Laarder Courant de BEL

3 oktober 2018

Laarder Courant de BEL 3 oktober 2018


WBV De Erfgooiers gaat fuseren

Laren Woningbouwvereniging Van Erfgooiers, club van 276 huurders en circa honderd niet-hurende leden en bestuurd door vrijwilligers, gaat fuseren met Het Gooi en Omstreken. Om tot een fusie te kunnen komen moet de vereniging worden omgezet in een stichting.

"Door gewijzigde wet- en regelgeving wordt het ons schier onmogelijk gemaakt aan alle eisen te voldoen. Daar heb je professionals voor nodig, die wij nu inhuren om de processen conform eisen te laten verlopen. De kosten die met die inhuur gepaard gaan, moeten we betalen uit de huuropbrengsten. Dit is een onevenredig groot deel en gaat ten laste van ons bestedingsbudget, waardoor andere zaken op de plank blijven liggen", licht voorzitter Marijke Willemsen toe.
"Bij de keuze van een fusiepartner hebben wij gezocht naar een professionele organisatie die nauw aansluit bij onze betrokken werkwijze en laagdrempeligheid voor onze huurders. Wij zijn ervan overtuigd dat Het Gooi en Omstreken deze kwaliteiten in huis heeft. Voor de huurders bestaat tevens de mogelijkheid om energetische maatregelen aan de woning toe te laten passen zonder dat hier huurverhoging tegenover staat. Wij zouden dit als kleine organisatie nooit kunnen verwezenlijken zonder huurverhoging." Voor de leden betekent dit het einde van hun lidmaatschap en invloed in de algemene ledenvergadering.

5

Hoefloo blijft bouwroute voor Rosa Spier Huis

Laren Er is voorlopig geen alternatief voor het bouwverkeer voor het Rosa Spier Huis. Dat blijft over Hoefloo rijden. "Dat is naar en vervelend en ik begrijp de ergernis", zei wethouder Ton Stam tijdens de raadsvergadering.

Er zijn verschillende opties bekeken, maar die zijn óf (nog) niet geschikt óf te duur. "Er worden offertes aangevraagd voor de reparatie van het viaduct over de Hilversumseweg", deelde Stam de raad mee.

Begin volgend jaar kunnen vrachtwagens tot 35 ton en normale busjes en automobilisten weer gebruikmaken van deze route. Ook is gekeken om een alternatieve route in het plantsoen naast het viaduct te realiseren, maar dat is verkeerstechnisch levensgevaarlijk en dus onverantwoord.

Ook het aanrijden via de Lange Wijnen is getest. Stam: "Er zijn rijproeven gedaan, maar vrachtwagens moesten uitwijken naar de linkerkant en dat leidde weer tot opstoppingen." Een oplossing had ook kunnen zijn een aanpassing van de weg bij de ecobrug, maar die kosten - geschat op 100.000 euro - zijn te hoog. Bovendien is deze grond niet in eigendom van de gemeente.

Laren krijgt toch een hotel

Laren Laren krijgt toch een hotel, grapte wethouder Ton Stam vorige week tijdens de raadsvergadering: "Een insecentenhotel."

Door Tomin-medewerkers worden 250 exemplaren geknutseld. "Bij succes breiden we het aantal uit." Het is de bedoeling de hotels aan te bieden aan de inwoners van Laren. "Om op te hangen in de tuin. We zoeken nog een leuke manier van uitgeven." Met dit initiatief wordt concreet invulling gegeven aan het door Laren ondertekende bijenconvenant.

Koninklijke onderscheiding voor Blaricumse actrice Simone Kleinsma

Foto: Roy Beusker

Blaricum Uitgedost als Annie M.G. Schmidt is actrice Simone Kleinsma zondagmiddag in het DeLaMar theater na de feestelijke voorstelling ter gelegenheid van het eenjarig jubileum van de musical 'Was Getekend, Annie M.G. Schmidt' door burgemeester Joan de Zwart-Bloch verrast met een koninklijke onderscheiding.

15

Koeien Trofee

V.l.n.r.: Scouting Maggy Lekeux, Jan Hilhorst, Ton van der Wardt, Ruud Ham en basketbalteam M20 2017/2018. Foto: PR

Ton van der Wardt (categorie Individueel) en scouting Maggy Lekeux (categorie Groepen) hebben de Koeien Trofee 2018 gewonnen.

9

Activiteitenbegeleiders 'Dagje Eemnes' in De Hilt
'Dagje Eemnes' is een dagbesteding voor mensen met een lichte sociale, psychische of fysieke beperking. U begeleidt en activeert deze doelgroep.
We zoeken creatieve mensen met een brede interesse die het leuk vinden om samen met anderen kwetsbare mensen een leuke dag te bezorgen. Het betreft activiteiten in De Hilt, maar mogelijk ook buiten de deur. Werktijden: dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur. Een tweewekelijks rooster is een mogelijkheid. Contactpersoon: Annemieke Lute van Versa Welzijn Laren, telefoon 035-7504164 of alute@versawelzijn.nl.

Vrijwilliger Backoffice bij Stichting Vier Het Leven
Op de backoffice verwerken wij alle reserveringen van onze ouderen, schrijven we nieuwe deelnemers in en hebben we veelvuldig telefonisch contact met onze deelnemers. We zoeken iemand met een prettige telefoonstem die ervaring heeft met administratieve handelingen en het werken met de computer/het internet. Verder zoeken we iemand die affiniteit heeft met ouderen, klantgericht en collegiaal is en een dienstverlenende houding en flexibele instelling heeft. Werktijden: tussen 09.00 tot 17.00 uur. Contactpersoon: Celine van der Schaaf van Stichting Vier het Leven, telefoon 035-7123320 of celine@4hetleven.nl.
Boodschappen doen en bezoekje in het weekend in Laren
Voor een oude dame in Laren zoeken we iemand die in het weekend wat boodschappen voor haar wil doen en dan even wat wil drinken bij haar thuis.
Contactpersoon: Anneke Bijleveld van Versa Vrijwillige Thuishulp BEL, telefoon 06-49377171 of abijleveld@versawelzijn.nl.

Medewerker Taalcafé Wijkcentrum De Malbak
U maakt deel uit van een team van vrijwilligers die anderstaligen helpen hun Nederlands te verbeteren. U doet dit door het voeren van een-op-een- of groepsgesprekken. Gezien de samenstelling van ons team zijn we vooral op zoek naar een dame. Werktijden: woensdag van 10.30 tot 12.00 uur.
Contactpersoon: Susan Bakker van Versa Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum. Telefoon 035-7504149/06-26769096 of sbakker@versawelzijn.nl.

Vrijwilligerscentrale Laren-Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Kinderboekenweek activiteiten in de bibliotheek

Laren/Blaricum 'Vriendschap' is het thema van de Kinderboekenweek, die plaatsvindt van 3 tot en met 14 oktober. De Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum organiseert ook dit jaar weer superleuke vriendenactiviteiten.

Snuffellezen: voorlezen aan de konijntjes van kinderboerderij De Warande kan op vrijdag 5 oktober van 11.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek van Laren.
Een 4+-spelletjesmiddag vindt woensdag 10 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur plaats bij Speeltuin Ons Genoegen aan de Smeekweg. "Het wordt weer een geweldig leuke, dynamische en vooral vriendschappelijke middag", zegt Merel Barnard, specialist op de afdeling Jeugd van de bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum. "Kinderen kunnen deze middag vriendschapsstenen knutselen, boekenbingo spelen, een speurtocht volgen en dansen." Het is een samenwerking met Versa Welzijn, Speeltuin Ons Genoegen en Stichting Kinderopvang Humanitas.

Tijdens de service-uren is er de speurtocht 'Vind jij alle boekenvriendjes?' Barnard: "Veel kinderboeken draaien om vriendenduo's. Jip & …., Suske & …., Spekkie & …. En zo zijn er nog heel veel meer. Misschien ken je alle duo's al, en anders leer je ze kennen tijdens deze uitdagende speurtocht. Maar kun je ze ook vínden?"

Eemnes

In alle vestigingen van Bibliotheek Gooi en meer kun je op woensdag 3 én 10 oktober van 14.30 tot 16.30 uur vriendschapsbandjes komen maken. Ook is er gedurende de hele Kinderboekenweek een tentoonstelling met de bekroonde boeken én een leuke puzzel, waarmee je een cadeautje kunt verdienen.

Weerbericht

Droog met zonneschijn, in het weekeinde wisselvallig

Oktober is koel en onbestendig begonnen. Dinsdag verliep regenachtig, Woensdag trekt een Atlantisch hogedrukgebied via Frankrijk oostwaarts. Dat leidt ook in onze omgeving tot enkele droge dagen met zonneschijn en een hogere temperatuur. In het weekeinde nadert een randstoring met zaterdag kans op enkele buien. Zondag is het dan tijdelijk weer koeler.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het overwegend droog. Naast wolkenvelden zijn er perioden met zon. Er staat daarbij een matige zuidwestenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 17 à 18 graden. Vrijdag is het eveneens droog en naar verwachting vrij zonnig. Er staat een voelbare bries, krimpend van zuidwest naar zuid. De temperatuur loopt 's middags op tot circa 19 graden.

Het weekeinde

Het weer op zaterdag is nog onzeker, afhankelijk van de baan die de randstoring gaat nemen. Waarschijnlijk meer bewolking met in de loop van de dag kans op regen. Het wordt circa 19 graden. Zondag is het beduidend koeler met een maximum van 13 à 14 graden. Overdag wordt het droog met nu en dan zon. Er waait een matige wind, ruimend van west naar noord.

Weetje

September 2018 was met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14,7 graden, tegen 14,5 graden normaal, weinig aan de warme kant. September was wel zeer zonnig met 192 zonuren, tegen 138 uren normaal. In deze 21ste eeuw waren alleen september 2003 en 2011 zonniger. Het was landelijk vrij droog. In onze regio viel met 80 mm de normale hoeveelheid regen.

Zonderop in Johanneskerk

LAREN/EEMNES Het winterprogramma 2018-2019 van de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE) gaat op dinsdag 9 oktober in de Johanneskerk van Laren van start met het thema 'Wat is Waarheid?'.

Yvonne Zonderop (62) is de eerste in de rij van bijzondere sprekers. Zij zal haar boek 'Ongelofelijk' over de verrassende comeback van religie bespreken. Als 17-jarige verliet zij de Katholieke Kerk van haar jeugd. Na een halve eeuw 'godloos' leven signaleert zij een comeback van het christendom. Zij heeft een lange staat van dienst bij de Volkskrant als parlementair verslaggever, chef Kunst, chef Economie en adjunct-hoofdredacteur. Zij schrijft voor De Groene Amsterdammer en maakt deel uit van de Begeleidingscommissie van het Sociaal Cultureel Planbureau en van de Unesco Commissie Nederland. Bij binnenkomst (19.30 uur) koffie of thee en bij de afsluiting een glas wijn. De toegang is gratis.

Foto: Ab Walet

Waar komt het allemaal vandaan? Als een lijmspuit op acht pootjes is deze spin bezig zijn web te maken. Het grote raster hing er al, nu moeten de hokjes ingevuld worden. In rap tempo, van buiten naar binnen. Uit zijn achterwerk komt het materiaal en met meerdere pootjes hangt hij het op zijn plaats. Elk draadje moet ook op spanning, want anders werkt het niet. En straks in een hoekje wachten wie erin vliegt!

Gedeputeerde van provincie Utrecht wijst grenscorrectie niet direct af

Motie-indieners kunnen rekenen op serieuze behandeling

Met een meerderheid aan stemmen is in Laren en Blaricum een motie aangenomen met betrekking tot het wijzigen van de provinciegrens met Utrecht. De deur staat open!

Laren wil zelfstandig zijn en blijven. Foto: Bob Awick

Laren/Blaricum Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, zegt het voorstel voor een provinciegrenswijziging serieus te behandelen. "Onze ervaring is dat een provinciegrenswijziging een ingewikkeld proces is dat met alle betrokken partijen doorlopen moet worden", zegt zij.

Draagvlak vanuit de bevolking voor deze opmerkelijke move is één van vijf toetsingscriteria van het beleidskader gemeentelijke herindeling. Pennarts: "Als het gaat om een herindeling (fusie) is ons beleid dat er draagvlak moet zijn bij de betrokken gemeentebestuur(en). Het is een verantwoordelijkheid van het/de gemeentebestuur(en) om de inwoners erbij te betrekken." Geen directe afwijzing dus van Utrecht.

Glimlach

Dan maar naar de provincie Utrecht meent de politieke meerderheid van Blaricum. Foto: Bastiaan Miché

'Een wethouders-onderonsje om Haarlem buitenspel te zetten'

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek heeft met een glimlach kennisgenomen van de grote woorden en vergelijkingen die Laren en Blaricum gebruiken om de wens om uit te treden uit de provincie kracht bij te zetten. René Wiegel (VVD Blaricum) noemt de coalitiemotie een wethoudersonderonsje om Haarlem buitenspel te zetten.
Het door Laren en Blaricum geschetste doemscenario van gedwongen ontslagen bij de BEL Combinatie, waarin de gemeenten met Eemnes samenwerken, noemt Van der Hoek buitengewoon voorbarig. "En berust niet op feiten. De provincie Noord-Holland staat een goede samenwerking, óók als die over grenzen gaat, niet in de weg. Integendeel. Sterker nog, daar is ook onze inzet, het versterken van de bestuurskracht in de regio, op gericht. Het is goed te zien dat dit thema leeft in de regio. Dus, laten we het nieuwe landelijk beleidskader Herindeling, waar minister Ollongren aan werkt, afwachten, voordat we elkaar met dit soort kanonnen met losse flodders bestoken. Bovendien verbaast het mij dat partijen dit besluit nemen zonder hun inwoners te raadplegen. Ik vraag mij af bij wie dit in maart in het verkiezingsprogramma stond."

Het is onomwonden bekend dat Laren en Blaricum hun zelfstandigheid willen behouden. De motie-indieners (in Laren: VVD, Larens Behoud en Liberaal Laren en in Blaricum: Hart voor Blaricum (HvB), De Blaricumse Partij (DBP), CDA en Democratisch Alternatief Blaricum (DAB)) schatten die kansen veel hoger in bij de provincie Utrecht dan in Noord-Holland. Noord-Holland heeft tenslotte een Arhi-procedure in werking gezet, wil dat Laren en Blaricum fuseren met Huizen en uiteindelijk toewerken naar een Gooistad.

Maar toch is niet iedereen het met deze switch eens. De VVD Blaricum stelde voor Laren en Blaricum te laten fuseren met Eemnes én Baarn. Dat idee kon niet op steun rekenen. Fractievoorzitter René Wiegel: "Wij vinden op termijn dat een gemeente met 10.000 inwoners niet efficiënt en burgereffectief kan bestaan. Niemand vindt fuseren leuk, maar op termijn zijn we allemaal beter af terwijl er toch sprake is van een relatief kleine organisatie."

D66 Blaricum heeft met stijgende verbazing en groeiende onrust kennis genomen van de motie van de coalitie en DAB. "Er is geen enkele garantie dat de provincie Utrecht geen fusie tussen de gemeentes zou willen", meldt fractievoorzitter Carin Francken.

Laren

In Laren stemden CDA, D66 en Désirée Niekus (VVD) tegen. Erwin van den Berg (CDA): "We zijn ongeloofwaardig aan onszelf, maar ook aan de regio. Laren laat partners stikken en kiest onvoorwaardelijk zonder deugdelijke financiële onderbouwing." Nico Wegter (D66): "De nieuwe beleden koers is volstrekt ondoordacht en voor de provincie Noord-Holland natuurlijk volstrekt onbespreekbaar. Een bij voorbaat doodlopende weg dus; leuk wellicht voor de bühne, maar per saldo op geen enkele wijze een bijdrage biedend aan de broodnodige vermindering van de bestuurlijke drukte in Noord-Holland noch Utrecht."

Opvallend was de negatieve stem van VVD-raadslid Désirée Niekus. Ze vindt het te snel gaan en ziet nog te veel vragen onbeantwoord. "Intern zijn de fractievoorzitters ermee bezig, maar de inwoners is niets gevraagd. Zitten wij dan nu niet op de stoel van de provincie? Er moet van onderaf geluisterd worden, maar nu hebben de inwoners nog geen inspraak gehad."
Jacqueline Timmerman vindt dat alle eer naar haar partij had gemoeten en zei dat Johan de Bondt (VVD Laren) het wel heel bont maakt. Ze betichtte hem van geschiedvervalsing. Zij kwam tenslotte in 2016 al met de provinciale grensverlegging op de proppen ("ik heb hem op het idee gebracht").

Huizen

In Huizen is een overstap naar de provincie Utrecht nog nooit aan de orde geweest. Verder speculeren over de gevolgen van een dergelijke stap wil de gemeente niet. "Het gaat echt te ver daar nu al op in te gaan."

Onbemand tanken bij Autobedrijf Willenborg nog niet in zicht

Onbemand tanken bij Willenborg kan nog niet. Archieffoto: Bob Awick

Laren De bestuursrechter in Utrecht heeft het verzoek van het Larense autobedrijf Willenborg om een vergunning te krijgen voor een onbemand tankstation, geweigerd. De rechtbank vindt de plannen die het autobedrijf heeft om de brandveiligheid voor het bedrijf en zijn omgeving te garanderen nog te onduidelijk.

Bestuursrechter: 'Beide kanten laten steken vallen'

Het autobedrijf aan het Zevenend wil graag een vergunning voor een onbemand tankstation, zodat mensen er niet alleen overdag, zoals nu, maar ook in de avonduren en op zondagen kunnen tanken.
Willenborg had de bestuurszaak tegen de gemeente Laren aangespannen omdat hij wilde dat de rechter een eerder gedane uitspraak, waarin stond dat de gemeente de vergunning mocht weigeren te verlenen, zou intrekken.
Het autobedrijf trekt aan het kortste eind. De bestuursrechter liet wel weten de uitspraak zeer onbevredigend te vinden, omdat de twee partijen in december nog met elkaar voor de rechter stonden. Toen werd de bestuurszaak aangehouden en beloofden beide partijen dat men met elkaar om tafel zou gaan zitten om te kijken of er een overeenkomst over onder meer de brandveiligheid zou kunnen komen. Na maanden van gesprekken en het sturen van stukken over en weer, bleek maandag dat die overeenkomst er niet gekomen is.

Grootste struikelblok is de veiligheid van de omgeving en het bedrijf. Volgens de gemeente treft het autobedrijf te weinig maatregelen om ervoor te zorgen dat de risico's op brand en de gevolgen die dit heeft op de omgeving zo klein mogelijk blijven. Zo is in het verleden bij controle gebleken dat het afvoerpunt voor het lossen van overtollige benzine niet optimaal werkte. De gemeente had graag gezien dat het bedrijf daar concrete stappen voor op papier had gezet. Ook zou het autobedrijf op papier niet duidelijk hebben aangegeven hoe een eventuele brand, die kan ontstaat bij vrijgekomen benzine, te bestrijden.
Willenborg zegt op zijn beurt dat de gemeente allerlei stukken heeft overlegd waarin hij dit wel degelijk onderbouwd heeft, maar dat de gemeente telkens weer met nieuwe maatregelen en eisen komt.
De bestuursrechter zei aan het einde van de zitting dat zij nog wel degelijk mogelijkheden ziet tot een overeenstemming: "Aan beide kanten laat u steken vallen. De gemeente moet duidelijker zijn welke fysieke maatregelen Willenborg moet nemen om de veiligheid te waarborgen, Willenborg op zijn beurt moet duidelijker zijn hoe zij die veiligheid denkt te kunnen garanderen."

Autobedrijf Willenborg heeft zes weken de tijd om tegen het besluit in beroep te gaan. Of dat ook gebeurt, kon Willenborg aan het einde van de zitting nog niet zeggen. "Eerst dit vonnis maar eens laten bezinken", aldus de advocaat van het autobedrijf.

Fusie met Gooi en Omstreken

Vervolg VP

Willemsen: "Voor de huurders betekent dit dat zij via de bewonerscommissie van Het Gooi en Omstreken hun invloed kunnen blijven uitoefenen op het beleid. Wij hopen dan ook dat zich bewoners zullen melden die zitting willen nemen in die commissie. Bovendien hanteert Het Gooi en Omstreken een gematigd huurbeleid hetgeen tot lagere jaarlijkse verhogingen kan leiden." Natuurlijk zal het even wennen zijn, zegt Willemsen. "Onze huurders zijn verwend. Maar als ik luister naar de huurders van voormalig woningbouwvereniging Laren, die ook met Het Gooi en Omstreken is gefuseerd, worden zij goed bediend en zijn tevreden over bereikbaarheid en opvolging van klachten. Dat sterkt ons in de overtuiging dat wij voor onze huurders een goede keuze maken. Tijdens de algemene ledenvergadering was eenieder begripvol over de druk die bij het bestuur ligt en de moeilijkheid om jonge opvolgers te vinden aan wie de verantwoordelijkheden kunnen worden overgedragen. Natuurlijk gaan we liever op de oude voet verder, maar bij stemming bleken alle aanwezige leden, met uitzondering van een onthouding, het bestuur groen licht te geven het fusietraject in te gaan."
Mieke Wester, communicatiemedewerker bij Het Gooi en Omstreken, bevestigt de fusieplannen en zegt in een reactie: "We hebben als voornemen om vanaf 1 januari 2019 het beheer van de ruim 270 woningen over te nemen."

Mieke Griffioen

Mieke Griffioen (35) woont sinds 2012 in Eemnes. Ze is getrouwd, moeder van twee kindjes en nummer drie is onderweg.

Mieke Griffioen


Wat doe je in het dagelijks leven?
"Volgende week begin ik bij Student aan Huis. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf miekewerkt.nl."

Wat maakt het vrijwilligerswerk boeiend?
"Ik werk als vrijwilliger in onze kerk, de Evangelische Gemeente Eemnes."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Naar het strand en winkelen."

Met wie zou je eens een gesprek willen (dood of levend)?
"Corrie ten Boom. Zij leefde in de Tweede Wereldoorlog. Ze is een enorme inspiratie voor veel mensen. In haar is de kracht van vergeving echt zichtbaar geworden."

Waar maak je je zorgen om?
"Armoede, oorlog en onrecht."

Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Absoluut de Theetuin."

Eemnes mist nog ...?
"Een leuke kleding- en schoenenwinkel."

Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Op bezoek gaan bij mensen die iets te vieren hebben."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het Huis van Eemnes."

Favoriete jaargetijde (en waarom)?
"Lente, heerlijk weer, vogeltjes, gemaaid gras en nog de hele zomer voor je!"

Welke reis wil je nog maken en waarom?
"Bangladesh is nog wel een land waar ik heen wil om ons sponsorkind te bezoeken."

Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Zelf meedoen aan een Obstacle Run."

Favoriete muziek?
"Bethel Music, Jesus Culture en Hillsong, christelijke popmuziek."

D66 boekt succes met afkoppelen

Laren De eenmansfractie van D66 boekte tijdens de raadsvergadering een succesje. Alle gemeentelijke gebouwen worden afgekoppeld van het gemeentelijk rioolstelsel. De gemeenteraad stemde unaniem hiermee in.

Onder het motto 'goed voorbeeld doet goed volgen' kan dat de inwoners van Laren stimuleren een bijdrage te leveren aan het probleem van de wateroverlast. Wethouder Peter Calis spreekt van een goed idee. Hij kon niet beloven dat dat voor het einde van het jaar gaat plaatsvinden. De ambtswoning en het zwembad zijn de eerste twee gebouwen die worden afgekoppeld. Daarna volgen het raadhuis, gebouw Schering & Inslag en de brandweerkazerne. Calis hoopt aan het eind van het jaar het uitvoeringsplan gereed te hebben.

Bijzondere activiteiten in Week van de Eenzaamheid

Foto: Bob Awick

Eemnes/Blaricum De Eemnesser Zonnebloemafdeling organiseerde donderdag in de Week van de Eenzaamheid in De Wel een ontmoetingsmiddag voor eenzame inwoners. De afdeling Laren/Blaricum speelde met senioren gistermiddag een bijzondere quiz in de Café d'Ouwe Tak. De activiteiten werden gesponsord door de Riki Stichting en hebben tot doel om met elkaar in contact te komen.

De Lussanet creëert een kleurrijk oeuvre. Foto: Leo Janssen

Bezweet stap ik na tien kilometer wandelen het terras op van café-restaurant De Lage Vuursche. In de hoek zie ik Willem van Kooten met zijn broer Peter en vriend Jan van Veen aan de lunch. "De Bel, het Belletje", schalt het uit de mond van de legendarische dj uit de rock-'n-roll-polder. Joviaal begroeten we elkaar.

De 77-jarige platenbaas en muziekuitgever heeft er indirect voor gezorgd dat ik bij de televisie ging werken. Of ik erbij kom zitten en wat ik wil. Ik wil afvallen, dus een kop koffie en een glas water zijn voldoende.

Zinderend naakt

Nieuwsgierig naar waarom ik wandel, vertel ik dat ik luister naar de prachtige klassieke muziek in mijn AirPods en goed kan nadenken over onder andere de columns die ik voor 'De Bel, het Belletje' schrijf. Dit keer over dorpsgenoot Paul de Lussanet, de schilder van het zinderende naakt. En dat ik, toen ik hem voor zijn komende expositie in museum MORE interviewde, erachter kwam dat hij als correspondent heeft gewerkt voor Hitweek, hét favoriete popblad uit mijn jeugd.
"Hitwezen", corrigeert Willem, overtuigd van een vergissing mijnerzijds. "Hitweek was het blad van die linkse wietrokers en provo’s Muller en De Ridder. Dat ging over méér dan pop (in Hitweek ging de jeugd de strijd aan met 'het achter kranten dichtgeplakte Nederland van hun gezagsgetrouwe ouders'.). Hitwezen was een 100% muziekblad in zwart-wit naar het model van Melody Maker. Het was er anderhalf jaar eerder. Voorjaar 1964", aldus de succesvolle zakenman terugblikkend op zijn initiatief van destijds. "Geld heb ik overigens nooit met Hitwezen verdiend."
Op de tien kilometer terug naar Laren dacht ik aan de jaren zestig. Aan t' Bonte Paard, destijds een broedplaats voor kunstenaars. De wereld brak open. Als jongeling keek ik op tegen de Blaricumse bohème van Jagtlust die regelmatig de stamtafel frequenteerde. Paul de Lussanet was er een onderdeel van.

Zijn eerste tentoonstelling in De Knipscheer, geopend door Gerard Reve vol gewaagde toespelingen op zijn erotische schilderijen, deed flink stof opwaaien. De lovende recensie van dichteres en huurster van Jagtlust Fritzi ten Harmsen van der Beek in Vrij Nederland, zette hem landelijk op de kaart. Hij reisde tussen Parijs en Londen, kende de popscene en schreef tussendoor voor Hitweek. Het wereldberoemde fotomodel Jean Shrimpton opende dan ook zijn expositie bij galerie Krikhaar. Vaderlandse pers en jetset waren aanwezig. Alle schilderijen werden verkocht.

Schildersplezier

Al meer dan vijftig jaar creëert De Lussanet een expressief, poëtisch en kleurrijk oeuvre. Het pure schildersplezier spat er vanaf. Mecenas Hans Melchers zag zijn werk van de laatste drie jaar en vroeg: "Wil je een tentoonstelling?" Nu hangen vanaf 7 oktober tot 9 december vijftien doeken in Museum MORE, het museum voor modern realisme in Gorssel. "Hij is de belichaming van 'la joie de peindre'", zegt gastconservator en vriend Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Singer Laren. "Hij wordt met de dag beter." De Lussanet, een van onze laatste Larense bohémien schilders, zegt zelf: "Ik probeer het citroentje van mijn talent zo veel mogelijk uit te knijpen."

Geothermie op Crailo-terrein komt in beeld

Laren De motie van de VVD-fractie om de mogelijke toepassing van geothermie bij de ontwikkeling van het Crailo-gebied te onderzoeken, is door de gemeenteraad aangenomen. Liberaal Laren en CDA stemden tegen.

Geothermie maakt gebruik van warmte in de aarde die ontstaat in de kern van de aarde door natuurlijk radioactief verval. De warmte kan gebruikt worden voor verwarming van woningen, utiliteitsgebouwen of kassen en ook voor elektriciteitsopwekking.
Wethouder Ton Stam spreekt van een absoluut nuttige suggestie. "Heel interessant. Ik ga het inbrengen in de stuurgroep."

Koffieochtend bij BasBEL

Eemnes De koffieochtenden van de BasBEL voor senioren zijn voortaan in De Bongerd aan de Jhr. Roëllaan en vinden elke derde dinsdag van de maandag plaats tussen 10.00 en 12.00 uur.

De eerstvolgende ontmoeting is op 30 oktober. Iedereen is van harte welkom. Wie vervoer nodig heeft, kan bellen met Marijcke Beel (035-5313290) of Boudewijn Quint (035-5388629).

Viering voor Friersdale

Eemnes In de Nicolaaskerk aan de Wakkerendijk 58 vindt zondag 7 oktober om 10.00 uur een Afrikaanse viering plaats.

Centraal staat daarin het project rond de aanleg van zonnepanelen in het Zuid-Afrikaanse Friersdale, waarmee men kracht wil verkrijgen voor de werking van de waterzuivering. Tijdens de viering wordt voor dit doel geld ingezameld. Het thema van de viering is 'Hartverwarmend'.
Pater Wijnand van Wegen is de voorganger en de muziek wordt verzorgd door het Jongerenkoor onder leiding van Edwin Klarenbeek en door de djembégroep onder leiding van de Keniaan Abu Swaleh. Op groot scherm worden beelden vertoond van Friersdale. Sjaak van Wegen van de Denktank vertelt over zijn bezoek aan Friersdale. Daarnaast zullen Sandra van Breen en Karin Walraven, twee nieuwe bestuursleden van de Stichting Friersdale, worden voorgesteld.

's-Gravenwaarde bestaat 45 jaar

Laren In de zomer van 1973 werden de eerste huizen van plan-Heideveld opgeleverd. Veertig bewoners van de 's-Gravenwaarde hebben zaterdag met een buurt-bbq het 45-jarig bestaan van deze straat gevierd. Oude en nieuwe bewoners, jong en oud, genoten van een gezellig samenzijn. Negen bewoners/echtparen wonen er sinds 1973. Het was een prima gelegenheid om kennis te maken en herinneringen op te halen. Het werd een zeer leuke avond.

Struikelstenen aan Huizerweg

Blaricum Ter hoogte van Huizerweg 20 mag Rudolf Ferro struikelstenen voor zijn grootouders laten leggen. De gemeente is akkoord en Ferro kan een vergunning aanvragen.

Struikelstenen is een Europees project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die gedenktekens aanbrengt op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Op de stenen (10x10 cm) zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

Dorpsdiner brengt 23.500 euro op

Laren/Blaricum Rotary Laren-Blaricum heeft deze week aan tien goede doelen cheques uitgerekt met een totale waarde van 23.500 euro. Het betrof de opbrengst van het op 10 juni jongstleden in de nieuw ingerichte tuin van Singer Laren georganiseerde Dorpsdiner.

Kiwanis Club 't Gooi zeer te spreken over succesvolle eerste picknickeditie

Veel natuurliefhebbers en ouders met kinderen kwamen naar Speelbos 't Laer

Gezelligheid bij de eerste Kiwanis Picknick. Foto: PR

Laren "De eerste editie van de Kiwanis Picknick bij Speelbos en Groepsverblijf 't Laer is geslaagd", meldt Sjors van der Meer, president van Kiwanis Club 't Gooi.

Afgelopen zondag organiseerde Kiwanis Club 't Gooi in samenwerking met het Goois Natuurreservaat een kleurrijke picknick bij Speelbos en Groepsverblijf 't Laer.
Met de picknick is geld opgehaald voor het opknappen, ontwikkelen en onderhouden van de accommodatie. "Zodat ieder kind in de toekomst gratis kan blijven buitenspelen en blijven genieten van een prachtig, veilig en schoon speelbos. Dit draagt bij aan de missie van de Kiwanis 'Serving the childeren of the world' en het Goois Natuurreservaat (GNR) om kinderen kennis bij te brengen en te laten genieten van de natuur."

Rode loper

'Naast het helpen van kinderen is Kiwanis fantastische toevoeging'

Het prachtige weer nodigde uit om buiten te spelen. Veel natuurliefhebbers en ouders met kinderen waren naar deze prachtige plek in het Gooi gekomen. Na de warme ontvangst bij aankomst via de rode loper werden ze begeleid naar de picknicktent. Ondertussen waren de vuurplaats en barbecue aangestoken. Voor de gasten stond mede dankzij sponsors een hapje en drankje klaar. Na de officiële opening door Van der Meer en Jaap Vlaanderen van het GNR volgde een rondleiding over het terrein door de speelbosvrijwilligers en initiatiefnemers Nicole en Johan van Gans.

Speelse klanken

Speelbos 't Laer bestaat sinds 2012 en is het eerste speelbos in het Gooi. De ecologisch hovenier en landschapsontwerper Paul van Eerd heeft bij het ontwerp van het speelbos de natuur en het spelen met elkaar verbonden. Het gloeiende landschap biedt prachtige speel- en klimmogelijkheden. Met de waterpomp kunnen bezoekers water oppompen, dat vervolgens meandert door de stenen en naar beneden loopt. De natuurlijke piano zorgt voor speelse klanken op deze bijna sprookjesachtige plek aan de westrand van Hilversum.

Kiwanis Club 't Gooi en het Goois Natuurreservaat hebben besloten dat ze het gezellige evenement volgend jaar wederom de laatste zondag van september, 29 september 2019, gaan organiseren, zodat nog meer natuurliefhebbers en buitenspelers van deze prachtige plek in de natuur kunnen genieten.

Borrel

Voor geïnteresseerden in de nieuwe lokale Fresh-Minded Kiwanis Club 't Gooi en haar bezigheden is er een aspirant-ledenborrel op woensdag 17 oktober. Aanmelden kan per e-mail via info@sjorsvandermeer.com. "Naast het helpen van kinderen is Kiwanis een fantastische toevoeging aan het leven en het geeft plezier en energie", besluit Van der Meer.

Koeien Trofee naar Ton van der Wardt en Maggy Lekeux

V.l.n.r.: Scouting Maggy Lekeux, Jan Hilhorst, Ton van der Wardt, Ruud Ham en basketbalteam M20 2017/2018. Foto: PR

Eemnes Ton van der Wardt (categorie Individueel) en scouting Maggy Lekeux (categorie Groepen) hebben de Koeien Trofee 2018 gewonnen.

In totaal zijn vrijdag twaalf groepen en individuen in het zonnetje gezet die door de Eemnesser bevolking, verenigingen en stichtingen voorgedragen waren vanwege hun maatschappelijke prestatie of vanwege hun sportieve verdiensten in het afgelopen jaar. Voor de pauze kregen alle genomineerden (Ron Flink, Xander van Gastel, Ruud Ham, Jan Hilhorst, Marianne van der Kolk, Ewoud Kooi, Ben Makker, Mieke van Schaik, Jan Schouten en Ton van der Wardt) uit handen van burgemeester Roland van Benthem een oorkonde met kalfje uitgereikt. In de categorie Groepen waren dat basketbalteam M20 2017/2018 en Scouting Maggy Lekeux. Daarna werden de Eemnesser Koeien uitgereikt. Bij de individuen ging de keuze tussen Jan Hilhorst, Ton van der Wardt en Ruud Ham. Uiteindelijk won Ton van der Wardt de Eemnesser Koe en kregen Jan Hilhorst en Ruud Ham de zogenaamde Kunstkoe. Ook basketbalteam M20 2017/2018 ontving de Kunstkoe.

Topweekend Atelierroute Blaricum

'Gesammt' kunstwerk voor burgemeester Joan de Zwart-Bloch

De Atelierroute Blaricum heeft zo'n zeshonderd bezoekers getrokken. De organisatie is tevreden.

Tijdens de Atelierroute Blaricum. Foto: Bob Awick

Blaricum "Natuurlijk heeft de ene deelnemende kunstenaar meer bezoekers gehad, heeft de andere kunstenaar meer verkocht, is de ene kunstenaar doodmoe van het bezoek en de ander juist vol energie, objectief gezien was het een topweekend", zegt Gerda Jellema namens de organisatie van de Atelierroute Blaricum.

Ook dit jaar waren de weergoden de Blaricumse Atelierroute goed gezind, zodat diverse extra's tot hun recht kwamen.

Rijtuig

Paul Otto en Valentijn Zwanikken (l) met de Fries. Foto: Gerda Jellema

'Het krijgt een mooi plekje in het gemeentehuis'

Zo hadden op zaterdag Paul Otto en Valentijn Zwanikken een Fries met rijtuig ingezet om bezoekers te brengen en te halen van hun atelier naar de overzichtstentoonstelling bij Boereblij. Het aantal bezoekers bij de Boereblij-boerderij was zondag over de driehonderd en op zaterdag iets minder. "Dus in totaal toch rond de zeshonderd bezoekers."

Blijvende herinnering

Vrijdag tijdens de goedbezochte opening kreeg de burgemeester, Joan de Zwart-Bloch, die de opening verrichtte, een 'gesammt' kunstwerk aangeboden. Zestig deelnemers van de Stichting Kunst & Cultuur en kunstenaars van de Dooyewaard Stichting hebben hieraan meegewerkt. Dit in het kader van Blaricum Kunststad 2018. Een blijvende herinnering aan dit jaar en om te laten zien wat Blaricum in huis heeft aan kunstenaars. "Ontzettend bedankt, het krijgt een mooi plekje in het gemeentehuis", twitterde de burgemeester.

Op zondag bracht het golftoernooi extra mensen op de been; bij Boereblij waar de overzichtstentoonstelling was, liepen de golfers ook even een rondje, ook door de boerderij. Ondanks de opbreking van wegen wist men de ateliers van Marlen van Dop, Greet Dekker en Marianne Blijdenstein te vinden en deden bezoekers de theeschenkerij aan.

Tweede blik

Voor hen die niet geweest zijn of die nog een tweede blik op een kunstwerk willen werpen, op www.atelierrouteblaricum.nl staan alle deelnemende kunstenaars.

Gypsyswing in Vitus-Kunstcafé

Het Triple Trouble Trio. Foto: PR

Blaricum Het tweede Blaricumse Kunstcafé van het nieuwe seizoen biedt weer een gevarieerd avondje uit. Het is de werkgroep opnieuw gelukt weer iets nieuws op de planken te brengen. Het Kunstcafé wordt gratis aangeboden; wel wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten van de avond op prijs gesteld.

Deze keer wordt het afsluitende miniconcert verzorgd door twee gitaristen van het Triple Trouble Trio. Zij zijn gespecialiseerd in swingende zigeunerjazz.
Gitarist Tim de Haan stond in 2007 aan de wieg van het Triple Trouble Trio. Samen met twee andere studenten waagde hij zich aan de zigeunerstijl met akoestische gitaren. Na enkele succesvolle concerten besloten het trio zich helemaal te gaan toeleggen op de gypsyswing. Grote voorbeelden waren Django Reinhardt en het Nederlandse Rosenberg Trio. Hun repertoire biedt ook muziek met Zuid-Amerikaanse en Spaanse invloeden. Normaal komt er ook een basgitarist mee, maar deze is verhinderd. Maar met z'n tweeën gaat het ook prima, zo verzekerde Tim de Haan de werkgroep Kunstcafé.
Nieuw is ook de presentatie van Dave Bakker over zijn antieke, Franse 'opgooi'-zweefmolen van zeventig jaar oud. Hij is eigenlijk helemaal geen kermisklant, maar een liefhebber van nostalgische zweefmolens. Hij heeft de attractie zelf helemaal gerestaureerd. Hij staat ermee op festivals, kunstmarkten, jaarmarkten en bedrijfsfeesten. Denise van der Hek komt optreden met een aantal van haar studenten. Ze heeft een zangstudio in Blaricum waar ze het zangtalent van jonge meisjes en jongens tot bloei weet te brengen. Podiumvrees wordt snel overwonnen bij Denise. Ooit vormde ze samen met Petra Berger het duo Chess.

Het Kunstcafé vindt plaats in Het Vitus aan de Kerklaan 10 op woensdag 10 oktober, 20.00 uur.

Gitte Spee en Singer pakken uit tijdens 64e Kinderboekenweek

Pims Atelier en première van familievoorstelling

De 64e editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 3 tot en met 14 oktober. Het thema is 'Vriendschap' en het motto 'Kom erbij!'.

Kinderboekenschrijver en illustrator Gitte Spee in het Singer Atelier. Foto: Singer Laren

Laren Er zijn tal van activiteiten in de dorpen, bij de boekhandels en de bibliotheken, maar de Larense kinderboekenschrijver en illustrator Gitte Spee en Singer Laren pakken helemaal uit in de Kinderboekenweek. In het Singer Atelier zijn tot en met 28 oktober de originele illustraties - gemaakt door Spee - uit het prentenboek 'Pim in Singer Laren' te zien en ook vindt de première plaats van 'Pim de voorstelling'.

'Bekroning op samenwerking
met Gitte Spee'

In het kinderboek 'Pim in Singer Laren' wordt de zwerfkat Pim geïntroduceerd. Op een dag valt Pim in het water en wordt hij door wilde zwanen gered. Zij brengen hem naar Singer Laren waar hij een spannend avontuur beleeft met zijn nieuwe dierenvrienden.
In de maand oktober kunnen kinderen iedere werkdag van 14.00 tot 17.00 uur, in de herfstvakantie en in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur op bezoek komen in het atelier waar ze zelf een vriend voor Pim op papier mogen zetten. De mooiste tekeningen winnen een gesigneerde prent van Gitte Spee.
Vandaag leest Gitte Spee - onder muzikale begeleiding - in het theater kinderen uit groep 3 van de basisscholen in Laren en Blaricum voor. Op zondag 14 oktober om 15.00 uur zijn alle kinderen welkom. Toegang 5 euro.
Niet alleen 'Pims Atelier' heeft vandaag zijn première, ook is vandaag - voor genodigden - voor de eerste keer 'Pim de voorstelling' te zien. "Voor de feestelijke lancering van het kinderboek in september 2017 componeerde Nico Schimmel muziek bij het verhaal. Gitte Spee heeft toen buiten in de tuin, onder muzikale begeleiding, haar boek voorgelezen. Dit was zo leuk dat er plannen ontstonden voor een kindervoorstelling in het theater", aldus Tessa van Deijk, verantwoordelijk voor de educatie binnen Singer Laren.
Ieder karakter uit het boek wordt verbonden aan een muziekinstrument en heeft een eigen herkenbaar motief. Zo klinkt Pim als een klarinet, muis als dwarsfluit en worden de drie zwanen door de hoorn vertolkt. Van Deijk: "'Pim de voorstelling' is een bekroning op de samenwerking met Gitte Spee. Dankzij Nico Schimmel is het een prachtig muziekstuk geworden en maken kleine kinderen op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met verschillende instrumenten."

Repair Café

Blaricum Repair Café Blaricum komt woensdag 10 oktober in wijkcentrum De Malbak samen met de ANWB Lichtbrigade in actie om fietsverlichting in orde te maken.

Bezoekers zijn vanaf 10.00 uur welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het spreekt voor zich dat Blaricummers ook welkom zijn met een kapotte strijkbout, koffiemachine of kledingstuk. Het team reparateurs doet haar best om de apparaten of kledingstukken samen - waar mogelijk - een nieuw leven te geven. De sessie eindigt om 13.00 uur.

Wandeling Historische Kring

Blaricum De Historische Kring Blaricum organiseert zaterdag 13 oktober een dorpswandeling.

Onder leiding van gids Frans Ruijter wordt er gelopen langs tal van bijzondere straatjes en huizen. Bovendien vertelt Ruijter anekdotes en wetenswaardigheden over Blaricum en haar inwoners uit heden en verleden. De wandeling start om 14.30 uur bij de Kring aan de Brinklaan 4a. De wandeling is gratis voor leden (niet-leden 3 euro). Aanmelden via: 06-53168006.

Verzoek van Van Hunnik

Laren De Adviesraad Sociaal Domein HBEL zoekt leden.

Wethouder Karin van Hunnik doet een herhaald verzoek aan inwoners van Laren en Eemnes die vanuit hun betrokkenheid, deskundigheid en/of persoonlijke ervaring, interesse of netwerk kunnen adviseren over de onderwerpen binnen het sociaal domein. De rechten van burgers zijn geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet. De gemeente is verantwoordelijk voor het maken en de uitvoering van het beleid op al deze gebieden. Binnen de wet is vastgelegd dat burgers over de maatregelen en (beleids)plannen adviseren. "Zij kunnen gevraagd en ongevraagd hun mening geven", zegt zij. "Tot op heden heeft slechts één persoon gereageerd." Info: Yvonne van Dam (06-26064906) of Hans Wolffers (035-8877225).

Frits Strietman benoemd tot officier

Frits Strietman en de burgemeester van Blaricum. Foto: Aldo Allessie

Blaricum Frits Strietman uit Blaricum is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn grote inzet voor Kinderfonds MAMAS. Daarnaast heeft Strietman een grote bijdrage geleverd aan de bewustwording van klimaatverandering (directeur van het HIER Klimaatbureau) in Nederland en aan de ontwikkeling van de Nederlandse entertainmentindustrie als exportproduct.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch reikte de onderscheiding en de bijbehorende versierselen uit op een symposium waar de heer Strietman afscheid neemt als directeur van het Kinderfonds MAMAS.
Strietman heeft een rijke carrière achter de rug. Hij begon in de jaren tachtig als manager Jongerenbeleid en later als hoofd Markering en Ledenwerving bij de NCRV. Binnen twee jaar haalde hij 75.000 jonge leden binnen. In 1990 maakte de Blaricummer de overstap naar het Wereld Natuur Fonds. Als directeur Marketing en Fondsenwerving bedacht hij - in het kader van het 30-jarig bestaan van het fonds - de 28 uur durende televisiemarathon 'Geef om de Natuur' met prins Bernhard en André van Duin. Dit leverde in één dag ruim 225.000 nieuwe donateurs op. Hiervoor ontving hij destijds de onderscheiding Ridder in de Orde van de Gouden Ark. Daarna - in 1996 - maakte hij de switch naar de entertainmentwereld. Na twee jaar als developmentmanager bij Endemol International te hebben gewerkt, werd hij benoemd tot directeur van Stage Holding.
De afgelopen zes jaar heeft Strietman zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen en vrouwen in Zuid-Afrika die in armoede leven. Onder zijn bezielende leiding heeft Kinderfonds MAMAS ruim 43.000 donateurs geworven door de uitvoering van deze projecten. Zo'n 40.000 kinderen in Zuid-Afrika krijgen nu de dagelijkse zorg die ze nodig hebben.

Van NCRV-manager tot directeur Kinderfonds MAMAS Nederland

Straten vernoemd naar Eemnesser familienamen

De wijk Ruijtersweide. Beeld: Projectbureau Zuidpolder

Eemnes Bewoners van de nieuwe woonwijk Ruijtersweide in Zuidpolder wonen straks aan de Molsingel, Hagenstraat, Hilhorststraat, Van Wijkplantsoen en Perierstraat.

Alle straatnamen zijn gebaseerd op oud-Eemnesser familienamen. De Historische Kring Eemnes heeft nauwgezet de achtergrond van de verschillende familienamen onderzocht. "We hebben er alles aan gedaan om willekeur bij de keuze te voorkomen. Daarom zijn we uitgegaan van het jaar 1811, het jaar waarin de burgerlijke stand in Nederland werd ingevoerd. Alle Eemnesser familienamen die toen voorkwamen en die nu nog voorkomen, zijn in een speciale lijst opgenomen", zegt Henk van Hees, lid van de commissie. "Deze lijst bevat dus de namen van families die eeuwenlang in Eemnes wonen en hebben bijgedragen aan het Eemnes zoals we het nu kennen. De moeite waard om een straat naar deze families te noemen. Vooral het collectieve idee sprak ons aan en de verbinding met het Eemnes van nu." De 'familie Perier' is nieuw in de lijst. Deze familie van onder anderen veerschippers, herbergiers, landbouwers en huisschilders woont sinds 1724 in Eemnes. Inwoners van Eemnes met deze familienaam zijn geïnformeerd.

Burgemeester noemt lintje voor Simone Kleinsma 'dik verdiend'

Simone Kleinsma en Joan de Zwart-Bloch. Foto: Roy Beusker

Blaricum Ontroerd en volkomen verrast stond zangeres en actrice Simone Kleinsma (60) zondagmiddag voor de uitverkochte zaal van het DeLaMar Theater waar zij een koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld voor haar gehele oeuvre.

Tijdens het slotapplaus verscheen burgemeester Joan de Zwart-Bloch op het toneel. Zij verraste Kleinsma met een koninklijke onderscheiding en benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de uitreiking van deze onderscheiding was geen passender plek denkbaar dan het door Simone zo geliefde DeLaMar Theater in Amsterdam.

De Zwart-Bloch: "Mevrouw Kleinsma is al veertig jaar van grote betekenis voor de Nederlandse toneel-, musical- en televisiewereld. Zij weet met haar intense rolvertolking het publiek te raken. Er is veel waardering voor haar professionaliteit en de manier waarop zij jonge acteurs begeleidt. Ook zet mevrouw Kleinsma zich al jaren belangeloos in voor diverse goede doelen. Een koninklijke onderscheiding is dan ook dik verdiend."

Joop van den Ende was ook van de partij: "Simone is een droom voor iedere theater- of televisieproducent. Zij is een unieke persoonlijkheid die zowel in het theater als op televisie, in zeer uiteenlopende rollen, bewondering weet af te dwingen. Ze eist veel van zichzelf, maar weet ook een bijzondere band te scheppen met haar publiek. Zij raakt mensen en daarom is deze koninklijke onderscheiding haar van harte gegund."

Aanleg van geluidswal aan westzijde A27

Eemnes Dankzij de inspanningen van Buurtvereniging Eiland van Eemnes heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanleg van een geluidswal aan de westzijde van de A27.

Daarmee komt een eind aan het grootste milieuprobleem van Eemnes, meent Ben Gräve, die namens de bewoners van zich liet horen tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De oostzijde is in 2013 al gerealiseerd. De westzijde werd uitgesteld totdat er een definitief ontwerp was voor de HOV-haltes in Eemnes. Dat ligt er nu. "Financieel heeft het gemeentebestuur deze ophoging allang gebudgetteerd. Wij waren er stellig van overtuigd dat het ontwerp van dit project al klaar lag voor aanbesteding en uitvoering", aldus Gräve. "Het is een simpel project, zo lang hoeft het niet te duren."
Wethouder Sven Lankreijer (PvdA), verantwoordelijk voor dit project, heeft de ambitie om in het eerste kwartaal van 2019 met de aanleg te starten.

Geen wijn proeven bij Vis Atelier

Laren De wijnproeverij bij het Vis Atelier op zondag 7 oktober vindt niet plaats. "Ook nooit gepland geweest", zegt Rob Poelman, woordvoerder Bijzonder Laren.

"Het bericht over de wijnproeverij in deze krant op 26 september jongstleden berust op een misverstand tussen de woordvoerder en redactie van Bijzonder Laren."
Komend weekend vindt het Fashion Weekend plaats met op zondag modeshows onder leiding van stylist Fred van Leer.

PvdA wil debat over woonprioriteiten

Wilma de Boer-Leijsma: 'Ik wil voorkomen dat we te laat zijn'

Wilma de Boer-Leijsma, fractievoorzitter PvdA Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer-Leijsma wil met de gemeenteraad in debat over een aangepast beleid ten aanzien van de woningbouw in Eemnes.

Hoewel het onderwerp eind dit jaar aan de orde komt bij de Woonvisie attendeerde ze het college en haar collega-raadsleden daar alvast op bij de behandeling van het collegeprogramma. "Ik wil voorkomen dat we te laat zijn", zegt zij.
De Boer-Leijsma heeft alle reden waarom zij in de gemeenteraad wil discussiëren over prioritering in de woningbouw, openstaan voor nieuwe woonvormen en toewijzingscriteria voor betaalbare koopwoningen. "De laatste fase van de verkoop in de Zuidpolder heeft nul vrije sociale huurwoningen opgeleverd, terwijl er wel mensen uit die woningen zich hadden ingeschreven. Dat is jammer, want we willen immers zo graag meer doorstroming. Daarnaast is er bij elke fase met betaalbare koopwoningen bijna tienmaal zoveel vraag dan aanbod. Dat lijkt mij reden om eens te heroverwegen eerst dat type woningen te bouwen in plaats van grote vrijstaande villa's. We willen wel gemêleerde wijken, dus dat is nog best lastig."
Ook naar de toewijzingscriteria voor de betaalbare koopwoningen wil de PvdA-frontvrouw nog eens heel zorgvuldig kijken met de Eemnesser raad. "Vroeger hadden mensen die een sociale huurwoning achterlieten voorrang, zodat die sneller vrijkwamen voor andere woningzoekenden. Wellicht moeten we dat weer instellen."
Voor de recent gehouden voorlichtingsavond over het knarrenhof, een innovatief woonconcept voor senioren, was veel belangstelling. "Ik denk dat wij in Eemnes ruimte moeten maken voor dergelijke woonvormen. Deze manier van wonen kent veel voordelen: van het voorkomen van eenzaamheid tot langere zelfstandigheid omdat er meer hulp dichtbij is van andere senioren. Want dat is de afspraak: in een knarrenhof help je elkaar!"

18 / 24

Schuift u aan?

Vrijdag 5 oktober

Muziek op Schoot in Huizen

9.00 uur | Prinses Irene

Vrijdag 21 september start de cursus Muziek op Schoot met kindjes van 8 maanden tot 4 jaar met hun ouder/verzorger. In de lessen wordt gezongen, we bewegen en dansen op de muziek. Ook zijn er muzikale activiteiten met muziekinstrumenten en andere materialen. Info: hendrikaveerman@tiscali.nl.

Ken uw Klassieken! Lucretius

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Bespreek samen met de docent de klassieker Lucretius. In zijn gedicht 'De Rerum Natura' behandelt Lucretius in dichtvorm de leer van Epicurus (341-271 v. Chr.) over het ontstaan van de wereld. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt elke week op vrijdagmorgen georganiseerd door vrijwilligers van Versa Welzijn. U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Bridge - Ruitenboekje niveau 2

13.00 uur | De Hilt Eemnes

Deze bridgecursus is bedoeld voor degenen die de beginnerscursus achter de rug hebben. In twaalf keer wordt het biedsysteem verder uitgebreid. Gewerkt wordt uit het boek 'Leer bridge met Berry Westra' deel 2, verkrijgbaar bij de docent. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Gratis filmmiddag

13.15 uur | Kinepolis Huizen

In het kader van de Seniorendag 2018 biedt de SOBH alle senioren van Huizen de gratis film 'La famille Bélier' aan op vrijdag 5 oktober 13.15 uur. De kaarten kunnen tot 4 oktober bij bioscoop Kinepolis, Plein 2000, worden afgehaald tijdens de kassaopeningstijden. Vol=vol!

Het begint met taal

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Fighting Girls

17.00 uur | Osorezu Dojo Huizen

Voor meiden van 11 tot en met 16 jaar. De meest effectieve vorm van zelfverdediging. Combinatie van MMA kickboksen en jiujitsu! De lessen zijn gericht op zelfverdediging en je leert schoppen, stoten en werpen. Ook leren we je je te weren tegen aanvallen met verschillenden wapens. Deelname: gratis. Info: 06-15276036.

Schaken

19.00 uur | Holleblok Huizen

Elke vrijdag kunnen kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna wordt er competitie gespeeld door gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via Geoffrey Beulque, info@schaakvereniginghuizen.nl.

Zaterdag 6 oktober

Repair Café Laren

10.00 uur | Vivium Johanneshove

Weggooien? Mooi niet! Repair Café Laren in Johanneshove.

Kinderkleding en speelgoed

10.00 uur | De Malbak Blaricum

Deze zaterdagochtend bent u welkom bij de tweedehandskinderkleding- en -speelgoedbeurs, met maar liefst 6 zalen vol met leuk speelgoed en kinderkleding. Onze bar is open voor een lekker kopje koffie of thee. De entree is gratis. De Malbak, Wetering 122, 1261 NK Blaricum. Tel. 06-1396 6030.

Fashion & Lifestyle Weekend

10.00 uur | Brink Laren

Kom naar Laren op 6 en 7 oktober. Bij het Fashion & Lifestyle Weekend Laren zie je modeshows met topstylist Fred van Leer (zondag), leer je gratis poseren als een model (zaterdag) en shop je de mooiste nieuwe herfstlooks onder het genot van een hapje en een drankje.

Voorleesmiddag Inez Latul

14.00 uur | Bruna Centrum Huizen

In de Kinderboekenweek leest Inez Latul voor vanaf 14.00 uur uit haar eigen kleurrijke boekjes.

Rondleiding begraafplaats

15.00 uur | Oude Begraafplaats Huizen

De Historische Kring Huizen en het Huizer Museum hebben Jan Veerman weer bereid gevonden om een boeiende rondleiding te verzorgen. Hij weet alles over het ontstaan van de begraafplaats en wie daar hun laatste rustplaats gevonden hebben.

Zondag 7 oktober

Papageno Koffieconcert

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl. Menu: Papagenohuis-Activiteiten-Papageno Koffieconcerten.

Inekes' inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035-656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Zondagsoos bij
TijdvoorMeedoen

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Hebt u op de zondagmiddag ook vaak zin in een praatje, onder het genot van een kopje koffie of thee? Dan bent u welkom in Het Huis van de Buurt. Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Eemjazz

14.30 uur | Haven van Huizen

'Only You', 'Sugartime', 'Lily Marlene' etc. etc. - kortom, 100 jaar hits - en ook swing, ballads en latin door Eemjazz op zondag 7 oktober in De Haven van Huizen, Havenstraat 81. Voor wie er ook wil eten: dat is daar voortreffelijk (035-5240369).

Maandag 8 oktober

Stadskoor Eemnes zoekt tenoren en alten

8.30 uur | Clubhuis IJsclub 'De Vaart', Eemnes

Er is weer plek voor enthousiaste en ervaren zangers voor ons nieuwe project: de wereldpremière van 'Dido & Aeneas NL', een speciaal in het Nederlands vertaalde opera van Purcell, gepland in het voorjaar van 2019. Kom gerust langs, we repeteren maandags van 20.30 tot 22.30 uur. Www.stadskooreemnes.nl.

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok

Wijkcentrum Holleblok in Huizen heeft een geef-en-neemsnuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Kom een keer kijken!

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Tai chi voor gevorderden

11.00 uur | De Hilt Eemnes

Tai chi chuan is een eeuwenoude bewegingskunst, afkomstig uit China. Het wordt in Nederland voornamelijk beoefend ter bevordering van de gezondheid. Aan deze cursus kun je deelnemen als je al enige ervaring hebt met tai chi. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Bodyflex voor vrouwen

13.00 uur | Muziekcentrum Schering & Inslag Laren

Gestart wordt met spieroefeningen door middel van bodyflex, daarna volgt bewegen en dans met muziek. Deze les wordt gegeven door Emma Akopva en duurt 1 uur. Kom op tijd, neem matje of handdoek mee en trek makkelijke kleding aan. Kosten zijn 1 euro.

Klaverjassen

15.00 uur | Brinkhuis Laren

Klaverjassen is een van de bekendste kaartspellen in Nederland. Het is makkelijk te leren en is een leuk spel om met vrienden of familie te spelen. Tijdens deze cursus van 8 lessen leert docente Cobie Heldoorn u klaverjassen. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Denise Jannah

20.00 uur | Rosa Spier Huis Laren

The New Lady in Jazz op het podium met Wolf Martini, gitaar en Marcel Booij, contrabas. Toegang 15 euro. Kaarten bestellen: www.rosaspierhuis.nl/culturele-activiteiten.

Dinsdag 9 oktober

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken. Er wordt met een gezellige groep gewerkt in het bos of op de hei. Voor ieder is er te werken en het is heel nuttig. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Verwenmoment bij TijdvoorMeedoen

10.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Wil jij eens een moment waar je met plezier aan kunt terugdenken? Wat denk je van een voetmassage, je nagels laten verzorgen, je haar knippen of de manicure eens haar gang laten gaan. Dit zijn voorbeelden van verwenmomenten bij TijdvoorMeedoen. We zijn elke dinsdag aanwezig.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Hebt u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaarstaan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Warme/koude lunch i

12.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Bij TijdvoorMeedoen is er elke dinsdagmiddag een warme/koude lunch in brasserie De KoffieKom. Het is een inlooplunch, dus je hoeft niet te reserveren. Je bijdrage is € 1,50, als je meer wilt geven is dat altijd welkom. Kom de gezelligheid en de warmte bij TijdvoorMeedoen proeven!

Scrabble

13.00 uur | Wijkcentrum Holleblok

Scrabble in Wijkcentrum het Holleblok in Huizen. Ontmoet buurtgenoten tijdens deze gezellige scrabblemiddagen. Loop gerust eens binnen! Iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00. Informatie en/of aanmelden: Kees Slooten en Ans de Swaaf, 035-525 18 97, 06-151 34 169, k.slooten@ziggo.nl.

Ontspannen schilderen

13.30 uur | De Malbak Blaricum

Vanaf dinsdag 25 september beginnen de 10 najaarslessen 'Schilderen' bij beeldend kunstenaar Marloes Eerden, www.docart.nl, in een prachtige, moderne en lichte ruimte, voorzien van schildersezels en daglichtlampen. Deze cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Schuift u aan?

17.30 uur | Vivium Johanneshove

Iedere dinsdagavond bent u harte welkom voor een verse daghap inclusief een drankje voor slechts € 8,-. Schuif tussen half 6 en half 7 aan en geniet van fijn gezelschap en lekker eten.

'Meest gewenste kind van Europa' vertelt over zijn jeugd in Laren

Steven Weinberg is 25 oktober te gast bij de Historische Kring Laren

Steven Weinberg is 25 oktober in De Lindenhoeve, centrum van de Historische Kring Laren (HKL), te gast. Hij vertelt over en leest voor uit zijn pas verschenen boek 'De merken'.

De kaft van Steven Weinbergs boek 'De merken'. Foto: PR

Laren In het het 'oorlogsnummer' van het Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren (nr. /2018-2) wordt veel aandacht besteed aan 'De merken', het boek van Steven Weinberg. De voormalig docent biologie werd op 22 oktober 1946 in Laren geboren. Hij beleefde er een gelukkige jeugd.

Weinberg heeft zijn boek in korte hoofdstukken op originele wijze opgehangen aan verdwenen of nog bestaande merken, zoals Raleigh, Vim, Fyffes, Ripolin en King. Zijn daaraan verbonden herinneringen, mede in verband met spaaracties voor plaatjes en/of boekjes, zullen ook bij tijdgenoten makkelijk kunnen opkomen. Het boek bestrijkt de periode 1946-1968, van Stevens geboorte in Laren tot zijn studententijd in Amsterdam.

Meest gewenste kind

Boek bestrijkt periode 1946-1968, van geboorte tot studententijd

De auteur van 'De merken' noemt zichzelf in zijn boek 'het meest gewenste kind van Europa, het nieuwe begin van zijn ouders'. Die ouders waren Edgar Weinberg (Breslau, 1910 - Laren, 1994) en Ella Weinberg-Meijer (Amsterdam, 1911 - Laren, 1997). Zij zaten in 1943 en 1944 ondergedoken op de zolder van het huis met adres Bijenstand 1 te Laren, maar Ella heette toen nog Schöndorff-Meijer, getrouwd met Kurt Schöndorff. Tot 16 februari 1944, toen zij verraden werden, zaten het echtpaar Schöndorff en Edgar Weinberg op de zolder, het echtpaar Kattenburg zat elders in het huis.

Ontsnappen

'Terugkijkend ontdek ik hoe intens gelukkig ik toen ben geweest'

Toen ze opgepakt werden, wist Ella Schöndorff te ontsnappen. De Duitsers transporteerden de anderen naar Auschwitz. Na de bevrijding bleek alleen Edgar Weinberg het kamp overleefd te hebben. In november 1945 vond hij Ella Schöndorff, met haar zoontje Rolf (7 jaar), in Laren terug. Hij moest haar vertellen dat haar man Auschwitz niet overleefd had. Waarom ze bij elkaar bleven, ook al had Edgar aanvankelijk andere plannen, beschrijft hun zoon Steven in het eerste hoofdstuk van 'De merken', met de titel 'Raleigh'.

Avonturen

Uit de periode 1946-1960 komen in het boek verschillende gebeurtenissen en avonturen aan bod die zich afspelen in Laren en die gaan over de band met zijn ouders, broer, klasgenoten, vrienden en vriendinnen, de angsten en vreugdes van het opgroeien, zijn fascinatie met de natuur en het zoeken naar de grote liefde. De levenslust spat van de pagina's, als bewijs dat het nieuwe begin van zijn ouders een overwinning betekende op de ellende van de oorlog.

Intens gelukkig

De laatste zinnen van zijn boek zijn: 'Kennen kinderen van nu nog wel die mogelijkheid om te dromen? Of het genot van ouders die de tijd voor je nemen samen iets te doen? Terugkijkend op een lange rij van merken ontdek ik hoe intens gelukkig ik toen ben geweest. En nu nog steeds ben.'

Steven bezocht in Laren de Gooische School en de Montessori School. Hij zat twee jaar op het Nieuwe Lyceum in Hilversum. In 1960 verhuisde hij met zijn ouders naar Frankijk. Teruggekeerd in Laren, begon hij in 1967 zijn studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij in 1974 afstudeerde en in 1979 cum laude promoveerde op de resultaten van onderwateronderzoek in de Middellandse Zee. Van 1982 tot zijn pensioen in 2010 doceerde hij biologie aan de Europese School te Luxemburg, waar hij nog steeds woont.

Op donderdag 25 oktober reist Steven Weinberg af naar zijn geboorteland en -grond. De avond begint om 20.00 uur, inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur. Het historisch centrum De Lindenhoeve is gelegen aan de Burg. Van Nispenstraat 29 in Laren. Belangstellenden kunnen het boek na de lezing aanschaffen (19,95 euro).