Laarder Courant de BEL

23 augustus 2017

Laarder Courant de BEL 23 augustus 2017


Verdachte van overval langeWerktitelr vast

Laren Een 18-jarige man uit Huizen ontkent iedere betrokkenheid bij de gewelddadige woningoverval op een Larens gezin in de Sint Janstraat op 16 april van dit jaar.

Het verzoek van zijn advocaat om hem te schorsen uit zijn voorlopige hechtenis wees de rechtbank dinsdagochtend tijdens een zogeheten pro-formazitting af. Volgens haar zijn er nog voldoende ernstige bezwaren om de verdachte in vrijheid te stellen.
De Huizer werd drie weken na de woningoverval aangehouden op grond van een bloedspoor dat op een van zijn schoenen zat en dat overeenkwam met het DNA van een van de slachtoffers. Volgens de Huizer had hij de overval niet gepleegd. Hij was die avond thuis en had de bewuste schoenen uitgeleend aan iemand. Aan wie wilde hij dinsdag niet zeggen uit vrees voor represailles.

Het Larense gezin werd in de nacht van 15 op 16 april rond 01.00 uur overvallen door twee daders. Toen de 19-jarige zoon van het gezin rond die tijd thuis kwam en de voordeur opende, kwamen er twee mannen tevoorschijn die hem onder bedreiging van een pistool de woning in duwden. Door het lawaai, onder meer van het geblaf van de hond, kwamen de andere gezinsleden die boven lagen te slapen, naar beneden. Ook zij werden door de overvallers overmeesterd, waarbij de moeder zwaargewond raakte.

Lees verder in de digitale editie

Drank kopen is makkie voor minderjarigen

Laren Verkopers van alcoholische drank in Laren en Blaricum trekken zich niets aan van de Drank- en Horecawet als het gaat om de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Dat blijkt uit een onafhankelijke steekproef door Bureau Nuchter.

Zeventienjarige MysteryKids bezochten sportkantines, horecaondernemingen, cafetaria's en detailhandel in zes Gooise gemeenten, waaronder Laren en Blaricum. Per locatie zijn op verschillende dagen en tijdstippen steeds twee aankooppogingen gedaan door zowel een zeventienjarige jongen als een zeventienjarig meisje.

De twee BEL-gemeenten staan onderaan op de regionale ranglijst. Van de twintig bezochte locaties lukte het de jongeren om bij tien locaties in Blaricum en elf in Laren drank mee te krijgen. Om welke locaties het gaat, is niet bekend. Regionaal scoren vooral sportkantines slecht. Van de 86 verenigingen kregen de zeventienjarigen er bij 39 drank mee.

Blaricumse Vriendengroep in actie voor goede doel CliniClowns

Foto: Albert van der Linden

Blaricum De Blaricumse Vriendengroep gebruikt de feestweek van Blaricum om geld in te zamelen voor de CliniClowns. Uitgedost in clownskostuum deden de vrienden zondag mee aan de Solexrace en maandag met ringsteken. Thomas Greefkes laat weten dat er al 2.247 euro is opgehaald. "En we gaan door."

11

Blaricummer (24) stoned achter stuur

Blaricum Een 24-jarige man uit Blaricum is in Haarlem aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. De man moest zijn rijbewijs inleveren.

Agenten zagen de man met hoge snelheid rijden op de Lange Herenvest in Haarlem. Bij een controle van de auto en de bestuurder wekte de Blaricummer de indruk drugs te hebben gebruikt. Uit een speekseltest bleek het om THC te gaan, de werkzame stof uit cannabis.

De man moest zijn rijbewijs inleveren. Ook volgt er een onderzoek naar zijn rijvaardigheid. Van de man is bloed afgenomen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt het bloedmonster op de aanwezigheid van drugs.

Lekker Laren

Optreden Sonny's inc tijdens Lekker Laren Foto: Bastiaan Miché

Lekker Laren begint morgen om 16.00 uur met een Amusetour. De band van Sonny's Inc. treedt zaterdagavond op en op zondag is het familiedag.

9

Ondersteuning fysiotherapie
Wij zoeken een vrijwilliger voor het halen en brengen van de bewoners van/naar de kamers. U werkt in overleg, één of meerdere dag (en), 3 uur per keer. Contactpersoon: Karin van Rumpt van Amaris Gooizicht in Laren. Telefoon 035-6256558/6256411 of mail naar k.vanrumt@amaris.nl.

Ondersteuner kantinewerkzaamheden
Op de Boshoeve in Laren werken dagelijks cliënten van Sherpa. Voor het op orde houden van hun kantine/keuken, het verstrekken van koffie en thee en andere kantinewerkzaamheden zijn we op zoek naar een vrijwilliger die de cliënten hierin kan aansturen. Werktijden: 9.30-14.30 uur op maandag en donderdag. Contactpersoon: Christine Gemke van stichting Sherpa, telefoon 035-6463803 of sherpamaatschappelijkeinzet@sherpa.org

Beheerder/conciërge
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger voor het verrichten van kleine reparaties aan gebouwen en materialen, het bijhouden van de ateliers, gebouwen (o.a. daken en goten) en terrein (o.a. plantenbakken), het bestellen en ontvangen materialen (klei e.d.) en verbruiksgoederen (koffie e.d.), het toezicht/contact met leveranciers (schoonmaakbedrijf, vuilnis ophaalbedrijf en bij grote reparaties/onderhoud) en de e-mail/telefoon. U werkt drie dagdelen van 09.00-12.30 uur. Contactpersoon: Rudolf Laane van Gooise Academie voor Beeldende Kunsten te Laren, telefoon 06-55140596 of rudolf.laane@gooiseacademie.nl
Is vrijwilligerswerk iets voor mij? Op woensdag 6 september van 14.00 tot 15.30 uur ben je van harte welkom op een oriëntatiebijeenkomst, bedoeld voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen maar eigenlijk niet goed weten wat ze daarvan kunnen verwachten of wat er allemaal te doen is. Tijdens deze bijeenkomst ga je ontdekken waar je eigen belangstelling naar uitgaat en waar je vaardigheden liggen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum en wordt gehouden in de Malbak aan de Wetering 122 in Blaricum. Aansluitend is er de mogelijkheid samen met een medewerker vrijblijvend in de vacaturebank te kijken naar actuele vacatures. Aanmelden via www.vagev.nl of bellen naar 035-7504149.

De Versa Vrijwilligerscentrale Laren Blaricum kunt u bezoeken op dinsdag van 10.00-12.00 uur, Het Raadhuis, Eemnesserweg 19; dinsdag van 14.00-15.00 uur, Blaercom, Schoolstraat 3; donderdag van 13.30-15.30 uur, De Malbak, Wetering 122.

Aantal WW-uitkeringen daalt verder in Gooi en Vechtstreek

Laren Het aantal lopende WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek is in juli met 1,3% gedaald.

In vergelijking met vorig jaar zijn de lopende WW-uitkeringen met 8,6% gedaald. Deze daling deed zich voor in alle sectoren, behalve bij banken en openbaar bestuur. De werkgelegenheid voor secretaresses staat al enige tijd onder druk. Dit uit zich onder andere in een relatief lage kans om na een periode van ontslag weer werk te vinden (werkhervatting). Verwacht wordt dat tussen 2015 en 2020 het aantal banen voor secretaresses verder zal afnemen.

Eind juli 2017 telde Gooi en Vechtstreek 5.352 lopende WW-uitkeringen. Dat zijn 70 (1,3%) uitkerin­gen minder dan de maand ervoor en 502 (8,6%) minder dan een jaar geleden. De sectoren bouwnijverheid, landbouw en grafische industrie droegen relatief gezien het sterkst bij aan de daling van het aantal uitkeringen ten opzichte van een jaar eerder.

Het WW-percentage in Gooi en Vechtstreek is met 4,1% gelijk aan het landelijk gemiddelde. Op landelijk niveau werden er eind juli 2017 364.422 WW-uitkeringen verstrekt. Dit zijn 2,1% minder uitkeringen dan een maand eerder en 15,6% minder dan een jaar eerder. De regionale daling in Gooi en Vechtstreek is hiermee iets lager dan landelijk.

Het traditionele beroep secretaresse is aan verandering onderhevig en de kansen op een baan voor secretaresses nemen af. Dat is ook terug te zien aan het werkhervattingspercentage na een jaar; voor Gooi en Vechtstreek is dat 8,8% lager ten opzichte van het gemiddelde van alle beroepsgroepen.

Weerbericht

Iets toenemende kans op bui, geleidelijk minder warm

In de laatste fase van augustus gaat het toch nog even zomeren. Een zone van hoge luchtdruk boven Centraal Europa zorgt midden deze week voor hogere temperaturen bij een stroming tussen zuid en zuidoost. Vanaf donderdag wordt het minder stabiel, maar het kan eerst nog vrij warm zijn. In het weekeinde neigt het wisselvalliger te worden en wordt het minder warm.

Donderdag en vrijdag

Een slag om de arm is gewenst, want de weerkaarten wisselen per dag en lopen nogal uiteen. Er is kans dat donderdag een koufront passeert met mogelijk een bui. Er zijn ook perioden met zon. Ook vrijdag is het licht wisselvallig met lokaal een bui, maar er is ook geregeld ruimte voor de zon. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen beide dagen omstreeks 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag lijkt het wisselvalliger te worden. De buienkans neemt iets verder toe. Daarbij is het zowel zaterdag als zondag bewolkt, met soms ruimte voor de zon. Er kunnen stapelwolken ontstaan waaruit zich enkele buien kunnen ontwikkelen. Er waait een matige westenwind. Het wordt zo'n 20 à 21 graden.

Weetje

De kans is groot dat de gemiddelde temperatuur van augustus iets aan de koele kant gaat uitvallen. Het bijzondere is dat juni deze zomer de warmste zomermaand was. Juni was voor het laatst de warmste zomermaand in 1970. Er kwamen in juni acht zomerse dagen voor van 25 graden of meer. In juli waren dat er vijf en in augustus tot dusver nog geen enkele.

Voedselbank G&O zoekt nieuwe vrijwilligers

Laren Tijd over en deze nuttig en op een goede manier besteden? De Voedselbank zit te springen om vrijwilligers.

"Wij zoeken onder andere hulp voor de winkelacties bij supermarkten. Het gaat dan om circa drie uur helpen bij het inzamelen van de goederen", meldt een woordvoerder.

Wekelijks worden er zo'n 350 voedselpakketten uitgereikt aan de cliënten. "De winkelacties vinden in de hele regio plaats, u kunt zich dus ook alleen aanmelden voor uw eigen woonplaats."

Alle vacatures staan op de website: www.voedselbankgooi.nl.
Aanmelden of vragen? Mail naar hrm@voedselbankgooi.nl of bel 035-5339775 op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 10.00 en 15.00 uur.

Foto: Ab Walet

Iedereen kent hem wel, maar het is bepaald niet ieders lieveling. Met de grote brandnetel komen de meeste mensen liever niet in aanraking. Toch is het een plant om te koesteren. Niet alleen om de geneeskrachtige eigenschappen, je kunt hem zelfs ook eten. En het is een waardplant voor vele vlindersoorten. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Als je geluk hebt zie je wolkjes stuifmeel uit de mannetjes schieten, in de wind op zoek naar vrouwtjes.

Unieke tekeningen van Kees Kerkhof

Werk van Kees Kerkhof.

Eemnes Op het BEL Kantoor aan de Zuidersingel in Eemnes is tot en met 5 september een indrukwekkende tentoonstelling te zien van tekeningen van de Larense kunstenaar Kees Kerkhof.

"Tekenen zit Kerkhof van jongs af aan in het bloed en hij is in staat in trefzekere lijnen een ongekende sfeer neer te zetten", meldt Diana Kostman namens de BEL-Art Kunstcommissie.

Passie

Kunstenaar Wim van Nieuwenhoven jr. (1913 -1989).
Kees Kerkhof.

"Binnen zijn oeuvre heeft hij vooral een passie ontwikkeld voor de weergave van de natuur en voor portrettekeningen. Van beide zijn diverse voorbeelden te vinden op de expositie."

Bijzonder zijn de tekeningen die Kerkhof maakte van buschauffeurs tijdens zijn studietijd aan de academie in Amsterdam.

Kans

Kostman: "In de jaren 80 reisde hij dagelijks met de bus van Laren naar Amsterdam, waarbij hij telkens plaatsnam op dezelfde zitplaats schuin achter de chauffeur. Dit gaf hem de kans de verschillende chauffeurs die hij ontmoette te portretteren en dat resulteerde uiteindelijk in een reeks van 130 portretten. Een deel hiervan is op de tentoonstelling te zien."
Kerkhof vindt zijn inspiratie niet alleen in het openbaar vervoer: zo maakt hij ook prachtige sfeertekeningen in café 't Bonte Paard en is hij regelmatig in de Gooise natuur te vinden.

Getalenteerd

"Een bezoek aan deze tentoonstelling is een must voor iedere liefhebber van de tekenkunst. Kees Kerkhof is een zeer getalenteerde tekenaar", verzekert Kostman.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van het BEL Kantoor aan de Zuidersingel 5 in Eemnes: van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 08.30 tot 13.00 uur.

Lex Hoogendoorn (90) uit Laren staat nog iedere week op de tennisbaan

Foto: Bastiaan Miché

Laren Ze is inmiddels 90 jaar, maar Lex Hoogendoorn uit Laren toont nog wekelijks haar tenniskunsten op de banen van de Gooische Vallei. Vorige week, twee dagen na haar verjaardag, werd het oudste actieve lid van de Hilversumse vereniging in het zonnetje gezet. Voorlopig denkt Lex, die al tennist sinds 1970 en bij de leden bekendstaat om haar geniepige balletjes, niet aan stoppen. "Zolang als het kan, ga ik door. Je ontmoet mensen, spreekt met elkaar en bent lekker sportief bezig." Haar Haar medespelers/tegenstanders omschrijven de Larense als 'heel rustig', 'lief' en 'aardig'. "Dat we je nog heel lang mogen zien", is hun boodschap.

Wethouder Smit start initiatief '100% opkomst Laren'

Laren Wethouder Tijmen Smit is een actie gestart om tot 100% opkomst te komen bij de lokale gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

"Zonder partijpolitiek", meldt hij op Facebook waar hij de pagina '100% opkomst Laren' is gestart.

Meedenken

"Streefpercentage is 100%. Om dat te kunnen waarmaken, moeten we natuurlijk nu al beginnen." Wie wil meedenken, goede ideeën heeft en/of zijn schouders eronder wil zetten, kan zich bij Smit melden.

Suggesties

"Ondertussen heb ik al veel suggesties ontvangen. Deze ga ik binnenkort allemaal vermelden. Ik ben van plan een bijeenkomst te organiseren in Het Brinkhuis om met een groep mensen te kijken hoe we dit doel verder kunnen bereiken", aldus Smit.

Barbier Rogier knipt tegen borstkanker

Laren Barbier Rogier aan de Nieuweweg 5 komt zondag 27 augustus tussen 12.00 en 18.00 uur in actie voor KWF Kankerbestrijding.

Heren die in de kappersstoel plaatsnemen en zich laten knippen, betalen 20 euro en het bedrag gaat in zijn geheel naar KWF.

Rotziekte

De organisatie is in handen van medewerkster Joyce. "Kanker zit bij haar in de familie en meer mensen hebben met deze rotziekte te maken", is de uitleg op Facebook.

Het evenement wordt opgedragen aan de oma en moeder van Joyce.

Oogstfeest op akker aan Drift

Laren De Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL) houdt zondag 27 augustus haar oogstfeest op de akker aan de Drift.

Belangstellenden zijn welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. Zij kunnen dan op unieke wijze kennismaken met verschillende producten van Larense bodem.

Burgemeester Elbert Roest: 'Laren zit in mijn hart'

"We zitten nog aan de boterham. Wil je ook?" Met die woorden opent de immer hartelijke burgemeester Elbert Roest de deur van zijn ambtswoning, die in de voortuin van het hertenkamp ligt. Ik heb een afspraak voor zijn afscheidsinterview. Het is hartje zomer, maar de weersomstandigheden zijn er niet naar. De regen maakt het kil in Huize Roest. In de eetkamer heeft Roest daarom de open haard aangestoken. Voordat we beginnen, pookt hij het vuur nog eens op.

Voor Elbert Roest lonkt er een nieuw avontuur. Foto: Bob Awick

Laren Nog een paar weken en dan vertrekt Elbert Roest naar de gemeente Bloemendaal. Na vijftien jaar burgemeester van Laren lonkt er een nieuw avontuur.

"Voor mijn gevoel is mijn klus in Laren afgerond. Dus toen ik de advertentie zag, dacht ik: dit is wat ik wil! Precies hetzelfde gevoel als ik had bij Laren destijds. De eerste liefde was Laren en dit voelt als een bekroning. Fier ga ik erin."

Loslaten
"Het was nu of nooit", zegt hij later in het gesprek. "Maar ik ga iets loslaten waarvan ik enorm ben gaan houden. En je weet niet wat ervoor terugkomt. Dat kan alle kanten op gaan; dat is avontuur. Hartstikke leuk, maar ik wist wel wat ik had." Zijn echtgenote Kiki de Jong moest even wennen aan het idee. "Zij is mijn grote liefde en staat achter mij. Zij vindt het goed dat we nu een stap maken. De twee jongens zijn de deur uit, dus het is logisch."

Kiki en Elbert samen met hun jongens Thomas (l) en Cornel. Foto: Bob Awick

Verrast
Roest heeft iedereen met zijn vertrek verrast. "Zelfs mijn college wist het niet." Alhoewel. Anderhalf jaar geleden - tijdens een bezoek van de commissaris van de Koning - heeft Roest gezegd: "Als Singer klaar dan zit mijn klus erop." Dat hij bewust zijn mond over zijn sollicitatie heeft gehouden, verklaart hij als volgt: "Als je mensen vertelt dat je aan het solliciteren bent, is dat in het politiek-bestuurlijke vak onverstandig. Op het moment dat ze weten dat je weg bent, verlies je een stuk van je positie. Dat is een wet en die heb ik niet willen tarten."

Arhi-procedure
In zijn keuze om van baan te verwisselen, speelde voor Roest ook mee: blijft Laren voortbestaan? Want dat is in de Arhi-procedure een onzekerheid. "Stel dat de gemeente over een paar jaar zou ophouden te bestaan, dan ben ik 65 en heb ik geen kans meer om door te solliciteren voor een volle baan. Het was nu of nooit."

De D66-bestuurder is enorm gehecht geraakt aan Laren. "Een heel belangrijk en gelukkig deel van mijn leven ligt in Laren", zegt hij. "Het wonen hier is geweldig. Dat heeft deel uitgemaakt van de kwaliteit van ons leven en dat dat ons gegeven is voor vijftien jaar daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Ik heb het ook een enorme eer en heel bijzonder gevonden dat ik dit heb mogen doen. Volstrekte erebaan. Het dorp zit echt in mijn hart. Ik zal er altijd weer aan terugdenken en kom er ook zeker terug. Natuurlijk!"
Te veel energie
Ruim vijftig kilometer verderop wacht nu een nieuwe uitdaging. Met duinen, oud-Hollandse landschappen en bossen. En als liefhebber van strand en zee ("4,5 kilometer strand!") ziet Roest zichzelf al een fietstochtje maken naar het strand om een kop koffie te drinken. "Het wordt gewoon een nieuwe fase. Nieuwe ervaringen. Mezelf opnieuw uitvinden in mijn werk, want ik ben ervan overtuigd dat het wel jaren worden die veel van mij gaan vragen. Maar ik heb ook te veel energie om achter de geraniums te zitten. Het lijkt me geweldig om me zes jaar aan een gemeenschap te verbinden en daar mijn energie in te steken. In Bloemendaal kan ik weer gaan bouwen. Het politieke klimaat daar is heel instabiel geweest. Met mijn ervaring en kennis denken zij dat ze mij goed kunnen gebruiken."

Aerdenhout
Elbert en Kiki verhuizen naar de ambtswoning aan de Zonnebloemlaan in Aerdenhout. Een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren 30 in een statige wijk. Een voorrecht om daar te mogen wonen, realiseert ook Roest zich. De woning - tot voor kort antikraak bewoond - staat in de steigers en wordt nu geschilderd en opgefrist. Roest heeft met het college kunnen afspreken dat hij tot 1 januari in de Larense woning kan blijven, al hoopt hij wel met kerst in Bloemendaal te zitten.

Laren was voor Roest zijn eerste gemeente als burgemeester. Toen hij de job kreeg, was hij euforisch. Terugdenkend zegt hij: "Het was voor mij een soortement van hartvervulling. Past goed bij me. Dus dat ik die kans kreeg was heel bijzonder."

Onbeduidend
Roest werd op 16 februari 2002 door commissaris van de Koningin Jos van Kemenade benoemd tot burgemeester van Laren. Roest: "Hij zei tegen mij dat Laren een gemeente was die niet meer zo lang zou bestaan. Bovendien moest er heel veel gebeuren in het ambtelijk apparaat. Hij permitteerde het zich ook om niet bij mijn installatie te zijn. En zijn kabinetschef ook niet. Dus de provincie schitterde door afwezigheid. Als ik dat in de maat van nu bekijk, is dat onvoorstelbaar. Maar zo onbeduidend heeft hij kennelijk Laren geacht. Dat is wel een uitspraak, maar die permitteer ik mij."

BEL-organisatie
De destijds nieuwe burgervader kreeg de opdracht mee om van een informele organisatie een formele te maken die eigentijds was. Een pittige klus, zo blijkt nu. Roest had al snel door dat Laren niet op dezelfde voet door kon gaan.

"Laren werd wel op een heel traditionele manier bestuurd. Met een hechte ambtelijke organisatie. Mensen die elkaar heel goed kennen, met hele korte lijnen. Op een hele bevlogen, toegewijde manier, maar wel heel informeel. En dat kan niet meer in deze tijd. Dus daardoor was ik eigenlijk een van de grote voorstanders om te gaan werken aan samenwerking met andere gemeenten en was daarmee als vanzelfsprekend de grondlegger van de BEL. Datzelfde gevoel hadden mijn collega's in Blaricum en Eemnes destijds ook en dat was een prima basis om de drie organisaties bij elkaar te voegen. Het bouwen van de BEL-organisatie was een enorme exercitie en voor mij een belangrijke motivatie om lang in Laren te blijven. Het model was heel vernieuwend en innovatief. Het hield je wel behoorlijk van de straat."

Politiek stabiel
Ook is Roest trots op de fusie van de voetbalclubs, de ontwikkeling van het sportpark, het neerzetten van de sporthal, het opknappen van De Biezem (en uiteindelijk het nieuwe BEL-bad), de natuurbrug, de ontwikkeling van de hele as van Loetje ("toen nog de Boerenhofstede en het Plein 45 was nog een grasveld. We hebben het illegale casino uitgerookt en vervolgens met Jaap Blokker en Evert Pandai een concept ontwikkeld om daar solide horeca te hebben"), Hart van Laren is ontwikkeld met Het Brinkhuis en het Raadhuis, Papageno is gekomen, College de Brink gebouwd, Museum Hofland opgeknapt, het Goois Natuurreservaat in transitie, de Brink autoluw gemaakt, Naarderstraat aangepakt en als kers op de taart: een nieuw Singer theater.

"Er is heel veel ontwikkeld in de loop der jaren. Op een rustige manier in een politiek stabiel klimaat. En als je iets aanpakt dan moet je er zeven jaar voor nemen. Dat is een Bijbelse periode. Van bedenken en ontwikkelen tot afronden."

Riskant moment
Nimmer heeft Roest het bijltje erbij neer willen gooien. "Absoluut niet. Ik heb mij altijd enorm gesteund gevoeld door mijn gemeenteraad." Eén riskant moment was de debiteurenkwestie. "Ik was toen voorzitter van de BEL. Daar hadden de raden de burgemeesters op kunnen afrekenen."

Hij vergeet nooit dat zijn raad het hem in 2015 gunde om op stap te gaan (drie maanden verlof om te wandelen naar Santiago de Compostella, red.) om na een zware tijd even op adem te komen. De waardering hiervoor komt uit de grond van zijn hart. "Ik heb me altijd zeer thuis gevoeld. De balans tussen raad en college is altijd in orde geweest. Dat is van essentieel belang voor dit dorp."

Moeilijke dossiers
In de afgelopen vijftien jaren waren er ook geen schandalen en claims. Wel twee ongemakkelijk dossiers, die in de loop van de tijd zijn afgehandeld. "Eén claim. Le Coultre. 100.000 euro hebben we betaald, maar als je dat vergelijkt met overeenkomstige gemeenten is dat bescheiden. Die kwestie speelde al twintig jaar. Er moest een eind aan dat dossier komen. Dus hebben we gezegd: We erkennen onze fouten, zetten er een streep onder en geven een vergoeding voor gemaakte kosten. Een soort van finale kwijting. Een zegen voor het dorp."

"Toen ik kwam speelde er ook een andere zaak. Ook ongemakkelijk: Joop van den Ende die een landgoed had gekocht aan 't Raboes en daar wilde bouwen. Het landgoed lag in de ecologische hoofdstructuur en Van den Ende wilde meer bouwen dan mocht en de buurt vond dat een heel slecht idee. Joop heeft toen een wijs besluit genomen en is in Baarn gaan bouwen. Het heeft wel wonden nagelaten."

Afscheid van
een geliefde
burgervader

Laren Het afscheid van burgemeester Elbert Roest vindt plaats op vrijdag 1 september vanaf 17.30 uur in Singer Laren aan de Oude Drift 1. Alle inwoners van Laren zijn welkom.

Op woensdagavond 6 september wordt Roest benoemd als burgemeester van Bloemendaal. Eerder op die dag verricht hij zijn laatste handeling als burgemeester van Laren: de opening van het nieuwe Singer theater.

In de uitnodiging van de gemeente Laren staat: "Tijdens zijn ambtsperiode heeft burgemeester Roest een bijzondere bijdrage geleverd aan onze gemeente. Hij heeft veel mensen ontmoet en gesproken. Met veel van hen heeft hij een warme band opgebouwd. Inwoners, vrijwilligers uit het verenigingsleven, ondernemers. Allemaal mensen die hij graag nog een keer de hand schudt voordat hij naar Bloemendaal vertrekt. Wie persoonlijk afscheid wil nemen van de burgemeester en zijn vrouw is welkom tijdens het afscheidsfeest.'
Mocht u een afscheidsgeschenk willen aanbieden, dan stelt de heer Roest het op prijs als u dat doet in de vorm van een donatie voor de restauratie van de Johanneskerk. Dat kan op rekeningnummer NL38 RABO 0321 5648 47 t.n.v. PGLE o.v.v. 'Johanneskerk 500 jaar'.

Vervolg op pagina 7

7 / 24

'Ik hoop dat het dorp in staat is om zuinig te zijn op haar schoonheid'

Roest is een mensenmens. Warm, integer, optimistisch, benaderbaar, toegankelijk

Kiki en Elbert vertrekken naar de gemeente Bloemendaal. Foto: Bob Awick

Vervolg van pagina 4/5

Mijnheer de burgemeester

In de loop der jaren wist Roest zijn weg te vinden in de bijzondere Larense gemeenschap. In de beginjaren werd hij aangesproken als 'Meneer de burgemeester of burgemeester Elbert', maar gaandeweg is hij heel dicht bij mensen komen te staan. "Dus het aantal mensen dat mij als vanzelfsprekend bij mijn voornaam aanspreekt is in het dorp wel heel erg groot. En niet alleen oudere mensen, maar ook kinderen. En dat vind ik prima. Ik heb een vorm van distantie, iets van een afstand die gezond is. Maar ik heb me nooit in mijn gezagspositie bedreigd gevoeld omdat mensen mij gewoon bij mijn voornaam aanspraken of anderszins. Nooit, nooit. En die enkeling die meent te dicht in mijn domein te kunnen komen en meent dat te kunnen permitteren die maak ik dat gewoon duidelijk. En daartoe voel ik mij in staat."

Een momentje van rust. Foto: Bob Awick

'Ik heb me nooit in mijn gezagspositie bedreigd gevoeld'

Niet gelukt

De gemeente Laren staat er goed voor. Qua voorzieningen en financieel. "Ook bestuurlijk stabiel. Dat zijn bestuurlijk gezien drie belangrijke uitgangspunten. Eén ding is niet gelukt en zit als een graat in mijn keel. Dat is het uitdiepen, saneren en opschonen van de Gooiergracht. Het is al heel ver in planvorming. Dus ik hoop dat mijn opvolger dat oppakt. Dat is echt een opgave die heel belangrijk is, omdat de gracht vies is. Hij zit vol chemicaliën, is belangrijk voor de afwatering en kan ook bijdragen aan de schoonheid van het dorp. In die klus ben ik niet geslaagd."

"We laten het ons overkomen en gaan ervan genieten'

Wat ook niet gelukt is is om het KNLTB (Koninklijke Nederlands Lawn Tennis Bond) oefencentrum naar Crailo te krijgen. "Dat is geblokkeerd door de provincie. Enorm jammer, want ik was eruit met de KNLTB. Tennis vind ik bij Laren passen. Het had veel werkgelegenheid kunnen opleveren. Ik had sponsoren, er zouden Davis Cup wedstrijden gehouden worden en ook mediatechnisch paste het uitstekend bij Laren. Echt jammer."

Omarmen

Roest is een mensenmens. Warm, integer, optimistisch, benaderbaar, toegankelijk, sociaal. En altijd een luisterend oor. Dus was het niet vreemd dat er met enige regelmaat ook mensen letterlijk bij hem aanklopten als ze hun verhaal kwijt wilden. "Van de week nog om kwart voor acht 's morgens een mevrouw. Zij was van slag. Ik heb haar een kop koffie gegeven en in mijn armen genomen. Dat is waarom ik dit werk doe. Maar de mensen denken ook dat ik de beheerder van het hertenkamp ben. Ze belden als er een bambi half uit een hert hing of ze vonden dat een bevalling lang duurde. We hebben ons ook talloze keren over kippen ontfermd. De laatste heette Koosje. Na drie weken lagen er alleen nog wat veren."

En nu, in aanloop naar zijn vertrek, is zijn agenda overvol. "Misschien moet ik het niet zo uitdrukken, maar het voelt als een begrafenis waar je zelf bij bent. Iedereen is aardig over je. Ik krijg heel veel waarderende woorden. Dat is leuk voor ieder mens, ook voor mij." Tegen het afscheid ziet hij daarom niet op. "We laten het ons overkomen en gaan ervan genieten."

Ook de inwoners van Laren gaan de burgemeester missen. Dat blijkt uit alle warme reacties. "Als ik over de markt loop is het hartverwarmend hoeveel mensen mij omarmen. Laatst stond er een meneer voor de deur die mij vanuit zijn volkstuin boontjes kwam brengen om mij te bedanken voor het burgemeesterschap. En dat vind ik zo mooi. Dat is waar ik het voor gedaan heb. En mensen die mij gaarne zien vertrekken, zeggen het niet", lacht Roest.

Wens voor Laren

Wat zou je tot slot Laren willen wensen? "Ik hoop heel erg dat het dorp in staat is om zuinig te zijn op haar schoonheid. Er zijn nog steeds initiatiefnemers die graag nog even hun dingetje doen. Het vergt moed om ook regelmatig nee te kunnen zeggen. De kunst van nee zeggen is hierin heel belangrijk."

Wie Roest gaat opvolgen, is waarschijnlijk eind deze maand bekend.

Inbreker van woning op 't Paadje houdt z'n kaken stijf op elkaar

Laren Op de vraag van de rechtbank waar hij die 8ste mei rond vier uur in de nacht was toen er ingebroken werd in een woning aan 't Paadje in Laren, beriep de 24-jarige Huizer zich op zijn zwijgrecht.

De rechtbank begreep dat niet en vroeg: "Het roept veel vragen op als een agent u als een van de inbrekers heeft herkend." Dat snapte de Huizer wel, maar toch hield hij zijn kaken op elkaar. Zijn advocaat, M. van Vuuren, verwoordde het als volgt. "Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat mijn cliënt op dat moment andere activiteiten had waar hij Justitie niet van op de hoogte wil stellen."

Agenten kregen die nacht een melding dat er in 't Paadje ingebroken werd. Toen de politie bij het huis aankwam, troffen ze niemand aan. Wel bleek er een raam opengebroken te zijn. De verwachting was dat de dieven wellicht zouden terugkomen.

24-jarige man uit Huizen beroept zich op zijn zwijgrecht

Een van de agenten bleef posten en inderdaad, rond kwart voor vier reed er een auto de straat in. Het waren twee bekenden van de politie. Eén ervan klom de woning in via het raam. Op dat moment greep de politie in en riep: "Politie, staan blijven!" De twee geschrokken inbrekers kozen het hazenpad nadat ze eerst de agent een klap gaven. "Ik zag de mannen van drie meter afstand en herkende hen direct", verklaarde de agent later. Een ervan zou de 24-jarige Huizer zijn.
Voor de officier van justitie was het bewijs rond. Het feit dat de Huizer geen verifieerbare verklaring wilde afleggen legde ze in zijn nadeel uit. Ook vond ze dat het recidivegevaar groot is. De man is vorig jaar voor drie inbraken veroordeeld. Ze eiste vijf maanden cel.

Advocaat Van Vuuren had zijn twijfels bij de verklaring van de agent: "Hij was niet meer een neutrale observant, maar inmiddels slachtoffer geworden." Volgens de raadsman heeft dat gevolgen voor zijn getuigenis. Ook merkte hij op dat uit het sms-verkeer van zijn cliënt zou blijken dat hij niet betrokken is geweest. Hij vroeg de verdachte direct vrij te laten. Dat verzoek legde de rechtbank naast zich neer. Zij wil eerst alle bewijzen goed bestuderen.
Volgende week doet de rechtbank uitspraak.

Gerard Wortel

De 69-jarige Gerard Wortel is geboren en getogen in Eemnes. Voor deze krant schrijft regelmatig gedichten.

Foto: gerard wortel

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Dorpsdichter, zanger, liedjesschrijver, schrijver van dictees voor bibliotheken en theaters."
Wat is er zo leuk aan Eemnes en waarom?
"De polder, klein en overzichtelijk en dicht bij een aantal steden."
Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Iedere dag is voor mij een vrije dag waarop ik met tekst en muziek bezig ben. Een vrije dag in de betekenis van de vraagstelling zou in mijn geval inhouden dat ik dan ook echt met niets bezig ben."
Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Donald Trump, om hem aan te raden zich terstond onder behandeling van een goede psychiater te laten stellen. De ziel heeft echt hulp nodig!"
Waar maak je je zorgen om?
"Over te veel oude sleetse gemeenteraadsleden die bij tijd en wijle visieloos zeuren en zwatelen met deels als gevolg het daaruit voortvloeiende gebrek aan interesse van jonge mensen in de lokale politiek. Ik ben benieuwd hoe de komende verkiezingslijsten eruit gaan zien!"
Wat is je favoriete plek in Eemnes?
"Mijn huis, de polder en café Staal."
Eemnes mist nog?
"Strenge schaatswinters."
Als je een dagje de burgemeester van Eemnes was, wat zou je doen?
"Een dagje met de wethouders en de raadsleden naar FANTASYLAND."
Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De onbewezen noodzaak - in relatie tot de kosten- van Het Huis van Eemnes."
Fusie of zelfstandig en waarom?
"Maakt mij eigenlijk niet zo uit. Uitgangspunt moet zijn dat er in beide gevallen een betrokken en deskundig bestuur boven staat."
Naar welk land zou je nog willen?
"Ik zou nog wel één keer terug willen naar Kameroen, waar ik ooit via SNV als vrijwilliger een aantal jaren gewerkt heb, om te zien hoe het land er nu voorstaat."

Woningoverval St. Janstraat

Vervolg voorpagina De twee overvallers hielden de bewoners een uur gegijzeld en dwongen hen onder meer bankpassen en pincodes af te geven. Na een uur verlieten zij de woning met een horloge, sieraden, geld, mobiele telefoon, autosleutels en pinpassen met pincodes.

Met de gestolen bankpassen probeerden de daders nog diezelfde nacht bij een geldautomaat in het winkelcentrum in de wijk Bovenmaat in Huizen te pinnen.

Voldoende bewijs

De Huizer zit vast op verdenking van het in vereniging plegen van een gewelddadige woningoverval, afpersing en vrijheidsberoving. Volgens het openbaar ministerie is er voldoende bewijs dat de Huizer een van de daders van de overval is. Niet alleen het bloed op zijn schoen linkt hem aan de overval, ook hebben zich naar aanleiding van het tv-programma 'Opsporing Verzocht' allerlei getuigen gemeld die zeggen hem te hebben herkend op camerabeelden van de geldautomaat.

Observatie

De Huizer gaat ter observatie naar het Forca, het Pieter Baan Centrum voor jeugdigen. In de tussentijd zal nog een aantal getuigen worden gehoord en zal onder meer de telefoon van de Huizer worden uitgelezen om te zien of hij op het moment van de overval zoals hijzelf zegt thuis op de bank zat, of zoals het OM denkt in de buurt van de woning was.

Het onderzoek naar de medeverdachte is nog in volle gang. De strafzaak is tot november aangehouden.

Vogelaars spotten zeldzame ralreiger in Eemnesser polder

Foto: Caspar Huurdeman

Eemnes Vogelaars uit heel Nederland kwamen dit weekend naar de polder van Eemnes om daar de ralreiger te spotten. Het is uniek dat deze vogel in Nederland is. Vooral op de Noord Ervenweg was het druk. "Dit exemplaar zwerft al enige tijd rond. Waarnemingen van deze zuidelijke gast zijn uitsluitend van de zomerperiode", vertelt vogelkenner Jan Roodhart uit Eemnes.

Onderzoek naar veiligheid

Laren Hoe veilig is uw buurt? Bent u de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie? Dit zijn enkele van de vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor worden gesteld aan inwoners van de gemeente Laren.

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. Het gemeentelijk onderzoek begint rond 24 augustus 2017; de resultaten worden in maart 2018 verwacht.

Bijzondere zwam op land aan Meentweg

Willem bij de bijzondere zwam. Foto: Albert van der Linden

Eemnes Willem Hoogenboom heeft een bijzondere zwam op zijn land aan de Meentweg, zo meldde hij deze krant.

Zijn vader had deze boom in 1939 geplant. Met de ruilverkaveling is de boom gekapt en in het weiland neergelegd.
Wel bijzonder dat er nieuw leven in de vorm van een prachtige grote zwam uit komt. Een teken van boven misschien.

Heeft u ook een nieuwtje, tip, leuke foto of anderszins? Meld het ons: redactie@belnieuws.nl.

Proeven, genieten en beleven centraal op vierde editie van Lekker Laren

Van donderdag 24 tot en met zondag 27 augustus

De opbouwactiviteiten zijn al zichtbaar op Plein 1945. Er wordt keihard gewerkt om alles voor de 4de editie van Lekker Laren klaar te hebben.

De plattegrond van het evenemententerrein. Foto: NoName

Laren Lekker Laren opent donderdag 24 augustus haar deuren. Vanaf dat moment kunnen bezoekers zich weer wanen in een prachtige ambiance. De locatie is iets kleiner geworden, maar ook nu spreekt de organisatie van een "prachtige setting met een breed palet aan culinaire hoogstandjes".

De beleving van Lekker Laren start meteen al met de aangeboden pendelservice. De chauffeurs van Your Private Driver pendelen van het parkeerterrein naar de entree, in luxe auto’s van Serry ACS Hilversum.

Bij binnenkomst valt meteen het oog op de mooie groene ambiance, gecreëerd door De Limieten, partner van Lekker Laren. Als de bezoekers iets verder lopen ontkomen ze niet aan de unieke plek van de hoofdsponsor Kabaz, die ook deze keer weer een sensationele setting heeft neergezet.

Gezelligheid troef op Lekker Laren. Foto: NoName

Amusetour

De primeur op de donderdag van Lekker Laren is dit jaar de Amusetour, de tocht langs de deelnemende toprestaurants: twaalf culinaire hoogstandjes, begeleid door mooie wijnen. Smaakvolle combinaties voor de echte fijnproevers onder ons, zorgvuldig samengesteld door chef-koks en sommeliers.

Lekker Laren is voor alle leeftijden, kinderen t/m 16 jaar hebben gratis toegang. De 'miniatuurfijnproevers' kunnen deelnemen aan een fantastisch Kids Programma, verzorgd door Pure Toddlers & Up.

De deelnemende restaurants zijn weer van een hoog gastronomisch niveau en bieden een breed culinair aanbod en indrukwekkende menu's. André Gerrits, Smokey Goodness, Cosa en vele andere deelnemers vertonen hun culinaire kunsten. De Tafelberg en Naarderbos, powered by Hocras, zijn dit jaar voor het eerst van de partij.

Naast het proeven en genieten staat dit jaar ook beleven centraal, de zintuigen worden geprikkeld. Onthaasten in de Twentse Tijd Truck, ontspannen op de Pier van Texel met een heerlijk biertje in de hand, bijkomen in een comfortabel bed van Hästens of genieten van een heerlijke sigaar, te verkrijgen bij de Cigar Bus.

Sonny's Inc.

Lekker Laren grijpt natuurlijk op zaterdag weer terug naar haar oorsprong: het concert van Sonny's Inc., dé entertainmentband van Laren en omstreken. "Lekker Laren staat garant voor culinair genieten, maar Sonny's Inc. laat ons vooral ook muzikaal genieten. We kunnen niet wachten om na alle lekkere hapjes en drankjes met de voetjes van de vloer te gaan. Daar hoeven we ons bij Sonny's Inc. geen zorgen om te maken."

Tickets

Entreetickets voor Lekker Laren zijn online verkrijgbaar vanaf 7,50 euro op www.lekkerlaren.nl. Dagtickets zijn ook aan de deur te verkrijgen, zolang de voorraad strekt. Let op: de Amusetourtickets en de passe-partouts zijn alleen online beschikbaar.

Meer informatie over Lekker Laren, kijk op www.lekkerlaren.nl.

Feestweek Blaricum

'Lol met je knol'. Foto: Bob Awick

Blaricum Hoewel de feestweek nog in volle gang is, hierbij vast een sfeerimpressie. Van 'Lol met je knol' en de Solexrace tot versierde fietsjes en het ringsteken.

Traditiegetrouw sluiten de volksspelen de inbreng van de Oranje Vereniging aan de Blaricumse kermis waterrijk af. Deze gezellige en spannende middag is alleen maar mogelijk door de jarenlange samenwerking met de onvolprezen Blaricumse Vrijwillige Brandweer.
Ook vanmiddag op het Oranjeweitje aan de Torenlaan: het touwtrekken. Een onmisbaar element op deze waterrijke middag. De winnaar krijgt de Gebroeders v.d. Heiden-wisselbeker.
Welkom tussen 13.30 en 17.00 uur.

Foto: Albert van der Linden
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

Foto's: Bob Awick en Albert van der Linden

Els Snel heeft al 250 handtekeningen voor behoud Tergooi Blaricum

'Als het ernstig is, maken die minuten het verschil tussen leven of dood'

Els Snel (88) is namens de Cliëntenraad van woonzorgcentrum De Marke-De Meenthoek een actie begonnen om Tergooi Blaricum te behouden.

Mevrouw Els Snel met de actiekaartjes voor het behoud van Tergooi Blaricum. Foto: Bob Awick

Huizen/Blaricum De 88-jarige Els Snel uit Huizen zit al jaren in de Cliëntenraad van woonzorgcentrum De Marke-De Meenthoek. "Ze zeggen altijd 'ouderdom komt met gebreken' en dat klopt." Zelf is ze de afgelopen periode drie keer met een ambulance richting het ziekenhuis geweest. "Vooral de aanrijtijd naar Hilversum is langer. Als het ernstig is, maken die minuten het verschil tussen leven of dood."

Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk het is voor ouderen om een ziekenhuis dicht in de buurt te hebben. Die geluiden hoorde ze ook van medebewoners nadat bekend was geworden dat Tergooi Blaricum gaat sluiten en straks iedereen naar een nieuw en groter ziekenhuis in Hilversum moet.

Busreis naar ziekenhuis Hilversum duurt vanuit Huizen 1,5 uur

Actie

Dat kaartte ze aan in de cliëntenraad. "Ik had gezien bij Albert Heijn dat iemand een actie was begonnen, maar je merkt dat mensen niet altijd de moeite nemen om een kaartje te halen en dat in te vullen. Dus zijn we gaan kijken of we ze hier konden krijgen."

Dat bleek uiteindelijk nog best een hele zoektocht. Stad en land werd afgebeld om er achter te komen wie de kaartjes had gemaakt, maar uiteindelijk werd Peter-Jan Schatens uit Gooise Meren getraceerd en kwamen er ook kaartjes in De Marke-De Meenthoek. "Ik heb veel mensen persoonlijk benaderd en ze uitgelegd dat het ziekenhuis zou gaan sluiten. Veel mensen wisten dat niet eens. Daarna heb ik gevraagd of ze een kaartje wilden invullen om het ziekenhuis te behouden. Daar was iedereen het eigenlijk wel mee eens."

Schatens: 'Ik kreeg kippenvel van de drive die deze mevrouw heeft'

Volle pond

Ook de slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer van het Hilversumse ziekenhuis is een doorn in het oog van veel ouderen. "Als je vanuit Huizen met de bus naar het ziekenhuis in Hilversum gaat ben je 1,5 uur kwijt. Je moet dan eerst naar het station in Hilversum. Daar moet je vervolgens 15 tot 20 minuten wachten. Zeker in de winter is dat niet te doen", zegt ze, terwijl ze gruwelt bij de gedachte. "Het is dus een hele onderneming om er te komen." Ouderen met een rollator moeten bovendien ook maar afwachten of de bus wel rollatorvriendelijk is. Natuurlijk is er voor ouderen die het nodig hebben taxivervoer. "Maar ik heb al meerdere keren meegemaakt dat ik te laat kwam. Bovendien moet iemand die meegaat dan het volle pond betalen."

Tweede Kamer

Peter-Jan Schatens heeft al een deel van de handtekeningen in ontvangst genomen, maar Snel gaat nog wel even door met het inzamelen van handtekeningen. Schatens voegt haar handtekeningen bij degene die hij al heeft opgehaald. "Dat zijn er zo'n 6.000 in Gooise Meren, 1.000 uit Blaricum en Laren en in Huizen hadden we er ook al 2.000 opgehaald. We hebben nu dus ruim 9.000 handtekeningen binnen." Hij heeft de Tweede Kamercommissie Zorg aangeschreven met het verzoek of hij daar de handtekeningen mag overhandigen. "Dat hoor ik 13 september. Als we daar naartoe gaan, nodig ik mevrouw Snel ook uit om mee te gaan. Ik kreeg kippenvel van de drive die deze mevrouw heeft."
Schatens hoopt dat de Tweede Kamer in zal grijpen. "De trend is nu weer dat kleinere ziekenhuizen veel meer gewenst zijn dan grote. Tergooi deed het zo goed in de top 100, maar zakt nu weg. Onze regio vergrijst. Zo'n 40% van de inwoners is al boven de 50. De locatie in Blaricum is prachtig en voldoet prima."
Daarnaast heeft hij zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad in Hilversum. "Die moet 22 september stemmen over het herziene bestemmingsplan voor het nieuwe, grotere ziekenhuis in Hilversum. Wellicht komen ze tot inkeer."

Ludieke inzamelactie 'Parts For Arts' voor Laarder organisatie Dynamic Arts

Voor jonge talenten uit de regio - initiatief van Janine Boot en Sean Bogaers

Stichting Dynamic Arts organiseert op zaterdag 2 september een ludieke inzamelactie voor het opzetten van cursussen voor jonge talenten uit de regio.

De jongeren van Dynamic Arts. Foto: PR

Laren Dynamic Arts ziet veel verborgen talent bij de jeugd. "Als hun creatieve capaciteit volledig wordt benut, kunnen zij de toekomst een stuk mooier maken", verzekeren Sean Bogaers en Janine Boot, die de actie samen op touw hebben gezet.

"Geef deze fantastische jongeren de mogelijkheid zich creatief te ontwikkelen en breng uw bruikbare spullen die te mooi zijn om weg te gooien op 2 september tussen 12.00 en 17.00 uur naar 'Parts voor Arts' in gebouw De Scheper aan de Kerklaan 29."

Creatief en sportief

Janine Boot: 'Ik zag dat ze nog meer spullen konden gebruiken'

Dynamic Arts is vooral op zoek naar materialen waar jongeren creatief of sportief mee bezig kunnen gaan, zoals teken- en schildermateriaal waaronder kwasten en panelen (MDF of hout). Maar ook computers, sfeerlampen, grote speakers, muziekinstrumenten, beamers, microfoons, dansvloer, springtouwen, hoepels, ballen, work-outgear, judomatten. En - in het kader van niet geschoten is altijd mis - een bus voor creatieve uitjes met de jongeren.
Janine heeft al een donatie gedaan. "Omdat ik gestopt ben met les geven heb ik afgelopen week mijn schildersezels gedoneerd aan Dynamic Arts. De jongeren waren heel blij dat zij nu met professionele materialen aan de slag konden. Ik zag dat ze nog meer spullen konden gebruiken en heb toen een oproep gedaan onder een grote groep kunstenaars uit de BEL-gemeenten om mijn initiatief te volgen."

Oproep

Dynamic Arts ziet veel verborgen talenten bij de jeugd

Ze deed een oproep onder haar collega's en adviseerde hen hun atelier op te ruimen en bruikbare teken-, schilder- en boetseerspullen te verzamelen. "Ik kreeg zulke leuke reacties dat ik dacht: ik ga gewoon iedereen in de regio vragen om op te ruimen en in te zamelen. Als betrokken bewoners en ondernemers kunnen wij met deze inzamelingsactie onze jeugd activeren en stimuleren om creatief bezig te gaan", vertelt een enthousiaste Janine Boot.

Activiteiten

Vanaf september organiseert Dynamic Arts verschillende workshops in De Scheper in de volgende disciplines: breakdance, hiphop, muziek, jongerenpersteam, beats maken, rap en grafisch ontwerp. Naast deze activiteiten is er een vaste inloop waar jongeren kunnen langskomen om te tafeltennissen, gamen, voetballen, basketballen, film kijken of lekker creatief bezig zijn. Het doel is om zo veel mogelijk te faciliteren naar behoefte van de jeugd.

Talent

Dynamic Arts is een stichting die is opgericht door regionale en gevestigde kunstenaars en bouwt bruggen tussen scholen, organisaties, professionals, vrijwilligers en jongeren. Zij wil bijdragen aan de versteviging van een samenleving waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, ras, geslacht, seksualiteit, kleur, godsdienst en taal. Dynamic Arts ziet veel verborgen talenten bij de jeugd. De stichting wil daarom jongeren stimuleren, inspireren en de kans geven om te leren van professionele kunstenaars en artiesten uit de regio. De stichting creëert samen met deze artiesten een positieve, open leeromgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Een omgeving waar men vrij is om te onderzoeken, te ontdekken, fouten te maken en daarvan te leren.

Verdere informatie is te vinden op de site www.dynamicarts.nl.