is zo belangrijk omdat het verbondenheid tussen mensen creëert. Die verbondenheid in Laren is echt uniek, zo veel initiatieven zijn er en zo veel bijzondere (organisatorische) karakters zijn erdoor gevormd.

Kiddy Goodpills

Ook onlangs weer. Ik ken haar van het aardappel rooien op een van de enggronden toen ze nog in het bestuur zat van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (S.O.L.L.): Emeliet van Gool. Ze is op het ogenblik - hoewel ze dat zelf absoluut niet wil weten - een van die vrouwen die het op zich genomen heeft grote sommen geld te verzamelen en fondsen aan te boren voor de Stichting Kiddy Goodpills. Een klein half jaar geleden was dat door hoogleraar klinische farmacologie Saskia de Wildt volop in alle journaals. Het gaat erom dat ieder kind goede medicatie verdient: werkzaam en toepasbaar. Want niemand realiseert zich dat medicijnen meestal op volwassen mannen worden getest.
Maar kinderen reageren vaak heel anders op medicatie. Bij 40% tot 80% ontbreekt het bij zeer ernstige ziektes aan onderzoek naar die veiligheid en werkzaamheid. Er is te weinig bekend over de effecten en bijwerkingen. Zeker niet op de lange termijn. Kiddy Goodpills maakt zich daarom hard voor geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Want alleen door gericht onderzoek kunnen behandelingen effectiever worden gemaakt. Dus meer kans op genezing en minder bijwerkingen. Als u dat ook vindt? Ieder bedrag voor dat belangrijke onderzoek is meer dan welkom: kiddygoodpills.nl via bankrekeningnummer NL55 INGB 0007 6902 57. Kinderen hoeven niet alles te slikken, toch?

Singerdirecteur blij met expo 'Out of Office'

Museum toont zelden vertoonde kunstschatten uit bedrijven

Ina van Zyl, Politician, 2010, olieverf op linnen, Collectie AkzoNobel Art Foundation. Foto: Peter Cox

Laren Voor het eerst verruilen komende winter ruim 150 zelden getoonde kunsthistorische hoogtepunten uit diverse Nederlandse bedrijfscollecties hun vertrouwde plek in kantoren en bedrijven onder de titel 'Out of Office' voor een plaats in het Singer Laren.

"Het is een feest om de mooiste, meest spannende en intrigerende Nederlandse kunstwerken van de afgelopen 75 jaar uit de rijke schatkamers van Nederlandse bedrijven te mogen samenbrengen in Singer Laren", aldus Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren.

Kunsthistorisch

Erwin Olaf, Isabella R., from the serie Mature (1999). Collectie ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: Erwin Olaf

Feest om intrigerende Nederlandse kunst samen te brengen

De expositie - in samenwerking met de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) - is te zien van 11 december tot en met 14 april en geeft een verrassend kunsthistorisch overzicht van 75 jaar Nederlandse kunst uit bedrijfscollecties.

'Out of office' toont en beschrijft het veelkleurige palet van de Nederlandse kunst in bedrijfscollecties uit het tijdperk 1945-heden en sluit aan bij het streven van VBCN om de kunstschatten uit bedrijven zichtbaar te maken voor een groot publiek. De tentoonstelling is verdeeld in een aantal thema's waarbinnen kunstwerken uit verschillende periodes verrassende ontmoetingen met elkaar aangaan.
Zo komen binnen het onderwerp 'Bevrijd' Lucebert, Karel Appel en David Bade elkaar tegen. In de zaal 'Op de schouders van reuzen' gaan werken van onder anderen Carel Willink en Erwin Olaf een dialoog met elkaar aan. 'Schuldig' is het verbindende element van het trio Pyke Koch, Armando en Ronald Ophuis. Portretten van Ina van Zyl, Marlene Dumas, Levi van Veluw, René Daniëls en vele anderen vormen het thema 'Ecce homo'. Tot slot zijn onder de noemer 'Een nieuwe huid' spectaculaire installaties te zien van kunstenaars als Folkert de Jong en Peter Struycken.

Larens Behoud: 'Handen af van de Gooise hei'

Laren De politieke partij Larens Behoud (LB) heeft kennis genomen van de in Hilversum gepresenteerde toekomstvisie waar de gemeente Hilversum aan heeft meegewerkt. Een weg over de hei van de A1 bij Bussum naar het Mediapark in Hilversum al of niet met kabelbaan erbij, is voor LB onbespreekbaar.

"Heel bezorgd zijn wij dat politiek Hilversum en het hele Gooi niet prompt, unaniem en zonneklaar afstand nemen van deze hei-loze weg", reageert LB-voorzitter Timo Smit boos. "Tientallen miljoenen zijn en worden gespendeerd aan ecoducten, faunatunnels en aansluiting bij de Utrechtse Heuvelrug, en dan komt Hilversum met een 'visie' om ons eeuwigdurende erfgoed maar te gaan doorkruisen met een verkeersweg annex kabelbaan ten behoeve van een tijdelijke passant als het Media Park. Hoe halen ze het in hun hersens?"
De inwoners van Laren en de inwoners van 't Gooi houden van hun natuur, koesteren hun Goois Natuurreservaat, zegt Smit. "We kunnen dus kort zijn: we laten de hei niet asfalteren! Nu niet en nooit niet." Larens Behoud waarschuwt in deze ook vanuit hun strijd voor zelfstandigheid van de bestaande Gooise gemeenten. "Wat dat betreft toont ook dit onzalige plan het grote gevaar aan van één grote Gooise gemeente (Groot Hilversum)," constateert de voorzitter, "want dan staan we met lege handen bij zo'n voornemen, terwijl we dit nu vanuit onze zelfstandigheid kunnen en zullen tegenhouden."

Gratis dansles in De Hilt

Eemnes OSO Stijldansclub opent vrijdag 5 oktober het dansseizoen met een open dansavond en gratis proefles. Vanaf 19.30 uur zijn belangstellenden welkom in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1c.

Iedereen is welkom om de ontspannen, gezellige sfeer op deze vrijblijvende kennismakingsavond te ervaren. De proefles duurt tot 20.15 uur, daarna start de open dansavond. De OSO Stijldansclub, opgericht op 3 januari 2011, is een zelfstandige voortzetting van de dansclub die deel uitmaakte van de Omroep Sport- en Ontspanningsvereniging. Van 12 oktober tot en met 5 april wordt onder enthousiaste en deskundige leiding met veel gezelligheid en geduld lesgegeven in ballroom en Latin dansen. Lees meer op www. osostijldansclub.nl.

Sandra: 'Ik heb nooit haat gehad dat mijn moeder mij heeft weggegeven'

'Spoorloos' geeft Eemnesserse mooiste zomer ooit

De 57-jarige Sandra Kamphuis uit Eemnes voelt zich momenteel de blijste vrouw op de wereld. Ze vond deze zomer haar familie in Griekenland.

Sandra met haar moeder en stiefvader tijdens haar bezoek aan Griekenland.

Eemnes "Het voelt als een warm bad", vertelt Sandra. Ze is net terug van een weekje Griekenland, waar ze nu zonder de camera's van het tv-programma 'Spoorloos' tijd heeft doorgebracht met haar nieuwe familie. "Het is de mooiste zomer van mijn leven. Deze ontmoeting na 57 jaar voelt qua onvoorwaardelijke liefde en warmte hetzelfde als met de mensen die ik al 57 jaar ken." Kamphuis voelt zich eindelijk thuis.

Op het dressoir pronkt nu ook een foto van Sandra's biologische moeder Rubina Vassilopoulou (77). De gelijkenis is bizar treffend. "Het eerste dat ik voelde was liefde. Ik heb ook nooit haat gehad dat mijn moeder mij heeft weggegeven", zegt Sandra.

Rubina was 19 jaar oud toen in een ziekenhuis haar dochter geboren werd. De baby werd direct na de geboorte afgestaan en een jaar later geadopteerd door Goos en Miep ("Ik had waanzinnig lieve adoptieouders"), die toen direct ook nog een drie maanden oud jongetje adopteerden. "We werden samen uit Griekenland gehaald. Mijn broer heeft geen behoefte aan zijn biologische ouders, maar steunt mij ontzettend. Echt heel lief."

Sandra kreeg als meisje van zeven jaar te horen dat haar ouders niet haar echte ouders waren. "Ik ben zo boos geweest", vertelt ze. "Ik vond het vreselijk. Alles om me heen werd donker en ik wilde helemaal niks meer. Als dwarse puber heb ik weleens geroepen: had me maar daar gelaten. Adoptievader Goos overleed toen Sandra dertien was, moeder Miep vijf jaar geleden. Nooit namen de adoptieouders het initiatief om de zoektocht naar Sandra's Griekse ouders te starten. "Achteraf gezien had ik dat wel gehoopt, maar vooral mijn moeder is altijd bang geweest mij kwijt te raken." Uit respect voor haar heeft Sandra daarom nooit intensief gezocht naar haar afkomst.
Één keer eerder - tijdens een reis naar Athene toen ze 25 jaar oud was - voelde Sandra de onweerstaanbare drang om haar wel te vinden. "Toen ik op Griekse grond stapte, wist ik het zeker: dit is mijn thuis." De reisleidster regelde voor haar contact met een maatschappelijk werkster, maar zij raadde Sandra af te gaan zoeken en vertelde dat er alleen maar ellende van kwam. Onzeker als ze was, durfde ze niet door te pakken en haakte af. Toch keerde het gevoel van zoeken naar haar roots in de jaren die volgden regelmatig terug, maar tot directe acties leidde het niet.

'Toen ik op Griekse grond stapte, wist ik: dit is mijn thuis'

Ta Pedia

En toen was daar de jongste zoon van Sandra en haar echtgenoot Guus. "Hij zei op een dag: 'Mam, misschien heb jij nog een moeder en ik een oma.' Ik hield de boot af, maar hij bleef aandringen." Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan, meldde ze zich aan bij de Facebookgroep Ta Pedia (voor Griekse geadopteerde kinderen, red.) en schreef een jaar geleden naar 'Spoorloos'. Ze had er weinig fiducie in, maar haar brief werd eruit gepikt en de reis gemaakt. Twee dagen lang filmden ze met het Spoorloos-team. Duidelijk is geworden dat haar biologische ouders óók naar Sandra hebben gezocht. "Mijn biologische vader is aan de deur van mijn nichtje geweest, maar dat heeft ze nooit verteld, en Rubina heeft nog in Duitsland naar mij gezocht omdat ik daar in een kerkje gedoopt was. Er is wel altijd een vermoeden geweest dat mijn moeder een kindje had gekregen, maar mijn stiefvader heeft tot afgelopen juli nooit van mijn bestaan geweten. Hij heeft mij echter liefdevol - als een eigen dochter - omarmd. Rubina en haar man kregen samen geen kinderen. 'Aan mij kan het niet liggen', zei ze hem altijd. Nu is duidelijk waarom."

'Zelf was ik bang voor afwijzing en zag overal beren op de weg'

Sandra's Griekse moeder is dementerende. "Daarom kan ze op veel vragen geen antwoord geven." Wel wil Sandra dolgraag weten of ze uit liefde geboren is. "Dan valt alles echt op zijn plek."

10 / 24

Gluren in de ateliers van kunstenaars

Overzichtsexpositie Atelierroute Blaricum 2018 in Boereblij

Werk Mark Outjers.

Blaricum Kunstenaars zetten in het weekend van 29 en 30 september hun deuren van hun atelier, werkplaats of expositieruimte open tijdens de jaarlijkse Atelierroute. Bezoekers kunnen genieten van het werk van kunstschilders, beeldhouwers, keramisten, glaskunstenaars en andere kunstrichtingen. De organisatie is sinds jaar en dag in handen van de Stichting Kunst en Cultuur Blaricum.

Centraal punt van de Atelierroute 2018 is boerderij Boereblij aan de Angerechtsweg 11. Daar is de overzichtstentoonstelling van de deelnemende kunstenaars te zien. Van elke deelnemende kunstenaar hangt er één werkstuk.

Onvergetelijk

Brons van Margot Pistor.
Bia Maas.

De Atelierroute Blaricum biedt bezoekers de mogelijkheid om op een informele en gemakkelijke manier met de kunstenaars in contact te komen. Zij vertellen over hun inspiratiebronnen, technieken en voorkeuren voor bepaalde vormen of kleuren en over het unieke verhaal achter de kunstwerken. "Dit kan leiden tot bijzondere, onvergetelijke momenten. Geheel in de sfeer van ons eeuwenoude boerendorp", aldus de Stichting Kunst en Cultuur Blaricum.

Dooyewaard

Ook de kunstenaars van de Dooyewaard Stichting doen weer mee met de route. "En mede dankzij een bijdrage van de gemeente Blaricum kunnen wij dit jaar beschikken over dorpshuis de Blaercom, waar drie deelnemende kunstenaars hun werk tonen." De theeschenkerij aan de Polweg voorziet bezoekers van een versnapering. De opbrengst hiervan gaat dit jaar naar de Imkersvereniging Blaricum.
Alle ateliers en expositieruimtes zijn open van 11.00 tot 17.00 uur en zijn herkenbaar aan de blauwe vlag met het gekleurde logo van de Atelierroute Blaricum. Op de site www.atelierrouteblaricum.nl kan de brochure worden gedownload.

Burgemeester: 'We dagen ook onze schooljeugd uit'

Het Kunstcafé vond in de buitenlucht plaats. Foto: Bob Awick

Blaricum Het pittoreske Blaricum is vorig jaar door de Stichting Kunstweek uitgeroepen tot 'Kunststad van het Jaar 2018'. "We waren blij verrast en voelen ons vereerd", zegt burgemeester Joan de Zwart-Bloch, die bovendien onder de indruk is van wat de stichting allemaal doet.

In het kader daarvan vinden de komende tijd kunstzinnige en culturele activiteiten plaats voor jong en oud. Het thema 'Heden en verleden' is daarbij leidend. "We dagen onze schooljeugd uit, er is een fotowedstrijd in oktober en in november een overzichtstentoonstelling waarbij kunst uit de depots wordt gehaald", vertelt de burgermoeder. Het wordt een presentatie van oude en meer recente kunstwerken.
Daarnaast laten Blaricumse kunstenaars eind november werk zien op de expositie 'Blaricumse kunst raakt je' en van 25 november tot medio maart heeft de Historische Kring Blaricum de bijzondere tentoonstelling 'Winkels van vroeger' in petto.

Aftrap

Tijdens de aftrap 'The Making of Kunst'. Foto: Bob Awick

Activiteiten rondom 'Blaricum Kunststad
van het Jaar 2018'

Vorige week vond het Kunstcafé plaats in de muziektent en trapten leerlingen van de Bernardusschool het project 'The Making of Kunst' af in het Enzlintheater aan de Huizerweg 13. Ook KBS De Pionier uit de Bijvanck, de Openbare Basisschool Blaricum (OBB) en KBS Bernardus doen mee. De schoolkinderen gaan aan de slag met diverse kunststromingen. Zij doen dit onder leiding van kunstenaars Lydia Loenen-Verbeek, Jan Min, Jikke Meijhuijs, Soraya Hamming, Angelique Steenman, Mariëtte Bruinsma, Geertrui Nieuwenhuis, Bia Maas en Maja Boot. Op vrijdag 12 oktober wordt alle kunst op de boerderij aan de Eemnesserweg 15 geëxposeerd. Het kunstproject wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Blaricum, dat een deel van de materialen en versnaperingen voor de jonge kunstenaars verzorgt.

Fotowedstrijd

De fotowedstrijd wordt leuk. Iedereen, van jong tot oud, mag gratis meedoen. Deelnemers hebben alleen een (digitale) fotocamera of een smartphone nodig. Ze worden op pad gestuurd met een opdracht. Wie zich vooraf aanmeldt, heeft gegarandeerd een deelnamebewijs. Zonder deelnamebewijs is het niet mogelijk om mee te doen. Het programma op 7 oktober start om 10.00 uur en eindigt om 15.30 uur met de prijsuitreiking. Er zijn prijzen in de vorm van VVV-bonnen. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De jury voor de categorie 'Volwassenen' bestaat uit: Liset van den Hoek, Baukje Hiemstra en Yvonne Verburg en voor de categorie 'Kinderen' uit Iris Tack en Koen Vos. Aanmelden: fotowedstrijdblaricum2018@gmail.com.

Motorvrienden Kees en Paul maken onvergetelijke reis

Paul Vlasman en Kees van der Kaaij (r).

Laren "Ondanks de problemen die we hier en daar ondervonden kunnen wij terugkijken op een prachtige reis", zeggen Laarder Kees van Kaaij (64) en Hilversummer Paul Vlasman (53). Zij zijn recent terug van een motorreis door Kirgizistan en Tadzjikistan.

"Vlak voor onze reis, eind juli, werden wij opgeschrikt door het trieste incident dat had plaatsgevonden in Tadzjikistan. Een groep fietsers, waaronder Nederlanders, was betrokken bij een aanval door een viertal IS-strijders. Omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken besloot geen negatief reisadvies af te geven, zijn wij wel gegaan."

Nodige pech

Ze reden ruim 3.500 kilometer door beide landen en genoten van de natuur, de gastvrijheid en de bijzondere omstandigheden van de diverse overnachtingen in onder andere een yurtkamp en homestays. "Wel de nodige pech gehad", zeggen ze. Een keer heeft Kees zijn vriend Paul veertig kilometer moeten voorttrekken middels spanbanden om bij het kamp te komen. Ook het verkrijgen van brandstof was weleens problematisch. Benzinestations waren dan gewoon door hun voorraad heen. "Soms hadden we geluk en konden we in een dorpje bij mensen brandstof krijgen. Dat ging met grote trechters en plastic flessen", zegt Kees.

Hoewel de wegen soms slecht begaanbaar waren, bracht hen dat wel op de mooiste plekken in zeer dunbevolkte gebieden. Nooit vergeten ze de routes van 375 kilometer bij een zinderende temperatuur van 45 graden en het traject van 300 kilometer langs de Afghaanse grens.

Boeiend

Bijzondere ontmoetingen waren er ook. "Dat maakte de reis écht boeiend." De mannen raakten in gesprek met twee Nederlanders die twee jaar terug vanuit Groningen aan een fietstocht waren begonnen. Ook ontmoetten ze een Pools echtpaar dat al acht jaar onderweg was. "Ondanks de problemen die we hier en daar ondervonden kunnen wij terugkijken op een prachtige reis", blikken Kees en Paul terug.

Amerikaanse picknick bij Speelbos 't Laer

De routekaart van de Amerikaanse picknick. Foto: PR

Laren Kiwanis Satelliet Club 't Gooi organiseert zondag 30 september van 13.00 tot 16.00 uur een Amerikaanse picknick bij speelbos 't Laer aan de Oude Postweg 1. Het goede doel is Speelbos en Groepsverblijf 't Laer van het Goois Natuurreservaat (GNR), omdat die hoognodig toe zijn aan een opknap- en onderhoudsbeurt.

Er is een leuk openingsspel en Jaap Vlaanderen van het GNR komt uitleggen waarom 't Laer zo bijzonder en waardevol is. "Het idee van deze picknick is dat iedereen wat te eten meeneemt en dat we alles met elkaar delen. Samen maken we een mooi buffet", zegt Sjors van der Meer, president Kiwanis Club 't Gooi. Iedereen is welkom. Minimale contante goededoelbijdrage is 5 euro.

Gratis spelen

Speelbos 't Laer bestaat sinds 2012 en is het eerste speelbos in het Gooi. "Een plek waar kinderen gratis kunnen spelen, leren en ontdekken in een natuurlijke omgeving", licht Van der Meer toe.
Kiwanis Club 't Gooi, satellietclub van Kiwanis Laren, is een nieuwe lokale Fresh-Minded Kiwanis Club met enthousiaste leden. Van der Meer: "We hebben er zin in om mooie projecten te draaien om kinderen te kunnen helpen. Kiwanis is een fantastische toevoeging aan het leven en het geeft plezier en energie." Het is de bedoeling dat de Amerikaanse picknick jaarlijks op elke laatste zondag van september terugkeert. In 2019 vindt het evenement plaats op 29 september.

Wereldwijd

Kiwanis is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers die zich inzet voor het verbeteren van de wereld, kind per kind en gemeenschap per gemeenschap. Op vele manieren dragen de vrijwilligers van Kiwanis bij aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.

Wie zondag 30 september verhinderd is maar het speelbos toch een warm hart toedraagt, kan een donatie doen ten behoeve van GNR Speelbos & Groepsverblijf 't Laer: NL55 RABO 033 00 33 999 t.n.v. Goois Natuurreservaat o.v.v. 'Kiwanis Amerikaanse Picknick 2018'.

Geduld en flexibiliteit nodig bij verzorging mensen met dementie

Vivium houdt 22 september open dag op zes locaties

Zorg voor dementerenden vraagt om een persoonlijke aanpak. Foto: Vivium

LAREN Het is vrijdag 21 september Wereld Alzheimer Dag. In Nederland hebben op dit moment ruim 270.000 mensen een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing in de komende jaren explosief gaat stijgen. Tegelijkertijd verandert de zorgvraag en heeft de zorg nog steeds te maken met personeelstekorten. Wat betekent dit voor de zorg in de regio? We vragen het Godfried Verkerk, bestuursvoorzitter van Vivium Zorggroep.

'We kijken steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen'

Omdat mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen, is het ziektebeeld vaak vergevorderd als mensen verhuizen naar een verpleeghuis. Hierdoor krijgen zorgteams vaker te maken met moeilijk hanteerbaar, onbegrepen gedrag. Ook bij Vivium speelt dit. "Dat vraagt inderdaad om veel geduld en flexibiliteit van onze medewerkers", licht Verkerk toe. "Iedere bewoner is anders en er zijn veel verschillende verschijningsvormen van dementie. Wij hebben in principe dus ook geen pasklaar antwoord. Er is nooit één oplossing of één ideale woonvorm, dat is iedere keer een zoektocht naar de voorkeuren van een bewoner, samen met de familie. We bieden daarom verschillende woonvormen en locaties, met elk hun eigen sfeer", legt hij uit. "Om bewoners te kunnen begrijpen moeten we zo veel mogelijk te weten komen over de bewoner en het ziektebeeld. Hier is gelukkig steeds meer over bekend en we investeren dan ook veel in scholing en bijscholing van medewerkers op het gebied van dementie."
Hiernaast onderzoekt Vivium de mogelijkheden om zich in de regio verder te specialiseren op dit gebied. "We kijken inderdaad ook steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie of mensen met Parkinsondementie. Dat vraagt weer een hele andere benadering. Maar dit kan alleen als we voldoende zorgmedewerkers hebben en daar ligt weer een hele andere uitdaging. Door regionale samenwerking met andere zorgorganisaties hopen we dit samen op te kunnen lossen, ook voor de lange termijn. Dat lukt niet van vandaag op morgen, dus we zullen hier creatief mee om moeten gaan. Eigenlijk kunnen we op dit moment in alle Vivium-locaties nog nieuwe collega's in de zorg gebruiken. We proberen dan ook op alle mogelijke manieren te laten zien wat een dankbaar en uitdagend vak het is. We zien dagelijks hoe belangrijk de medewerkers voor de bewoners zijn: vaak ontstaat er een hele bijzondere band. We kunnen deze nare ziekte niet veranderen, maar onze medewerkers doen er wel alles aan om bewoners zo liefdevol en zo goed mogelijk te verzorgen in deze laatste fase van hun leven."

Vivium houdt 22 september een open dag op zes locaties voor mensen met dementie. Meer info: www.vivium.nl/opendag.

Overvliegen bij scouting Maggy Lekeux opnieuw feestje

Overvliegende welp. Foto: Roelof Molenaar

Laren Vele leden van scouting Maggy Lekeux, afkomstig uit Laren en Eemnes, vlogen zaterdag letterlijk via een zelf gepionierde kabelbaan over naar de volgende leeftijdsgroep. Dit gebeurde onder luid gejuich en gezwaai van leden en ouders.

Scouting Maggy Lekeux is al bijna zestig jaar een gezellige vereniging waar leden van 5 tot 35 jaar wekelijks uitdagende activiteiten ondernemen waarbij zelfstandigheid, samen spelen, vaardigheidsontwikkeling en natuurbeleving hand in hand gaan.

Open dag

Op zaterdag 22 september houdt de groep van 13.00 tot 16.00 uur een open dag op hun clubhuis aan de Veerweg 15 (zijstraat Vredelaan net voor het viaduct). Iedereen die interesse heeft in scouting is welkom.

Meer informatie is te vinden op www.scoutinglaren.nl.

20 / 24

Eleonore Pameijer, fluit en Ralph Rousseau, gamba, treden zondag op in het Rosa Spier Huis in Laren.

Vrijdag 21 september

Muziek op Schoot

9.00 uur | Muziekvereniging prinses Irene Huizen

Start cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 mnd tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL. Www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel

10.00 uur | Brinkhuis Laren

U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Taalcafé

13,30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17,00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden van 11-16 jaar! Deelname: gratis. info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna competitie voor gevorderden. Info@schaakvereniginghuizen.nl.

Zaterdag 22 september

Burendag

10.00 uur | Draaikom Huizen

Nationale Burendag bij TijdvoorMeedoen in Hét Huis van de Buurt.

Open dag Vivium 'Wonen met dementie'

10.00 uur | Vivium De Bolder Huizen | Stichtse Hof Laren

Van 10.00-14.00 uur de sfeer komen proeven in onze woonlocaties voor mensen met dementie.

Nazomerwandeling

11.00 uur | Huizer Museum Huizen

Start Huizer Museum, Achterbaan 82. Kosten € 4,- p.p., aan de balie van het museum te voldoen.

Schilderworkshop 'Koolmeesje in acryl'

13.00 uur | Atelier Het Zoldertje Blaricum

Kosten: € 45,-. Aanmelden: rijkeplug@hotmail.com of tel. 035-5269035. Meer info: www.angeline-rijkeboer.nl

Fietstocht 'Sporen uit het verleden'

13.29 uur | Botterwerf Huizen

Deelname is gratis, vooraf aanmelden noodzakelijk: info@historischekringhuizen.nl of telefonisch via 035-5260580.

I've got the Power – Music & Lifestyle Festival

16.00 uur | De Krachtcentrale Huizen

Initiatief van Generation Praise (GP) Huizen in verband met het 15-jarig jubileum.

Huizer Mosselfeest

16.30 uur | Sportvereniging Huizen Huizen

Voor meer informatie zie www.svhuizen.nl.

Zondag 23 september

Workshop 'Botanie & Fotografie'

10.00 uur | Parkeerplaats bij Restaurant de Tafelberg Blaricum

De nazomer fotograferen met Petra Verbrugge. Tot 16.00 uur, kosten € 75,-. Info@degooischefotoschool.nl.

Papageno koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken op www.papageno.nl.

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Meer info? Bel dan Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Toneel 'Vaders'

14.30 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Trojka Toneel speelt 'Vaders' van Haye van der Heyden. Entree: € 12,50, Reserveren: coriensmachine@chello.

Eleonore Pameijer, fluit en Ralph Rousseau, gamba

15.30 uur | Rosa Spier Huis Laren

Toegang € 15,-. Kaarten: www.rosaspierhuis.nl/culturele-activiteiten.

HuizenZingt voor het hospice

19.00 uur | Kruiskerk Huizen

HuizenZingt en chr. koorvereniging Deo Juvante. Opbrengst collecte is voor het hospice.

Maandag 24 september

Geef--en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer 152 tegen kleine prijzen.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten: 1 euro.

Kringloopwinkel

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Dinsdag 25 september

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg. Ook op woensdag en donderdag.

BasBEL koffieochtend bij het haardvuur

10.00 uur | De Hilt Eemnes

Voor ouderen, iedere laatste dinsdagmorgen van de maand van 10.00 tot 12.00 uur.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Vrijwilligers staan tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaar om u te helpen. Waterstraat 2. Www.debrassershoeve.nl. Ook op donderdag.

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Informatie en/of aanmelden: 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Kringloopwinkel

13.30 uur | Stichting Servitas Huizen

Poolvos 2 te Huizen. Geopend op maandag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Scharrelconcert

17.00 uur | Brinkhuis Laren

Bram Rutten en Veronique Hofman zijn er weer voor hun scharrelconcert. Entree is gratis.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

Een verse daghap inclusief een drankje voor € 8,-. Www.vivium.nl/johanneshove-restaurant.

Crea Club (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.

Alpha-cursus introductieavond

18.45 uur | Zenderkerk Huizen

Heb je vragen over het leven of over het christelijk geloof? Www.alpha-huizen.nl of mail alphacursushuizen@gmail.com.

Schrijfcafé

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Entree: € 12,50. Voor meer info en reserveren zie www.bibliotheekhlb.nl.

Vind je weg op de arbeidsmarkt!

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Actief aan de slag met loopbaanontwikkeling. Meer info: www.volksuniversiteithetgooi.nl

Gratis advies bij aankoop woning

19.30 uur | Mark Teeuwissen Produkties Huizen

In september en oktober gratis advies tijdens mijn inloopspreekuur. Iedere dinsdag van 19.30 tot 22.00 uur op de Haardstedelaan 16.

Woensdag 26 september

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u.

'Luisteren naar je pen'

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Zes bijeenkomsten van elk 2,5 uur. Kosten: € 165,-. Www.schrijveninhetgooi.nl.

Taxatie- en innamedag

11.00 uur | Brinkhuis Laren

Op onze innamedag kan werk worden ingebracht voor de veilingen. Van 11.00 tot 14.00 uur.

Soosmiddag

13.00 uur | De Thomaskerk Huizen

Onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Film aan de Brink - 'Final Portrait'

14.30 uur | Brinkhuis Laren

Entree: € 5,-.

Film aan de Brink - 'Phantom Thread'

19.30 uur | Brinkhuis Laren

Entree: € 5,-.

Roemeens

19.30 uur | Berkel 9 Huizen

Bijdrage: € 5,-. Aanmelden: 06-29744858, www.detaalwanderaar.nl.

Gooi-o-lo-gie

19.30 uur | Museum Hofland Laren Laren

Vier woensdagavonden en een fietsexcursie op zaterdag 20 oktober. www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Hoe ga ik om met iemand in rouw?

19.45 uur | De Engel-Vrijzinnig Huizen

Aanvang 19.45 uur, www.welkomopmijnuitvaart.nl.

Donderdag 27 september

Cursus 'Filosofie'

10.00 uur | Ontmoetingskerk Laren

Inleidende cursus 'Filosofie'.

Inloopochtend Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Blijf jezelf op social media

10.00 uur | Bibliotheek Laren

Deelnemers dienen hun eigen laptop mee te nemen. Reserveren via bibliotheekhlb.nl.

Koffieochtend senioren

10.30 uur | Brinkhuis Laren

De gastvrouwen staan klaar om u een gezellige ochtend te bezorgen.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Consumpties zijn voor eigen rekening. Uw gastheer: Ties Walet.

Taalcafé Laren

10.30 uur | Het Muziekcentrum Schering en Inslag Laren

Samen met vrijwilligers wordt het Nederlands geoefend.

Bingo

13.30 uur | Brassershoeve Huizen

Start van het bingoseizoen.

Bingo

14.30 uur | Vivium Johanneshove Laren

De kosten bedragen € 6,- p.p.

'Compassie in je leven'

19.30 uur | Bewustzijnscentrum Bala Huizen

Op een andere manier leren omgaan met verdriet en tegenslag.

Lezing: 'Raadselvader'

20.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Withuis beschrijft in 'Raadselvader' het leven van haar vader en communist Berry Withuis.

De Gestampte Meisjes - 'Ballen 2.0'

20.15 uur | Brinkhuis Laren

Hun nieuwe voorstelling 'Ballen 2.0' is een hilarische dankbetuiging aan mannen. Entree: € 18,-.