Laarder Courant de BEL

27 september 2017

Laarder Courant de BEL 27 september 2017


Eemnes en Baarn verkennen samenwerking

Eemnes Eemnes en Baarn hebben bureau WagenaarHoes opdracht gegeven om een eerste verkenning uit te voeren naar verschillende ambtelijke samenwerkingsvormen. Uitgangspunt daarbij is behoud van de bestuurlijke zelfstandigheid van beide gemeenten en een gelijkwaardige samenwerking. De eerste resultaten van de verkenning worden eind november verwacht.

Omdat de gemeenten Baarn en Eemnes onderdeel zijn van de regio Amersfoort, zien zij de meerwaarde van het in beeld brengen van mogelijke samenwerkingsvormen die het vermogen versterken om bepaalde maatschappelijke opgaven samen effectief op te pakken. Kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening aan inwoners staan daarbij voorop.

Op 7 november neemt de provincie Noord-Holland een besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Gooi & Vechtstreek. Uitgangspunt voor de provincie is te komen tot maximaal drie gemeenten. Dit besluit kan gevolgen hebben voor Eemnes. Eemnes loopt niet vooruit op de besluitvorming van de provincie, maar bereidt zich wel voor op verschillende mogelijke scenario's. Eemnes werkt binnen de BEL Combinatie naar tevredenheid samen met de gemeenten Laren en Blaricum. Deze samenwerking wil Eemnes ook zeker voortzetten.

7

HvB houdt dorpspeiling

Blaricum Hart voor Blaricum is een dorpsraadpleging gestart en hoopt daarmee input te krijgen voor het verkiezingsprogramma 2018. Dit gebeurt aan de hand van zeventien multiplechoicevragen.

Alle inwoners van Blaricum krijgen een flyer in de bus met het verzoek om de kleine twintig vragen te beantwoorden op de totaal vernieuwde website www.hartvoorblaricum.nl. Ook is er ruimte om opmerkingen en suggesties te plaatsen.
Vragen op het gebied van verkeersveiligheid, groen, bushaltes, evenementen en voorzieningen zijn op deze site te vinden. Na inventarisering worden de uitslagen per wijk openbaar gemaakt. Ook na de verkiezingen wil Hart voor Blaricum regelmatig de mening over tal van onderwerpen blijven vragen via deze digitale mogelijkheid.
Fractievoorzitter Carien Bölger meldt dat het campagneteam hoopt dat zodoende de politiek dichter bij de inwoners kan komen. "Hetgeen zeker heel belangrijk is in deze tijd."
Hart voor Blaricum(HvB) hield al eerder een peiling. Toen bleek dat 75% van de respondenten voor het zelfstandig blijven van het dorp Blaricum is.

Strippenkaart moet fraude voorkomen

Eemnes De gemeente Eemnes maakt korte metten met zogenaamde 'afvalfraudeurs'. Daarom wordt per 1 oktober een strippenkaart ingevoerd.

Iedere Eemnesser die vuil naar de gemeentewerf wil brengen, heeft deze strippenkaart nodig. Pas na vertoning van en een stempel op de strippenkaart mag het afval gedeponeerd worden.
Tegen inlevering van een volle strippenkaart wordt - na legitimatie - door de medewerkers van de gemeentewerf een nieuw exemplaar verstrekt. Bedrijfsafval mag niet op de gemeentewerf worden afgevoerd.

Lustrumfeest Brinkhuis startsein voor 'vergroening' van gebouw

Foto: Bob Awick

Laren Vijf jaar geleden werd Het Brinkhuis geopend. Afgelopen zaterdag werd dat lustrum gevierd. De MCC zorgde voor een muzikale noot en Elbert Roest - ex-burgemeester van Laren - zette het gebouw in het licht. Het was het startsein voor de 'vergroening' van het gebouw. De bedoeling is dat de verlichting door led-lampen wordt vervangen.

Autowasactie

Foto: Eigen foto

De brandweer van Eemnes gaat zaterdag auto's wassen voor het goede doel. Het initiatief komt van cystic fybrosis-patiënte Sylvia Boelsma uit Eemnes.

7

Speciaal voor vrijwilligers biedt Versa Vrijwilligerscentrale de workshop 'Eenzaamheid nader beschouwd' aan in de Week tegen de Eenzaamheid.

Op 3 oktober van 14.00 tot 16.30 uur in De Blaercom en 12 oktober van 10.00 tot 12.30 uur in De Malbak. Voor meer informatie en aanmelden bezoek www.vagev.nl of bel de vrijwilligerscentrale.

Basketbaltrainer/coach team U12
U gaat de U12 (voor kinderen van 8 tot 12 jaar) trainen en coachen bij wedstrijden. Bijzondere voorwaarden: basketbalkennis, coachvaardigheden en affiniteit met de leeftijdsgroep.

Werktijden: vrijdag 17.30-19.00 uur training. Thuis- en uitwedstrijden op zaterdag op wisselende tijden, af en toe trainersoverleg. Contactpersoon: Miranda Kruis van Eem'78 in Eemnes, telefoon 035-6931251/06-650610276 of mail naar secretaris@eem.nl.

Licht -en geluidstechnicus
In Het Brinkhuis in Laren worden theater- en filmavonden georganiseerd. U verzorgt de techniek tijdens deze avonden, zodat de voorstellingen en presentaties geheel tot hun recht komen. U maakt deel uit van de techniekwerkgroep.
Werktijden: dinsdag of woensdag van 09.00-12.00 uur. Contactpersoon: Elise Robers van Hart van Laren, telefoon 035-7513991 of vrijwilliger@hartvanlaren.nl.

Voorlezer op een peuterspeelzaal
Voor een peuterspeelzaal in Eemnes zijn wij op zoek naar een 60-plusser die het leuk vindt om aan jonge kinderen voor te lezen. In het project '60+ leest voor' worden generaties bij elkaar gebracht en wordt de taalontwikkeling van de kinderen gestimuleerd.

Frequentie: 1x per week 20 minuten. Het bibliotheekpersoneel helpt bij het zoeken naar een geschikt prentenboek. U krijgt een bibliotheekpas en een jaarlijkse attentie.
Werktijden: in overleg. Contactpersoon: Angela van Alphen van Bibliotheek Gooi en meer, telefoon 035-5383520 mail naar avalphen@bibliotheekgooienmeer.nl.

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum is te bezoeken op: dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, De Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Eerste elftal van SV Laren'99 scoort erop los (eindstand 6-0)

Laren SV Laren'99 heeft een flitsende start gemaakt. De eerste competitiewedstrijd werd van Geuzen Middenmeer met 6-0 gewonnen. Beetje geflatteerd, dat wel.

Want het eerste team van de Larense voetbalclub speelt tegenwoordig zaterdagvoetbal en dat betekent dat de voormalig zondagderdeklasser in de laagste regionen van het zaterdagvoetbal opereert.
Vanaf de eerste minuut was Laren de bovenliggende partij, maar het duurde tot de 34ste minuut alvorens een combinatie tussen de gebroeders Bart en Jeroen Kaarsgaren afgerond werd door laatstgenoemde. Hij was gedurende de wedstrijd trouwens de meest trefzekere schutter (hattrick) en sloot af met een publiekswissel. In die tweede helft kwam Geuzen Middenmeer er helemaal niet meer aan te pas. Laren verhoogde het tempo en zo liep de score op naar 6-0. Naast de drie treffers van Jeroen Kaarsgaren waren Thomas Roest en Wessel Roest (tweemaal) succesvol.
Trainer Fred Roest was na afloop redelijk tevreden, maar benadrukte dat het krachtsverschil te groot was en dat Laren voor rust de zaak te gemakkelijk oppakte. Hij vond de werklust vooral na rust optimaal en zag toen zijn ploeg voetballen zoals hij dat graag wil.
Het was ook goed om te zien dat de investeringen in de jeugd resultaat beginnen te geven. Zo maakten Gijs Vermijs en Rutger Nordemann een verdienstelijk debuut en verhoogt hun komst de concurrentie in de selectie. Tevens keerde Marcus Morssink terug in de selectie en hij was meteen weer het rustpunt in de defensie.
Aankomende zaterdag maakt Laren zijn opwachting in Amsterdam tegen Fortius.
257 woorden
1617/~ karakters

Weerbericht

Geleidelijk wisselvallig en minder zacht

Een gebied van hoge luchtdruk boven het Europese vasteland zorgt voor rustig herfstweer. Aan het einde van de week dringen uitlopers van oceaandepressies naar onze omgeving op. Er voltrekt zich dan een geleidelijke overgang naar wisselvallig weer met in het weekeinde van de maandwisseling soms kans op wat regen en een middagtemperatuur dalend naar 16 graden.

Donderdag en vrijdag

Na een fraaie woensdag begint de donderdag wederom lokaal met mist of lage bewolking. Overdag schijnt af en toe de zon. In de avond bestaat een kleine kans op een bui. Ook vrijdag is er wat meer bewolking met soms wat zonneschijn. De kans op een bui neemt iets toe. Er waait een meest zwakke wind tussen zuidoost en zuid. Het wordt beide dagen 18 à 19 graden.

Het weekeinde

Zaterdag neemt de bewolking geleidelijk toe met kans op wat regen. Later klaart het weer iets op. Ook zondag laat de zon zich nu en dan zien, maar later op de dag neemt de bewolking waarschijnlijk weer toe met in de avond kans op wat regen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt zondag toe tot matig. Het maximum ligt in het weekeinde op zo'n 16 à 17 graden.

Weetje

Er is een enorm contrast tussen het weer in september 2016 en september 2017. In september 2016 viel er 17 mm neerslag tegen 70 mm normaal. In september 2017 viel in totaal circa 140 mm. September 2016 was zeer warm. Op slechts 4 dagen bleef de temperatuur onder de 20 graden. September 2017 was vrij koel. Op slechts 4 dagen kwam de temperatuur iets boven 20 graden.

Foto: Ab Walet

Wat een gelukkie voor Paulien! Om uit je raam te kijken en twee uilen in de berkenboom in je tuin te mogen aantreffen. Twee van die schattige jonge ransuilen, met een prachtig licht verenpak. Daar wordt toch ieder mens blij van, zou ik denken. En een beetje uilenpoep op de grond en op de heilige koe neem je dan toch graag voor lief? Uilen zijn wijs, ze voelen precies aan waar ze welkom zijn!

'Goed om uit je comfortzone te komen, maar het moet geen speeltje worden'

Burgemeester Niek Meijer (58) kijkt tevreden terug op bijzondere uitwisseling

Niek Meijer, die twee weken heeft waargenomen in Blaricum, heeft dit uitstapje als bijzonder en prettig ervaren. Vannacht om 24.00 uur was het avontuur voorbij.

Burgemeester Niek Meijer heeft genoten van de uitwisseling. Foto: Bob Awick

Blaricum De 58-jarige burgemeester van Zandvoort zou prima passen in 't Gooi, zegt hij. Een weekje langer had hem wel aangestaan. "Maar maximaal drie weken. Daar zit gevoelsmatig een soort van kantelmoment. En ik weet ook niet wanneer je je eigen gemeente gaat missen", lacht hij.

We spreken hem halverwege het uitwisselingsexperiment met burgemeester Joan de Zwart-Bloch. "Het is ontzettend leuk en leerzaam. Echt een voorrecht om dit te mogen doen en dat twee gemeenten - college en raad - daar ruimte voor bieden, is bijzonder."

Vakantiegevoel

Meijer: 'Goed om uit je comfortzone te komen.' Foto: Bob Awick

'Bijzonder om in deze functie te mogen en kunnen wisselen'

Voelt het als twee weken vakantie of is het buffelen? "Het is een combinatie van. Het is soms even aanpoten, maar omdat het zo mooi is geeft het ook veel positieve energie. Je zou dat kunnen vergelijken met een soort vakantiegevoel. Maar niet dat het achteroverleunen is in de zon met een glas wijn. Het is een verrassende combinatie, vind ik zelf."

Tussen Meijer en De Zwart-Bloch, die hebben afgesproken elkaar los te laten ("omdat we echt vinden dat de verantwoordelijkheden liggen bij de burgemeester die op dat moment 'in charge' is") en elkaar alleen op hele kwetsbare dossiers te mailen ("alleen meedenken en niet meebeslissen"), is er alleen over het arhi-dossier even overleg geweest. Reden? "Er komt intern besluitvorming aan en ik wil zo'n proces niet verstoren om daar nu al op inhoud iets over te zeggen. Een broedende kip heeft soms net iets meer tijd nodig en daar moeten we elkaar de ruimte in geven. Dat heeft niks met geheimhouding te maken, maar met hoe bereid je ordentelijk dingen voor."

Toen de burgervader hoorde van de woningoverval aan de Koningin Wilhelminalaan - vorige week dinsdag - was hij op een kwartier afstand. Prima, vindt hij zelf. "Mensen denken dat je er meteen moet zijn, maar dat vind ik niet. De politie moet haar werk kunnen doen en de getroffen bewoners moeten professionele aandacht krijgen. De kans dat ik dingen verstoor zodat het strafrechtelijke traject schade oplevert en die mensen ook in hun verwerkingstraject hinder ondervinden, is veel te groot." Wel zijn de lijnen tussen hem en de politie continu opengebleven. "Het is de kunst dat ik politie en justitie dan in positie houd en ik borg dat er aandacht is voor die mensen. En ik spreek hen wel op een wat later moment en dat is ook gebeurd", aldus Meijer.

Is het verschil tussen Zandvoort en Blaricum groot? "Heel veel is hetzelfde. Tachtig procent van de processen en de inhoud is vergelijkbaar. De mensen maken het verschil." Volgens Meijer zit in Blaricum meer zachtheid in hoe mensen naar elkaar kijken en in de kuststreek is het allemaal iets rauwer. "Maar dan vergroot ik ze allemaal uit en dan doe ik fundamenteel heel veel tekort. Het is slechts een indicatie van de verschillen. Geen wezenlijk verschil, maar een nuance, want ik heb lang niet iedereen gesproken."

Onbevangen

Meijer kijkt terug op mooie twee weken. "Bijzonder om in deze functie te mogen en kunnen wisselen. Het doet wat met je mens-zijn. Je bent hier zonder de context, zonder ervaringen uit het verleden. Die onbevangenheid, waaraan ik hecht, heb je hier gewoon en dat maakt het heel bijzonder en plezierig. Als burgemeester word je altijd geacht om boven het vaste patroon uit te komen. Maar hoe dan ook word je er toch altijd weer in meegetrokken. Door zo'n wisseling zit je er helemaal anders in. Het geeft een hele andere dynamiek en maakt het ook gewoon leuk om te ervaren en te kijken. Wij constateren beiden: dat gaat prima."

Heel veel langer moet een dergelijke uitwisseling niet duren. "Daar zit de zorg achter van je mag niet te veel beïnvloeden, want daar kan de gemeente last van hebben. Dus je kunt de wisseling kort en heftig doen en het is goed het gevoel van de druk van besluiten op je schouders te voelen, want je zit hier ook om besluiten te nemen en de samenleving verder te helpen, maar als je daarmee fundamentele koerswijzigingen gaat instellen dan moet je voorzichtig zijn, daar is niemand bij gebaat. Een keer ruilen met een andere burgemeester is voor mij echter zeker voor herhaling vatbaar. Het is goed om uit je comfortzone te komen, maar het moet geen speeltje worden. Je moet er vol voor gaan; het algemeen belang moet voorop staan."

Lievelingsplekje

Wat de burgervader van Zandvoort zeker uit Blaricum meeneemt is de ervaring van besturen op afstand, de overweldigende groene, openbare ruimte die door mensen wordt gekoesterd ("dat kunnen we nooit alleen als overheid") en de gevarieerdheid van de gemeente. Restaurant Bruis in de Blaricummermeent is in korte tijd een lievelingsplekje geworden. "De weidsheid van het gebied, de lieflijkheid van de bebouwing en de drukte van de A27 achter je is een markante combinatie. Je kunt daar wegzakken in een goed boek of gesprek."

Sinds vannacht 00.00.01 uur heeft Blaricum haar vertrouwde burgermoeder weer terug.

Belle Folie zet deur open voor medemens

Evelijn Léon kookt in Week van de Eenzaamheid voor vrijwilligers

Evelijn Léon in haar eetwinkel Belle Folie. Foto: Eigen beeld

Laren In de Week van de Eenzaamheid, die maandagavond is gestart, kookt Evelijn Léon (42), eigenares van de eetwinkel Belle Folie aan de Torenlaan 8, op zondag 1 oktober een diner voor vrijwilligers en hun introducés. "Ik ben altijd van het delen en met Kerstmis komt bij ons thuis ook een extra bord op tafel." Bij succes wordt dit initiatief elke zes weken op zondag herhaald.

Ze ziet het al helemaal voor zich. Een lange, mooi gedekte tafel midden in de winkel. Een beetje vermaak en haar drie dochters (5, 12 en 13 jaar) die ieder op hun eigen manier meehelpen. "Zo komen jong en oud samen. Een onwijs goede combinatie", weet ze uit ervaring. "Vroeger schoven grootouders, ooms en tantes bij ons aan op zondag. Misschien komt het daardoor dat ik het leuk vind om mensen bij elkaar te brengen."

Verbinden

'Gaat niet om promotie van de winkel; het is gewoon heel cool'

Léon had al eerder bij de gemeente aangeklopt met de vraag hoe ze eenzame mensen kon bereiken. "Om voor ze te koken, want koken is verbinden; binnen je gezin, maar ook met wildvreemden. Nu valt het allemaal samen."
Ze weet ook al precies wat ze gaat opdienen. Een kopje soep, kalfssukade met aardappelpuree en lekkere groenten. Als toetje een chocolademousse of -taart. Uiteraard geserveerd met een lekker glas wijn.

"Het gaat mij niet om promotie van de winkel, maar ik vind dit gewoon heel mooi om te doen. Het is ook heel hard nodig, want er is veel vereenzaming. We missen tegenwoordig de compassie, terwijl we beter lief voor elkaar kunnen zijn."
De Eemnesserse kookt al vanaf haar 14de, maar ging ooit als tolk/vertaalster Spaans aan het werk. Op haar 27ste vertrok ze met haar toenmalige vriendje naar Mozambique, waar ze samen een hotel bouwden. Toen ze de kok na twee weken moesten ontslaan omdat hij er niets van bakte, ging ze zelf de keuken in. Met succes, want er werden zelfs prijzen gewonnen.

Heel blij

Eenmaal terug in Laren startte ze - nu alweer vier jaar geleden - een winkel aan de Veldweg en tegenwoordig aan de Torenlaan. "Mensen kunnen hun maaltijd hier nuttigen of 'to go'. Ook doe ik catering. Het is echt heel hard werken, maar ik word hier heel blij van."

Alle activiteiten in het kader van de Week van de Eenzaamheid staan vermeld op de website van de gemeente Laren (www.laren.nl). Meer informatie over eenzaamheid is te vinden op www.samentegeneenzaamheid.nl.

Paul van der Maas

Paul van der Maas (68) woont sinds 2006 in Laren. Het dorp was hem niet onbekend; vanaf 1979 had hij er zijn werk.

Paul van der Maas. Eigen beeld

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Van het leven genieten en huwelijken voltrekken."
Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Altijd eerst sportief een rondje lopen door het bos, daarna met partner eropuit trekken."
Met wie zou je eens een gesprek willen?
"John de Mol (de huidige senior)."

Waar maak je je zorgen om?
"Om de houding van de leiders van Noord-Korea en Amerika."
Wat maakt Laren uniek?
"Het aanbod. Op alle gebieden en specifiek sport en cultuur."
Laren mist nog ...?
"Een mooie muziektent op De Brink en een betere aankleding van het groen met vijver, alsmede een goed hotel."
Welke tip geef je waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga?
"Probeer voor Laren niet het wiel opnieuw uit te vinden en loods de gemeente naar een gepaste oplossing voor de onvermijdelijke fusie."
Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De toekomstmuziek die er nog steeds is voor Laren en hoe de diverse partijen daarmee omgaan en hun (soms merkwaardige) standpunten.

Fusie of zelfstandig en waarom?
"Omdat zelfstandigheid niet haalbaar is en ook opgelegd zal worden, zeg ik fusie."
Welke reis wil je nog maken?
"Naar een van de Scandinavische landen en wereldreis per luxe vliegtuig lijkt me wel wat."
Welke uitdaging wil je nog eens aangaan?
"Een tv-programma presenteren."
Wat is je favoriete spreuk en waarom?
"Achterom kijken heeft geen zin. Kijk en ga vooruit."
Waar mogen ze je voor wakker maken 's nachts?
"Voor vragen om hulp en bijstand."
Wat zou je doen als je een miljoen wint?
"Het leven nog mooier maken dan het nu al is en hier en daar anderen mee laten genieten."

Bijenschans Immenes pronkt op begraafplaats

Foto: Bob Awick

Eemnes Burgemeester Roland van Benthem heeft vrijdagmiddag de bijenschans Immenes van Imkervereniging Blaricum, Huizen, Eemnes op de Algemene Begraafplaats geopend. 'Imme' staat voor een zwerm bijen en 'nes' voor een landtong aan de binnenbocht van een rivier, waar Eemnes ook zijn naam aan te danken heeft. Of vrij vertaald: het stukje land van het bijenvolk.

Nieuwe Sport BSO in Laren

Laren Kinderopvangorganisatie Koningskinderen opent een nieuwe Sport BSO in gebouw Carré, onderdeel van Hart van Laren en gelegen achter het gemeentehuis aan de Eemnesserweg.

Door een samenwerking met het naastgelegen College De Brink (CdB) kan Koningskinderen tijdens de opvang gebruikmaken van de aangrenzende gymzaal. Ook buiten zijn er volop mogelijkheden om actief bezig te zijn. Directielid Jelmer Kruyt: "Deze nieuwe locatie komt als geroepen. Door de aantrekkende vraag naar buitenschoolse opvang is er bij ons een wachtlijst ontstaan en de kinderen die daarop staan kunnen wij nu weer gaan plaatsen." In de Sport BSO gaan de CdB-leerlingen stage lopen. Hiervoor is een speciaal plan ontwikkeld. CdB-directeur Raymond Kok: "Deze samenwerking past bij onze onderwijsvisie."

Sylvia (38) 'leeft' weer dankzij dubbele longtransplantatie

'Ik was mijn begrafenis al aan het regelen'

Sylvia (38) uit Eemnes heeft cystic fibrosis. De erfelijke aandoening houdt ze altijd, maar na een dubbele longtransplantatie 'leeft' zij weer.

Sylvia organiseert samen met de brandweer een autowasactie. Foto: Eigen foto

Eemnes Sylvia Boelsma kan praten zonder te hoesten en te piepen. Vorig jaar september toen ik haar sprak was dat wel anders. Hoewel ze toen nog werkte (10 uur per week bij de groenteman in De Minnehof) ging het een maand later snel bergafwaarts. Heel snel.

Ze verloor als een gek longfunctie, belandde daardoor in een rolstoel en al vlot werd haar situatie levensbedreigend ("ik was mijn begrafenis al aan het regelen"). Na een screening in het UMC Utrecht was haar LAS (Long Allocatie Score) zó hoog dat ze in haar categorie boven aan de wachtlijst stond voor een longtransplantatie. Ze heeft uiteindelijk maar twee dagen op die lijst gestaan, dat zegt dus wel hoe ze ervoor stond... niet goed dus. "Ik ben getransplanteerd met 16% longfunctie", zegt Sylvia.

De transplantatie is nog maar een goed half jaar geleden. De Eemnesserse ziet er blakend uit en vindt zichzelf door de prednison een stuiterbal. "Mijn man Volkmar heeft mij in 21 jaar tijd nog nooit zo goed gezien. Ik kan weer fluiten en liedjes uitzingen", lacht ze.
Terugdenkend aan die zondag in februari vertelt ze: "Ik deed een middagdutje toen Vlok (haar echtgenoot, red.) mij wakker maakte. Er was een match beschikbaar. Een ambulance om ons op te halen was al onderweg. Eenmaal in het ziekenhuis werden de longen afgekeurd. We konden weer naar huis. Maar ik lag nog geen half uur op bed toen er opnieuw gebeld werd: er was een tweede match. En dat zijn nu mijn twee vrienden."
Ze lag drie dagen op de Intensive Care en vier weken op de afdeling. "Ik had heel veel pijn omdat ze mijn borstbeen hadden gebroken. Lopen ging amper, of eigenlijk niet. Er bleek een zenuw bekneld te zitten." Een beetje opgekrabbeld was er opnieuw tegenslag: een infectie. Na de revalidatie is ze een dagelijks trainingsprogramma gestart. "Dat doe ik nog steeds. Om op conditie te komen en te blijven." Afstoting van de longen ligt elke dag op de loer. Daarom slikt Sylvia een batterij aan medicijnen en leeft ze volgens het zwangerschapsregime ("daar valt hartstikke goed mee te leven").
Boelsma is dolgelukkig met haar nieuwe longen. Ze weet niet van wie de longen afkomstig zijn. "Ze kunnen uit Nederland, maar ook uit Oostenrijk, Duitsland of België komen. Het is een cadeautje voor een paar jaar. Het is niet voor eeuwig, Kan één jaar zijn of vijftien. Maar niemand weet hoe lang hij leeft. Ik ben heel realistisch, altijd geweest ook. Ben nooit bang geweest en ik ga me ook niet bang laten maken. Mijn motto is nu: 'Ik leef maar twee keer'. Het heeft me nog meer vechtlust gebracht. Ik heb nooit kunnen rennen (CF werd als baby gediagnosticeerd, red.), maar volgend jaar zomer ga ik proberen mee te doen aan de Run Forest Run (13 km) in Drenthe." Recentelijk is ze ook weer begonnen met werken.

Boelsma spant zich ook dit jaar in voor cystic fibrosis. Op zaterdag 30 september tussen 11.00 en 15.30 uur is er een autowasactie op de brandweerkazerne (personenauto 10 euro) in Eemnes. Bij winkelcentrum De Minnehof worden aapjes (8 euro) verkocht voor het goede doel. "Al het geld gaat naar onderzoek naar CF", aldus Sylvia.

Autowasactie bij de brandweerkazerne
op 30 september

Verkenning

Vervolg VP Dit geldt ook voor de samenwerking binnen het Sociaal Domein met Laren, Blaricum en Huizen en de overige taken die voor Eemnes binnen de Gooi & Vechtstreek liggen. Op thema's als ruimtelijke ontwikkeling, wonen en verkeer & vervoer is Eemnes echter meer op de regio Amersfoort in de provincie Utrecht georiënteerd. Deze thema's kennen komende jaren een aantal grote maatschappelijke opgaven.

Uit een rondje langs de fractievoorzitters blijkt dat iedereen de verkenning toejuicht. Wilma de Boer-Leijsma (PvdA) laat weten het heel verstandig te vinden. "Baarn is als onze Utrechtse buurgemeente daarbij een logische keuze." Fractie Van den Berg noemt deze keuze van het college verstandig om op tijd de alternatieve mogelijkheden te verkennen in deze onduidelijke situatie die door de provincie Noord-Holland is gecreëerd. Frans Hagens (CDA): "Als we verdere versterking zoeken, is het dan niet vanzelfsprekend om een intensievere samenwerking ook aan de Utrechtse zijde te zoeken? Met Amersfoort en Baarn, bijvoorbeeld. Daarom vinden we het uitsteken, dat Eemnes samen met Baarn gaat verkennen wat een verdere vorm van samenwerking zou zijn die ons beide versterkt. Uiteindelijk gaat het om een leefgemeenschap zoals de bewoners het graag zouden zien. Naar wens en betaalbaar."

Henk Zunnebeld (VVD): "Het is niet onze intentie om de BEL-samenwerking te stoppen, echter gezien de ontwikkelingen in Noord-Holland is het verstandig om ook een samenwerking met Baarn te verkennen. Onverlet wat het resultaat wordt van deze verkenning blijven wij onze huidige samenwerkingsverbanden continueren." Martijn Gebbink (D66): "Noord-Holland lijkt niet bereid om Eemnes een zelfstandige toekomst in de BEL te garanderen. Als dat zo blijft, kan Eemnes zich beter richten op Baarn en de regio Amersfoort. Gelukkig is in de provincie Utrecht lukraak gemeenten fuseren geen doel op zich."

Marion Riemens (DorpsBelang): "Het is nadrukkelijk een eerste verkenning en er is nog geen besluit genomen. Voor DorpsBelang is zelfstandigheid cruciaal en een fusie is dus geen optie."

Politiek Actief Laren afgelast

Laren De minicursus Politiek Actief van de gemeente Laren gaat niet door.
Er zijn geen inwoners met geen of weinig politieke ervaring die geïnteresseerd zijn in de rol van gemeenteraadslid.

'Woningen voor Blaricummers' op terrein voormalige brandweerkazerne

Huurwoningen met authentieke uitstraling worden zeer duurzaam gebouwd

De plannen voor de voormalige brandweerkazerne. Foto: Gemeente Blaricum

Blaricum Het oude dorp van Blaricum krijgt er mogelijk zeven prachtige, nieuwe sociale huurwoningen bij. Er ligt een plan om op het terrein van de voormalige brandweerkazerne aan de Verbindingsweg kleine eengezinswoningen voor senioren te bouwen.

Geïnteresseerden in de leeftijd van 65 jaar of ouder die in Blaricum een sociale huurwoning achterlaten, krijgen voorrang. De gemeente wil hiermee de doorstroming stimuleren.

Agrarisch verleden

65-plussers die sociale huurwoning achterlaten, krijgen voorrang

Wethouder Liesbeth Boersen-de Jong is trots op het plan dat er ligt: "De bouwstijl is geïnspireerd op het agrarische verleden van Blaricum. Het blokje van vier woningen ziet eruit als een boerderij, met één woonlaag met kap. Het andere blokje van drie woningen oogt als een schuur en heeft een gepotdekselde, houten gevel."

Luiken

"Het is vergelijkbaar met de oude boerderijen in het dorp. Met hun lage goothoogten en het parkeren op eigen erf is dat helemaal passend. Ook een deur in het midden, raampartijen aan weerskanten van de deur en luiken. Daarnaast is ook de kleurstelling geënt op een boerderij."

Niet alleen de wethouder is enthousiast. Eind augustus zijn de directomwonenden van het terrein uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Zij reageerden allemaal verheugd op het plan. Boersen-de Jong: "We kregen alleen maar positieve reacties. Na afloop kwam een dame naar me toe om te vertellen dat ze het geweldig vindt om straks uit te kijken op een prachtige gevel. Het was goed om te horen dat de buurt niet alleen enthousiast was over wat er gebouwd wordt, maar vooral ook dát er gebouwd wordt. Iedereen was het erover eens dat de omgeving opknapt als er op de plaats van de brandweerkazerne iets moois terugkomt." Het vooraanzicht van de boerderij is goed te zien vanaf de openbare weg (Verbindingsweg).

Zonnepanelen

Hoewel de huurwoningen een authentieke uitstraling hebben, worden ze zeer duurzaam gebouwd. Alle woningen worden voorzien van verhoogde dakisolatie, zonnepanelen, triple glas en CO2-gestuurde ventilatiesystemen.

Betaalbaar

"We vonden het belangrijk om bij de realisatie van deze woning te anticiperen op moderne ontwikkelingen. Duurzaamheid is een van onze speerpunten. Ik ben dan ook meer dan tevreden dat we midden in het oude dorp zulke mooie, duurzame en betaalbare huurwoningen kunnen realiseren. Woningen voor Blaricummers", aldus de wethouder.

Zonnige Dag v/h Werkpaard op akkers aan Noolseweg

De smid aan het werk. Foto: Bob Awick

Blaricum "Het was een hele mooie dag", laat de organisatie van de Dag van het Werkpaard weten. "Gezellig druk en heerlijk weer." Vele mensen kwamen afgelopen zondag een kijkje nemen in het boerendorp dat gebouwd was op de akkers aan de Noolseweg.

Naast allerlei activiteiten en oude ambachten werd brocante geveild. Ook was er een wondervrouwtje (zij woonde in de vorige eeuw in Blaricum, red.) aanwezig. Zij had smeerseltjes en kruiden voor allerlei kwalen bij zich. Verder ontbraken de keuken, het schooltje, het winkeltje, de wagenschuur, de bar, de oven, de smid en het kinderspeelplein niet.

Op de akkers vonden ook diverse wedstrijden plaats. Zo werd het team van Ben Makker een van de winnaars. Hij maakte met naamgenoten Annemieke, Theo en René en Joke en Roosje het mooiste en beste landbouwhek. Laatstgenoemde won met Theo ook nog bij het ploegen.

Van de bezoekers louter warme en lovende woorden. "Het was super, even terug in de tijd."

Zorgambulance in regio

René Ton (r.), directeur van RAV Gooi en Vechtstreek, en Hans Wesdijk, ambulancechauffeur en wagenparkbeheerder.

Laren In de regio Gooi en Vechtstreek rijdt vanaf 2 oktober een zorgambulance. Deze rijdt geplande ritten van en naar het ziekenhuis of tussen ziekenhuizen waarbij geen acute medische zorg nodig is.

Bij planbaar vervoer is vooraf een afspraak gemaakt voor de patiënt, bijvoorbeeld voor een behandeling of onderzoek of voor een overplaatsing. Het vervoerscomfort van de patiënt en eventuele familie staat bij de zorgambulance centraal. De zorgambulance is kleiner dan de reguliere ambulance, want deze hoeft minder medische apparatuur aan boord te hebben. Nieuw op deze ambulance is de elektrische brancard. Met één druk op de knop kan de patiënt hiermee omhoog en omlaag gebracht worden en dit scheelt veel tilwerk voor het ambulancepersoneel.

Op de zorgambulance zit een team bestaande uit een ambulancechauffeur en een zorgambulanceverpleegkundige.

Column

De BIJ

Bijenschans Immenes. Foto: Studio Kastermans

Geen volk is mij thans bekend
dat zó inschikkelijk wil gedijen
en iets van flowerpower heeft
dat samenwerkt met elkaar
ten dienste van mens en milieu
dan het volk van de bijen


De bij is immer in de weer
de werksters zijn niet bij te houden
de mannen darren vrolijk rond
bevruchten soms een koningin
en worden door de werksters
met nectar zoetgehouden


Bedrijvig vliegt een honingbij
bepakt met pollen langs de bloemen
bestuift daarbij het biggenkruid
en duikt dan met een hommeltje
voldaan de bijenkorf in
waarna zij verder zoemen


Intussen legt de koningin
bijkans wel vijftienhonderd eitjes
de imker wacht in spanning af
hoeveel komen er uit de kast
hoeveel van hen zijn louter dar
of moer of werkbijtjes


De korte kraamtijd is voorbij
voor darren, werksters, koninginnen
Het vullen van de lege raat
met stuifmeel en de nectar gaat
zover de bloemenvoorraad strekt
bevlogen weer beginnen


Zolang ik in de bij geloof
zal ik in droevenis verzuchten
omdat de bij wordt onderdrukt
door toedoen van de mens waardoor
er nagenoeg geen bloem meer is
die zij nog kan bevruchten


Omwille van ons voortbestaan
bestrijd bijtijds de genocide
want zonder bijenvolk kan
de mens niet overleven man
haal er dus snel de angel uit
verbied de pesticide


En voor de politiek tot slot:
als jullie over duurzaam praten
dan horen daar de bijtjes bij
het plantenrijk en bloemenpracht
dus op de bres voor IMMENES
zaai bloemen langs de straten
Maak van Eemnes één bloemenzee
vervang de schuttingen door de hagen
aan iedere lantarenpaal
een mandje vol met bijendracht
daar fleurt de bij en mens van op
tot ieders welbehagen

Prinsjesdagontbijt Brinkhuis groot succes

Het Brinkhuis werd omgetoverd tot ontbijtzaal. Foto: Preek van de Week

Laren Velen bezochten vorige week het Prinsjesdagontbijt van de Vrienden Preek van der Week. Professor dr. Paul van Geest (Universiteit van Tilburg) vertelde een inspirerend verhaal. Van Geest pleitte voor een bescheidener opstelling van de mens in de kosmos en ds. Jan Rinzema sprak over de financialisering van onze wereld. Ernö Olah en Amanda Spoel verzorgden de muziek.

Zorgen over toegenomen kosten jeugdzorg Gooi en Vechtstreek

Gevreesd wordt voor mogelijke budgetoverschrijdingen

De zeven gemeenten in de Gooi en Vechtstreek krijgen sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 meer - met name zwaardere - zorgvragen.

Van der Want bij het Sociaal Plein. Archieffoto: Bastiaan Miché

Laren Gevreesd wordt voor mogelijke budgetoverschrijdingen, omdat de regio de zorg wil blijven regelen die nodig is. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want aan de gemeenteraad.

Hij heeft nog geen verklaring voor de toename. Mogelijk weten inwoners de weg beter te vinden. "De lichte toename gaat gepaard met navenant stijgende kosten", schrijft hij zonder bedragen te noemen. "Dit betekent ook dat we de komende jaren rekening moeten houden met mogelijke budgetoverschrijdingen, want we blijven de zorg leveren die nodig is. Hierbij is het van belang om op te merken dat wij geen budgettaire grenzen kennen."

Complex

De lichte toename gaat gepaard met navenant stijgende kosten

Ook is er gedoe over de wachttijden op enkele plaatsen in de jeugdhulp, nadat een gemeente of huisarts heeft vastgesteld dat hulp nodig is. Dat is onvermijdelijk, beseft Van der Want. "Maar juist voor jeugdigen met complexe problematiek kost het consulenten en hulpverleners soms veel tijd en moeite om een passende plek te vinden."
Een van de oorzaken van de wachttijden zijn de personeelstekorten bij aanbieders, zoals Jeugdgezinsbescherming. Daarnaast zou bij residentiële instellingen het aantal bedden zijn afgenomen.

Grip

Aanleiding voor de brief aan de gemeenteraad is het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS waaruit blijkt veel raadsleden in het land vinden dat ze weinig grip krijgen op jeugdzorg, waardoor ze moeite hebben hun gemeentebestuur goed te controleren. Sinds in 2015 veel zorgtaken zijn overgeheveld naar de gemeenten moeten raadsleden volgen hoe gemeentebesturen deze taak invullen. Maar om de zorg goed te begrijpen, is eigenlijk meer tijd nodig, vindt bijna een kwart van de raadsleden. Op 5 oktober gaan raadsleden uit de regio over deze cijfers met elkaar in gesprek.

Harmoniseren

Om goede jeugdzorg te kunnen (blijven) leveren, willen de gemeenten de verschillende zorgvormen harmoniseren. Voordat de gemeenten de taken van het Rijk overnamen, hadden gezinnen vaak te maken met diverse aanbieders en hulpverleners. Dat leidde tot veel verwarring en kwam de kwaliteit niet ten goede, aldus Van der Want. Daar moet nu dus een einde aan komen.

"Nu de gemeenten verantwoordelijk zijn willen we deze versnippering van financiering en voorwaarden beëindigen. Hiermee worden aanbieders met behoud van expertise ook beter in staat gesteld om een breder aanbod te bieden, zodat een jeugdige en het gezin beter geholpen kunnen worden." Dit betekent wel dat de vaste lasten voor de relatief dure jeugdzorg omlaag moeten.

Inschrijven

Aanbieders konden zich (voorlopig) tot 20 september inschrijven om in de regio voor jeugdzorg gecontracteerd te worden per 1 januari. Van der Want schrijft dat een aantal huidige partijen zich hiervoor niet heeft ingeschreven en er nieuwe partijen bij zijn gekomen. Wat daarvan de gevolgen zijn, is nog onduidelijk.

Wie wint de Koeien Trofee?

Eemnes Wie krijgen vrijdag 29 september de Eemnesser Koeien Trofee en het Eemnesser Koetje?

In de categorie jeugd tot 18 jaar is Team Eem 78 voorgedragen. In de categorie volwassenen individueel zijn Marijcke Beel, Kitty Harrison-Hilhorst, Myrte Klomp, Coby Koster, Ellen Scholten, Betsy Seure, Marko Havinga, Albert Overeem en Gerard Roodhart aanbevolen. In de categorie groepen volwassen zijn dat Wil en Piet v.d. Kuinder en Bregitta en Huub de Jong.
Het programma start om 20.00 uur in De Hilt aan de Hasselaarlaan 1C.

Nieuwe laadpalen

Laren Twee nieuwe laadpalen zijn geplaatst op de Brink ter hoogte van de kerk en aan de Molenweg nabij de Boekweitskorrel.

Twee al eerder geplaatste palen staan vlak bij de Stationsweg 1 en de Jordaan 3.

Met het plaatsen van openbare laadpalen wil de gemeente het gebruik van de elektrische auto stimuleren, om zo een bijdrage te leveren aan de reductie van CO2-uitstoot.

Stichting de Droomboom; tien jaar een uitkomst voor kinderen met autisme

Ruim zeventig procent van de kinderen stroomt door naar het reguliere onderwijs

Stichting de Droomboom bestaat tien jaar. Esther Rabbe en haar team trainen kinderen met autisme, zodat zij ook naar de basisschool kunnen.

Esther Rabbe begeleidt met Stichting de Droomboom kinderen met autisme. Foto: Koosje de Beer

Blaricum "Klimmen!", roept Simon en rent enthousiast naar het evenwichtsbalkje in het lokaal van Stichting de Droomboom. Wie goed luistert kan hem verstaan. "Toen dit jongetje een paar maanden geleden bij ons begon, kende hij maar één schreeuwend geluid", zegt Esther Rabbe, directeur van de kleinschalige opvang voor kinderen met autisme. "Hier begeleiden en trainen we de kinderen volgens de ABA-methodiek. Met succes: tachtig procent stroomt door naar het reguliere onderwijs."

"Hij doet mee aan nationale kartwedstrijden en toevallig heeft hij morgen een sollicitatiegesprek." Vijftien jaar geleden zou Rabbe niet zo onbezorgd kunnen vertellen over het werk en de hobby's van haar zoon. Gediagnosticeerd als een kind met autisme leek een orthopedisch dagcentrum de enige mogelijkheid. "De eerste gesprekken waren niet bemoedigend", blikt ze terug. "Mijn zoon zat nooit stil en had nog nooit aan tafel gegeten." De oplossing van het kinderdagverblijf, vastzetten in een kinderstoel, stond haar tegen. "Dat was ons nog nooit gelukt. Het leek me niet goed voor mijn zoon en niet voor de andere kinderen daar." Via familie en vrienden hoorde ze van de ABA-methode. "In Nederland bestond dit nog niet, maar ik heb de onlineopleiding aan de universiteit van Texas gevolgd."

Leren communiceren

De kinderen van de Droomboom. Foto: Koosje de Beer

Vijftig euro per kind per dag moet via donaties binnenkomen

De nieuwe aanpak werkte wonderbaarlijk. "Een half jaar later kon mijn zoon samen met zijn tweelingzus naar de basisschool." Achteraf kan Rabbe heel goed verklaren wat ze tot dan toe verkeerd deed. "Kinderen met autisme snappen niet vanzelf dat communiceren meerwaarde biedt. Bovendien ben je als ouder van een kind met een beperking eerder geneigd om in afwijkend gedrag mee te gaan", legt ze uit. "Als mijn zoon iets wilde drinken, sleurde hij mij mee naar de koelkast en dat liet ik gebeuren. Nu weet ik dat je kinderen met autisme op die manier niet helpt. Binnen de Droomboom leren wij de kinderen dat praten belangrijk is."

Tobias opent de deur en kijkt ons in de ogen. ''Hoi'', zegt hij en rent verder. "Zie je het verschil?", vraagt Rabbe. "Simon kijkt alleen naar Maruscka, zijn trainer. Hij ziet ons wel, maar interesseert zich niet voor ons. Hij ziet nog niet dat de mensen om hem heen iets voor hem kunnen betekenen. Tobias is al langer bij ons en kan nu wel met anderen omgaan. Dit jongetje is voor de kerstvakantie klaar voor de basisschool."

Veertien kinderen

Na de ervaringen met haar zoon is Rabbe tien jaar geleden gestart met de Droomboom. In het voormalige nonnenschooltje komen nu dagelijks veertien kinderen. Voor elk kind is er een trainer. "Die een-op-een-begeleiding is natuurlijk heel kostbaar en intensief, maar wel echt nodig voor deze groep", zegt ze beslist. ''Zie je hoe Maruscka naar Simon blijft kijken? Als je een moment het contact met deze kinderen verbreekt, ben je ze kwijt en kun je opnieuw beginnen."
Ouders met kinderen met autisme zien ook het succes dat Rabbe en haar veertien medewerkers boeken in de Droomboom.

Aanvragen

"Ik krijg ongeveer een aanvraag per week, terwijl er maar drie kinderen per jaar uitstromen", legt ze de situatie uit. Hoewel de directeur graag meer kinderen wil aannemen, lukt dit niet doordat de school structureel te weinig geld krijgt. "De gemeenten vinden de kosten van een trainer voor een kind te hoog. Dit betekent dat wij per kind per dag vijftig euro via sponsoring en donaties binnen moeten krijgen. Met kunst en vliegwerk lukt dat, maar groei zit er daarom voorlopig niet in."

Vijf kinderen en vijf begeleiders komen het speellokaal binnen. Ze zijn naar de bibliotheek geweest, want ook dat moeten de kinderen leren. Sara vertelt haar belevenissen en kijkt Rabbe schuchter aan, die haar met een knuffel op schoot neemt.
"Toen Sara hier binnenkwam, keek ze naar de grond met haar ogen dicht. En kijk nu eens! Hier doe we het voor", zegt ze tot slot.

Sociale huurwoningen in Zuidpolder

Handtekening gemeente, directie Alliantie en Projectbureau gezet

De betrokken partijen ondertekenen de ontwikkelingsovereenkomst. Foto: Marcel Steinbach

Eemnes Wethouder Jan den Dunnen en de directies van de Alliantie ontwikkeling bv en Projectbureau Zuidpolder hebben een ontwikkelingsovereenkomst ondertekend. Het contract is een eerste stap naar de bouw van circa dertig sociale huurwoningen in de nieuwbouwwijk Zuidpolder. Vóór de zomer van 2018 gaat de schop daadwerkelijk de grond in.

In september 2015 stelde Eemnes de Woonvisie 2015' vast. Daarin ligt het accent op het beschikbaar maken van sociale huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen door doorstroming te bevorderen en daarnaast de realisatie van een uitbreiding van de voorraad sociale huurwoningen met circa 65 woningen in de periode tot 2025. Met de bouw van deze betaalbare twaalf eengezinswoningen en circa achttien appartementen in Zuidpolder wordt een deel van deze ambitie concreet.
Wethouder Den Dunnen: "De markante plek bij de entree van Zuidpolder leent zich voor aansprekende architectuur. Wij dagen de Alliantie hiertoe uit."

De dertig sociale huurwoningen maken deel uit van het project het Amerveld in Zuidpolder. De duurzaam gebouwde woningen zijn goed geïsoleerd. In combinatie met zonnepanelen en verschillende energiebesparende maatregelen zoals onder andere goede isolatie en vloerverwarming zorgt dit voor energieneutrale woningen waardoor huurders lagere woonlasten hebben. De Alliantie vindt het belangrijk dat huurders zo laag mogelijke woonlasten hebben. "De Alliantie wil mensen een thuis bieden dat bijdraagt aan een goede en betaalbare kwaliteit van wonen en leven. Nu én in de toekomst, zonder de aarde en onze natuurlijke bronnen uit te putten", zegt Van Barneveld, directeur Ontwikkeling en Renovatie van de Alliantie.
De woningen in het Amerveld worden via Woningnet.nl toegewezen.

Mineermot houdt huis in paardenkastanjes in centrum

Terwijl het blad van andere bomen nog groen kleurt, is de kastanje al bruin. Foto: Bob Awick

Laren Twee kastanjebomen, die staan tussen de poffertjeskraam en Brink 20 en tegenover Mauve, tonen al sinds juli een herfstachtige aanblik. "Dat heeft niets te maken met de kastanjebloedingsziekte", verzekert Olaf de Schouwer, de boomexpert van de BEL Combinatie. "Dit wordt veroorzaakt door de kastanjemineermot."

Deze opgekomen plaag zorgt voor schade in paardenkastanjes en is met de grootste moeite te bestrijden. De geelgroene, jonge larven vreten zich een weg in het blad en door het bladweefsel, waarbij ze gangen vormen. Bij het verpoppen maken ze een cocon van spinseldraden in de bladmijn. Bij een erge aantasting kunnen deze mijngangen elkaar overlappen, waardoor een groot deel van het blad volledig bruin verkleurt en vroegtijdig afvalt. Hierdoor kan de boom tijdens de zomer minder reserves opbouwen, waardoor veel van de aangetaste bomen het volgende jaar minder blad zullen krijgen. Omdat hierdoor de conditie van de bomen afneemt, worden ze vatbaar voor andere plagen en ziekten. De mineermot overwintert als pop in de afgevallen bladeren.

Atelierroute Blaricum voor de deur

De overzichtsexpositie is te zien in de voormalige Bolland & Bolland-studio. Foto: PR

Blaricum De jaarlijkse Atelierroute Blaricum vindt dit weekend (30 september en 1 oktober) plaats. De opening is op vrijdag 29 september om 17.00 uur in het voormalige pand van Bolland & Bolland - ook wel Enzlin theater genoemd - aan de Huizerweg 13. De 'Wordt Vervolgd'-presentator en programmamaker Han Peekel verricht de opening.

Elke 50ste bezoeker krijgt attentie van Patisserie Rémy

Aan de route doen 23 kunstenaars - verdeeld over zestien verschillende expositieadressen - mee. De adressen zijn te herkennen aan de blauwe vlaggen met de kleurencirkel. In het Huizerweg 13-theater is de overzichtstentoonstelling waar werk is te zien van alle deelnemende kunstenaars en hun portfolio. Van elke deelnemende kunstenaar is één kunstwerk te zien. Er is ook informatie over de Atelierroute en bezoekers kunnen de fotoboeken inzien van deze kunstenaars waarin meer werk van hem of haar opgenomen is. Op vertoon van deze Atelierroute-brochure kunnen liefhebbers op de overzichtsexpositie meedingen naar een kunstprijs: een schaal van glaskunstenares Annette Duburg. Voor elke 50ste bezoeker aan de overzichtsexpositie is er een attentie van de bekende Blaricumse Patisserie Rémy.
Het pand huisvestte voorheen de opnamestudio's van Sound Push en daarna van Bolland & Bolland. Veel bekende muzikanten hebben hier rondgelopen, zoals Golden Earring, André Hazes, Shocking Blue en zelfs de Rolling Stones. In een verder verleden stond het pand onder meer bekend als De Enzlin, Zaal Faber, en daarvóór als Beschuitbakkerij Enzlin. Het pand wordt binnenkort gerenoveerd en krijgt naar verwachting een culturele functie. Het Enzlin-theater is zaterdag en zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.
Deelnemers: Marianne Blijdenstein, Maja Boot, Mariette Bruinsma, Annette Duburg, Marja Ormeling, Els de Graaf, Monique Walraad, Renee Franken, Lydia Loenen, Angeline Rijkeboer, Angélique van den Brink, Mark Outjers, Barbara Houwers, Linda Chevallerau, Marlen van Dop, Soraya Hamming, Ria van der Mik, Ellen van Hemert, Rineke Wartena, Jikke Meijhuis, Liselot Veenendaal, Cees Wijsman en Ingrid Wiegers.

Papageno Koor zoekt leden

Papageno Koor. Foto: PR

Laren "Ons koor is op zoek naar nieuwe leden. Met name sopranen, bassen en tenoren zijn welkom", zegt Angelique Schaafsma. "Het is echt een heel bijzonder koor. Communicatie met autistische mensen is soms lastig, maar door de muziek gaat dat eigenlijk als vanzelf omdat je op dat moment dezelfde taal spreekt."

Zofia zit vanaf de start met haar autistische zoon bij het koor. "Het is echt een belevenis. Gezamenlijk zingen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en leidt tot een positiever zelfbeeld. Zingen bij ons koor is voor ons alles vergeten en er helemaal voor gaan. Wij verliezen ons erin, vergeten de dagelijkse beslommeringen en wij gaan bijna altijd energiek naar huis. Hier mag je je stem laten horen en het is nog gezellig ook. Fijne repetitieavonden op maandag en natuurlijk mooie uitvoeringen op de geweldige plekken waar je nooit zou verwachten om het resultaat van onze inspanningen te laten horen. De maandagavonden zijn vrolijk, gezellig en leerzaam." Anita (57) vindt het zingen bij het Papageno Koor een uitdaging. "Zingen met elkaar, mensen met en zonder autisme, maakt elke repetitie anders en de resultaten indrukwekkend. Ook het uitdagende repertoire en onze zangcoach Sigrid van der Linden houden het spannend." Aanmelden: activiteiten@stichtingpapageno.nl.

Werk Coraline Bäcker in Oudheidkamer Eemnes

Coraline Bäcker bij een van haar werken. Foto: PR

Eemnes In de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes opent zaterdag 30 september om 14.15 uur een tentoonstelling van de inmiddels bekende Eemnesser schilderes Coraline Bäcker, die haar werk in een frisse en herkenbare expressionistische stijl vastlegt.

Coraline Bäcker (1944), die al jong talent bleek te hebben voor tekenen, kreeg haar eerste lessen van glazenier Jelle Willemsz. Op zijn aanraden bekwaamde ze zich daarna op 16-jarige leeftijd op de Avondacademie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Ze maakte van haar liefhebberij haar beroep en was onderwijl botanisch tekenares op de Landbouwhogeschool in Wageningen. In 1967, toen ze in Amsterdam woonde, kreeg ze een belangrijke opdracht voor het tekenen van 150 pentekeningen als illustraties voor Het Groot Internationaal Kruidenboek van Wina Born. Verder produceerde ze ontwerpen voor Lanarte, een bedrijf in borduurwerken, en ze schilderde vooral bloemarrangementen van Marcel Wolterinck, die wereldwijd werden verspreid als posters en kaarten. Sinds 1976 woont ze in Eemnes. Van 1986 tot 2006 had ze een atelier in Laren, waar ze ook schilderles gaf. Daarna werkte ze in haar atelier in een boerderij aan de Wakkerendijk. Haar favoriete plekken zijn de Zomerdijk met de waaien, het Sluisje en sommige boerderijen aan de Wakkerendijk en Eemnes. Ze heeft niettemin een breed genre aan onderwerpen, zoals ook portretten, bloemen, stillevens en paarden. De tentoonstelling is elke zaterdag te bezichtigen tussen 14.00 en 16.00 uur.

Alles of niets

Laren Eric Sterk, BPV-voorzitter van de Wevers-Erfgooiersbuurt, die zich inzet voor de veiligheid in zijn wijk, maakt zich zorgen over de leefbaarheid in die wijk.

"Neem de Kloosterweg. Daar was altijd een filiaal én pinautomaat van de Rabobank gevestigd. Nu verdwenen. Het rijtje met leuke winkeltjes dunt ook steeds verder uit. De bakker en slager zijn al vertrokken. Alleen een kapper, fietsenmaker en slijter zitten er nog." Ook de bushalte op de Schapendrift, een stukje verderop, is in rook opgegaan. "De gezelligheid en gemakken verdwijnen en dat is spijtig. Zeker voor de ouderen in de wijk heb ik een zwak. Voor hen blijf ik me voor de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk inzetten. Het doet mij als geboren en getogen Laarder pijn om te zien dat er zo langzamerhand bitter weinig overblijft in ons leuke buurtje."

Feestelijke start van OuderKindCafé

Blaricum Wethouder Ben Lüken opent woensdag 4 oktober het OuderKindCafé in De Malbak aan de Wetering 122. Het is een initiatief van CJG Blaricum en Versa Welzijn en wordt geleid door vrijwilligers. De toegang is gratis.

Speciaal voor de opening worden diverse activiteiten aangeboden voor alle leeftijden. Er is onder andere een babyparcours en een voel-, rammel- en ballenbak.

In het OuderKindCafé - wekelijks van 10.00 tot 11.30 uur - kunnen ouders/verzorgers met kinderen van 0-4 jaar ervaringen omtrent opvoeding uitwisselen en elkaar leren kennen. Een keer per maand is er een speciale activiteit.

Wethouder Leen van der Pols draagt Alzheimer Café over aan Huizen

In Laren liepen de bezoekersaantallen terug

Alzheimer Café Laren wordt vanaf morgen elke derde donderdag van de maand voortgezet in de Brassershoeve.

Wethouder Leen van der Pols. Foto: Bastiaan Miché

Laren/Huizen Het eerste Alzheimer Café wordt donderdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, gehouden in de Brassershoeve aan de Waterstraat 2. De inloop is vanaf 19.00 uur en het programma begint om 19.30 uur. Het café zal daarna elke derde donderdag van de maand gehouden worden.

Voorheen werd het café in Laren gehouden, maar daar liepen de bezoekersaantallen terug. "De locaties waar we zaten, waren er niet zo geschikt voor", zegt Ton Koot, die al acht jaar verbonden is aan het Alzheimer Café in Weesp.

Ter gelegenheid van de overdracht van het café van Laren naar Huizen en de BEL-gemeenten zijn beide wethouders die gezondheid in hun portefeuille hebben aanwezig. De Larense wethouder Leen van der Pols draagt het Alzheimer Café over aan wethouder Janny Bakker. Vervolgens zullen twee gasten van het café vertellen over hun ervaringen met het café en welke meerwaarde dat voor hen heeft. Daarna is er een optreden van Rose en Rouge uit Baarn die het levenslied vertolken.
Ton Koot legt uit wat gasten van het Alzheimer Café in zijn algemeenheid mogen verwachten: "Als je binnenkomt word je ontvangen door de gastheren en -vrouwen. Ik ben dat in Weesp. In Huizen vervullen onder anderen Wilma Wedman, Cees Croes en Henk Jolink deze taak. Het is best spannend voor mensen om een eerste keer te komen en we proberen ze zo goed mogelijk op te vangen en ze zich snel thuis te laten voelen."

Het café is voor iedereen die iets met alzheimer te maken heeft. "Vaak zijn dat mantelzorgers, vrienden of kinderen van iemand die alzheimer heeft. Ons streven is om het Alzheimer Café ook aantrekkelijk te maken voor mensen met - beginnende - dementie. Als iemand met dementie een vraag stelt, dan is dat er wel vaak een uit het hart."
Na de inloop begint het programma. De gastheer of -vrouw introduceert de gast, interviewt deze of de gast geeft een presentatie. "De gastheer let dan op de tijd en coördineert de vragen uit de zaal. Een kleine commissie bereidt de cafés voor."
Het programma voor het café in Huizen staat voor de komende bijeenkomsten al vast. Op 19 oktober is het onderwerp 'Gezonde hersenen versus beschadigde hersenen in de praktijk', op 16 november 'Feestdagen en dementie' en op 21 december 'Casemanagement; wat is het en waartoe dient het?'.
Ton legt uit dat dementie een verzamelnaam is voor verschillende ziekten die met de hersenen te maken hebben. "Je hebt verschillende vormen. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende. In de cafés is aandacht voor alle vormen van dementie."

Larense wethouder Leen van der Pols draagt het Alzheimer Café over

Gedrag

Tijdens het café zitten de gasten gezellig aan tafeltjes rondom de gast. Er is ook altijd ruimte voor vragen. "Onderwerpen die veel aan bod komen zijn gedrag en communicatie. Ik merk dat als je meer begrijpt van de ziekte, je er beter mee om kunt gaan. Dat hoor ik, maar dat weet ik ook uit eigen ervaring. Mijn vader had alzheimer. Zo'n open vraag als 'wat wil je eten?' was voor hem veel te confronterend. Ik leerde dat ik hem gerichte vragen moest stellen om hem niet in verlegenheid te brengen."
Omgaan met iemand met alzheimer kan soms ook wrijving opleveren. "Er is iemand die het mooi heeft gezegd: 'Wil je gelijk of wil je geluk?' Mensen met alzheimer weten het niet meer zo goed. Als je je gelijk wilt hebben, zeg je dat hun verhaal niet klopt. Als je geluk wilt hebben, ga je erin mee. Liegen is nooit de oplossing. Je weet maar nooit wat iemand zich nog herinnert. Bovendien is het niet integer. Afleiden en daarmee het gesprek naar een ander onderwerp leiden, is veel respectvoller."

Ton Koot: 'Ik leerde dat ik hem gerichte vragen moest stellen'

Kijk voor meer informatie op: dementievriendelijkgooi.nl.

Jarige Salon Residence (30) opent magisch boutiquehotel in Laren

Deelnemende interiordesigners zijn smaakmakers pur sang

Singer Laren wordt getransformeerd tot een magisch boutiquehotel. Achttien interiordesigners richten een ruimte in.

Ambacht van de interiordesigner wordt zichtbaar. Foto: Residence

Laren Salon Residence 2017 zorgt ook nu weer voor vier dagen (28 september tot en met 1 oktober) ultieme interieurinspiratie met een prominente rol voor de Kamer van de Toekomst.

Hoofdredacteur Miluska van 't Lam: "Met het evenement willen we het ambacht van de interiordesigner zichtbaar maken en het 30-jarig jubileum van het magazine op feestelijke wijze vieren."

Hotels zijn het visitekaartje van de interiordesigners geworden en inspireren meer dan ooit voor ons eigen interieur. "We slapen er niet alleen, maar loungen er, laten onze smaakpapillen strelen en komen tot rust in de spa. Het Singer Laren is het decor van de hotelbeleving. In het nieuwe theater delen grote namen en jong talent hun kennis over interieur, kunst, design en fotografie."
Voor een verblijf in het boutiquehotel heeft Residence culinaire verrassingen, masterclasses, boeklanceringen en interviews op het programma staan met namen als Tricia Guild, Pierre Frey en Marcel Wanders. De internationaal vermaarde Elephant Parade is aan zijn laatste dagen begonnen en de beurs Maison&Objet uit Parijs geeft tijdens de professionalsdag een exclusieve trendpresentatie.

Magisch boutiquehotel. Foto: Residence

Interieurinspiratie met rol voor de Kamer van de Toekomst

Van minimalistische hotelsuite en tijdloze lobby tot glamoureuze cocktailbar, seventies bibliotheek en intiem homeoffice: in het boutiquehotel heeft elke interiordesigner in samenwerking met de mooiste merken en kunstgaleries een ruimte ontworpen met een eigen, inspirerende stijl. Ook is er een hotelshop met interieuraccessoires.
De deelnemende interiordesigners zijn smaakmakers pur sang: Brecht Murré Atelier, Clairz Interior Design, Decoration Empire, Eveline Interieur, Framework Studio, HIP Studio, Judith van Mourik, Kate Hume, Kees Marcelis, Linda Lagrand, RA. Studio, Remy Meijers, Robert Kolenik, Roelfien Vos, Ruud van Oosterhout, Stock Interiors, Studio Mariska Jagt en Wolterinck Laren.
Robert Kolenik heeft de Kamer van de Toekomst ontworpen om te laten zien dat duurzaam design perfect hand in hand gaat met comfort en stijl. Van fijnstofvrije lucht en de juiste temperatuur tot een interactieve badkamerspiegel en noviteiten voor een optimale persoonlijke balans. Een digitale private butler kan zelfs de verlichting, muziek en geur selecteren. Info: www.salonresidence.nl.

We mogen namens de organisatie 3x2 kaarten weggeven. Meedoen? Stuur een mailtje naar redactie@entermedia.nl. De drie snelste mailers krijgen elk twee toegangskaarten. De winnaars worden donderdag 28 september op de website www.belnieuws.nl bekendgemaakt.

Duurzaam design gaat perfect hand in hand met comfort en stijl

26 / 28